Ulkomaat

Niinistö tapaa Putinin tänään ensi kertaa Helsingin tapaamisen jälkeen – Tapaamisen ohjelmasta tiedetään vähän, mutta se tiedetään, mitä siihen ei kuulu

Perinteiseen tapaan Venäjä korostaa asialistalla olevan etupäässä kahdenvälisiä kysymyksiä, Suomen ennakkotiedotteessa mainitaan kansainväliset kysymykset ensimmäisinä.

Sotši

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön on määrä tavata Venäjän presidentti Vladimir Putin tänään keskiviikkona iltapäivällä Sotšissa. Seurueeseen kuuluu myös ulkoministeri Timo Soini, joka keskustelee Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

HS seuraa tapaamista paikan päällä ja näyttää presidenttien tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä. Tiedotustilaisuuden odotetaan alkavan kello 15 jälkeen.

Tapaamisen ohjelmasta tiedetään vielä vähän, mutta ainakin se tiedetään, mitä siihen ei kuulu. Niinistö ja Putin eivät pelaa keskiviikkona Sotšissa jääkiekkoa, suomalaislähteet vahvistavat.

Spekulaatio pelistä nousi, kun Venäjän jääkiekkoliitto ilmoitti tapaamispäivänä Sotšissa järjestettävästä jääkiekon hyväntekeväisyysottelusta, johon on sen mukaan osallistumassa myös suomalaisia pelaajia. Presidenttien ohjelmaan ei kuulu myöskään tämän pelin katsominen.

Niinistö ja Putin pelasivat jääkiekkoa kesällä 2012 Raudussa, kun Niinistö teki ensimmäisen työvierailunsa Venäjälle. Pelistä levisi kuvia Niinistöstä kentällä punapaidassa, jossa tosin oli Suomen ja Venäjän liput.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Presidentit tapaavat Putinin kesäresidenssissä Botšarov Rutšeissa, joka sijaitsee Mustanmeren rannalla. Edellisestä tapaamisesta on vain runsas kuukausi, sillä Niinistö ja Putin keskustelivat heinäkuussa Helsingissä Putinin saavuttua sinne neuvottelmaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa.


Keskiviikon tapaamisesta oli kuitenkin suomalaislähteiden mukaan sovittu jo ennen kuin tieto Putinin ja Trumpin Helsingin-kokouksesta tuli. Niinistö ja Putin ovat tavanneet säännöllisesti kerran tai kaksi vuodessa.

Keskiviikon keskustelunaiheista on etukäteen tiedotettu laveilla sanamuodoilla. Etukäteistiedotteissa on kuitenkin näkyvissä taas perinteinen ero, kun osapuolet kuvailevat aihepiirejä. Venäjä haluaa yleensä antaa kuvan, että Suomen ja Venäjän presidenttien tapaamisessa on kyse etupäässä kahdenvälisistä suhteista.

Niinpä Suomen presidentinkanslian mukaan ”presidentit keskustelevat ajankohtaisista kansainvälisistä, alueellisista ja kahdenvälisistä kysymyksistä”, Kremlin mukaan suunnitelmana taas on ”käsitellä venäläis-suomalaisen yhteistyön avainkysymyksiä ja myös keskustella erilaisista ajankohtaisista kansainvälisistä ja alueellisista kysymyksistä”.

Kansainvälisistä kysymyksistä ajankohtainen on taas maaliskuussa Britanniassa tapahtunut entisen venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären Julija Skripalin myrkytys.

Tapaus vaikutti keväällä myös Suomen ja Venäjän suhteisiin, sillä Suomi karkotti useiden muiden länsimaiden joukossa venäläisdiplomaatin tapauksen vuoksi, mihin Venäjä vastasi vastakarkotuksella. Useat EU-maat osallistuivat karkotuksiin Britannian pyynnöstä, sillä Britannian pitää Venäjää syyllisenä myrkytykseen. Venäjä kiistää osallisuutensa.

Keskiviikkona astuvat voimaan ensimmäiset Yhdysvaltain viime kuussa Venäjälle Skripalien vuoksi asettamista uusista pakotteista. Marraskuussa mahdollisesti laajenevat pakotteet ovat tiukkoja, sillä ne asetettiin kemiallisten ja biologisten aseiden rajoitusta koskevan lain nojalla. Uutistoimisto Bloombergin mukaan Yhdysvallat on aiemmin asettanut sen perusteella pakotteita Syyrialla ja Pohjois-Korealle.

Uudet pakotteet ovat herättäneet Venäjän johdossa ärtymystä paitsi periaatesyistä myös niiden talousvaikutusten vuoksi. Yhdysvaltain kongressissa on käynnissä myös lakihanke lisäpakotteista, joka kohdistuisi valtiollisiin venäläisiin pankkeihin.

Venäjällä onkin näkynyt julkisuudessa keskustelua, mikä hyöty Putinin ja Trumpin tapaamisesta aiemmin kesällä oli.

Putinille Niinistön tapaaminen osuu pieneen tapaamisputkeen EU-maiden johtajien kanssa.

Putin vieraili viikonloppuna Itävallassa, jossa hän osallistui ulkoministerin Karin Kneisslin häihin. Niistä levisi maailmalle valokuvia Kneisslin ja Putinin tanssista, mutta paikalla oli myös Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz.


Itävallasta Putin matkusti Saksaan, jossa hän tapasi liittokansleri Angela Merkelin. Putin ja Merkel eivät järjestäneet lehdistötilaisuutta, joten tapaamisesta on tihkunut varsin vähän tietoja. Saksalaislähteiden mukaan aiheina olivat ainakin Itämeren kaasuputki Nord Stream 2 ja Syyrian tilanne, venäläismediassa korostui kaasuputkihanke ja Saksan ja Venäjän yhteistyö sen tiimoilta.

Kaasuputki on Venäjälle tärkeä, mutta myös Saksan johto haluaa sen. Yhdysvallat on kuitenkin jo pitkään vastustanut putkea, eikä Euroopassa ole suljettu pois mahdollisia Yhdysvaltain putkelle asettamia pakotteita.

Syyriassa taas Venäjän tukemat Syyrian joukot ovat alkaneet siirtyä lähemmäs Idlibiä, joka on viimeinen Syyrian kapinallisten hallitsema alue. Saksalla ja muille EU-maille asia on tärkeä, sillä ne pelkäävät uutta pakolaisaaltoa.

Julkisuudessa ei ole kerrottu, kuinka paljon Putin ja Merkel puhuivat Ukrainasta muuta kuin kaasureittien yhteydessä.

Suomelle Ukrainan tilanne on tärkeä, sillä se heijastuu myös Itämerelle. Venäjä valtasi keväällä 2014 Krimin ja liitti sen itseensä, minkä jälkeen se aloitti myös sotatoimet Itä-Ukrainassa. Myös sen seurauksena sotilasliitto Nato alkoi taas keskittyä aluepuolustukseen ja sopi pataljoonista Baltian maihin ja Puolaan.

Itä-Ukrainassa sota jatkuu, uhreja on jo yli 10 000. Viime aikoina julkisuudessa on kuitenkin ollut etupäässä ukrainalainen elokuvaohjaaja Oleh Sentsov, jonka Venäjä tuomitsi Krimin valtauksen jälkeen vankilaan terrorismista. Tuomiota on pidetty poliittisena. Nyt syömälakossa olevan Sentsovin tila on huonontunut ja hänen pelätään yleisesti kuolevan pian.

Mikäli Niinistö nostaa Sentsovin keskusteluissa esiin, hän tuskin kuitenkaan kertoo siitä julkisuudessa.

Alueellisista kysymyksistä Niinistö on viime aikoina pitänyt esillä arktista. Se johtuu osin siitä, että Suomi on parhaillhaillaan Arktisen neuvoston puheenjohtaja.

Kahdenvälisissä suhteissa ei tiettävästi juuri nyt ole mitään kovin isoa akuuttia ongelmaa. Venäläisessä mediassa Suomi ei ole ollut kovin näyttävästi esillä kielteisessä valossa vierailun alla, kuten vielä muutama vuosi sitten oli tapana.

Pieni kupru nähtiin heinäkuussa, kun Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu sanoi Suomen ja Ruotsin Nato-yhteistyön heikentävän Venäjän turvallisuutta ja vihjasi vastatoimista.

Suomen puolustusministeriö kommentoi Šoigun lausuntoa tuoreeltaan ja huomautti siinä olleen asiavirheitä.

Samansuuntaisia kommentteja on kuultu Venäjän sotavoimista aiemminkin. Usein ne on tarkoitettu kotimaiselle yleisölle, joten aihe ei välttämättä nouse esiin presidenttien tasolla.

Keskiviikon yhteinen tiedotustilaisuus Putinin kanssa on myös Niinistön ensimmäinen tiedotustilaisuus sen jälkeen, kun kaksi hänestä kertovaa kirjaa ilmestyi viime viikolla.

Niistä enemmän huomiota sai Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen Sauli Niinistö, Mäntyniemen herra, joka nosti Fennovoiman ydinvoimalan taas otsikoihin. Kirjassa ja Nurmen sen perusteella Aamulehteen kirjoittamassa uutisessa väitettiin Niinistön painostaneen kesällä 2015 valtionyhtiö Fortumia osallistumaan Fennovoimaan, jotta ydinvoimalayhtiön riittävä kotimaisuusaste saavutettaisiin ja projekti etenisi.

Ydinvoimalahanke on Venäjälle tärkeä, sillä venäläisen valtionyhtiön Rosatomin on määrä rakentaa voimala.

Niinistö on omassa blogissaan ja viikonloppuna julkaistussa Iltalehden haastattelussa kiistänyt painostuksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sauli Niinistö
 • Vladimir Putin
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – suomalaisen osakeyhtiön epäillään pesseen rahaa usean miljoonan euron edestä

  2. 2

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  5. 5

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  6. 6

   Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa

  7. 7

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  8. 8

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  9. 9

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Pysyvä kesä- vai talviaika? Vastaus on näyteikkuna arvomaailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  4. 4

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  9. 9

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  10. 10

   Keskusta ja kokoomus antoivat tukensa Timo Soinille – merkittävin asia äänestyksessä oli politiikan uskottavuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää