Ulkomaat

Supo pitää Suomeen kohdistuvaa terroriuhkaa yhä kohonneena, vaikka terrorismi vähenee maailmalla – Supon tarkkailemien kohdehenkilöiden ”kytkökset vakavammasta päästä”

Isis ja al-Qaida ovat silti yhä voimissaan, eikä Eurooppaan kohdistuva ääri-islamilainen terroriuhka ole kadonnut.

Ensin hyvät uutiset: Terrori-iskujen ja terrori-iskuissa kuolleiden määrä maailmassa jatkaa vähenemistään, selviää yhdysvaltalaisen yliopiston elokuun alussa julkaisemasta raportista.

Marylandin yliopiston ylläpitämän maailmanlaajuisen terrorismitietokannan (Global Terrorism Database) mukaan terrori-iskujen määrä on ollut laskussa jo kolmatta vuotta peräkkäin. Tuoreimmassa katsauksessa yliopiston tilastot kattavat vuoden 2017 loppuun saakka.

Terrori-iskujen maailmanlaajuisesta vähenemisestä huolimatta Suomeen kohdistuva terroriuhka on edelleen korkealla tasolla, sanoo Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala. Lue Rantalan perustelut tämän jutun lopusta.

Tietokannan mukaan maailmassa tehtiin viime vuonna 10 900 terrori-iskua. Niissä kuoli yhteensä 26 400 ihmistä. Kuolleista iskujen tekijöitä oli 8 075.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuoteen 2016 verrattuna terrori-iskujen määrä maailmassa väheni 20 prosentilla vuonna 2017. Terrori-iskuissa kuolleiden määrä putosi 24 prosentilla.Global Terrorism Database määrittelee terrorismiksi ei-valtiollisten toimijoiden tekemän väkivallan tai sillä uhkailun. Väkivallalla ja pelon lietsonnalla pitää olla poliittisia, taloudellisia, uskonnollisia tai sosiaalisia tavoitteita. Tilastoissa on mukana hyvin monenlaisten ryhmien terroria – Intian maolaisista liikkeistä jihadistijärjestöihin ja äärioikeistolaisista ryhmistä anarkisteihin.

Viime vuosina korkein piikki terrorismiksi määriteltyjen iskujen ja niissä kuolleiden ihmisten määrässä oli kesäkuu 2014. Piikkiä selittää erityisesti jihadistijärjestö Isisin käymä salamasota Irakissa ja Syyriassa.Vuonna 2014 tietokantaan kirjattiin maailmanlaajuisesti lähes 17 000 terrori-iskua. Ne tappoivat yhteensä yli 45 000 ihmistä. Tämän jälkeen terrori-iskujen määrä on pienentynyt vuosittain. Erityisesti Isisin nujertaminen Syyriassa ja Irakissa on vähentänyt terrori-iskuja.

Terroristinen väkivalta maailmassa on silti yhä varsin yleistä suhteutettuna pidempiaikaiseen trendiin, raportti muistuttaa. Esimerkiksi 1990-luvulla maailmassa tehtiin vuosittain keskimäärin noin kolmannes vähemmän terrori-iskuja kuin vuonna 2017.

Terrorismi vaikuttaa tietokannan perusteella myös keskittyvän tietyille sota-alueille. Yli puolet maailman terrori-iskuista tehtiin viime vuonna neljässä maassa: Irakissa (23 %), Afganistanissa (13%), Intiassa (9%) ja Pakistanissa (8%). Terrori-iskuissa kuolleiden määrä keskittyy samoihin maihin.

Sitten huonot uutiset: Terrori-iskujen maailmanlaajuisesta vähenemisestä huolimatta terroriuhka Euroopassa ei näytä vähentyneen. Erityisesti Isis- ja al-Qaida-jihadistijärjestöjen globaalit verkostot ovat yhä voimissaan, ja niiden muodostaman uhan arvioidaan voivan jopa kasvaa lähivuosina.

Tästä puolesta on viime aikoina raportoinut muun muassa YK:n turvallisuusneuvoston asiantuntijaryhmä. Heinäkuussa 2018 julkaistu raportti arvioi, että sotilaallisesta tappiosta huolimatta Isis-järjestöllä on yhä noin 20 000–30 000 jäsentä Syyriassa ja Irakissa.


Isisin ylin johto, mukaan lukien ”kalifi” Abu Bakr al-Baghdadi, on yhä elossa, ja ryhmä pyrkii järjestäytymään uudelleen – jos ei uudeksi ”kalifaatiksi”, niin maan alla toimivaksi salaiseksi terroristijärjestöksi.

Syyrian ja Irakin lisäksi Isisillä on merkittävä määrä jäseniä myös muissa maissa kuten Afganistanissa ja Libyassa sekä jonkin verran Somaliassa, Jemenissä, Egyptin Siinailla ja Sahelin alueella.

”Tästä globaalista verkostosta nouseva uhka tulee olemaan monimuotoista, ja sitä on vaikeaa ennustaa”, YK-raportti toteaa.

Vaikka uhka ei ole ohi, myös YK-raportti huomauttaa, että Isisin tekemien terrori-iskujen määrä Euroopassa kääntyi laskuun loppuvuodesta 2017, ja trendi näyttää jatkuvan kuluvana vuonna.

Tämä voi kuitenkin olla vain väliaikaista, YK-raportti varoittaa. Euroopassa terrori-uhan korkea taso johtuu ennen kaikkea Isisin jäseniksi liittyneistä eurooppalaisista, jotka ovat palanneet tai saattavat palata takaisin kotimaihinsa Syyriasta ja Irakista.


”Jäsenvaltiot ovat ilmaisseet huolensa, että nämä yksilöt voivat lisätä uhkaa jakamalla tietämystä ja taitoja liittyen lennokkeihin, itsetehtyihin räjähteisiin ja ajoneuvoilla kuljetettaviin räjähteisiin”, raportti varoittaa.

Erityisenä huolena raportti pitää Euroopan vankiloissa tapahtuvaa radikalisoitumista.

Eurooppaan kohdistuneiden iskujen vähentyminen saattaa johtua myös siitä, että viranomaiset ovat panostaneet terrorismintorjuntaan. Esimerkiksi Britannian pääministeri Theresa May sanoi viime viikolla, että poliisi on estänyt 13 jihadistien ja neljä äärioikeiston iskusuunnitelmaa maaliskuun 2017 jälkeen.

Isisiin liittyvän uhkan lisäksi raportti varoittaa jihadistijärjestö al-Qaidasta, jonka verkosto on pysynyt toimintakuntoisena Isisin kokemien tappioiden katveessa.

”Al-Qaidan jäsenet ja liittolaiset ovat paljon vahvempia kuin Isis tietyissä paikoissa, kuten Somaliassa, Jemenissä, Etelä-Aasiassa ja Sahelissa. Al-Qaidan johtajat Iranin islamilaisessa tasavallassa ovat kasvaneet huomattaviksi. He toimivat yhteistyössä [al-Qaidan johtajan] Ayman al-Zawahirin kanssa toteuttaen hänen määräysvaltaansa tehokkaammin kuin aiemmin.”

Vaikka al-Qaida jäi Isisin nousun myötä muutamaksi vuodeksi katveeseen, al-Qaida on toteuttanut terrori-iskuja myös Euroopassa. Viime vuosilta merkittävin al-Qaidan toteuttama isku on hyökkäys Charlie Hebdo -satiirilehden toimitukseen Pariisissa tammikuussa 2015.


Supo: Terrorikytkösten vuoksi valvonnassa olevien määrä on kasvanut entisestään

Vaikka terrori-iskujen määrä maailmanlaajuisesti on vähenemässä, Suomeen kohdistuva uhkataso pysyy ennallaan, eli uhkaa pidetään kohonneena, sanoo suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala.

Tämä selittyy Rantalan mukaan sillä, että Marylandin yliopiston kokoama terrorismitietokanta Global Terrorism Database sisältää kaikkien mahdollisten ääriliikkeiden tekemät terrori-iskut. Tietokannan mukaan terrori-iskujen ja iskuissa kuolleiden määrä on maailmassa pienentynyt jo kolmatta vuotta peräkkäin.

Rantalan mukaan Suomea uhkaa ennen kaikkea radikaali-islamistinen terrorismi, eikä tämä uhka ole kadonnut mihinkään.

”Ne tekijät, jotka olivat olemassa runsas vuosi sitten kun nostimme uhka-arvioita, eivät ole väistyneet mihinkään vaan ovat vähintään samalla tasolla kuin vuosi sitten”, Rantala sanoo.

Hänen mukaansa kesään 2017 jatkunut ”nopea kehitys huonompaan suuntaan” on ehkä hidastunut, mutta uhkatekijät ovat yhä olemassa.

Suomen uhka-arviota nostaneita tekijöitä ovat muun muassa radikaali-islamistien verkostoitumisaste, suomalaisten tai Suomessa asuvien henkilöiden kytkökset terroristijärjestöihin, Suomen muuttunut rooli ja profiili radikaali-islamistisessa propagandassa sekä Suomen lähialueilla toteutetut terrori-iskut.


Toisaalta tilastojen mukaan myös radikaali-islamistien tekemien iskujen määrä Euroopassa näyttäisi tänä vuonna vähentyneen verrattuna edellisiin vuosiin. Rantalan mukaan tämä johtuu toisaalta siitä, että jihadistijärjestö Isisin keskusjohto on lamaannuksissa, toisaalta siitä, että Euroopassa ja myös Suomessa on panostettu terrorismin torjuntaan.

Tämäkään ei riitä muuttamaan Supon määrittelemää terrorismin uhkatasoa.

”Kun viime vuoden kesäkuussa annoimme uhka-arvion, emme arvioineet, että Suomessa tehtäisiin iskuja, jotka olisivat Isisin keskusjohdon tai muiden terroristijärjestöjen erityisesti Suomeen kohdistamia. Uhka kumpuaa nimenomaan yksittäisistä toimijoista tai pienryhmistä, jotka saavat inspiraationsa terroristijärjestöjen ideologiasta.”

Yksi uhkatasoa kuvaava tunnusluku on Supon ilmoittama”terrorismintorjunnan kohdehenkilöiden” määrä. Tällä tarkoitetaan henkilöitä, joilla on epäilyttäviä kytköksiä terroristijärjestöihin tai terroristisiin ideologioihin.

Kun viime kesänä Supon kirjoissa oli hieman alle 350 terrorismintorjunnan kohdehenkilöitä, nyt luku on noussut yli 370:n.

Määrän nouseminen ei sekään kerro kaikkea. Olennaista on se, kuinka vakavista tapauksista on kyse.

”Tämän joukon sisällä on entistä enemmän henkilöitä, joiden terrorismikytkökset tai ideologiset kytkökset ovat vakavammasta päästä”, Rantala sanoo.

Kuluneen vuoden aikana Supo on saanut uutta työvoimaa, josta suurin osa on sijoitettu terrorismintorjuntaan. Osaa terrorikytköksistä epäiltyjä henkilöitä joudutaan tarkkailemaan ympärivuorokautisesti, mikä vie runsaasti viranomaisten resursseja, Rantala sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  2. 2

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  5. 5

   Arkeologit tutkivat ”mustien kaivajien” ryöstelyn tuhoja Mannerheim-linjalla – Kuuluisan taistelu­aseman jäännökset haluttaisiin suojella

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa

  8. 8

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Suurista uutisista perjantaina kertoneen Restamaxin hallituksen puheenjohtaja osti yhtiön osakkeita vielä maanantaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  9. 9

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  10. 10

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Inka Nousiaisen romaani on HS:n viikon kirja
  3. Lailliset kasinot houkuttelevat naapurimaiden turistit Georgiaan – vuoristossa verikostojen kierre on katkennut ja tunnelma kuin satojen vuosien takaa
  4. Arkeologit tutkivat ”mustien kaivajien” ryöstelyn tuhoja Mannerheim-linjalla – Kuuluisan taistelu­aseman jäännökset haluttaisiin suojella
  5. Apulais­oikeusministeri ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä, kertovat lähteet The New York Timesille – Trump: Ministeriössä on pahoja ihmisiä
  6. Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa
  7. ”On päivänselvää, ettemme voi tehdä diiliä hallituksen kanssa”, sanoo AKT:n Marko Piirainen – Jopa ulkomaankauppa voi häiriintyä, jos esitystä pienyritysten irti­sanomisista ei peruta
  8. Pietarissa pilkahti villi 1990-luku, kun liikemies ammuttiin autosta keskellä päivää – Tappajien auton suomalaiset rekisterikilvet tekevät tapauksesta entistä oudomman Tilaajille
  9. Moni hyväksi­käyttäjä jää terapian ulkopuolelle – Miten suojella lasta seksuaaliselta hyväksi­käytöltä?
  10. Tunti sitten
  11. Kaupallinen hanke vai Venäjän ansa? HS lähti Itämerelle seuraamaan Euroopan kiistellyimmän kaasuputken Nord Stream 2:n rakennustöitä Tilaajille
  12. Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”
  13. Näytä lisää