Ulkomaat

Hamas ja Israel tekemässä sopimusta vuoden aselevosta –Israel aukaisi suljetun rajanylityspisteen jännitteiden lieventyessä

Keväästä asti jatkuneet mielenosoitukset ja molemmin­puoleiset iskut ovat vaatineet useita kuolon­uhreja. Nyt alueella näkyy merkkejä aselepo­sopimuksen saavuttamisesta.

Useat israelilaiset mediat ovat uutisoineet parin viime päivän aikana Israelin ja Hamaksen käyvän neuvotteluita sopimuksesta. Sopimukseen kuuluisi muun muuassa vuoden aselepo.

Tiedot tulivat alun perin libanonilaiselta tv-kanavalta, jonka lähteet ovat perillä neuvotteluista.

Tietojen vahvistaminen on vaikeaa, sillä Israelin hallitus on ollut niistä hiljaa. Times of Israelin mukaan Israelin puolustusministeri Avigdor Liberman tapasi kuitenkin muutama kuukausi sitten Kyproksella Qatarin valtion Gazan-edustajan Muhammad al-Amadin.

Timesin mukaan al-Amadi olisi tarjonnut Qatarin suunnitteleman aseleposopimuksen ehtoja Israelin ja Gazan aluetta hallitsevan Hamasin välille sekä 350 miljoonan dollarin humanitääristä avustusta Gazaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viikon puolivälissä levottomuudet Gazan ja Israelin rajalla hellittivät hetkeksi. Israelin avasi keskiviikkona jälleen Kerem Shalomin rajanylityspisteen Gazaan kauppatavaroiden kuljettamista varten alueen vajaalle kahdelle miljoonalle asukkaalle. Rajanylityspiste oli ollut suljettuna heinäkuun alusta.

Israel sulki rajanylityspisteen alun perin kesäkuun alussa Gazasta lähetettyjen ilmapalloilla kuljetettujen palopommien takia. Israelin ja Gazaa pääasiassa hallitsevan Hamasin välit ovat aina olleet huonot, mutta välit ovat olleet tavanomaistakin kireämmät keväästä asti, jolloin palestiinalaiset aloittivat mielenosoituksensa vastalauseena USA:n tunnustettua kiistellyn Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Israel sulki kuitenkin rajanylityspisteen uudestaan sunnuntaina tuoreiden selkkausten vuoksi, joissa kuoli kaksi palestiinalaista.

Kevään ja kesän levottomuudet ovat vaatineet lukuisia kuolonuhreja molemmin puolin.

Rauhansopimus­neuvotteluita Israelin ja Hamasin välillä ovat ajaneet myös YK ja Egypti. Hamasin edustajat ovat olleet Kairossa epäsuorissa neuvotteluissa aselevosta. Hamasin korkea-arvoinen edustaja Ahmad Youssef kertoi torstaina egyptiläiselle Mada Masr -uutissivustolle, että sopimus olisi tarkoitus allekirjoittaa perjantaina.

Näin ei tapahtunut. Neuvotteluyritykset jatkuvat kuitenkin uutistoimisto Reutersin mukaan.

Nimettömien lähteiden mukaan sopimukseen kuuluisi paitsi vuoden aselepo myös laivareitti suoraan Gazasta Kyprokselle sekä palestiinalais­kalastajien kalastusoikeuksien laajentaminen kolmesta merimailista kuuteen tai kahteentoista merimailiin Gazan rannasta.

Sopimusta monimutkaistaa se, että Israelin hallituksessa oleva äärinationalistinen Juutalainen Koti -puolue aikoo äänestää kaikkia Hamasin kanssa solmittuja rauhansopimuksia vastaan.

”Tämä ’rauha’ antaa Hamakselle täydellisen immuniteetin, jotta se voisi aseistaa itsensä uudestaan kymmenillä tuhansilla raketeilla”, sanoi puolueen johtaja ja Israelin opetusministeri Naftali Bennet tiedotteessaan.

Israel ja Egypti ovat saartaneet Gazan kaistaa jo yli kymmenen vuotta palestiinalaisen äärijärjestö Hamasin noustua väkivaltaisesti siellä valtaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Israel
 • Gazan konflikti
 • Gaza

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  3. 3

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  6. 6

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  7. 7

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  8. 8

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää