Ulkomaat

Onko hymyilevä emoji tyly vai iloinen? ”Tekohymy”, tyrmää pekingiläinen Wang Xueying – Kiinassa emojit ovat täynnä piilomerkityksiä

Kiinassa emojeista povataan nousevaa bisnestä. Maahan on syntynyt jopa kokonaan uusi ammattikunta: emojitaiteilijat.

Peking

Hymynaama lienee maailman tunnetuin naama – mutta Kiinassa sen käytön kanssa kannattaa olla varovainen. Ainakin silloin, kun kyseisellä emojilla tehostaa älypuhelimella lähetettyjä viestejä.

Paikalliset nimittäin saattavat ymmärtää sen aivan toisin.

”Sehän on ilmiselvä tekohymy!” toteaa pekin­gi­läinen Wang Xueying. ”Suu viiv­ana hymyi­levä emoji ei tarkoita iloa vaan sitä, että on tyyty­mätön.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Emojien piilo­merki­tysten ymmärtäminen on kaupunkilaisten nuorten aikuisten yleistietoa, Wang sanoo. Saman vahvistaa esimerkiksi China Dailyn kansainvälinen painos, joka otsikoi juttunsa: ”Kun keskustelet kiinalaisten kanssa, tunne emojisi”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Wang Xueying oppi puhumaan emojia, kun aloitti yliopiston Pekingissä viisi vuotta sitten. Hän on pannut merkille, että osa hänen länsimaisista ystävistään käyttää hymynaamaa sen alkuperäisessä tarkoituksessa.

Noloa.

”Mutta olen heille lempeä ja neuvon, koska he eivät tiedä, mitä tekevät”, 24-vuotias nainen virnistää.

Kiinassa emojeilla on viihdearvon ohella yhteiskunnallista merkitystä.


Merkkien valikoima ja design ovat erilaiset kuin vaikkapa Euroopassa. Se johtuu siitä, että Kiinassa viestit kulkevat pääosin WeChat-sovelluksen kautta, ja sovelluksella on kuvista oma kattauksensa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiinassa emojeista povataan lähivuosien nousevaa bisnestä. Maahan on syntynyt jopa kokonaan uusi ammattikunta: emojitaiteilijat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 2014 Mao Tui -nimeä käyttävä opiskelija piirsi pullukan Budding Pop -satuhahmon ja loi siitä sarjan. Neljässä vuodessa emojeita on ladattu yli 800 miljoonaa kertaa. 22-vuotias Mao Tui elää lehtitietojen mukaan mukavaa elämää hahmonsa tuomilla tuloilla.

Alan uskotaan kasvavan lähivuosina kaksi- tai jopa kolmenumeroista vauhtia. Bisnestä syntyy kuvien suunnittelusta, käyttöoikeuksista ja myynnistä. Käyttäjät voivat myös antaa tippiä suosikkiemojiensa piirtäjille. WeChatissa tippejä jaettiin viime vuonna 1,7 miljoonan euron arvosta.

Emojit ovat Kiinassa myös aktivismin muoto.

Maassa, jossa sananvapautta ei ole, symboliset kuvat ovat tapa välittää viestiä eteenpäin. Esimerkiksi kun seksuaalisesta häirinnästä kertova #metoo-tunniste kiellettiin Weibossa eli ”Kiinan Twitterissä”, feministit alkoivat jakaa riisikuppi- ja pupuemojien yhdistelmää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Riisiä ja pupua kuvaavat kiinankieliset sanat äännetään ”mi tu”.

Berkeleyn yliopiston professori Xiao Qiang kertoo, että Kiinan sosiaalisessa mediassa emojit ovat melko tyypillinen tapa kritisoida yhteiskuntaa. Xiao on tutkinut sosiaalisen median aktivismia ja Kiinan internetsensuuria.

”Tyypillinen tapaus on esimerkiksi Tiananmenin tapahtumien vuosipäivä. Silloin viranomaiset pyytävät sovellusten tarjoajia poistamaan kynttiläemojit hetkeksi kokonaan”, Xiao kertoo sähköpostihaastattelussa.

Käyttäjät saavat silloin usein ilmoituksen, että systeemiä päivitetään ja osa toiminnoista on hetken poissa käytöstä.

Kynttiläemojeilla varustetut viestit poistettiin somesta myös silloin, kun Nobel-palkittu ihmisoikeustaistelija Liu Xiaobo kuoli heinäkuussa 2017.

Esimerkiksi Taiwanin lipun sisältäviä viestejä sensuroidaan, mutta sensuuri puuttuu myös alpakka- ja jokirapuemojeihin. Ne ovat sanaleikkejä, jotka symboloivat kritiikkiä valtaapitäviä kohtaan.

Vaikka Kiina suhtautuu emojeihin vakavasti, professori Xiao Qiang ei usko, että emojien rooli aktivismissa enää kasvaa. Sensuurikoneisto on kehittynyt ja Kiinan halu internetin valvontaa kohtaan kasvanut. Kyse on valvojien ja internetin käyttäjien kissa ja hiiri -leikistä.

”Emojeilla on lopulta hyvin rajalliset mahdollisuudet auttaa ihmisiä ilmaisemaan mielipiteitään. En usko, että niistä on ikinä poliittisen kritiikin pääväyläksi.”

Palataanpa vielä alun monitulkintaiseen hymynaamaan.

Vaikka sen merkitys on Wang Xueyingin ja muiden nuorten mielestä ilmiselvä, hymyn tulkinnasta on väännetty Kiinassa jo muutama vuosi.

Osan mielestä hymy on alentuva, toisten mielestä katse on tyhjä. Jotkut ovat satavarmoja hymyn aitoudesta.

Kun nettijulkaisu Quartz julkaisi viime vuonna jutun hymiöiden kiinalaisista piilomerkityksistä, osa Kiinan someväestä leimasi väitteet ulkomaalaisten panetteluksi. Klassista hymynaamaa käytettiin jutussa yhtenä esimerkkinä.

Kuitenkin kun The Beijinger tutki, miten perinteistä hymynaamaa käytetään Kiinan sosiaalisen median arjessa, asia oli usein niin kuin Wang Xueying ja China Daily sanovat: henki oli kaikkea muuta kuin positiivinen.

”Mutta asia ei tietenkään ole niin yksinkertainen. Esimerkiksi äitini käyttää hymynaamaa yhä sen alkuperäisessä, positiivisessa merkityksessä”, Wang huokaa.

”Keski-ikäiset!”


Hymynaama ei ole ainoa hymiö, jota tulkitaan Kiinassa eri tavoin kuin monessa muussa maassa. Wang näpyttelee valkoisesta Samsungistaan esiin toisenkin emojiesimerkin, jonka käyttöön tulee suhtautua varauksella.

Hän osoittaa ruudulla iloisesti vilkuttavaa pallonaamaa.

”Käytännössä tämä tarkoittaa, että hyvästi ikuisesti. En halua enää puhua kanssasi.”

Wang käyttää hymiöitä melkein kaikissa viesteissään, eikä hän ole poikkeus valtavirrasta. Kiinan suosituin hymiö vuonna 2017 oli vedet silmissä naurava keltainen pallo, joka on lyönyt käden kasvoilleen. Sitä käytettiin vuoden aikana yli 760 miljoonaa kertaa.

Wang Xueying kertoo, että hän käyttää pääosin vain kiinalaisia hymiöitä. Niitä on tuhansia. Niiden lisäksi maailmassa oli Emojipedia-sivuston mukaan kesäkuussa 2 823 emojia. Ne ovat niitä, joita esimerkiksi suomalaisetkin useimmiten käyttävät.

Kiinassa tykätään sellaisesta, mistä lännessä ei ole kuultukaan. Esimerkiksi typerä husky -emoji on suosittu Weibossa, Wang kertoo.

Huskyn avulla kerrotaan, että viestin lähettäjä tarkoittaa päinvastaista kuin mitä viestissä kirjaimellisesti lukee.

Milloin viestittely muuttui näin monimutkaiseksi?

”Emojit oikeasti helpottavat elämää! Niitä voi käyttää, kun sanat eivät pysty kuvailemaan tunnetta tai jonkin asian suoraan sanominen olisi kiusallista”, Wang sanoo.

Fakta

Emojit


 Emojit kehitettiin Japanissa vuonna 1999. 2010-luvun alkupuolella ne tulivat iPhone- ja Android-puhelimiin.

 Emojien merkitykset on nykyään myös standardisoitu, eli kaikki emojit tarkoittavat tai esittävät samaa asiaa eri laitteissa ja palveluissa.

 Kuvien ulkonäkö saattaa kuitenkin hieman vaihdella. Osa emojeista liikkuu.

 Sana emoji tulee japaninkielen sanoista e (kuva) ja moji (kirjain). Emoji tarkoittaa siis kuvakirjainta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Sananvapaus
 • Emojit
 • Katriina Pajari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  5. 5

   Päivi Leino-Sandberg alkoi saada aivan eri kadulle tarkoitettua postia – Virheen seuraus oli ”jännällä tavalla kiva suhde” Taka-Töölössä

  6. 6

   Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035

  7. 7

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  8. 8

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  9. 9

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  10. 10

   USA paljasti vahingossa valmistelleensa syytteet Wikileaksin perustajaa Julian Assangea vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  6. 6

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Päivi Leino-Sandberg alkoi saada aivan eri kadulle tarkoitettua postia – Virheen seuraus oli ”jännällä tavalla kiva suhde” Taka-Töölössä
  3. Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut
  4. USA paljasti vahingossa valmistelleensa syytteet Wikileaksin perustajaa Julian Assangea vastaan
  5. Yksinpurjehdusta johtavan ranskalaiskipparin vaikeudet merellä jatkuvat – ”On ihme, jos pääsen maaliin ”
  6. Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035
  7. Nämä näyttelyt kannattaa käydä katsomassa viikonloppuna – pienistä täydellisistä valokuvista alkuperäiskansojen oikeuksiin
  8. Kestääkö eläkejärjestelmä väestön vähenemisen? Eläkemaksuja on nostettava, mutta ei äkillisesti
  9. Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  
  10. Entinen monopoliyhtiö ylistää kilpailua: ”Ruotsissa ei koskaan ole ollut näin paljon matkustajia junissa” – Nyt SJ yrittää Helsingin lähi­liikenteeseen
  11. Onnea Käpylä, Pukinmäki ja Tapanila – Lähijunien vuoroväli tihenee kolmella asemalla, monelta muulta matka hidastuu
  12. Näytä lisää