Ulkomaat

YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan on kuollut

Kofi Annan kuoli lyhyen sairauden jälkeen lauantaina.

YK:n entinen pääsihteeri ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja Kofi Annan on kuollut. Hän oli kuollessaan 80-vuotias.

Annanin kuolemasta on kertonut esimerkiksi Kofi Annan Foundation -järjestö sekä uutistoimistot AFP ja Reuters. Kofi Annan Foundation ilmoitti asiasta Facebook-sivullaan. Annan kuoli lauantaina lyhyen sairauden jälkeen sairaalassa Sveitsin pääkaupungissa Bernissä.

Kofi Annan Foundation kuvailee Annanin taistelleen läpi elämänsä reilumman ja rauhallisemman maailman puolesta.
Annan syntyi Kumasissa, Ghanassa 8. huhtikuuta 1938. Hän oli naimisissa ruotsalaisen juristin Nane Maria Annanin kanssa. Annanilla on kolme lasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Annan aloitti YK:ssa vuonna 1962, jolloin hän toimi budjetinlaskijana WHO:ssa. Pääsihteerin virassa hän aloitti 1. tammikuuta 1997, ja vuonna 2001 hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto yhdessä YK:n kanssa panoksestaan paremmin järjestäytyneen ja rauhanomaisemman maailman puolesta. Hänet nimitettiin uudelleen pääsihteerin virkaan vuonna 2002.

Annan johti YK:ta vuosina, jotka muistetaan esimerkiksi Irakin sodasta. Häntä on kiitelty YK:n instituutioiden uudistamisesta ja työstään humanitääristen ongelmien ratkaisemiseksi.

Annan on ensimmäinen pääsihteeri, joka valittiin YK:n omien työntekijöiden joukosta. Hän oli myös ensimmäinen YK:n tummaihoinen afrikkalainen pääsihteeri.

Annanin jälkeen pääsihteerinä jatkoi eteläkorealainen Ban Ki-moon tammikuussa 2007.

Pitkän YK-uran jälkeen Annan palasi kotimaahansa Ghanaan. Hän asettui maan presidenttiehdokkaaksi, mutta ei voittanut vaaleja.

Annan vaikutti myös nimeään kantavassa Kofi Annan Foundation -järjestössä sekä ihmisoikeustaistelija Nelson Mandelan perustamassa The Elders -järjestössä.

Itsenäisen The Elders -järjestön johtajanakin toiminut Annan oli vuonna 2007 mukana perustamassa järjestöä, joka koostuu rauhan ja ihmisoikeuksien hyväksi työskentelevistä johtajista. Myös presidentti Martti Ahtisaari on järjestön jäsen.

Järjestön lauantaina julkaisemassa lausunnossa Norjan entinen pääministeri Gro Harlem Brundtland toteaa, että Annan työskenteli parantaakseen miljoonien ihmisten elämää ympäri maailman.

YK:n nykyinen pääsihteeri Antonio Guterres muisteli lauantaina kuollutta edeltäjäänsä lämmöllä, kertoo uutistoimisto AFP.

"Kofi Annan oli monella tapaa Yhdistyneet kansakunnat. Hän nousi YK:n riveistä johtamaan organisaatiota uuteen vuosituhanteen arvokkaasti ja päättäväisesti", Guterres sanoo.


Useat suomalaiset poliitikot ovat uransa aikana työskennelleet Annanin kanssa. Entinen Suomen puolustusministeri Elisabeth Rehn nimitettiin YK:n alipääsihteeriksi Bosniaan ja Hertsegovinaan vuonna 1998 samaan aikaan, kun Annan oli YK:n pääsihteerinä.

Rehn muisteli hyvää ystäväänsä HS:n haastattelussa lauantaina iltapäivällä. Rehnin mukaan Annan oli ”maailman ystävällisin ihminen. Hänellä oli valtavan hieno huumorintaju, hän pystyi olemaan humoristinen tuomatta itseään esille ja nauroi myös itselleen”.

Myös presidentti Martti Ahtisaari muistelee työtoveriaan ja ystäväänsä perustamansa konfliktiratkaisujärjestö CMI:n tiedotteessa. Ahtisaaren mukaan Kofi Annan oli ”YK:n kaikkien aikojen menestyksekkäin pääsihteeri ja hän oli aina poikkeuksellisen sitoutunut kulloiseenkin työtehtäväänsä”.
Presidentti Martti Ahtisaari ja Kofi Annan tekivät yhteistyötä vuosien ajan, ja Annan on vieraillut CMI:n juhlaseminaarissa.

Myös presidentti Sauli Niinistö välitti lauantaina tasavallan presidentin kanslian kautta suruvalittelunsa Annanin perheelle ja läheisille. Niinistön mukaan maailma on menettänyt ”mahtavan rauhanrakentajan”.
Kofi Annan vieraili lomamatkalla Suomessa vuonna 2003 ja vieraili samalla myös presidentti Tarja Halosen luona Presidentinlinnassa. HS kertoi tuolloin, että vierailu sai kuitenkin surullisen käänteen, kun Annan sai tiedon Bagdadissa tapahtuneesta terrori-iskusta, jossa kuoli YK:n erikoislähettiläs Sérgio Vieira de Mello. Halonen oli tässä tilanteessa läsnä.


Myöhemmin vuonna 2006 Halonen kuvaili Annania ”rakkaaksi ja loistavaksi pääsihteeriksi”, kun Annanin seuraajan valinta oli ajankohtaista.

Lauantaina Halonen julkaisi pian kuolinuutisen jälkeen Twitterissä kuvan Annanin muistoksi.Kuvia Kofi Annanin uran varrelta:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet
 • Kofi Annan
 • YK

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  4. 4

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  5. 5

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  6. 6

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  7. 7

   ”Jokainen oppilas saa kirjan kerran yölainaan” – Helsinki säästää, ja alakoululaisten vanhempia on hätistetty ostamaan itse lapsilleen kirjoja

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, hän siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  10. 10

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää