Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Kumpi vie, Putin vai EU? – Paine saada Syyriaan vakaus muuttaa Saksan Venäjä-politiikkaa

Vakava huoli uudesta pakolaiskriisistä vaikuttaa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Venäjä- ja Syyria-politiikkaan, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Berliini

Twitterissä leviää video Itävallan ulkoministerin Karin Kneisslin lauantaisista häistä.

Kneissl on juuri mennyt naimisiin kauniissa viininviljelysmaisemissa. Venäjän presidentti Vladimir Putin pyörittää häntä tanssissa juhlatalon kesäisellä terassilla. Juhlavieraat kuvaavat tanssivaa paria. Tanssin päätteeksi Putin antaa morsiamelle käsisuudelman.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Putin on aikamoinen häävieras. Hän toi mukanaan kymmenen Donin kasakkaa.

Kasakat lauloivat hääparille, Itävallan oikeistopopulistista vapauspuoluetta edustavalla Kneisslille ja tämän tuoreelle aviomiehelle, liikemies Wolfgang Meilingerille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Putinilla ei ollut aikaa jäädä juhlimaan koko illaksi. Saksassa odotti liittokansleri Angela Merkel Mesebergin linnassa.

Merkelin tapaaminen oli työvierailu, mutta mitä Putin teki EU:n puheenjohtajamaan Itävallan ulkoministerin häissä?

Saksalaisarvioiden mukaan Putin halusi näyttää niin venäläisille kuin eurooppalaisille, ettei ole Euroopan eristämä. Siitäkin hän muistutti, että pystyy hämmentämään Eurooppaa ja halutessaan hajottamaan EU-maiden yhteistä rintamaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Euroopassa on joukko hallituksia, joita Putin voi pitää ystävinään. Itävalta on yksi niistä. Samaan joukkoon kuuluu Italia, jolla on nyt yksi Euroopan populistisimmista hallituksista.

Hääjuhliin osallistunut Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz haluaa Itävallalla toimivan EU:n ja Venäjän suhteiden välittäjänä.

Kurzin politiikan ja kannatuksen keskeisin teema on maahanmuutto. Myös Venäjällä on rooli EU:n maahanmuuttopolitiikassa, esimerkiksi siksi, että Venäjä on keskeinen toimija Syyrian sodassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itävallalta Venäjä saa tukea siinä, että Syyrian presidentin Bashar al-Assadin olisi oltava mukana Syyrian rauhanneuvotteluissa. Saksa on vaatinut tätä vetäytymään Syyrian johdosta.

Venäjä-tutkija Gerhard Mangott Innsbruckin yliopistosta arvioi Der Spiegel -lehdelle, että Putinin vierailu häissä oli Itävallalle vahingoksi. Heräsi epäilys siitä, että Itävalta on EU:ssa Venäjän Troijan hevonen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitä, millainen on Itävallan ja Venäjän suhde, on vaikea arvioida, vaikka näyttäisi, että Putin vie. Euroopassa moni miettii nyt uusiksi Venäjä-politiikan askelia. Myös Merkel.

Suomi seuraa hyvin tarkkaan Merkelin ja Putinin suhdetta. Samaan aikaan yhä useampi EU-maa pitää omaa etuaan tärkeämpänä kuin EU:n yleistä etua. Suomelle EU:n yhteinen Venäjä-politiikka on tärkeää, mutta eri maiden populistinen sooloilu tekee siitä vaikeaa.

Saksan ja Venäjän yhteydenpito on nyt tiivistä, ja Merkel toimii Putinin – samoin kuin syyskuussa Saksaan valtiovierailun tekevän Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa – hyvin pragmaattisesti.

Edellisen kerran Merkel tapasi Putinin toukokuussa Sotšissa, ja heinäkuun lopussa Merkel tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin keskustellakseen Syyriasta ja Ukrainasta.

Putinin ja Merkelin lauantai-illan kolmituntisesta tapaamisestaan tiedetään vielä niukasti, sillä kaksikko ei pitänyt tapaamisen jälkeen minkäänlaista lehdistötilaisuutta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa Putinia ensi keskiviikkona Sotšissa. Niinistölle on silloin tilaisuus kuulla Putinilta, missä mennään. Saksakin pitänee huolta siitä, että Niinistö on ajan tasalla.

Suomi seuraa toki tarkkaan, miten Nord Stream 2 -kaasuputkihanke etenee. Sitä uhkaavat Yhdysvaltain uudet pakotteet, ja presidentti Donald Trump käyttää kaasuputkea painostaakseen Saksaan kauppapolitiikassa.

Saksalaisarvioiden mukaan Merkel ja Putin edistävät sitä, miten kaasun kauttakulku Ukrainan kautta jatkossa järjestetään. Merkelin ja Putinin tapaamisessa päähuomion saattoi kuitenkin saada Syyria.

Syyrian vakauttaminen nopeasti on Merkelille hyvin tärkeää. Saksalaisarvioiden mukaan Merkel saattaa myöntyä siihen, että al-Assadilla on rooli Syyriassa myös sodan jälkeen.

Putin puolestaan tarvitsee Eurooppaa rahoittamaan Syyrian jälleenrakentamista.

Merkel haluaa Syyrian rauhoittuvan niin, että pakolaiset voivat palata. Kyse ei ole Saksasta turvapaikan saaneista syyrialaisista, vaan Syyrian naapurimaiden kuten Turkin ja Jordanian kestävyydestä. Turkin talous on kriisissä, ja monien Syyrian naapurimaiden kantokyky on äärirajoilla.

Nyt Saksa, Ranska, Venäjä ja Turkki suunnittelevat yhdessä uutta mallia Syyrian vakauttamiseen, kertoo uutistoimisto Dpa.

Jos se ei onnistu, Euroopalla voi olla käsissään taas pakolaiskriisi. Se on uhka, jonka vuoksi Saksa tekee nyt Putinin kanssa tietyissä kysymyksissä entistä tiiviimpää yhteistyötä, vaikka Ukrainan sota ja Krimin miehitys ovat ratkaisematta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  2. 2

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  5. 5

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  6. 6

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  7. 7

   Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

  8. 8

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  5. 5

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  6. 6

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  7. 7

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  8. 8

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  9. 9

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  10. 10

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat