Ulkomaat

Lehti: Britannia tavoittelee ”moraalista yliotetta” ja aikoo taata EU-kansalaisten oikeudet vaikka brexit-sopimusta ei synnykään

The Daily Telegraph -lehdelle vuodetun suunnitelman mukaan brittihallitus pelkää työvoimapulaa, jos EU-kansalaiset lähtevät maasta.

Lontoo

Britannian konservatiivihallitus suunnittelee takaavansa maassa asuvien EU-kansalaisten oikeudet yksipuolisesti ja siinäkin tapauksessa, että Britannia ja muu EU eivät pääse sopuun brexitin ehdoista.

Asiasta uutisoi konservatiivipuoluetta lähellä oleva The Daily Telegraph -lehti maanantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehden saaman suunnitelman mukaan brittihallitus pelkää työvoimapulaa, jos EU-kansalaiset lähtevät maasta.

Britanniassa asuu yli kolme miljoonaa muiden EU-maiden kansalaista. Heidän työpanoksensa on merkittävä muun muassa terveydenhuolto-, rakennus- ja elintarvikealoille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeuksien takaaminen yksipuolisesti antaisi Britannialle myös ”moraalisen yliotteen” muusta EU:sta, suunnitelma kertoo. Näin Britannia osoittaisi kantavansa vastuun EU-kansalaisten tulevaisuudesta, vaikka muu EU ei takaisi vastaavia oikeuksia muissa EU-maissa asuville briteille.

Britannia ja muu EU sopivat EU-kansalaisten – ja vastaavasti muissa EU-maissa asuvien brittien – oikeuksista jo viime joulukuussa. Brexit-neuvotteluissa mistään ei ole kuitenkaan päätetty lopullisesti ja sitovasti ennen kuin kaikesta on päätetty.

Jos pääministeri Theresa Mayn hallitus takaa EU-kansalaisten oikeudet yksipuolisesti, on sillä toki suuri merkitys Britanniassa asuville muiden EU-maiden kansalaisille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huoli brexitin jälkeisestä tulevaisuudesta on ollut suuri jo yli kaksi vuotta. Epävarmuuden tila alkoi kesäkuussa vuonna 2016, kun Britannian EU-kansanäänestys päätyi EU-eron kannalle.

Moraalisesta yliotteesta on kuitenkin jo liian myöhäistä puhua, moitti EU-kansalaisten etua ajava The 3 Million -yhteenliitymä twiitissään maanantaina.
Britanniassa asuvat EU-kansalaiset ovat toivoneet Maylta vastaavaa julistusta jo pitkään. Konservatiivihallitus on kuitenkin pantannut EU-kansalaisten oikeuksien yksipuolista takaamista. Se on ollut osa brexit-neuvottelustrategiaa ja yksi Britannian harvoista valttikorteista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Brittihallitus kertoi jo kesäkuussa, millä ehdoin EU-kansalaiset saavat jäädä maahan brexitin jälkeen. Periaatteessa kaikki ennen 31. joulukuuta 2020 Britanniaan saapuneet voivat jäädä, kunhan asuvat maassa lopulta viisi vuotta.

Kesäkuussa valotettiin myös uutta rekisteröitymis­järjestelmää. Kaikkien EU-kansalaisten pitää jatkossa rekisteröityä, jotta he saavat pysyvän oleskeluoikeuden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suunnitelman toteutumisen ehtona oli kuitenkin alun perin se, että Britannia ja muu EU pääsevät sopuun brexitin ehdoista.

Britannian on määrä erota EU:sta ensi vuoden maaliskuun 29. päivä. Silloin tulee kuluneeksi kaksi vuotta brexit-neuvottelujen käynnistämisestä.

Jotta brexit-sopimus ehdittäisiin saattaa voimaan ennen eropäivää, pitää avoinna olevista kysymyksistä päästä sopuun lokakuun aikana. Aikataulu on hyvin tiukka.

Viime kuukausien aikana todennäköisyys brexit-neuvottelujen kaatumiselle on lisääntynyt. Tämä tarkoittaa sitä, että Britannia saattaa hyvinkin pullahtaa ulos EU:sta ilman brexit-sopimusta.

Jos brexit-sopimusta ei saada ajoissa kasaan, on sillä isoja vaikutuksia monille eri aloille aina kaupankäynnistä lentokoneliikenteeseen ja terveydenhuoltoon.

Brittihallitus aikoo julkaista lähipäivinä yli 80 katsausta sopimuksettoman tilan vaikutuksista yhteiskunnan eri sektoreille.

Britannian parlamentti on yhä kesälomalla, mutta brexit-neuvottelut jatkuvat tällä viikolla Brysselissä.

Britannian heinäkuussa aloittanut brexit-ministeri Dominic Raab matkustaa tiistaina Brysseliin tapamaan EU27-maiden edustajaa Michel Barnieria.

Osapuolet neuvottelevat brexit-sopimuksen kipukohdista sekä Britannian ja EU:n tulevan suhteen suuntaviivoista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Ulkosuomalaiset
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  4. 4

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  5. 5

   Häirintään tulee järeämpi suoja: Suomi ottaa käyttöön satelliittipaikannuksen, joka on turvallisempi kuin 1970-luvulla kehitetty gps

  6. 6

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  7. 7

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  8. 8

   Isäpuolensa raiskaamaksi joutunut nainen synnytti lapsen käymälään, nyt 20-vuotiasta äitiä uhkaa jopa 20 vuoden vankeus El Salvadorissa

  9. 9

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  10. 10

   Michelle Obaman tarina elää ja hengittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Autoni hajosi Kehä III:lla ja päätyi romuttamoon – siirron yhteydessä tullut pysäköintivirhemaksu perittiin ulosotossa, vaikka en ollut autoa pysäköinyt

  10. 10

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää