Ulkomaat

Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

Valkoisen talon entinen pr-työntekijä esittää tuoreessa muistelmakirjassaan useita presidentti Trumpiin ja tämän hallintoon liittyviä arkaluontoisia väitteitä.

Donald Trump oli innoissaan. Olihan hän juuri tavannut henkilön, jonka häikäilemättömyys ja korkea itsetunto paitsi muistuttivat häntä itsestään myös kasvattivat Trumpin uuden tosi-tv-sarjan Diilin katsojalukuja. Katsojat janosivat draamaa, ja sitä he todella saivat.

Trump ja Omarosa Manigault-Newman tutustuivat Trumpin Diili-sarjan ensimmäisen tuotantokauden kuvauksissa syyskuussa 2003. Pian sen jälkeen Manigault-Newmanista lumoutunut Trump otti nousevan tähden siipiensä suojaan. Siitä alkoi vuosia kestänyt ammatillinen kumppanuus.

Valkoisessa talossa työskennellyt Manigault-Newman, 44, esittää tuoreessa muistelmakirjassaan Unhinged useita presidentti Trumpiin ja tämän hallintoon liittyviä arkaluontoisia väitteitä. Manigault-Newman syyttää Trumpia muun muassa avoimen rasistisesta retoriikasta. Hän kertoo myös nauhoittaneensa Valkoisessa talossa käytyjä salaisia keskusteluita. Osa nauhoituksista on jo julkaistu.

Kovat väitteet ovat aiheuttaneet pienoisen kohun Valkoisessa talossa. Mutta kuka on kohukirjan kirjoittanut Omarosa Manigault-Newman, ja mistä hän on oikein ilmestynyt?


Afro­amerikkalainen Manigault-Newman syntyi Yongs­townissa, Ohiossa. Hän valmistui yliopistosta vuonna 1996 opiskeltuaan media-alaa. Suurelle yleisölle Manigault-Newman tuli tunnetuksi juuri Trumpin Diili-sarjan kautta. Ohjelmassa hän sai nopeasti maineen rajuna tylyttäjänä, joka ei juuri säästellyt sanojaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jotain Manigault-Newmanin saavuttamasta asemasta kertonee se, että häneen viitataan usein vain Omarosana. Muita etunimellään esiintyviä julkisuuden henkilöitä ovat esimerkiksi megatähdet Oprah, Prince ja Beyoncé.

Aina Manigault-Newman ei ole kannattanut republikaaneja. Hän on työskennellyt entiselle Yhdysvaltain varapresidentille demokraatti Al Gorelle, ja oli myös mukana presidentti Barack Obaman ensimmäisessä presidentin­vaalikampanjassa vuonna 2008, kertoo brittilehti The Guardian.

Vuonna 2016 hän kertoi yhdysvaltalaislehti The New York Timesille olleensa demokraatti koko ikänsä, mutta pettyneensä puolueeseen pahasti.

”Afroamerikkalaiset ovat lojaaleja demokraattipuolueelle, mutta valitettavasti demokraattipuolue ei ole lojaali heille”, Manigault-Newman sanoi.

Kenties katkeruus demokraatteja kohtaan ajoi Manigault-Newmanin republikaaneihin. Nyt hän on joutunut pettymään myös republikaanipresidenttiin. Omarosan aloittaman kostoretken voima entistä mentoriaan kohtaan ei kuitenkaan selity ainoastaan katkeruudella tai pettymyksellä politiikkaan.

Yhdysvaltalaislehti The Washington Postin mukaan Valkoisessa talossa tuhoa kylvävä Omarosa-ilmiö on Trumpin itsenä luoma.

”Omarosalta saa aina kovaa draamaa”, Trump twiittasi ylistäen vuonna 2013. ”Omarosa on rehellinen: hän ei puukota selkään – hän hyökkää edestäpäin”, hän jatkoi.
Manigault-Newman oli mukana usealla Diilin tuotantokaudella. Sen jälkeen hän seurasi Trumpia politiikkaan, ja hänet palkattiin lopulta Trumpin presidentin­vaalikampanjaan luomaan yhteyksiä afroamerikkalaisiin äänestäjiin. Kampanjan aikana Manigault-Newman tuli tunnetuksi yhtenä Trumpin järeimmistä puolustajista, kun Trumpia syytettiin rasismista ja seksismistä. Siis asioista, joista hän nyt itse syyttää Trumpia.

Trumpin voitettua vaalit vuonna 2016 tosi-tv-tähdestä leivottiin päällikkö Valkoisen talon pr-osastolle, vaikkei tällä ollut varsinaisesti kokemusta alalla.

Yhtä asiaa Trump ei kuitenkaan osannut aavistaa.

Hänen itsensä kouluttama suojatti todella hyökkäisi. Edestä ja kovaa.

 

Manigault-Newman kertoo paljastus­kirjassaan Unhinged koke­neensa Trumpin kanssa työsken­nellessään ”todella kamalia asioita”, kirjoittaa The Guardian.

Afroamerikkalainen Maningault-Newman on väittänyt julkisesti kuulleensa nauhoitteita, joissa Trump käyttää tummaihoisia ihmisiä halventavaa ”nigger”-ilmaisua muutaman vuoden takaisissa Diilin kuvauksissa. Ilmaisua pidetään hyvin loukkaavana ja rasistisena.

Kommentti on kuitenkin ristiriidassa kertomuksen kanssa, jonka Manigault-Newman esittää kirjassaan. Siinä hän kirjoittaa kuulleensa, että tällainen nauha on olemassa. Nyt hän kertoo kuulleensa tallennuksesta vasta kirjan mentyä painoon.

Tämän lisäksi Manigault-Newman paljastaa kirjassaan, että hänelle tarjottiin 15 000 dollarin kuukausittaista korvausta, mikäli hän vaikenee Trumpin parissa kokemistaan asioista. Hän kirjoittaa myös, että Trumpin vaalikampanja olisi tehnyt erittäin läheistä ja päivittäistä yhteistyötä Fox News -televisiokanavan kanssa.

Kaikkia väitteitä ei ole pystytty todentamaan, mutta Trumpin entinen työntekijä on luvannut todisteeksi äänitteitä. Osan hän on jo julkaissut ja hänen mukaansa tallenteita on lisää. Useat politiikan kommentaattorit ovat julkisesti epäilleet Manigault-Newmanin uskottavuutta muuten kuin tallenteiden osalta.

Yksi julkaistuista tallenteista on peräisin Manigault-Newmanin irtisanomistilanteesta joulukuussa 2017. Perusteena irtisanomiselle on tiettävästi se, että Manigault-Newmanin kerrotaan ottaneen Valkoisessa talossa tosi-tv-sarjoista tutuksi tulleen pahiksen roolin takaisin. Hänen kerrotaan esimerkiksi juonitelleen talon sisällä ja laiminlyöneen tehtäviään.

Moni USA:ssa ei ole niinkään järkyttynyt nauhoitteen sisällöstä, vaan siitä, että se tehtiin salaa Valkoisen talon tilannehuoneessa, jonne on kiellettyä tuoda mitään tallennuslaitteita.

Toisessa Manigault-Newmanin julkaisemassa nauhoitteessa hän puhuu saamistaan potkuista presidentti Donald Trumpin kanssa puhelimessa. Nauhoitteella Trump vaikuttaa olevan tietämätön siitä, että Kelly on antanut potkut Manigault-Newmanille ja kyselee, miksi tämä on lähdössä.

Manigault-Newmanin mukaan tallennus on todiste siitä, että Trump ei tiedä, mitä hänen johtamassaan Valkoisessa talossa tapahtuu. Hän myös kertoi tehneensä tallennukset siksi, että ”Trumpin Valkoisessa talossa kaikki valehtelevat”, ja hän koki tarvitsevansa todisteita siltä varalta, että hänen potkuistaan esitettäisiin paikkaansa pitämättömiä väitteitä.


Paljastuskirja on aiheuttanut kuohuntaa Valkoisessa talossa, jossa useat eri tahot ovat ryhtyneet kommentoimaan väitteitä.

Trumpin vaalikampanjassa työskennelleiden ihmisten mukaan Manigault-Newman rikkoi kirjallaan salassapitosopimusta, jonka hän allekirjoitti työskennellessään Trumpille. Entinen pr-työntekijä ei itse koe rikkoneensa sopimusta. Myös kirjan kustantaja on sitä mieltä, että sopimuksen rajojen sisällä on toimittu.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders vastaili noin viikko sitten tiedotustilaisuudessa Manigault-Newmanin väitteisiin. Kysyttäessä tummaihoisia halventavan ilmaisun käytöstä, Valkoisen talon tiedottaja kierteli asiaa aluksi sanomalla, ettei ole itse kuullut presidentin käyttävän törkeää ilmaisua. Hän sanoi myös, että presidentti itse on kieltänyt käyttäneensä sanaa.

”En voi luvata mitään”, Sanders kuitenkin vastasi, kun häneltä kysyttiin, onko olemassa nauhoja, joissa presidentti käyttää rasistista kieltä.

Presidentti Trump kommentoi kohua tuttuun tapaan Twitterissä toteamalla, että väitteet ovat paikkaansa pitämättömiä ja että Manigault-Newman on epäluotettava konna. Trump on kutsunut entistä työntekijäänsä myös ”koiraksi”.
Piilotettuja mikrofoneja, nalkkiin ajamista ja julkista nöyryytystä. Manigault-Newman käyttää nyt samoja taktiikoita Trumpiin, joita hän oppi mentoriltaan Diilissä.

Manigault-Newman sanoi taannoisessa haastattelussa MSNBC-uutiskanavalle presidentin puhuneen usein siitä, kuinka tärkeää on äänittää vihollisiaan ja varmistaa, että vihollisista on tietoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • USA
 • Valkoinen talo
 • Sonia El Kamel

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  4. 4

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  5. 5

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  6. 6

   Orpo kehui talouden tilannetta ”erinomaiseksi” mutta myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Korruptio-oikeudenkäynnissä todistanut pietarilainen liikemies ammuttiin maantiellä autosta, jossa oli suomalaiset rekisterikilvet

  9. 9

   Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

  10. 10

   Kiinalainen super­tähti ja miljonääri on ollut kateissa kesäkuun alusta – se herättää hämmennystä, sillä Fan Bingbing ei ole arka­luontoinen henkilö Kiinan johdolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Hinausauton kuljettaja saapui työmaalle ja alkoi tuhota silmittömästi henkilöautoa Vantaalla – ”Minä tempaisin siitä asfaltinpalasella toisen sivuikkunan sisälle”

  3. 3

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  4. 4

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  5. 5

   Yli kolmasosa aineesta puuttuu – tutkijat löysivät mysteeriin ratkaisun galaksien välisestä avaruudesta

  6. 6

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  7. 7

   Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

  8. 8

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  9. 9

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  10. 10

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  3. 3

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää