Ulkomaat

Yksi tuomittiin, toisen tunnustus kytki Trumpin laittomuuksiin – Miten vanhojen liittolaisten rikokset vaikuttavat presidenttiin?

Trumpin entinen kampanjapäällikkö tuomittiin talousrikoksista, entinen asianajaja myönsi syyllistyneensä rikoksiin.

Tiistai oli takaiskujen päivä Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille.

Presidentin entinen henkilökohtainen asianajaja ja luottomies Michael Cohen tunnusti maksaneensa hiljaiseksi ainakin kaksi naista, jotka väittivät, että heillä oli ollut suhteet Trumpin kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Cohen kertoi maksaneensa naisille nimenomaan Trumpin pyynnöstä ja tarkoituksenaan vaikuttaa vaalitulokseen Trumpin eduksi.

Keskiviikkoiltana Suomen aikaa Trump sanoi tv-haastattelussa, että hän tiesi maksuista vasta jälkikäteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän korosti myös, että rahat naisille tulivat häneltä itseltään, eivät vaalikampanjakassasta. Näin ollen maksu ei olisi rikkonut vaalirahoitusta koskevia sääntöjä.

Lähes samaan aikaan Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort tuomittiin toisessa oikeudenkäynnissä talousrikoksista.

Mitä Cohenin tunnustus tarkoittaa Trumpin kannalta?

Cohen tunnusti syyllistyneensä pitkään listaan rikoksia. Osa niistä kytkeytyy Cohenin mukaan Trumpiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Presidentin kannalta olennaista on Cohenin todistus, jonka mukaan hän suoritti yhden maksun ”yhteistyössä valtiolliseen virkaan ehdolla olleen henkilön kanssa ja hänen käskystään” ja toisen ”saman ehdokkaan käskystä”, kertoo uutistoimisto AP.

Maksujen summat ja päivämäärät vastaavat maksuja, jotka tehtiin suhteistaan Trumpin kanssa kertoneille Stephanie Cliffordille ja Karen McDougalille.

Trump itse väitti vielä viime huhtikuussa, että ei edes tiennyt maksuista, mutta sekä Trumpin että hänen asianajajansa selostukset tapahtumista ovat muuttuneet sen jälkeen useasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyttäjät lievensivät Cohenin lausuntoja hieman omassa puheenvuorossaan. He sanoivat, että Cohen toimi ”yhteistyössä ehdokkaan tai kampanjan kanssa päämääränään vaikuttaa vaaleihin”.

Cohenin sanat paitsi vihjaavat Trumpin tehneen rikoksen myös näyttävät sen, että Trumpin luotetuinkin apuri on valmis kertomaan vuosikausia varjelemansa salaisuudet vastineeksi lievemmästä tuomiosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trumpin asianajaja Rudy Giuliani kommentoi todistusta tiedotteessa sanomalla, että ”valtion syytteissä Cohenia kohtaan ei väitetä presidentin syyllistyneen mihinkään väärinkäytöksiin”.

Ulkopoliittisen instituutin Yhdysvaltojen politiikan ja vallan tutkimuskeskuksen vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak pitää Cohenin syytöksiä merkittävinä, mutta toistaiseksi kyse on pelkistä puheista.

”Tämä on vasta se, mitä Cohen on sanonut, mutta voidaanko se todistaa? Kuvittelen, että jotakin aineistoja on, jos oikeudessa on menty näin pitkälle”, Salonius-Pasternak arvioi.

”Jos tämä on totta, se on ehdottomasti rikos. Jos olisi kyse normaalista henkilöstä, esimerkiksi paikallispoliitikosta, hänet olisi haastettu jo oikeuteen.”

Trumpin kohdalla tilanne on kuitenkin toinen.

”Olemme olleet pitkään jo tilanteessa, jossa joku, mitä Trump sanoo, olisi esimerkiksi hänen edeltäjälleen aiheuttanut vaikka mitä, mutta barometri on rikki.”

Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen sanoo, että olennaista eivät ole tutkinnan yksittäiset käänteet vaan isompi kuva.

Jo aiemmin Trumpin lähipiiristä hänen entinen turvallisuuspoliittinen neuvonantajansa Michael Flynn sekä entiset kampanja-avustajansa Rick Gates ja George Papadopoulos ovat tunnustaneet syyllisyytensä rikoksiin ja tekevät yhteistyötä erikoistutkija Robert Muellerin kanssa. Mueller selvittää, millä tavoin Venäjä yritti vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin, joissa Trump tuli valituksi.

”Pommeja putoilee säännöllisin väliajoin”, Heiskanen sanoo.

Muellerin tutkinnassa kaikki tiet tuntuvat johtavan Valkoiseen taloon, mutta Heiskanen korostaa, että on mahdoton sanoa, mitä siitä lopulta seuraa.

