Ulkomaat

Ruotsidemokraatit vaativat äänioikeuden poistoa kaksoiskansalaisilta, koskisi ”kymmeniätuhansia” ruotsinsuomalaisia – ”Tämä ei ole ollut meillä tiedossa”

Ruotsidemokraateista on tulossa syyskuun vaalissa yksi Ruotsin kolmesta suuresta puolueesta. Puolueohjelmassa vaadittu kaksoiskansalaisuuden poisto koskettaisi suurta joukkoa Ruotsissa asuvia suomalaisia.

Ruotsissa suosiotaan nopeasti kasvattaneet ruotsidemokraatit vaativat puolueohjelmassaan kaksoiskansalaisuuden poistamista. Teksti on ohjelman kohdassa ”Ruotsidemokraatit ja kansakunta”.

Kappaleessa painotetaan, että kaikkien Ruotsin kansalaisten täytyy olla lojaaleja Ruotsille, osata ruotsia ja tuntea perustiedot Ruotsin historiasta. Kappaleen lopussa sanotaan näin:

”Ruotsin kansalaisella ei pidä olla oikeutta pitää toista kansalaisuutta Ruotsin kansalaisuuden lisäksi ja vain Ruotsin kansalaisilla tulee olla äänioikeus yleisissä vaaleissa.”

Ruotsidemokraateille ennustetaan 9. syyskuuta järjestettävissä vaaleissa noin 20 prosentin kannatusta.

Katso puolueiden esittelyt ja tuore kannatustilanne alla olevasta kuvakarusellista. Uutinen jatkuu sen jälkeen.Jos ruotsidemokraattien tahtoma laki hyväksyttäisiin, kyseessä olisi kavennus ruotsinsuomalaisten nykyisiin oikeuksiin. Nykyään monilla heistä on sekä Ruotsin että Suomen kansalaisuus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsidemokraateista vahvistetaan HS:lle, että ehdotukseen ei sisälly mitään poikkeuksia esimerkiksi Pohjoismaiden kansalaisille.

”Vastustamme kaksoiskansalaisuutta periaatteena, joten tämä [ehdotus poistamisesta] koskisi kaikkia ja olisi samanlainen riippumatta siitä, mistä maasta henkilö tulee tai mistä toisesta maasta hän hakee kansalaisuutta”, kirjoittaa sähköpostissaan ruotsidemokraattien tiedottaja Oskar Cavalli-Björkman.

Ehdotukselle ei ole tukea muista puolueista, joten sen läpimenon mahdollisuudet ovat toistaiseksi hyvin pienet.

Ruotsinsuomalaisten keskusliiton puheenjohtaja Voitto Visuri yllättyy HS:n kertoessa puolueohjelman kohdasta.

”Tämä ei ole ollut meillä tiedossa”, hän sanoo. Ruotsinsuomalaisten keskusliitto on puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö, eikä Visuri tahdo tehdä poliittisia kannanottoja. Hän toteaa vain, että ehdotus kaksoiskansalaisuuden poistamisesta on linjassa ruotsidemokraattien muun ajattelun kanssa.

”Paljonhan heidän politiikassaan on kyse ajatuksesta ’yksi kieli, yksi maa, yksi uskonto’”, hän sanoo.

Ruotsinsuomalaisissa on paljon myös ruotsidemokraattien äänestäjiä, ja suomalaistaustaisia henkilöitä istuu myös ruotsidemokraattien päättävissä elimissä. Ruotsissa asuu noin 700 000 ihmistä, joilla on suomalaista taustaa.

Ruotsissa asuu ainakin 109 000 ihmistä, joilla on Suomen kansalaisuus. Ei ole tiedossa, kuinka moni heistä on lisäksi myös Ruotsin kansalaisia. Visuri arvioi, että kaksoiskansalaisuuden poistaminen ”koskisi luultavasti kymmeniätuhansia”.

Suomen lain mukaan Suomen kansalaisuuden pitäminen toista kansalaisuutta haettaessa on ollut mahdollista vuodesta 2003 lähtien. Visurin kokemuksen mukaan hyvin moni myös näin päättää tehdä. Syyt voivat olla käytännöllisiä, mutta monille kyse on myös suomalaisen identiteetin vaalimisesta. Ruotsissa vastaava kaksoiskansalaisuuslaki säädettiin hieman aiemmin.

Suomen Tukholman-suurlähetystöstä kerrotaan, että pelkästään viime vuonna Ruotsin kansalaisuutta haki yli kaksituhatta Suomen kansalaista. Tänä vuonna hakemuksia tulee todennäköisesti enemmän. ”Yleensä näin vaalivuotena asiaan herätään, ja hakemuksia Ruotsin kansalaisuudesta tehdään tavallista enemmän”, kertoo konsuliasiainhoitaja Kristina Koskinen.

Ruotsidemokraattien ehdotus veisi lisäksi äänioikeuden kaikissa vaaleissa niiltä Ruotsissa asuvilta suomalaisilta, jotka eivät halua kansallisuuttaan vaihtaa. Ruotsissa riittävän kauan asuneilla pohjoismaalaisilla on ollut vuodesta 1976 asti äänioikeus paikallisvaaleissa.

”Sen läpi saaminen oli pitkälti ruotsinsuomalaisten järjestöjen työn ansiota”, Visuri sanoo. Myöhemmin kuntavaalien äänioikeuden on taannut myös Ruotsin EU-jäsenyys. EU-kansalaisella on oikeus äänestää toisen EU-maan kuntavaaleissa, jos hän asuu kyseisessä maassa.

Nyt ruotsidemokraatit haluaisi kuitenkin rajata myös paikallisvaalien äänioikeuden ainoastaan Ruotsin kansalaisille. Puolueohjelman kirjauksessa käytetty termi ”almänna valviittaa kaikkiin vaaleihin, ei pelkästään valtiopäivävaaleihin. ”Se olisi meille selkeää takapakkia”, Visuri toteaa.

Visurin mukaan ruotsidemokraatit ovat usein äänestäneet suomalaisten oikeuksia vastaan myös kuntapolitiikassa. Esimeriksi hänen kotikunnassaan Gävlessä ruotsidemokraatit oli ainoa puolue, joka vastusti Gävlen liittymistä suomen kielen hallintoalueeseen, jossa taataan esimerkiksi suomenkielistä esikouluopetusta ja vanhustenhoitoa.

Sosiaalidemokraattien kuntaministeri Ardalan Shekarabi kertoo HS:lle, että ruotsidemokraattien puolueohjelmakirjaus on huomattu pääministeripuolueessa, vaikka asia ei ole Ruotsin mediassa ollut esillä.

”Kun kampanjakierroksillamme olemme kertoneet tästä, monet tapaamamme ruotsinsuomalaiset äänestäjät olivat yllättyneitä ja vähän ärsyyntyneitäkin siitä, miksi tämä ei ole tullut esiin”, hän sanoo.

”He kertoivat säilyttäneensä Suomen kansalaisuuden esimerkiksi perintöoikeudellisista syistä, äänioikeuden vuoksi tai tunnesyistä.”

Shekarabin mukaan sosiaalidemokraatit ja muutkin valtiopäiväpuolueet tukevat nykyistä lakia. Hänestä ruotsidemokraattien kansalaisuusajattelu luo tarpeettomia ristiriitoja.

”Siinä luodaan keinotekoista konfliktia lojaliteetista. Ihan kuin ei olisi mahdollista pitää yllä siteitä Suomeen ja Ruotsiin samanaikaisesti.”

Oikaisu klo 16:50: Korjattu Ruotsissa asuvien Suomen kansalaisten määrää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • ruotsinsuomalaiset
 • Vaalit
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  4. 4

   ”Jokainen oppilas saa kirjan kerran yölainaan” – Helsinki säästää, ja alakoululaisten vanhempia on hätistetty ostamaan itse lapsilleen kirjoja

   Tilaajille
  5. 5

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  6. 6

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  7. 7

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  8. 8

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, hän siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  9. 9

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää