Ulkomaat

Ruotsidemokraatit vaativat äänioikeuden poistoa kaksoiskansalaisilta, koskisi ”kymmeniätuhansia” ruotsinsuomalaisia – ”Tämä ei ole ollut meillä tiedossa”

Ruotsidemokraateista on tulossa syyskuun vaalissa yksi Ruotsin kolmesta suuresta puolueesta. Puolueohjelmassa vaadittu kaksoiskansalaisuuden poisto koskettaisi suurta joukkoa Ruotsissa asuvia suomalaisia.

Ruotsissa suosiotaan nopeasti kasvattaneet ruotsidemokraatit vaativat puolueohjelmassaan kaksoiskansalaisuuden poistamista. Teksti on ohjelman kohdassa ”Ruotsidemokraatit ja kansakunta”.

Kappaleessa painotetaan, että kaikkien Ruotsin kansalaisten täytyy olla lojaaleja Ruotsille, osata ruotsia ja tuntea perustiedot Ruotsin historiasta. Kappaleen lopussa sanotaan näin:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ruotsin kansalaisella ei pidä olla oikeutta pitää toista kansalaisuutta Ruotsin kansalaisuuden lisäksi ja vain Ruotsin kansalaisilla tulee olla äänioikeus yleisissä vaaleissa.”

Ruotsidemokraateille ennustetaan 9. syyskuuta järjestettävissä vaaleissa noin 20 prosentin kannatusta.

Katso puolueiden esittelyt ja tuore kannatustilanne alla olevasta kuvakarusellista. Uutinen jatkuu sen jälkeen.Jos ruotsidemokraattien tahtoma laki hyväksyttäisiin, kyseessä olisi kavennus ruotsinsuomalaisten nykyisiin oikeuksiin. Nykyään monilla heistä on sekä Ruotsin että Suomen kansalaisuus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsidemokraateista vahvistetaan HS:lle, että ehdotukseen ei sisälly mitään poikkeuksia esimerkiksi Pohjoismaiden kansalaisille.

”Vastustamme kaksoiskansalaisuutta periaatteena, joten tämä [ehdotus poistamisesta] koskisi kaikkia ja olisi samanlainen riippumatta siitä, mistä maasta henkilö tulee tai mistä toisesta maasta hän hakee kansalaisuutta”, kirjoittaa sähköpostissaan ruotsidemokraattien tiedottaja Oskar Cavalli-Björkman.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ehdotukselle ei ole tukea muista puolueista, joten sen läpimenon mahdollisuudet ovat toistaiseksi hyvin pienet.

Ruotsinsuomalaisten keskusliiton puheenjohtaja Voitto Visuri yllättyy HS:n kertoessa puolueohjelman kohdasta.

”Tämä ei ole ollut meillä tiedossa”, hän sanoo. Ruotsinsuomalaisten keskusliitto on puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö, eikä Visuri tahdo tehdä poliittisia kannanottoja. Hän toteaa vain, että ehdotus kaksoiskansalaisuuden poistamisesta on linjassa ruotsidemokraattien muun ajattelun kanssa.

”Paljonhan heidän politiikassaan on kyse ajatuksesta ’yksi kieli, yksi maa, yksi uskonto’”, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsinsuomalaisissa on paljon myös ruotsidemokraattien äänestäjiä, ja suomalaistaustaisia henkilöitä istuu myös ruotsidemokraattien päättävissä elimissä. Ruotsissa asuu noin 700 000 ihmistä, joilla on suomalaista taustaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsissa asuu ainakin 109 000 ihmistä, joilla on Suomen kansalaisuus. Ei ole tiedossa, kuinka moni heistä on lisäksi myös Ruotsin kansalaisia. Visuri arvioi, että kaksoiskansalaisuuden poistaminen ”koskisi luultavasti kymmeniätuhansia”.

Suomen lain mukaan Suomen kansalaisuuden pitäminen toista kansalaisuutta haettaessa on ollut mahdollista vuodesta 2003 lähtien. Visurin kokemuksen mukaan hyvin moni myös näin päättää tehdä. Syyt voivat olla käytännöllisiä, mutta monille kyse on myös suomalaisen identiteetin vaalimisesta. Ruotsissa vastaava kaksoiskansalaisuuslaki säädettiin hieman aiemmin.

Suomen Tukholman-suurlähetystöstä kerrotaan, että pelkästään viime vuonna Ruotsin kansalaisuutta haki yli kaksituhatta Suomen kansalaista. Tänä vuonna hakemuksia tulee todennäköisesti enemmän. ”Yleensä näin vaalivuotena asiaan herätään, ja hakemuksia Ruotsin kansalaisuudesta tehdään tavallista enemmän”, kertoo konsuliasiainhoitaja Kristina Koskinen.

Ruotsidemokraattien ehdotus veisi lisäksi äänioikeuden kaikissa vaaleissa niiltä Ruotsissa asuvilta suomalaisilta, jotka eivät halua kansallisuuttaan vaihtaa. Ruotsissa riittävän kauan asuneilla pohjoismaalaisilla on ollut vuodesta 1976 asti äänioikeus paikallisvaaleissa.

”Sen läpi saaminen oli pitkälti ruotsinsuomalaisten järjestöjen työn ansiota”, Visuri sanoo. Myöhemmin kuntavaalien äänioikeuden on taannut myös Ruotsin EU-jäsenyys. EU-kansalaisella on oikeus äänestää toisen EU-maan kuntavaaleissa, jos hän asuu kyseisessä maassa.

Nyt ruotsidemokraatit haluaisi kuitenkin rajata myös paikallisvaalien äänioikeuden ainoastaan Ruotsin kansalaisille. Puolueohjelman kirjauksessa käytetty termi ”almänna valviittaa kaikkiin vaaleihin, ei pelkästään valtiopäivävaaleihin. ”Se olisi meille selkeää takapakkia”, Visuri toteaa.

Visurin mukaan ruotsidemokraatit ovat usein äänestäneet suomalaisten oikeuksia vastaan myös kuntapolitiikassa. Esimeriksi hänen kotikunnassaan Gävlessä ruotsidemokraatit oli ainoa puolue, joka vastusti Gävlen liittymistä suomen kielen hallintoalueeseen, jossa taataan esimerkiksi suomenkielistä esikouluopetusta ja vanhustenhoitoa.

Sosiaalidemokraattien kuntaministeri Ardalan Shekarabi kertoo HS:lle, että ruotsidemokraattien puolueohjelmakirjaus on huomattu pääministeripuolueessa, vaikka asia ei ole Ruotsin mediassa ollut esillä.

”Kun kampanjakierroksillamme olemme kertoneet tästä, monet tapaamamme ruotsinsuomalaiset äänestäjät olivat yllättyneitä ja vähän ärsyyntyneitäkin siitä, miksi tämä ei ole tullut esiin”, hän sanoo.

”He kertoivat säilyttäneensä Suomen kansalaisuuden esimerkiksi perintöoikeudellisista syistä, äänioikeuden vuoksi tai tunnesyistä.”

Shekarabin mukaan sosiaalidemokraatit ja muutkin valtiopäiväpuolueet tukevat nykyistä lakia. Hänestä ruotsidemokraattien kansalaisuusajattelu luo tarpeettomia ristiriitoja.

”Siinä luodaan keinotekoista konfliktia lojaliteetista. Ihan kuin ei olisi mahdollista pitää yllä siteitä Suomeen ja Ruotsiin samanaikaisesti.”

Oikaisu klo 16:50: Korjattu Ruotsissa asuvien Suomen kansalaisten määrää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Ruotsinsuomalaiset
 • Vaalit
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Posti sekoilee Taka-Töölössä: Kahden aivan eri kadun asukkaat saavat toistensa postia – seurauksena ”jännällä tavalla kiva suhde”

  5. 5

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  6. 6

   Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035

  7. 7

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  8. 8

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  9. 9

   Nämä perusasiat ymmärtämällä muutut mukavammaksi ihmiseksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  6. 6

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. USA paljasti vahingossa valmistelleensa syytteet Wikileaksin perustajaa Julian Assangea vastaan
  3. Yksinpurjehdusta johtavan ranskalaiskipparin vaikeudet merellä jatkuvat – ”On ihme, jos pääsen maaliin ”
  4. Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035
  5. Nämä näyttelyt kannattaa käydä katsomassa viikonloppuna – pienistä täydellisistä valokuvista alkuperäiskansojen oikeuksiin
  6. Kestääkö eläkejärjestelmä väestön vähenemisen? Eläkemaksuja on nostettava, mutta ei äkillisesti
  7. Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  
  8. Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut
  9. Entinen monopoliyhtiö ylistää kilpailua: ”Ruotsissa ei koskaan ole ollut näin paljon matkustajia junissa” – Nyt SJ yrittää Helsingin lähi­liikenteeseen
  10. Onnea Käpylä, Pukinmäki ja Tapanila – Lähijunien vuoroväli tihenee kolmella asemalla, monelta muulta matka hidastuu
  11. Posti sekoilee Taka-Töölössä: Kahden aivan eri kadun asukkaat saavat toistensa postia – seurauksena ”jännällä tavalla kiva suhde”
  12. Näytä lisää