”Tilanteen poikkeuksellisuutta ei voi tarpeeksi alleviivata. Pelisäännöt ovat muuttuneet Trumpia edeltävästä ajasta niin täysin. Musta pystytään kääntämään valkoiseksi ja valkoinen mustaksi. Poliittinen laskelmointi on mennyt kaiken edelle, ja republikaanipuolueesta on tullut ihan Trumpin puolue, vaikka ennen presidentinvaaleja häntä vastustettiin puolueen sisällä voimakkaasti.”

Onko Trump rikkonut lakia?

AP:n haastatteleman entisen syyttäjän Daniel Petalasin mukaan se, rikkoiko Trump lakia, riippuu kolmesta tekijästä: Yrittikö Trump vaikuttaa maksuilla vaalitulokseen, tiesikö hän maksuista ja tehtiinkö ne hänen käskystään sekä tiesikö hän, että teot eivät olleet sallittuja?

Näitä kysymyksiä saatetaan aikanaan selvittää tulevissa oikeudenkäynneissä, mutta Cohenin ei ole syyttäjän kanssa tekemänsä sopimuksen nojalla pakko todistaa niissä, muistuttaa sanomalehti The New York Times.

Nähtäväksi jää, mitä tietoja ja todisteita Cohenilla on sanojensa tueksi, ja millaista sopimusta hänelle niistä mahdollisesti tarjotaan tulevaisuudessa.

Cohenin asianajaja Lanny Davis vihjasi keskiviikkona televisiokanava MSNBC:n haastattelussa, että Cohen tietää myös sen, mitä tekemistä Trumpilla mahdollisesti oli demokraattipuolueen sähköpostien hakkeroimisen kanssa. Tällaiset tiedot liittäisivät Trumpin suoraan Venäjän yrityksiin vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

Liittyykö Paul Manafortin tuomio Trumpiin?

Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort tuomittiin oikeudessa Virginian osavaltiossa talousrikoksista, jotka liittyvät erityisesti hänen toimiinsa Ukrainassa.

Rikokset eivät liity suoraan Trumpiin, mutta kyseessä on ensimmäinen Trumpin läheisen liittolaisen tuomio, joka liittyy Muellerin johtamaan Venäjä-tutkintaan.

Myös Trump korosti tuoreeltaan, ettei tuomio liity häneen tai venäläisten kanssa tehtyihin sopimuksiin.

Trump on haukkunut tutkintaa jatkuvasti ”noitavainoksi” ja on twiitannut, että tutkinta pitäisi lopettaa. Tässä mielessä tutkintaan liittyvä tuomio on Trumpille takaisku.

Salonius-Pasternakin mielestä on mielenkiintoinen sivujuonne, että Manafort tuomitaan juuri vanhoista talousrikoksista.

”Yhdysvalloissahan on pitkä historia, että alcaponet ja muut saadaan kiinni veronkierrosta tai muusta sivuseikasta.”

Mitä seurauksia Cohenin tunnustuksella voi olla?

Vaikka Cohenin todistuksesta ja Manafortin tuomiosta nousi iso mediakohu, Salonius-Pasternak ei usko niiden vielä johtavan dramaattisiin toimiin.

”Osalle on selvästi kyse toivosta. Trumpin vastustajille on psykologisesti tärkeää ajatella, että tämä on nyt se juttu, joka katkaisee kamelin selän”, Salonius-Pasternak sanoo.

”Ja sehän voi joskus ollakin, mutta tämä ei tunnu siltä.”

Salonius-Pasternakin mukaan kiinnostavampaa on seurata, mitä republikaanipoliitikot ajattelevat tapauksesta. Ainakin toistaiseksi konservatiivisen kentän pääviesti on ollut, että nämäkin käänteet voi sivuuttaa.

Tilanteen voisi ehkä muuttaa, jos Manafortin tulevassa oikeudenkäynnissä kävisi ilmi Cohenin tapauksen kaltainen kuvio, jossa Trump on käskenyt Manafortia tekemään rikoksen tämän ollessa kampanjapäällikkönä. Silloin kongressissa saattaisi muutaman republikaaniedustajankin pää alkaa kääntyä, Salonius-Pasternak arvioi.

Heti Cohenin todistuksen jälkeen Cliffordin asianajaja Michael Avenatti ilmoitti Twitterissä, että hän yrittää jälleen saada Trumpia todistajanaitioon Cliffordin salassapitosopimusta koskevassa oikeudenkäynnissä. Siellä Trumpilta itseltään voitaisiin kysyä, mitä hän on tehnyt ja tiennyt.

Myös Mueller on neuvotellut Trumpin asianajajien kanssa saadakseen kuulustella Trumpia Venäjä-tutkintaan liittyen.

Salonius-Pasternak ei usko, että Muellerin ja Trumpin tapaamisessa olisi kummallakaan voitettavaa.

”Trumpin kuulusteleminen tulee usein esille, mutta näyttäisi olevan niin, että molemmat osapuolet ymmärtävät, ettei se kannata”, hän sanoo.

Mueller ei halua tilannetta, jossa kuulustelu toteutetaan Valkoisen talon sanelemilla tarkoilla rajauksilla, minkä jälkeen Trump pääsisi vetoamaan siihen, että minuahan jo kuulusteltiin. Valkoinen talo puolestaan ei halua ottaa ilmeistä riskiä, että jotain menisi pieleen, Salonius-Pasternak tiivistää.

Vaikka syyttäjät saisivat Trumpin todistamaan, Yhdysvaltain oikeusministeriön kanta on, että istuvaa presidenttiä ei voi asettaa syytteeseen. Trumpin asianajajien mukaan myös Mueller aikoo pitäytyä tässä päätöksessä, joskaan Mueller ei ole asiaa vahvistanut.

Asiantuntijoiden mukaan onkin epätodennäköistä, että Trumpia tuomittaisiin rikoksesta presidenttikautensa aikana. Spekulaatio on siksi keskittynyt siihen, olisiko Trumpin puolue republikaanit missään vaiheessa valmis asettamaan Trumpia virkasyytteeseen, jolloin hän voisi menettää asemansa presidenttinä ja joutua vastaamaaan mahdollisista rikoksistaan oikeudessa.

Olisiko Trumpilla valta perua oma mahdollinen tuomionsa?

Vaikka Trumpia ja hänen lähipiiriään koskevat tutkinnat johtaisivat tuomioihin, presidentillä voisi mahdollisesti olla vielä yksi oljenkorsi käytettävissään. Yhdysvalloissa presidentti voi armahtaa rikoksesta tuomittuja.

Yleensä armahdusta käytetään huomiota herättäneissä tapauksissa, joissa esimerkiksi yleinen oikeustaju ei tue annettua tuomiota tai ihminen on aikanaan tuomittu teosta, joka ei nykystandardeilla johtaisi tuomioon.

Trumpin kohdalla rikosepäilyjen kasaantuessa on kuitenkin spekuloitu, voisiko presidentti armahtaa paitsi liittolaisiaan myös itse itsensä. Varmaa vastausta kysymykseen ei ole, sillä tilanne olisi Yhdysvaltain historiassa ensimmäinen laatuaan.

Trumpin asianajajan Rudy Giulianin mukaan Trump ”luultavasti voisi” armahtaa itsensä, joskaan hän ei sitä Giulianin mukaan tekisi eikä siihen edes olisi tarvetta, koska hän ei ole tehnyt mitään väärää.

Cohen kertoi keskiviikkona asianajajansa välityksellä, että hän ei edes hyväksyisi armahdusta Trumpilta.

Vaikuttavatko oikeudenkäynnit marraskuun välivaaleihin?

Käänteiden vaikutukset marraskuun odotettuihin välivaaleihin ovat arvaamattomat. Jos demokraatit saisivat vallattua enemmistön edustajainhuoneesta, jossa paikkajako on tätä nykyä 236–193 republikaanien hyväksi, Trumpin asettaminen virkasyytteeseen olisi huomattavasti lähempänä.

”Viime vaalit osoittivat, että on vaikea ennakoida mitään. Suurin asia on, miten demokraatit saavat mobilisoitua omat äänestäjänsä. Kongressivaaleissa äänestetään vielä laiskemmin kuin presidentinvaaleissa”, Heiskanen sanoo.

Heiskasen mielestä Trump sai ensimmäisen kunnon kolhun vasta tavattuaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä heinäkuussa, kun hän kertoi uskovansa ennemmin Putinia kuin Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisia venäläisten vaalivaikuttamisesta ja selittelemällä asiaa jälkikäteen sillä, että tuli käyttäneeksi vahingossa päinvastaista sanaa kuin oli tarkoittanut.

”Se ei kiinnosta vannoutuneimpia Trumpin kannattajia, mutta entä niitä hänen äänestäjiään, jotka odottivat hänen tuovan muutoksen Washingtonin elitistisiin ja korruptoituneisiin poliitikkoihin? Nyt on konkreettista näyttöä korruptiosta, kun Cohen sanoi toimineensa presidentin käskystä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Chicagossa ammuttu sairaala-alueella, poliisi kertoo useista uhreista – HS seuraa tilannetta

  2. 2

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  3. 3

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  4. 4

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  5. 5

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  6. 6

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  8. 8

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  9. 9

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  10. 10

   Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  4. 4

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  5. 5

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  7. 7

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  8. 8

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  9. 9

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  10. 10

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää