Ulkomaat

Ruotsidemokraatit vaativat äänioikeuden poistoa kaksoiskansalaisilta, koskisi ”kymmeniätuhansia” ruotsinsuomalaisia – ”Tämä ei ole ollut meillä tiedossa”

Ruotsidemokraateista on tulossa syyskuun vaalissa yksi Ruotsin kolmesta suuresta puolueesta. Puolueohjelmassa vaadittu kaksoiskansalaisuuden poisto koskettaisi suurta joukkoa Ruotsissa asuvia suomalaisia.

Ruotsissa suosiotaan nopeasti kasvattaneet ruotsidemokraatit vaativat puolueohjelmassaan kaksoiskansalaisuuden poistamista. Teksti on ohjelman kohdassa ”Ruotsidemokraatit ja kansakunta”.

Kappaleessa painotetaan, että kaikkien Ruotsin kansalaisten täytyy olla lojaaleja Ruotsille, osata ruotsia ja tuntea perustiedot Ruotsin historiasta. Kappaleen lopussa sanotaan näin:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ruotsin kansalaisella ei pidä olla oikeutta pitää toista kansalaisuutta Ruotsin kansalaisuuden lisäksi ja vain Ruotsin kansalaisilla tulee olla äänioikeus yleisissä vaaleissa.”

Ruotsidemokraateille ennustetaan 9. syyskuuta järjestettävissä vaaleissa noin 20 prosentin kannatusta.

Katso puolueiden esittelyt ja tuore kannatustilanne alla olevasta kuvakarusellista. Uutinen jatkuu sen jälkeen.Jos ruotsidemokraattien tahtoma laki hyväksyttäisiin, kyseessä olisi kavennus ruotsinsuomalaisten nykyisiin oikeuksiin. Nykyään monilla heistä on sekä Ruotsin että Suomen kansalaisuus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsidemokraateista vahvistetaan HS:lle, että ehdotukseen ei sisälly mitään poikkeuksia esimerkiksi Pohjoismaiden kansalaisille.

”Vastustamme kaksoiskansalaisuutta periaatteena, joten tämä [ehdotus poistamisesta] koskisi kaikkia ja olisi samanlainen riippumatta siitä, mistä maasta henkilö tulee tai mistä toisesta maasta hän hakee kansalaisuutta”, kirjoittaa sähköpostissaan ruotsidemokraattien tiedottaja Oskar Cavalli-Björkman.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ehdotukselle ei ole tukea muista puolueista, joten sen läpimenon mahdollisuudet ovat toistaiseksi hyvin pienet.

Ruotsinsuomalaisten keskusliiton puheenjohtaja Voitto Visuri yllättyy HS:n kertoessa puolueohjelman kohdasta.

”Tämä ei ole ollut meillä tiedossa”, hän sanoo. Ruotsinsuomalaisten keskusliitto on puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö, eikä Visuri tahdo tehdä poliittisia kannanottoja. Hän toteaa vain, että ehdotus kaksoiskansalaisuuden poistamisesta on linjassa ruotsidemokraattien muun ajattelun kanssa.

”Paljonhan heidän politiikassaan on kyse ajatuksesta ’yksi kieli, yksi maa, yksi uskonto’”, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsinsuomalaisissa on paljon myös ruotsidemokraattien äänestäjiä, ja suomalaistaustaisia henkilöitä istuu myös ruotsidemokraattien päättävissä elimissä. Ruotsissa asuu noin 700 000 ihmistä, joilla on suomalaista taustaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsissa asuu ainakin 109 000 ihmistä, joilla on Suomen kansalaisuus. Ei ole tiedossa, kuinka moni heistä on lisäksi myös Ruotsin kansalaisia. Visuri arvioi, että kaksoiskansalaisuuden poistaminen ”koskisi luultavasti kymmeniätuhansia”.

Suomen lain mukaan Suomen kansalaisuuden pitäminen toista kansalaisuutta haettaessa on ollut mahdollista vuodesta 2003 lähtien. Visurin kokemuksen mukaan hyvin moni myös näin päättää tehdä. Syyt voivat olla käytännöllisiä, mutta monille kyse on myös suomalaisen identiteetin vaalimisesta. Ruotsissa vastaava kaksoiskansalaisuuslaki säädettiin hieman aiemmin.

Suomen Tukholman-suurlähetystöstä kerrotaan, että pelkästään viime vuonna Ruotsin kansalaisuutta haki yli kaksituhatta Suomen kansalaista. Tänä vuonna hakemuksia tulee todennäköisesti enemmän. ”Yleensä näin vaalivuotena asiaan herätään, ja hakemuksia Ruotsin kansalaisuudesta tehdään tavallista enemmän”, kertoo konsuliasiainhoitaja Kristina Koskinen.

Ruotsidemokraattien ehdotus veisi lisäksi äänioikeuden kaikissa vaaleissa niiltä Ruotsissa asuvilta suomalaisilta, jotka eivät halua kansallisuuttaan vaihtaa. Ruotsissa riittävän kauan asuneilla pohjoismaalaisilla on ollut vuodesta 1976 asti äänioikeus paikallisvaaleissa.

”Sen läpi saaminen oli pitkälti ruotsinsuomalaisten järjestöjen työn ansiota”, Visuri sanoo. Myöhemmin kuntavaalien äänioikeuden on taannut myös Ruotsin EU-jäsenyys. EU-kansalaisella on oikeus äänestää toisen EU-maan kuntavaaleissa, jos hän asuu kyseisessä maassa.

Nyt ruotsidemokraatit haluaisi kuitenkin rajata myös paikallisvaalien äänioikeuden ainoastaan Ruotsin kansalaisille. Puolueohjelman kirjauksessa käytetty termi ”almänna valviittaa kaikkiin vaaleihin, ei pelkästään valtiopäivävaaleihin. ”Se olisi meille selkeää takapakkia”, Visuri toteaa.

Visurin mukaan ruotsidemokraatit ovat usein äänestäneet suomalaisten oikeuksia vastaan myös kuntapolitiikassa. Esimeriksi hänen kotikunnassaan Gävlessä ruotsidemokraatit oli ainoa puolue, joka vastusti Gävlen liittymistä suomen kielen hallintoalueeseen, jossa taataan esimerkiksi suomenkielistä esikouluopetusta ja vanhustenhoitoa.

Sosiaalidemokraattien kuntaministeri Ardalan Shekarabi kertoo HS:lle, että ruotsidemokraattien puolueohjelmakirjaus on huomattu pääministeripuolueessa, vaikka asia ei ole Ruotsin mediassa ollut esillä.

”Kun kampanjakierroksillamme olemme kertoneet tästä, monet tapaamamme ruotsinsuomalaiset äänestäjät olivat yllättyneitä ja vähän ärsyyntyneitäkin siitä, miksi tämä ei ole tullut esiin”, hän sanoo.

”He kertoivat säilyttäneensä Suomen kansalaisuuden esimerkiksi perintöoikeudellisista syistä, äänioikeuden vuoksi tai tunnesyistä.”

Shekarabin mukaan sosiaalidemokraatit ja muutkin valtiopäiväpuolueet tukevat nykyistä lakia. Hänestä ruotsidemokraattien kansalaisuusajattelu luo tarpeettomia ristiriitoja.

”Siinä luodaan keinotekoista konfliktia lojaliteetista. Ihan kuin ei olisi mahdollista pitää yllä siteitä Suomeen ja Ruotsiin samanaikaisesti.”

Oikaisu klo 16:50: Korjattu Ruotsissa asuvien Suomen kansalaisten määrää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Ruotsinsuomalaiset
 • Vaalit
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  2. 2

   Mira nousi raitiovaunuun ja katosi – Nyt äiti Sina Varhee kertoo epätietoisuuden tuskasta ja siitä, miten se päättyi

   Tilaajille
  3. 3

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  4. 4

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  5. 5

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  6. 6

   Samat ratikat täyttyvät äärimmilleen samassa paikassa, ja yksi syy on yli muiden – HS:n hakukone kertoo, kuinka tukkoinen on oma ratikkalinjasi

   Tilaajille
  7. 7

   Kun kolmekymppinen lainaa vuokrarahat vanhemmiltaan, se on pöyristyttävää – Miksi yksin elävä ei saa tukeutua toisiin?

  8. 8

   Ratsastajat päihittivät 7 500 ihmisen asunnot Helsingin Tuomarinkylässä – Pellot säilyvät hevosten ja koirien käytössä oikeuden päätöksellä

  9. 9

   Melania Trump ajautui kiistaan presidentin avustajan kanssa, ja avustaja sai lähteä

  10. 10

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  3. 3

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  4. 4

   Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

  5. 5

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  6. 6

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  7. 7

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  8. 8

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  9. 9

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  10. 10

   Pamahdus aiheutti ison poliisioperaation Töölössä, viime vuonna samassa asuntolassa löytyi matkalaukkuun kätketty ruumis – ”Poliisiautot tulee ja menee, neuloja siellä täällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää