Ulkomaat

Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

Ruoka on politiikkaa, osoittaa Britanniaa puhuttanut riisikriisi. Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä ymmärtää, miksi riisistäkin voi nousta sellainen kohu. ”Ruokakulttuuri on tärkeä osa ihmisten ja kansakuntien identiteettiä”, Mäkelä selittää.

Britanniassa kohistaan jälleen ruuan kulttuurisesta omimisesta. Kohu alkoi, kun Britannian työväenpuolueen kansanedustaja Dawn Butler syytti Twitterissä julkkiskokki Jamie Oliveria jamaikalaisen jerk-mausteseoksen häpäisystä.
Jamie Oliver julkisti valmisruokabrändinsä alle uuden mikroaterian, jonka nimi on ”tymäkkä jerk-riisi”. Pussissa kuumennettavassa annoksessa on valkosipulilla, chilillä ja inkiväärillä maustettua riisiä, munakoisoa ja papuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kritisoijien mukaan Oliverin jerk-riisissä on useita ongelmia. Ensinnäkin, Oliverin reseptissä ei ole jerk-mausteseokseen perinteisesti kuuluvia mausteita.

Toiseksi, jerk-mausteseosta käytetään yleensä lihan tai muun proteiininlähteen maustamiseen. Riisi-jerk on ennenkuulumatonta.
Kolmanneksi, jerk viittaa myös ruuan valmistustapaan, kuten jamaikalaistaustainen julkkiskokki Rustie Lee muistutti Britannian aamutelevisiossa. Leen mukaan minuutti mikrossa ei saavuta jerkin olemusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jerkissä on kyse grillaamisesta, ja riisiä ei voi grillata”, Lee sanoo ohjelmassa.

Monet riensivät myös puolustamaan Oliveria, ja päivittelemään sitä, miksi riisistä pitää nostaa moinen haloo.
Lisämausteen kiistaan tuo se, että Oliver tienaa rahaa jamaikalaisella kulttuuriperinnöllä. Silloin keskustelu kulttuurisesta omimisesta siirtyy jo vakavammille urille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jerk-kohun, kuten muidenkin kulttuurista omimista käsittelevien kohujen, ytimessä on valta ja sen jakautuminen. Kulttuurinen omiminen tarkoittaa sitä, että valtaväestö omii vähemmistöjen kulttuurisia symboleja ja esineitä ilman lupaa, ja kenties vielä hyötyy niistä jollain tavalla.

Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä tunnistaa riisikiistan polttopisteet. Ensivilkaisulla ruoka vaikuttaa viattomalta, maailmaa yhdistävältä asialta, mutta ruoka on myös poliittista, Mäkelä muistuttaa.

”Ruokakulttuuri on tärkeä osa ihmisten ja kansakuntien identiteettiä”, Mäkelä sanoo. ”Olisihan se mukavaa ottaa vaikutteita eri ruokakulttuureista. Se kuitenkaan ei ole niin yksinkertaista, kun siihen latautuu symbolinen keskustelu identiteetistä ja kysymys siitä, kenen ruokakulttuuria käytetään ja millä oikeudella.”

Oliverin jerk-kohussa Mäkelän analyysin mukaan ongelmallista on se, että Oliver on ottanut jamaikalaisen ruoka­kulttuurin kenties tunnetuimman elementin, jerk-mausteseoksen, ja luonut sen nimeä kantavan makumaailman kunnioittamatta jerkissä yleensä käytettyjä ainesosia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän on myös irrottanut jerkin kontekstistaan, eli lihakimpaleen maustamisesta ja grillaamisesta, ja vielä lätkäissyt sen oman brändinsä alle viittaamatta muuten sen jamaikalaiseen alkuperään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Oliver, joka on ehkä yksi maailman tunnetuimmista ruokaihmisistä, tekee valkoisena miehenä bisnestä toisten kulttuurista otetulla palasella”, Mäkelä tiivistää.

Jerkistä herkän aiheen tekee myös Jamaikan ja Britannian yhteinen, orjuuden ja kolonialismin värittämä historia. Jerk-kokkaus on olennainen osa sorretun kansan tarinaa, joka on saanut viime aikoina lisäkiemuroita niin kutsutun Windrush-skandaalin myötä.

Windrush-sukupolvella viitataan jamaikalaisiin, joita tuotiin jälleenrakentamaan Britanniaa toisen maailmansodan jälkeen. Ikänsä briteissä asuvia jamaikalaisia uhkaa yhtäkkiä karkotus maasta brexitin takia, koska heiltä puuttuu tarvittavia dokumentteja, ja heidän jälkeläisillään on myös vaikeuksia tulla Britanniaan.

”Yhtäkkiä tulee tällainen tapaus, että otetaan jamaikalaisten perinteestä palanen, mutta väärällä tavalla, eikä kerrota, että sillä on mitään tekemistä jamaikalaisten kanssa, joita ollaan vielä heittämässä ulos maasta”, Mäkelä sanoo. ”Ymmärrän, että sitä ei ihan purematta niellä.”

Britanniassa on hiljattain ollut muitakin tapauksia, joissa on kiistelty ruuan kulttuurisesta omimisesta ja ruuan oikeaoppisesta tulkitsemisesta.

Tässä kuussa ruokatoimittaja Mallika Basu kyseenalaisti Marks & Spencerin myymän ”bengalilaisen curryn” ja muiden itämaisten valmisruokien autenttisuuden.

Myös Britannian MasterChef-ohjelma närkästytti katsojia huhtikuussa, kun tuomarit kritisoivat malesialaistaustaisen kilpailijan valmistamaa rendang-kanaa rapeuden puutteesta.

Annoksen valmistanut Zaleha Kadir Olpin sai lähtöpassit kisasta ruokansa takia.

Malesialaiset katsojat riensivät sosiaaliseen mediaan kertomaan, että tuomarit eivät ilmeisesti ymmärrä mitään kaakkoisaasialaisesta keittiöstä. Rendang-kanan kuuluu olla pehmeää, kastikkeessa hyvin kypsynyttä lihaa.

”Kolonisoivat meitä 100 vuotta mausteiden takia, mutta eivät vieläkään ymmärrä, miten ruoka toimii”, eräs käyttäjä kommentoi Facebookissa Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Jopa Malesian pääministeri Mohd Najib Tun Razak otti kantaa keskusteluun lataamalla Twitteriin kuvan omasta rendang-kana-ateriastaan.
Jamie Oliver ei ole kommentoinut riisikohua. The Guardian -lehden haastattelussa tv-kokki Rustie Lee sanoo, että Oliverin ateria olisi hyväksyttävä, jos hän olisi kutsunut sitä esimerkiksi karibialaisvaikutteiseksi riisiksi.

Nyt Oliver antaa väärän kuvan jamaikalaisesta kulttuurista, Lee sanoo.

”Pidän Jamiesta, mutta lapset saattavat nähdä tämän ja ajatella, että se on osa kulttuuriamme. Se ei ole. Mielestäni hän on pahassa pulassa. Kaikki Karibialla sanovat ’Jamie! Eeei!’”

Lopuksi The Guardianin jutussa annetaan ohje jerk-aterian valmistamiseksi. Siihen menee kaksi päivää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jamaika
 • Britannia
 • Ruokakulttuuri
 • ruokapolitiikka
 • etninen ruoka
 • Alma Onali
 • Brexit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  2. 2

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  3. 3

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  4. 4

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  5. 5

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  6. 6

   Miksi ihmeessä kohtuu­hintaisia hitas-asuntoja päätyy asunto­sijoittajille, jotka repivät niistä markkina­vuokran?

  7. 7

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  9. 9

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  10. 10

   Opetusministeri koulujen digitalisaatiota arvostelleesta tutkimuksesta: ”Lapset ovat syntyneet yhteiskuntaan, jossa kännykät ja tietokoneet ovat arkea, koulu ei voi olla irrallinen saareke”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  4. 4

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  6. 6

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  7. 7

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  8. 8

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  9. 9

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  10. 10

   Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi, väittää tutkimus – Opetushallituksen pääjohtaja ihmettelee tuloksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suuret liikennevirrat eivät takaa yrityksen menestystä kauppakeskuksessa Tilaajille
  3. Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat
  4. Sdp:n Antti Rinnettä kuultiin todistajana Kittilä-käräjillä – Rinteellä oli merkittävä rooli Levin hissi­yhtiön toimitusjohtajan irtisanomisessa
  5. Britannian pääministeri May lupasi, että brexit-sopimus viedään läpi – oppositiojohtaja Corbyn haukkui sopimuksen, mutta ero ilman sopimustakaan ei labourille kelpaa
  6. Euroryhmä keskusteli yhteisestä talousarviosta
  7. Kanadalainen curlingjoukkue pelasi ”huomattavan päihtyneenä”, vuoden 2014 olympiavoittaja mukana joukkueessa – ”Meiltä meni kontrolli”
  8. Pääministeri Sipilä lähtee Yhdysvaltoihin tapaamaan maan talouden ja politiikan johtohahmoja
  9. Tunti sitten
  10. EU:n oma tiedustelu­koulu ja eurooppalainen lennokki – Suomi lähtee mukaan kehittämään uusia puolustus­hankkeita
  11. Opetusministeri koulujen digitalisaatiota arvostelleesta tutkimuksesta: ”Lapset ovat syntyneet yhteiskuntaan, jossa kännykät ja tietokoneet ovat arkea, koulu ei voi olla irrallinen saareke”
  12. Nelinkertainen olympiavoittaja Michael Johnson toipui aivoverenkiertohäiriöstä – 200 metrin matka sairaalaan kesti 15 minuuttia, olympialaisissa 19,32 sekuntia
  13. Näytä lisää