Ulkomaat

YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan on kuollut

Kofi Annan kuoli lyhyen sairauden jälkeen lauantaina.

YK:n entinen pääsihteeri ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja Kofi Annan on kuollut. Hän oli kuollessaan 80-vuotias.

Annanin kuolemasta on kertonut esimerkiksi Kofi Annan Foundation -järjestö sekä uutistoimistot AFP ja Reuters. Kofi Annan Foundation ilmoitti asiasta Facebook-sivullaan. Annan kuoli lauantaina lyhyen sairauden jälkeen sairaalassa Sveitsin pääkaupungissa Bernissä.

Kofi Annan Foundation kuvailee Annanin taistelleen läpi elämänsä reilumman ja rauhallisemman maailman puolesta.
Annan syntyi Kumasissa, Ghanassa 8. huhtikuuta 1938. Hän oli naimisissa ruotsalaisen juristin Nane Maria Annanin kanssa. Annanilla on kolme lasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Annan aloitti YK:ssa vuonna 1962, jolloin hän toimi budjetinlaskijana WHO:ssa. Pääsihteerin virassa hän aloitti 1. tammikuuta 1997, ja vuonna 2001 hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto yhdessä YK:n kanssa panoksestaan paremmin järjestäytyneen ja rauhanomaisemman maailman puolesta. Hänet nimitettiin uudelleen pääsihteerin virkaan vuonna 2002.

Annan johti YK:ta vuosina, jotka muistetaan esimerkiksi Irakin sodasta. Häntä on kiitelty YK:n instituutioiden uudistamisesta ja työstään humanitääristen ongelmien ratkaisemiseksi.

Annan on ensimmäinen pääsihteeri, joka valittiin YK:n omien työntekijöiden joukosta. Hän oli myös ensimmäinen YK:n tummaihoinen afrikkalainen pääsihteeri.

Annanin jälkeen pääsihteerinä jatkoi eteläkorealainen Ban Ki-moon tammikuussa 2007.

Pitkän YK-uran jälkeen Annan palasi kotimaahansa Ghanaan. Hän asettui maan presidenttiehdokkaaksi, mutta ei voittanut vaaleja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Annan vaikutti myös nimeään kantavassa Kofi Annan Foundation -järjestössä sekä ihmisoikeustaistelija Nelson Mandelan perustamassa The Elders -järjestössä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itsenäisen The Elders -järjestön johtajanakin toiminut Annan oli vuonna 2007 mukana perustamassa järjestöä, joka koostuu rauhan ja ihmisoikeuksien hyväksi työskentelevistä johtajista. Myös presidentti Martti Ahtisaari on järjestön jäsen.

Järjestön lauantaina julkaisemassa lausunnossa Norjan entinen pääministeri Gro Harlem Brundtland toteaa, että Annan työskenteli parantaakseen miljoonien ihmisten elämää ympäri maailman.

YK:n nykyinen pääsihteeri Antonio Guterres muisteli lauantaina kuollutta edeltäjäänsä lämmöllä, kertoo uutistoimisto AFP.

"Kofi Annan oli monella tapaa Yhdistyneet kansakunnat. Hän nousi YK:n riveistä johtamaan organisaatiota uuteen vuosituhanteen arvokkaasti ja päättäväisesti", Guterres sanoo.


Useat suomalaiset poliitikot ovat uransa aikana työskennelleet Annanin kanssa. Entinen Suomen puolustusministeri Elisabeth Rehn nimitettiin YK:n alipääsihteeriksi Bosniaan ja Hertsegovinaan vuonna 1998 samaan aikaan, kun Annan oli YK:n pääsihteerinä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rehn muisteli hyvää ystäväänsä HS:n haastattelussa lauantaina iltapäivällä. Rehnin mukaan Annan oli ”maailman ystävällisin ihminen. Hänellä oli valtavan hieno huumorintaju, hän pystyi olemaan humoristinen tuomatta itseään esille ja nauroi myös itselleen”.

Myös presidentti Martti Ahtisaari muistelee työtoveriaan ja ystäväänsä perustamansa konfliktiratkaisujärjestö CMI:n tiedotteessa. Ahtisaaren mukaan Kofi Annan oli ”YK:n kaikkien aikojen menestyksekkäin pääsihteeri ja hän oli aina poikkeuksellisen sitoutunut kulloiseenkin työtehtäväänsä”.
Presidentti Martti Ahtisaari ja Kofi Annan tekivät yhteistyötä vuosien ajan, ja Annan on vieraillut CMI:n juhlaseminaarissa.

Myös presidentti Sauli Niinistö välitti lauantaina tasavallan presidentin kanslian kautta suruvalittelunsa Annanin perheelle ja läheisille. Niinistön mukaan maailma on menettänyt ”mahtavan rauhanrakentajan”.
Kofi Annan vieraili lomamatkalla Suomessa vuonna 2003 ja vieraili samalla myös presidentti Tarja Halosen luona Presidentinlinnassa. HS kertoi tuolloin, että vierailu sai kuitenkin surullisen käänteen, kun Annan sai tiedon Bagdadissa tapahtuneesta terrori-iskusta, jossa kuoli YK:n erikoislähettiläs Sérgio Vieira de Mello. Halonen oli tässä tilanteessa läsnä.


Myöhemmin vuonna 2006 Halonen kuvaili Annania ”rakkaaksi ja loistavaksi pääsihteeriksi”, kun Annanin seuraajan valinta oli ajankohtaista.

Lauantaina Halonen julkaisi pian kuolinuutisen jälkeen Twitterissä kuvan Annanin muistoksi.Kuvia Kofi Annanin uran varrelta:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet
 • Kofi Annan
 • YK

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   USA paljasti vahingossa valmistelleensa syytteet Wikileaksin perustajaa Julian Assangea vastaan

  5. 5

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  6. 6

   Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035

  7. 7

   Päivi Leino-Sandberg alkoi saada aivan eri kadulle tarkoitettua postia – Virheen seuraus oli ”jännällä tavalla kiva suhde” Taka-Töölössä

  8. 8

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  9. 9

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  10. 10

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  6. 6

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää