Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Kumpi vie, Putin vai EU? – Paine saada Syyriaan vakaus muuttaa Saksan Venäjä-politiikkaa

Vakava huoli uudesta pakolaiskriisistä vaikuttaa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Venäjä- ja Syyria-politiikkaan, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Berliini

Twitterissä leviää video Itävallan ulkoministerin Karin Kneisslin lauantaisista häistä.

Kneissl on juuri mennyt naimisiin kauniissa viininviljelysmaisemissa. Venäjän presidentti Vladimir Putin pyörittää häntä tanssissa juhlatalon kesäisellä terassilla. Juhlavieraat kuvaavat tanssivaa paria. Tanssin päätteeksi Putin antaa morsiamelle käsisuudelman.

Putin on aikamoinen häävieras. Hän toi mukanaan kymmenen Donin kasakkaa.

Kasakat lauloivat hääparille, Itävallan oikeistopopulistista vapauspuoluetta edustavalla Kneisslille ja tämän tuoreelle aviomiehelle, liikemies Wolfgang Meilingerille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Putinilla ei ollut aikaa jäädä juhlimaan koko illaksi. Saksassa odotti liittokansleri Angela Merkel Mesebergin linnassa.

Merkelin tapaaminen oli työvierailu, mutta mitä Putin teki EU:n puheenjohtajamaan Itävallan ulkoministerin häissä?

Saksalaisarvioiden mukaan Putin halusi näyttää niin venäläisille kuin eurooppalaisille, ettei ole Euroopan eristämä. Siitäkin hän muistutti, että pystyy hämmentämään Eurooppaa ja halutessaan hajottamaan EU-maiden yhteistä rintamaa.

Euroopassa on joukko hallituksia, joita Putin voi pitää ystävinään. Itävalta on yksi niistä. Samaan joukkoon kuuluu Italia, jolla on nyt yksi Euroopan populistisimmista hallituksista.

Hääjuhliin osallistunut Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz haluaa Itävallalla toimivan EU:n ja Venäjän suhteiden välittäjänä.

Kurzin politiikan ja kannatuksen keskeisin teema on maahanmuutto. Myös Venäjällä on rooli EU:n maahanmuuttopolitiikassa, esimerkiksi siksi, että Venäjä on keskeinen toimija Syyrian sodassa.

Itävallalta Venäjä saa tukea siinä, että Syyrian presidentin Bashar al-Assadin olisi oltava mukana Syyrian rauhanneuvotteluissa. Saksa on vaatinut tätä vetäytymään Syyrian johdosta.

Venäjä-tutkija Gerhard Mangott Innsbruckin yliopistosta arvioi Der Spiegel -lehdelle, että Putinin vierailu häissä oli Itävallalle vahingoksi. Heräsi epäilys siitä, että Itävalta on EU:ssa Venäjän Troijan hevonen.

Sitä, millainen on Itävallan ja Venäjän suhde, on vaikea arvioida, vaikka näyttäisi, että Putin vie. Euroopassa moni miettii nyt uusiksi Venäjä-politiikan askelia. Myös Merkel.

Suomi seuraa hyvin tarkkaan Merkelin ja Putinin suhdetta. Samaan aikaan yhä useampi EU-maa pitää omaa etuaan tärkeämpänä kuin EU:n yleistä etua. Suomelle EU:n yhteinen Venäjä-politiikka on tärkeää, mutta eri maiden populistinen sooloilu tekee siitä vaikeaa.

Saksan ja Venäjän yhteydenpito on nyt tiivistä, ja Merkel toimii Putinin – samoin kuin syyskuussa Saksaan valtiovierailun tekevän Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa – hyvin pragmaattisesti.

Edellisen kerran Merkel tapasi Putinin toukokuussa Sotšissa, ja heinäkuun lopussa Merkel tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin keskustellakseen Syyriasta ja Ukrainasta.

Putinin ja Merkelin lauantai-illan kolmituntisesta tapaamisestaan tiedetään vielä niukasti, sillä kaksikko ei pitänyt tapaamisen jälkeen minkäänlaista lehdistötilaisuutta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa Putinia ensi keskiviikkona Sotšissa. Niinistölle on silloin tilaisuus kuulla Putinilta, missä mennään. Saksakin pitänee huolta siitä, että Niinistö on ajan tasalla.

Suomi seuraa toki tarkkaan, miten Nord Stream 2 -kaasuputkihanke etenee. Sitä uhkaavat Yhdysvaltain uudet pakotteet, ja presidentti Donald Trump käyttää kaasuputkea painostaakseen Saksaan kauppapolitiikassa.

Saksalaisarvioiden mukaan Merkel ja Putin edistävät sitä, miten kaasun kauttakulku Ukrainan kautta jatkossa järjestetään. Merkelin ja Putinin tapaamisessa päähuomion saattoi kuitenkin saada Syyria.

Syyrian vakauttaminen nopeasti on Merkelille hyvin tärkeää. Saksalaisarvioiden mukaan Merkel saattaa myöntyä siihen, että al-Assadilla on rooli Syyriassa myös sodan jälkeen.

Putin puolestaan tarvitsee Eurooppaa rahoittamaan Syyrian jälleenrakentamista.

Merkel haluaa Syyrian rauhoittuvan niin, että pakolaiset voivat palata. Kyse ei ole Saksasta turvapaikan saaneista syyrialaisista, vaan Syyrian naapurimaiden kuten Turkin ja Jordanian kestävyydestä. Turkin talous on kriisissä, ja monien Syyrian naapurimaiden kantokyky on äärirajoilla.

Nyt Saksa, Ranska, Venäjä ja Turkki suunnittelevat yhdessä uutta mallia Syyrian vakauttamiseen, kertoo uutistoimisto Dpa.

Jos se ei onnistu, Euroopalla voi olla käsissään taas pakolaiskriisi. Se on uhka, jonka vuoksi Saksa tekee nyt Putinin kanssa tietyissä kysymyksissä entistä tiiviimpää yhteistyötä, vaikka Ukrainan sota ja Krimin miehitys ovat ratkaisematta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  4. 4

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  5. 5

   Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

  6. 6

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  8. 8

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Soinin luottamusäänestys synnytti poikkeuksellisen riidan kokoomuksen ja keskustan välille – kenen arvoja pääministeri oikeastaan kommentoi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  5. 5

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  6. 6

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  7. 7

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  8. 8

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää