Ulkomaat

Onko hymyilevä emoji tyly vai iloinen? ”Tekohymy”, tyrmää pekingiläinen Wang Xueying – Kiinassa emojit ovat täynnä piilomerkityksiä

Kiinassa emojeista povataan nousevaa bisnestä. Maahan on syntynyt jopa kokonaan uusi ammattikunta: emojitaiteilijat.

Peking

Hymynaama lienee maailman tunnetuin naama – mutta Kiinassa sen käytön kanssa kannattaa olla varovainen. Ainakin silloin, kun kyseisellä emojilla tehostaa älypuhelimella lähetettyjä viestejä.

Paikalliset nimittäin saattavat ymmärtää sen aivan toisin.

”Sehän on ilmiselvä tekohymy!” toteaa pekin­gi­läinen Wang Xueying. ”Suu viiv­ana hymyi­levä emoji ei tarkoita iloa vaan sitä, että on tyyty­mätön.”

Emojien piilo­merki­tysten ymmärtäminen on kaupunkilaisten nuorten aikuisten yleistietoa, Wang sanoo. Saman vahvistaa esimerkiksi China Dailyn kansainvälinen painos, joka otsikoi juttunsa: ”Kun keskustelet kiinalaisten kanssa, tunne emojisi”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Wang Xueying oppi puhumaan emojia, kun aloitti yliopiston Pekingissä viisi vuotta sitten. Hän on pannut merkille, että osa hänen länsimaisista ystävistään käyttää hymynaamaa sen alkuperäisessä tarkoituksessa.

Noloa.

”Mutta olen heille lempeä ja neuvon, koska he eivät tiedä, mitä tekevät”, 24-vuotias nainen virnistää.

Kiinassa emojeilla on viihdearvon ohella yhteiskunnallista merkitystä.


Merkkien valikoima ja design ovat erilaiset kuin vaikkapa Euroopassa. Se johtuu siitä, että Kiinassa viestit kulkevat pääosin WeChat-sovelluksen kautta, ja sovelluksella on kuvista oma kattauksensa.

Kiinassa emojeista povataan lähivuosien nousevaa bisnestä. Maahan on syntynyt jopa kokonaan uusi ammattikunta: emojitaiteilijat.

Vuonna 2014 Mao Tui -nimeä käyttävä opiskelija piirsi pullukan Budding Pop -satuhahmon ja loi siitä sarjan. Neljässä vuodessa emojeita on ladattu yli 800 miljoonaa kertaa. 22-vuotias Mao Tui elää lehtitietojen mukaan mukavaa elämää hahmonsa tuomilla tuloilla.

Alan uskotaan kasvavan lähivuosina kaksi- tai jopa kolmenumeroista vauhtia. Bisnestä syntyy kuvien suunnittelusta, käyttöoikeuksista ja myynnistä. Käyttäjät voivat myös antaa tippiä suosikkiemojiensa piirtäjille. WeChatissa tippejä jaettiin viime vuonna 1,7 miljoonan euron arvosta.

Emojit ovat Kiinassa myös aktivismin muoto.

Maassa, jossa sananvapautta ei ole, symboliset kuvat ovat tapa välittää viestiä eteenpäin. Esimerkiksi kun seksuaalisesta häirinnästä kertova #metoo-tunniste kiellettiin Weibossa eli ”Kiinan Twitterissä”, feministit alkoivat jakaa riisikuppi- ja pupuemojien yhdistelmää.

Riisiä ja pupua kuvaavat kiinankieliset sanat äännetään ”mi tu”.

Berkeleyn yliopiston professori Xiao Qiang kertoo, että Kiinan sosiaalisessa mediassa emojit ovat melko tyypillinen tapa kritisoida yhteiskuntaa. Xiao on tutkinut sosiaalisen median aktivismia ja Kiinan internetsensuuria.

”Tyypillinen tapaus on esimerkiksi Tiananmenin tapahtumien vuosipäivä. Silloin viranomaiset pyytävät sovellusten tarjoajia poistamaan kynttiläemojit hetkeksi kokonaan”, Xiao kertoo sähköpostihaastattelussa.

Käyttäjät saavat silloin usein ilmoituksen, että systeemiä päivitetään ja osa toiminnoista on hetken poissa käytöstä.

Kynttiläemojeilla varustetut viestit poistettiin somesta myös silloin, kun Nobel-palkittu ihmisoikeustaistelija Liu Xiaobo kuoli heinäkuussa 2017.

Esimerkiksi Taiwanin lipun sisältäviä viestejä sensuroidaan, mutta sensuuri puuttuu myös alpakka- ja jokirapuemojeihin. Ne ovat sanaleikkejä, jotka symboloivat kritiikkiä valtaapitäviä kohtaan.

Vaikka Kiina suhtautuu emojeihin vakavasti, professori Xiao Qiang ei usko, että emojien rooli aktivismissa enää kasvaa. Sensuurikoneisto on kehittynyt ja Kiinan halu internetin valvontaa kohtaan kasvanut. Kyse on valvojien ja internetin käyttäjien kissa ja hiiri -leikistä.

”Emojeilla on lopulta hyvin rajalliset mahdollisuudet auttaa ihmisiä ilmaisemaan mielipiteitään. En usko, että niistä on ikinä poliittisen kritiikin pääväyläksi.”

Palataanpa vielä alun monitulkintaiseen hymynaamaan.

Vaikka sen merkitys on Wang Xueyingin ja muiden nuorten mielestä ilmiselvä, hymyn tulkinnasta on väännetty Kiinassa jo muutama vuosi.

Osan mielestä hymy on alentuva, toisten mielestä katse on tyhjä. Jotkut ovat satavarmoja hymyn aitoudesta.

Kun nettijulkaisu Quartz julkaisi viime vuonna jutun hymiöiden kiinalaisista piilomerkityksistä, osa Kiinan someväestä leimasi väitteet ulkomaalaisten panetteluksi. Klassista hymynaamaa käytettiin jutussa yhtenä esimerkkinä.

Kuitenkin kun The Beijinger tutki, miten perinteistä hymynaamaa käytetään Kiinan sosiaalisen median arjessa, asia oli usein niin kuin Wang Xueying ja China Daily sanovat: henki oli kaikkea muuta kuin positiivinen.

”Mutta asia ei tietenkään ole niin yksinkertainen. Esimerkiksi äitini käyttää hymynaamaa yhä sen alkuperäisessä, positiivisessa merkityksessä”, Wang huokaa.

”Keski-ikäiset!”


Hymynaama ei ole ainoa hymiö, jota tulkitaan Kiinassa eri tavoin kuin monessa muussa maassa. Wang näpyttelee valkoisesta Samsungistaan esiin toisenkin emojiesimerkin, jonka käyttöön tulee suhtautua varauksella.

Hän osoittaa ruudulla iloisesti vilkuttavaa pallonaamaa.

”Käytännössä tämä tarkoittaa, että hyvästi ikuisesti. En halua enää puhua kanssasi.”

Wang käyttää hymiöitä melkein kaikissa viesteissään, eikä hän ole poikkeus valtavirrasta. Kiinan suosituin hymiö vuonna 2017 oli vedet silmissä naurava keltainen pallo, joka on lyönyt käden kasvoilleen. Sitä käytettiin vuoden aikana yli 760 miljoonaa kertaa.

Wang Xueying kertoo, että hän käyttää pääosin vain kiinalaisia hymiöitä. Niitä on tuhansia. Niiden lisäksi maailmassa oli Emojipedia-sivuston mukaan kesäkuussa 2 823 emojia. Ne ovat niitä, joita esimerkiksi suomalaisetkin useimmiten käyttävät.

Kiinassa tykätään sellaisesta, mistä lännessä ei ole kuultukaan. Esimerkiksi typerä husky -emoji on suosittu Weibossa, Wang kertoo.

Huskyn avulla kerrotaan, että viestin lähettäjä tarkoittaa päinvastaista kuin mitä viestissä kirjaimellisesti lukee.

Milloin viestittely muuttui näin monimutkaiseksi?

”Emojit oikeasti helpottavat elämää! Niitä voi käyttää, kun sanat eivät pysty kuvailemaan tunnetta tai jonkin asian suoraan sanominen olisi kiusallista”, Wang sanoo.

Fakta

Emojit


 Emojit kehitettiin Japanissa vuonna 1999. 2010-luvun alkupuolella ne tulivat iPhone- ja Android-puhelimiin.

 Emojien merkitykset on nykyään myös standardisoitu, eli kaikki emojit tarkoittavat tai esittävät samaa asiaa eri laitteissa ja palveluissa.

 Kuvien ulkonäkö saattaa kuitenkin hieman vaihdella. Osa emojeista liikkuu.

 Sana emoji tulee japaninkielen sanoista e (kuva) ja moji (kirjain). Emoji tarkoittaa siis kuvakirjainta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Sananvapaus
 • Emojit
 • Katriina Pajari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  4. 4

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  7. 7

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  8. 8

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  9. 9

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  10. 10

   Komissio ehdottaa kymmenentuhannen rajavartijan passittamista EU:n rajoille – tätä se tarkoittaisi Suomelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  10. 10

   Redi täyttyi uteliaista heti avaamisensa jälkeen – HS näyttää minkälaista kauppakeskuksessa ja sen kattoterassilla on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää