Ulkomaat

Yksi tuomittiin, toisen tunnustus kytki Trumpin laittomuuksiin – Miten vanhojen liittolaisten rikokset vaikuttavat presidenttiin?

Trumpin entinen kampanjapäällikkö tuomittiin talousrikoksista, entinen asianajaja myönsi syyllistyneensä rikoksiin.

Tiistai oli takaiskujen päivä Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille.

Presidentin entinen henkilökohtainen asianajaja ja luottomies Michael Cohen tunnusti maksaneensa hiljaiseksi ainakin kaksi naista, jotka väittivät, että heillä oli ollut suhteet Trumpin kanssa.


Cohen kertoi maksaneensa naisille nimenomaan Trumpin pyynnöstä ja tarkoituksenaan vaikuttaa vaalitulokseen Trumpin eduksi.

Keskiviikkoiltana Suomen aikaa Trump sanoi tv-haastattelussa, että hän tiesi maksuista vasta jälkikäteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän korosti myös, että rahat naisille tulivat häneltä itseltään, eivät vaalikampanjakassasta. Näin ollen maksu ei olisi rikkonut vaalirahoitusta koskevia sääntöjä.

Lähes samaan aikaan Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort tuomittiin toisessa oikeudenkäynnissä talousrikoksista.

Mitä Cohenin tunnustus tarkoittaa Trumpin kannalta?

Cohen tunnusti syyllistyneensä pitkään listaan rikoksia. Osa niistä kytkeytyy Cohenin mukaan Trumpiin.

Presidentin kannalta olennaista on Cohenin todistus, jonka mukaan hän suoritti yhden maksun ”yhteistyössä valtiolliseen virkaan ehdolla olleen henkilön kanssa ja hänen käskystään” ja toisen ”saman ehdokkaan käskystä”, kertoo uutistoimisto AP.

Maksujen summat ja päivämäärät vastaavat maksuja, jotka tehtiin suhteistaan Trumpin kanssa kertoneille Stephanie Cliffordille ja Karen McDougalille.

Trump itse väitti vielä viime huhtikuussa, että ei edes tiennyt maksuista, mutta sekä Trumpin että hänen asianajajansa selostukset tapahtumista ovat muuttuneet sen jälkeen useasti.

Syyttäjät lievensivät Cohenin lausuntoja hieman omassa puheenvuorossaan. He sanoivat, että Cohen toimi ”yhteistyössä ehdokkaan tai kampanjan kanssa päämääränään vaikuttaa vaaleihin”.

Cohenin sanat paitsi vihjaavat Trumpin tehneen rikoksen myös näyttävät sen, että Trumpin luotetuinkin apuri on valmis kertomaan vuosikausia varjelemansa salaisuudet vastineeksi lievemmästä tuomiosta.

Trumpin asianajaja Rudy Giuliani kommentoi todistusta tiedotteessa sanomalla, että ”valtion syytteissä Cohenia kohtaan ei väitetä presidentin syyllistyneen mihinkään väärinkäytöksiin”.

Ulkopoliittisen instituutin Yhdysvaltojen politiikan ja vallan tutkimuskeskuksen vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak pitää Cohenin syytöksiä merkittävinä, mutta toistaiseksi kyse on pelkistä puheista.

”Tämä on vasta se, mitä Cohen on sanonut, mutta voidaanko se todistaa? Kuvittelen, että jotakin aineistoja on, jos oikeudessa on menty näin pitkälle”, Salonius-Pasternak arvioi.

”Jos tämä on totta, se on ehdottomasti rikos. Jos olisi kyse normaalista henkilöstä, esimerkiksi paikallispoliitikosta, hänet olisi haastettu jo oikeuteen.”

Trumpin kohdalla tilanne on kuitenkin toinen.

”Olemme olleet pitkään jo tilanteessa, jossa joku, mitä Trump sanoo, olisi esimerkiksi hänen edeltäjälleen aiheuttanut vaikka mitä, mutta barometri on rikki.”

Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen sanoo, että olennaista eivät ole tutkinnan yksittäiset käänteet vaan isompi kuva.

Jo aiemmin Trumpin lähipiiristä hänen entinen turvallisuuspoliittinen neuvonantajansa Michael Flynn sekä entiset kampanja-avustajansa Rick Gates ja George Papadopoulos ovat tunnustaneet syyllisyytensä rikoksiin ja tekevät yhteistyötä erikoistutkija Robert Muellerin kanssa. Mueller selvittää, millä tavoin Venäjä yritti vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin, joissa Trump tuli valituksi.

”Pommeja putoilee säännöllisin väliajoin”, Heiskanen sanoo.

Muellerin tutkinnassa kaikki tiet tuntuvat johtavan Valkoiseen taloon, mutta Heiskanen korostaa, että on mahdoton sanoa, mitä siitä lopulta seuraa.

”Tilanteen poikkeuksellisuutta ei voi tarpeeksi alleviivata. Pelisäännöt ovat muuttuneet Trumpia edeltävästä ajasta niin täysin. Musta pystytään kääntämään valkoiseksi ja valkoinen mustaksi. Poliittinen laskelmointi on mennyt kaiken edelle, ja republikaanipuolueesta on tullut ihan Trumpin puolue, vaikka ennen presidentinvaaleja häntä vastustettiin puolueen sisällä voimakkaasti.”

Onko Trump rikkonut lakia?

AP:n haastatteleman entisen syyttäjän Daniel Petalasin mukaan se, rikkoiko Trump lakia, riippuu kolmesta tekijästä: Yrittikö Trump vaikuttaa maksuilla vaalitulokseen, tiesikö hän maksuista ja tehtiinkö ne hänen käskystään sekä tiesikö hän, että teot eivät olleet sallittuja?

Näitä kysymyksiä saatetaan aikanaan selvittää tulevissa oikeudenkäynneissä, mutta Cohenin ei ole syyttäjän kanssa tekemänsä sopimuksen nojalla pakko todistaa niissä, muistuttaa sanomalehti The New York Times.

Nähtäväksi jää, mitä tietoja ja todisteita Cohenilla on sanojensa tueksi, ja millaista sopimusta hänelle niistä mahdollisesti tarjotaan tulevaisuudessa.

Cohenin asianajaja Lanny Davis vihjasi keskiviikkona televisiokanava MSNBC:n haastattelussa, että Cohen tietää myös sen, mitä tekemistä Trumpilla mahdollisesti oli demokraattipuolueen sähköpostien hakkeroimisen kanssa. Tällaiset tiedot liittäisivät Trumpin suoraan Venäjän yrityksiin vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

Liittyykö Paul Manafortin tuomio Trumpiin?

Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort tuomittiin oikeudessa Virginian osavaltiossa talousrikoksista, jotka liittyvät erityisesti hänen toimiinsa Ukrainassa.

Rikokset eivät liity suoraan Trumpiin, mutta kyseessä on ensimmäinen Trumpin läheisen liittolaisen tuomio, joka liittyy Muellerin johtamaan Venäjä-tutkintaan.

Myös Trump korosti tuoreeltaan, ettei tuomio liity häneen tai venäläisten kanssa tehtyihin sopimuksiin.

Trump on haukkunut tutkintaa jatkuvasti ”noitavainoksi” ja on twiitannut, että tutkinta pitäisi lopettaa. Tässä mielessä tutkintaan liittyvä tuomio on Trumpille takaisku.

Salonius-Pasternakin mielestä on mielenkiintoinen sivujuonne, että Manafort tuomitaan juuri vanhoista talousrikoksista.

”Yhdysvalloissahan on pitkä historia, että alcaponet ja muut saadaan kiinni veronkierrosta tai muusta sivuseikasta.”

Mitä seurauksia Cohenin tunnustuksella voi olla?

Vaikka Cohenin todistuksesta ja Manafortin tuomiosta nousi iso mediakohu, Salonius-Pasternak ei usko niiden vielä johtavan dramaattisiin toimiin.

”Osalle on selvästi kyse toivosta. Trumpin vastustajille on psykologisesti tärkeää ajatella, että tämä on nyt se juttu, joka katkaisee kamelin selän”, Salonius-Pasternak sanoo.

”Ja sehän voi joskus ollakin, mutta tämä ei tunnu siltä.”

Salonius-Pasternakin mukaan kiinnostavampaa on seurata, mitä republikaanipoliitikot ajattelevat tapauksesta. Ainakin toistaiseksi konservatiivisen kentän pääviesti on ollut, että nämäkin käänteet voi sivuuttaa.

Tilanteen voisi ehkä muuttaa, jos Manafortin tulevassa oikeudenkäynnissä kävisi ilmi Cohenin tapauksen kaltainen kuvio, jossa Trump on käskenyt Manafortia tekemään rikoksen tämän ollessa kampanjapäällikkönä. Silloin kongressissa saattaisi muutaman republikaaniedustajankin pää alkaa kääntyä, Salonius-Pasternak arvioi.

Heti Cohenin todistuksen jälkeen Cliffordin asianajaja Michael Avenatti ilmoitti Twitterissä, että hän yrittää jälleen saada Trumpia todistajanaitioon Cliffordin salassapitosopimusta koskevassa oikeudenkäynnissä. Siellä Trumpilta itseltään voitaisiin kysyä, mitä hän on tehnyt ja tiennyt.

Myös Mueller on neuvotellut Trumpin asianajajien kanssa saadakseen kuulustella Trumpia Venäjä-tutkintaan liittyen.

Salonius-Pasternak ei usko, että Muellerin ja Trumpin tapaamisessa olisi kummallakaan voitettavaa.

”Trumpin kuulusteleminen tulee usein esille, mutta näyttäisi olevan niin, että molemmat osapuolet ymmärtävät, ettei se kannata”, hän sanoo.

Mueller ei halua tilannetta, jossa kuulustelu toteutetaan Valkoisen talon sanelemilla tarkoilla rajauksilla, minkä jälkeen Trump pääsisi vetoamaan siihen, että minuahan jo kuulusteltiin. Valkoinen talo puolestaan ei halua ottaa ilmeistä riskiä, että jotain menisi pieleen, Salonius-Pasternak tiivistää.

Vaikka syyttäjät saisivat Trumpin todistamaan, Yhdysvaltain oikeusministeriön kanta on, että istuvaa presidenttiä ei voi asettaa syytteeseen. Trumpin asianajajien mukaan myös Mueller aikoo pitäytyä tässä päätöksessä, joskaan Mueller ei ole asiaa vahvistanut.

Asiantuntijoiden mukaan onkin epätodennäköistä, että Trumpia tuomittaisiin rikoksesta presidenttikautensa aikana. Spekulaatio on siksi keskittynyt siihen, olisiko Trumpin puolue republikaanit missään vaiheessa valmis asettamaan Trumpia virkasyytteeseen, jolloin hän voisi menettää asemansa presidenttinä ja joutua vastaamaaan mahdollisista rikoksistaan oikeudessa.

Olisiko Trumpilla valta perua oma mahdollinen tuomionsa?

Vaikka Trumpia ja hänen lähipiiriään koskevat tutkinnat johtaisivat tuomioihin, presidentillä voisi mahdollisesti olla vielä yksi oljenkorsi käytettävissään. Yhdysvalloissa presidentti voi armahtaa rikoksesta tuomittuja.

Yleensä armahdusta käytetään huomiota herättäneissä tapauksissa, joissa esimerkiksi yleinen oikeustaju ei tue annettua tuomiota tai ihminen on aikanaan tuomittu teosta, joka ei nykystandardeilla johtaisi tuomioon.

Trumpin kohdalla rikosepäilyjen kasaantuessa on kuitenkin spekuloitu, voisiko presidentti armahtaa paitsi liittolaisiaan myös itse itsensä. Varmaa vastausta kysymykseen ei ole, sillä tilanne olisi Yhdysvaltain historiassa ensimmäinen laatuaan.

Trumpin asianajajan Rudy Giulianin mukaan Trump ”luultavasti voisi” armahtaa itsensä, joskaan hän ei sitä Giulianin mukaan tekisi eikä siihen edes olisi tarvetta, koska hän ei ole tehnyt mitään väärää.

Cohen kertoi keskiviikkona asianajajansa välityksellä, että hän ei edes hyväksyisi armahdusta Trumpilta.

Vaikuttavatko oikeudenkäynnit marraskuun välivaaleihin?

Käänteiden vaikutukset marraskuun odotettuihin välivaaleihin ovat arvaamattomat. Jos demokraatit saisivat vallattua enemmistön edustajainhuoneesta, jossa paikkajako on tätä nykyä 236–193 republikaanien hyväksi, Trumpin asettaminen virkasyytteeseen olisi huomattavasti lähempänä.

”Viime vaalit osoittivat, että on vaikea ennakoida mitään. Suurin asia on, miten demokraatit saavat mobilisoitua omat äänestäjänsä. Kongressivaaleissa äänestetään vielä laiskemmin kuin presidentinvaaleissa”, Heiskanen sanoo.

Heiskasen mielestä Trump sai ensimmäisen kunnon kolhun vasta tavattuaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä heinäkuussa, kun hän kertoi uskovansa ennemmin Putinia kuin Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisia venäläisten vaalivaikuttamisesta ja selittelemällä asiaa jälkikäteen sillä, että tuli käyttäneeksi vahingossa päinvastaista sanaa kuin oli tarkoittanut.

”Se ei kiinnosta vannoutuneimpia Trumpin kannattajia, mutta entä niitä hänen äänestäjiään, jotka odottivat hänen tuovan muutoksen Washingtonin elitistisiin ja korruptoituneisiin poliitikkoihin? Nyt on konkreettista näyttöä korruptiosta, kun Cohen sanoi toimineensa presidentin käskystä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

  4. 4

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  7. 7

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  8. 8

   Naistyöntekijä puukotti kolmea vastasyntynyttä New Yorkissa – Kukaan ei kuollut kiinalaistaustaisten vauvojen ja äitien hoivakodissa

  9. 9

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  10. 10

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää