Ulkomaat

”Saako aikamiestä halata?” – Äiti tapasi viimein poikansa, jonka kadotti Pohjois-Koreaan 68 vuotta sitten

Etelä- ja Pohjois-Korea järjestävät jälleennäkemisiä Korean sodan erottamille perheille tällä viikolla. Arvontaan osallistui 57 000 ihmistä, joiden joukosta valittiin 100 onnekasta. 92-vuotias Lee Keum-seom on yksi heistä. ”Sanon hänelle: olet selvinnyt hienosti, vaikka olet varmasti ikävöinyt äitiäsi.”

Peking

Kun Lee Keum-seom kesällä 1950 pysähtyi imettämään yksivuotiasta tytärtään, tilanne oli kaikin puolin surkea. Koko perhe oli jalkaisin liikkeellä, he olivat lähteneet kotikylästään jo päiviä sitten.

Väsytti.

Maalaisperhe oli osa satojentuhansien sotapakolaisten joukkoa, joka pakeni taisteluja Korean niemimaan pohjoisosissa. Korean sota oli juuri alkanut.

Vauvanruokinnalle ei löytynyt rauhaisaa paikkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lee kantoi tyttöä ja hänen aviomiehensä heidän neljävuotiasta poikaansa.

”Sanoin heille, että etsin paikan, jossa voin imettää tytön, odottakaa te tässä”, Lee kertoo CNN:lle.

Lee ylitti pienen virran. Perheen miehet jäivät tienposkeen seisomaan.

Kun tyttövauva oli kylläinen, Lee lähti samaa reittiä takaisin tielle. Siellä ei ollut ketään. Toki etelää kohti kävelevien pakolaisten jono oli loputon, mutta Lee etsi miestä ja poikaa. Heitä ei löytynyt.

Lee oli satuttanut nilkkansa, ja eteneminen oli hidasta. Hän ajatteli miehen ja pojan lähteneen jatkamaan matkaa.

”Kävelin kävelemistäni tyttöä kantaen, jotta saisin heidät kiinni – mutta sitten törmäsin lankooni, joka sanoi, että mies ja poika olivatkin kääntyneet takaisin etsimään meitä.”

Perhe ei koskaan löytänyt toisiaan.

Sota yltyi ja jakoi Korean niemimaan. Raja vedettiin 38 leveyspiirille. Vuosina 1950–53 käyty Korean sota on virallisesti yhä käynnissä, pysyvää rauhaa ei ole solmittu.

Aviomies ja poika jäivät Pohjois-Korean puolelle, Lee ja tytär päätyivät Etelä-Koreaan.

Lee itki vuoden ja aloitti sitten uuden elämän. Hän meni naimisiin samanlaisen kohtalon kokeneen pohjoiskorealaisen miehen kanssa ja hoiti tämänkin lapset kuin omansa.

Aviomiehen ja pojan elämästä hän ei tiedä paljoakaan. Hän on kuullut, että he palasivat kotikylään, sinne mistä perhe oli lähtöisinkin. Pojastaan Lee ei muista muuta kuin sen, että tämä oli kiltti ja tottelevainen poika.

Maanantaina Lee Keum-seom saa todennäköisesti tietää enemmän.

Lee on nyt 92-vuotias, ja tapasi maanantaina viimein poikansa 68 vuoden erossa olon jälkeen. Tällä viikolla Etelä- ja Pohjois-Korea järjestävät jälleennäkemisiä sodan erottamille perheille.

Koreoiden johtajat Kim Jong-un ja Moon Jae-in sopivat tämänkertaisesta perhetapaamisesta tavatessaan toukokuussa tänä vuonna.

Tämä on 21. kerta, kun Koreat järjestävät perhetapaamisia. Vuodesta 2000 lähtien niitä on järjestetty aina silloin, kun maiden välit ovat riittävän hyvät.

Hauraasta ja iloisesta 92-vuotiaasta Lee Keum-seomista on tullut tämän kertaisen tapaamisen kasvot. Hänestä ovat kirjoittaneet uutistoimistojen ohella muun muassa BBC, CNN ja South China Morning Post. Hänen tarinaansa on jakanut videona myös Etelä-Korean presidentinkanslia.


Lee on yksi onnekkaista, monellakin tapaa.

Hänen poikansa on ensinnäkin elossa. Monilla perheensä menettäneillä aika loppui kesken, ja rajan takana olevat perheenjäsenet ehtivät kuolla. Leenkin sodanaikainen aviomies on kuollut, mutta poika Sang-chul voi kaiketi hyvin. Hän on nyt 71-vuotias.

Saako aikamiestä halata, äiti kysyy kaikissa haastatteluissa.

Leellä oli tuuria myös arvonnassa, jossa perhetapaamisen osallistujat valittiin. Arvontaan osallistui 57 000 ihmistä, joista mukaan valittiin sata.

Osalle voittajista kävi selvitysten myötä ilmi, että tavattavia sukulaisia ei enää ole elossa. Lopulta 89 ihmistä lähti maanantaiaamuna busseilla Sokchon kaupungista kohti Pohjois-Koreaa.

He matkustivat Mount Kumgang -vuorella sijaitsevaan lomakeskukseen, jossa he pääsevät tapaamaan sukulaisiaan – tiukan valvonnan alla.

Lee tietää, että jos hän ja poika osuisivat kadulla vastakkain, he eivät tunnistaisi toisiaan.

”Tunnemme toisemme vain nimistä”, Lee toteaa presidentinkanslian videolla. ”Mutta kun tapaan hänet, haluaisin kysyä, miten voit, kenen kanssa päädyit jakamaan elämäsi?”

Äiti on ostanut uudet vaatteet ja uuden hatun poikansa tapaamista varten. Tytär auttoi valinnassa.

”Aion sanoa hänelle: Sang-chul, olet selvinnyt hienosti, vaikka olet varmasti ikävöinyt äitiäsi.”

Ensimmäisten perheiden jälleennäkemisestä välitettyjen kuvien perusteella Lee todella pääsi halaamaan poikaansa.

Tämän jutun pääkuvassa esiintyvä, nuorempaa miestä halaava nainen näyttää olevan Lee Keum-seom, mutta kuvaaja ei ole ilmoittanut kuvan naisen ja miehen nimiä, joten tietoa ei ole varmistettu.


Etelä-Koreasta matkustavat saavat tavata perheenjäseniään kaikkiaan 11 tuntia kolmen päivän aikana. Niistä kolme tuntia on aikaa, jossa perheet saavat olla ilman valvontaa.

Monet tuovat tuliaisia: vaatteita, lääkkeitä ja ruokaa köyhässä Pohjois-Koreassa eläville. 76-vuotias Lee Soo-nam oli menossa tapaamaan isoveljeään.

”Minulla on hänelle joitakin kotihoitolääkkeitä, kuten päänsärkylääkettä ja ravintolisiä”, Lee kertoi Reutersille.

Edellisiin perhetapaamisiin osallistuneet ovat kuvanneet tilaisuutta tunnelmaltaan kaksijakoiseksi.

Tapaamiset ovat tunteikkaita kohtaamisia, mutta ei pelkästään hyvällä tavalla.

Moitteita ovat saaneet lyhyt tapaamisaika sekä ideologiset erot perheiden välillä. Toiset ovat eläneet perinteisten arvojen ja tiukan kontrollin alla suljetussa Pohjois-Koreassa, toiset vauraassa ja länsimaistuneessa Etelä-Koreassa.

Tapaamiseen osallistuville on kerrottu, mitkä puheenaiheet ovat kiellettyjä.

Fakta

Korean sota


 Käytiin vuosina 1950–1953.

 Sodassa Neuvostoliitto tuki pohjoista ja Yhdysvallat etelää.

 Korean väestölle sota oli erittäin tuhoisa. Sota vaati arviolta noin kaksi miljoonaa uhria.

 Miljoonia ihmisiä joutui eroon perheistään, kun niemimaa jaettiin.

 Sota ei päättynyt rauhaan vaan aselepoon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

  4. 4

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  5. 5

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  7. 7

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  8. 8

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  6. 6

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  9. 9

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  10. 10

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat