Ulkomaat

Niinistö tapaa Putinin tänään ensi kertaa Helsingin tapaamisen jälkeen – Tapaamisen ohjelmasta tiedetään vähän, mutta se tiedetään, mitä siihen ei kuulu

Perinteiseen tapaan Venäjä korostaa asialistalla olevan etupäässä kahdenvälisiä kysymyksiä, Suomen ennakkotiedotteessa mainitaan kansainväliset kysymykset ensimmäisinä.

Sotši

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön on määrä tavata Venäjän presidentti Vladimir Putin tänään keskiviikkona iltapäivällä Sotšissa. Seurueeseen kuuluu myös ulkoministeri Timo Soini, joka keskustelee Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

HS seuraa tapaamista paikan päällä ja näyttää presidenttien tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä. Tiedotustilaisuuden odotetaan alkavan kello 15 jälkeen.

Tapaamisen ohjelmasta tiedetään vielä vähän, mutta ainakin se tiedetään, mitä siihen ei kuulu. Niinistö ja Putin eivät pelaa keskiviikkona Sotšissa jääkiekkoa, suomalaislähteet vahvistavat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Spekulaatio pelistä nousi, kun Venäjän jääkiekkoliitto ilmoitti tapaamispäivänä Sotšissa järjestettävästä jääkiekon hyväntekeväisyysottelusta, johon on sen mukaan osallistumassa myös suomalaisia pelaajia. Presidenttien ohjelmaan ei kuulu myöskään tämän pelin katsominen.

Niinistö ja Putin pelasivat jääkiekkoa kesällä 2012 Raudussa, kun Niinistö teki ensimmäisen työvierailunsa Venäjälle. Pelistä levisi kuvia Niinistöstä kentällä punapaidassa, jossa tosin oli Suomen ja Venäjän liput.

Presidentit tapaavat Putinin kesäresidenssissä Botšarov Rutšeissa, joka sijaitsee Mustanmeren rannalla. Edellisestä tapaamisesta on vain runsas kuukausi, sillä Niinistö ja Putin keskustelivat heinäkuussa Helsingissä Putinin saavuttua sinne neuvottelmaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa.


Keskiviikon tapaamisesta oli kuitenkin suomalaislähteiden mukaan sovittu jo ennen kuin tieto Putinin ja Trumpin Helsingin-kokouksesta tuli. Niinistö ja Putin ovat tavanneet säännöllisesti kerran tai kaksi vuodessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskiviikon keskustelunaiheista on etukäteen tiedotettu laveilla sanamuodoilla. Etukäteistiedotteissa on kuitenkin näkyvissä taas perinteinen ero, kun osapuolet kuvailevat aihepiirejä. Venäjä haluaa yleensä antaa kuvan, että Suomen ja Venäjän presidenttien tapaamisessa on kyse etupäässä kahdenvälisistä suhteista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niinpä Suomen presidentinkanslian mukaan ”presidentit keskustelevat ajankohtaisista kansainvälisistä, alueellisista ja kahdenvälisistä kysymyksistä”, Kremlin mukaan suunnitelmana taas on ”käsitellä venäläis-suomalaisen yhteistyön avainkysymyksiä ja myös keskustella erilaisista ajankohtaisista kansainvälisistä ja alueellisista kysymyksistä”.

Kansainvälisistä kysymyksistä ajankohtainen on taas maaliskuussa Britanniassa tapahtunut entisen venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären Julija Skripalin myrkytys.

Tapaus vaikutti keväällä myös Suomen ja Venäjän suhteisiin, sillä Suomi karkotti useiden muiden länsimaiden joukossa venäläisdiplomaatin tapauksen vuoksi, mihin Venäjä vastasi vastakarkotuksella. Useat EU-maat osallistuivat karkotuksiin Britannian pyynnöstä, sillä Britannian pitää Venäjää syyllisenä myrkytykseen. Venäjä kiistää osallisuutensa.

Keskiviikkona astuvat voimaan ensimmäiset Yhdysvaltain viime kuussa Venäjälle Skripalien vuoksi asettamista uusista pakotteista. Marraskuussa mahdollisesti laajenevat pakotteet ovat tiukkoja, sillä ne asetettiin kemiallisten ja biologisten aseiden rajoitusta koskevan lain nojalla. Uutistoimisto Bloombergin mukaan Yhdysvallat on aiemmin asettanut sen perusteella pakotteita Syyrialla ja Pohjois-Korealle.

Uudet pakotteet ovat herättäneet Venäjän johdossa ärtymystä paitsi periaatesyistä myös niiden talousvaikutusten vuoksi. Yhdysvaltain kongressissa on käynnissä myös lakihanke lisäpakotteista, joka kohdistuisi valtiollisiin venäläisiin pankkeihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjällä onkin näkynyt julkisuudessa keskustelua, mikä hyöty Putinin ja Trumpin tapaamisesta aiemmin kesällä oli.

Putinille Niinistön tapaaminen osuu pieneen tapaamisputkeen EU-maiden johtajien kanssa.

Putin vieraili viikonloppuna Itävallassa, jossa hän osallistui ulkoministerin Karin Kneisslin häihin. Niistä levisi maailmalle valokuvia Kneisslin ja Putinin tanssista, mutta paikalla oli myös Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz.


Itävallasta Putin matkusti Saksaan, jossa hän tapasi liittokansleri Angela Merkelin. Putin ja Merkel eivät järjestäneet lehdistötilaisuutta, joten tapaamisesta on tihkunut varsin vähän tietoja. Saksalaislähteiden mukaan aiheina olivat ainakin Itämeren kaasuputki Nord Stream 2 ja Syyrian tilanne, venäläismediassa korostui kaasuputkihanke ja Saksan ja Venäjän yhteistyö sen tiimoilta.

Kaasuputki on Venäjälle tärkeä, mutta myös Saksan johto haluaa sen. Yhdysvallat on kuitenkin jo pitkään vastustanut putkea, eikä Euroopassa ole suljettu pois mahdollisia Yhdysvaltain putkelle asettamia pakotteita.

Syyriassa taas Venäjän tukemat Syyrian joukot ovat alkaneet siirtyä lähemmäs Idlibiä, joka on viimeinen Syyrian kapinallisten hallitsema alue. Saksalla ja muille EU-maille asia on tärkeä, sillä ne pelkäävät uutta pakolaisaaltoa.

Julkisuudessa ei ole kerrottu, kuinka paljon Putin ja Merkel puhuivat Ukrainasta muuta kuin kaasureittien yhteydessä.

Suomelle Ukrainan tilanne on tärkeä, sillä se heijastuu myös Itämerelle. Venäjä valtasi keväällä 2014 Krimin ja liitti sen itseensä, minkä jälkeen se aloitti myös sotatoimet Itä-Ukrainassa. Myös sen seurauksena sotilasliitto Nato alkoi taas keskittyä aluepuolustukseen ja sopi pataljoonista Baltian maihin ja Puolaan.

Itä-Ukrainassa sota jatkuu, uhreja on jo yli 10 000. Viime aikoina julkisuudessa on kuitenkin ollut etupäässä ukrainalainen elokuvaohjaaja Oleh Sentsov, jonka Venäjä tuomitsi Krimin valtauksen jälkeen vankilaan terrorismista. Tuomiota on pidetty poliittisena. Nyt syömälakossa olevan Sentsovin tila on huonontunut ja hänen pelätään yleisesti kuolevan pian.

Mikäli Niinistö nostaa Sentsovin keskusteluissa esiin, hän tuskin kuitenkaan kertoo siitä julkisuudessa.

Alueellisista kysymyksistä Niinistö on viime aikoina pitänyt esillä arktista. Se johtuu osin siitä, että Suomi on parhaillhaillaan Arktisen neuvoston puheenjohtaja.

Kahdenvälisissä suhteissa ei tiettävästi juuri nyt ole mitään kovin isoa akuuttia ongelmaa. Venäläisessä mediassa Suomi ei ole ollut kovin näyttävästi esillä kielteisessä valossa vierailun alla, kuten vielä muutama vuosi sitten oli tapana.

Pieni kupru nähtiin heinäkuussa, kun Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu sanoi Suomen ja Ruotsin Nato-yhteistyön heikentävän Venäjän turvallisuutta ja vihjasi vastatoimista.

Suomen puolustusministeriö kommentoi Šoigun lausuntoa tuoreeltaan ja huomautti siinä olleen asiavirheitä.

Samansuuntaisia kommentteja on kuultu Venäjän sotavoimista aiemminkin. Usein ne on tarkoitettu kotimaiselle yleisölle, joten aihe ei välttämättä nouse esiin presidenttien tasolla.

Keskiviikon yhteinen tiedotustilaisuus Putinin kanssa on myös Niinistön ensimmäinen tiedotustilaisuus sen jälkeen, kun kaksi hänestä kertovaa kirjaa ilmestyi viime viikolla.

Niistä enemmän huomiota sai Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen Sauli Niinistö, Mäntyniemen herra, joka nosti Fennovoiman ydinvoimalan taas otsikoihin. Kirjassa ja Nurmen sen perusteella Aamulehteen kirjoittamassa uutisessa väitettiin Niinistön painostaneen kesällä 2015 valtionyhtiö Fortumia osallistumaan Fennovoimaan, jotta ydinvoimalayhtiön riittävä kotimaisuusaste saavutettaisiin ja projekti etenisi.

Ydinvoimalahanke on Venäjälle tärkeä, sillä venäläisen valtionyhtiön Rosatomin on määrä rakentaa voimala.

Niinistö on omassa blogissaan ja viikonloppuna julkaistussa Iltalehden haastattelussa kiistänyt painostuksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sauli Niinistö
 • Vladimir Putin
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä ei ollutkaan isä – Leena osallistui sukututkimukseen, mutta kun dna-testin tulos selvisi, eletty elämä osoittautui valheeksi

  2. 2

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  3. 3

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  5. 5

   Baddingin kopioksi paljastunut biisi ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa ihan venäläissävellykseltä – ”Kyllähän ne ovat aika lähellä toisiaan”

  6. 6

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  7. 7

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  8. 8

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi – ja Putin horisee kosmisista muutoksista Linnunradassa

  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  8. 8

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  9. 9

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  11. Näytä lisää