Ulkomaat |HS seuraa

Niinistö Putinille: Jokainen itseään kunnioittava valtio huolehtii omasta turvallisuudestaan

Putin väisti kysymyksen Suomen Nato-yhteistyöstä Sotšin tapaamisessa – ei toistanut puolustusministerin uhkailuja

Venäjän presidentti Vladimir Putin väisti taitavasti kysymyksen Suomen Nato-yhteistyön vaarallisuudesta lehdistötilaisuudessa Sotšissa. Tilaisuus järjestettiin presidentti Sauli Niinistön ja Putinin tapaamisen yhteydessä.

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu ilmoitti viime kuussa, että Suomen ja Ruotsin tiivistynyt Nato-yhteistyö ”johtaa vastatoimiin” Venäjän taholta, koska se antaa Natolle vapaat kädet toimia esimerkiksi Suomen ilmatilassa ja merialueella. Suomen puolustusministeriö piti näkemystä virheellisenä.

”Me emme siirrä joukkojamme lähemmäksi Naton rajoja, mutta Naton sotilasinfrastruktuuri lähestyy meidän rajojamme”, Putin vastasi ja siirtyi tämän jälkeen moittimaan Yhdysvaltain ohjustorjuntajärjestelmää.

Niinistö puolestaan huomautti sanoneensa Putinille jo aiemmin, että ”jokainen itseään kunnioittava kansakunta” huolehtii itse omasta turvallisuudestaan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tekstimuotoista hetki hetkeltä -seurantaa tiedotustilaisuudesta voit seurata tämän jutun lopusta.

”Presidenttien julkinen esiintyminen oli korostetun sopuisa”, HS:n toimittaja Jussi Niemeläinen kommentoi paikan päältä Sotšista. ”Putin onnistui vastaamaan Šoigu-kysymykseenkin mainitsematta Suomea lainkaan.”

Presidenttien tiedotustilaisuudessa ympäristöasiat korostuivat aiempaa selvemmin. ”Ympäristöasioissa on helppo saada jotain tuloksia aikaan silloin, kun muut asiat eivät etene”, Niemeläinen arvioi.

Tästä voit lukea laajemmin tapaamisen taustoista.

Putin aloitti tapaamisen kiittämällä Niinistöä ”vieraanvaraisuudesta ja hyvin järjestelyistä” Helsingissä viime kuussa, kun Putin tapasi siellä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin. Lehdistön edessä lausutuissa lyhyissä tervetuliaissanoissa Putin myös sanoi asialistalla olevan useita kahdenvälisiä kysymyksiä mainiten ensimmäisenä taloudellisten suhteiden kehittämisen.

Putin myös sanoi tietävänsä Niinistön toiveen järjestää Arktisen neuvoston huippukokous vielä Suomen parhaillaan käynnissä olevalla puheenjohtajuuskaudella. Hän sanoi Venäjän olevan valmis osallistumaan tällaiseen huippukokoukseen.

Niinistö sanoi Putin ja Trumpin kokouksen isännöinnin olleen ”Suomelle suuri kunnia”.

”Ja uskon, että kaikki toivomme, että se johtaa hyviin tuloksiin. Aseriisunta esimerkiksi oli hyvin vahvasti esillä”, Niinistö jatkoi.

Lehdistötilaisuus päättyi kestettyään kolme varttia. Kiitos seurasta.

Putin komppaa Niinistöä: En usko että turvallisuuden kehittäminen Itämeren alueella on umpikujassa. Putin sanoo ongelmia teknisiksi. "Itse ajatus on edelleen ajankohtainen ja me tulemme jatkamme keskustelua siitä kumppaniemme kanssa."

Niinistö kertoo tavanneensa keväällä Helsingissä sekä Venäjän että Yhdysvaltojen asevoimien komentajat. "Olin yllättynyt, kuinka tarkkaa yhteistyötä he tekevät Syyriassa välttääkseen kaikki vahingot. Riskit ovat siellä paljon suuremmat kuin Itämeren alueella. Joten kyllä minkä vielä elän toivossa että Itämerelläkin tilanne rauhoittuu.

Niinistö: En näe asiaa noin synkkänä. He siirsivät asian siviililentojärjestön käsiteltäväksi. Siinä on päästy eteenpäin, ja on ajateltu, että siviilijärjestön periaatteita sovellettaisiin sotilaskäyttöön.

Venäjän tv:n ykköskanava kysyy Niinistöltä lentoliikenteen transpondereiden käytöstä sotilaslennoilla, mikä oli Niinistön aloite. "Venäjä on useaan otteeseen sanonut olevansa valmis uudistukseen mutta Naton jäsenmaat eivät ole suostuneet. Voidaanko sanoa että aloitteenne on epäonnistunut?"

Putinin mielestä ongelmissa Yhdysvaltain suhteissa kyse ei ole "présidentin mielipiteistä vaan hallitsevan luokan näkemyksistä". Putin kiittää vielä kerran Helsinkiä tapaamisen järjestämisestä.

Putinin mukaan Trump kertoi Helsingissä omat näkemyksensä ja hän omansa. "Mitä tulee pakotteisiin, ne eivät ole rakentavia eivätkä ne voi tuottaa mitään hyvää."

"Me olemme valmiit kilpailemaan kaikkien kanssa", Putin sanoo kaasukaupasta. "Mitä tulee tapaamiseen Trumpin kanssa, niin olen sitä mieltä, että se oli hyödyllinen."

Putin: Nord Stream II on Euroopalle tarpeellinen. Putin muistuttaa, että Niinistön mukaan kaasua tarvitaan arktisella alueella, koska se on ekologinen polttoaine. "Tärkeää on, että kaasun kulutus Euroopassa kasvaa", Putin sanoo ja manitsee, että Gazpromin myynti Eurooppaan kasvoi viime vuonna 16 prosentilla samalla kun kaasuvarat Britanniassa ja Norjassa ehtyvät.

Yleisradio kysyy, mikä on arvio Helsingin huippukokouksen onnistumisesta viisi viikkoa Trump-tapaamisen jälkeen? Yhdysvallat on arvostellut voimakkaasti Nord STream II -kaasuputken rakentamista.

Putin osallistui Itävallassa ulkoministeri Karin Kneisslin häihin. "Kohta Suomi tulee johtamaan Euroopan unionia, muistaakseni vuoden 2019 toisella puoliskolla. Toivomme, että Suomen puheenjohtajuuden aikana olisi mahdollista saada aikaan myönteisiä asioita ja kehittää suhteita.

Putin: Mitä tulee Itävallan-matkaan, se oli yksityinen. Haluan vielä kerran kiittää itävaltalaisia ystäviäni kutsusta.

Putin: Yhdyn siihen mitä kollega sanoi. On keskusteltava niistä säännöistä, joilla suuria taloudellisia hankkeita toteutetaan, ja merenkulun turvallisuudesta. Ja millaisia toimenpiteitä voidaan tehdä eläinlajien suojelemiseksi, esimerkiksi jääkarhut ovat joutuneet vaikeaan tilanteeseen.

Niinistö: Nämä voivat tuntua pieniltä askelilta, mutta ellei niitä oteta, ei tehdä sitten mitään. Näen mahdollisuuksia keskustella suuresta kysymyksestä, miten arktisen alueen hyväksikäyttö ja suhde luontoon, miten tasapaino löytyy.

Niinistö: Puhuimme arktisesta kokouksesta ja vuosi sitten ja olen hyvilläni, että Venäjä on valmis tapaamiseen. Olen sanonut että jos arktinen jäätikkö sulaa, jos menetämme sen, menetämme koko maapallon. Siksi ensimmäinen ja ehkä helpoin askel olisi käydä mustan hiilen, noen kimppuun. Nyt Kuolassa Venäjällä jo pyritään muuntamaan polttoainetta ympäristöystävällisemmäksi. Toinen esitys on LNG-kaasun käyttöpakko arktisilla merialueilla, ei enää raskaita polttoaineita.

Itar-Tass-uutistoimiston kysymys arktisen neuvoston tapaamisesta molemmille presidenteille. Ja Putinille Itävallan-vierailusta: oliko se yksityinen matka, mistä siellä neuvoteltiin?

Niinistö: Putin puhuu sen tyyppisistä ohjuksista, joita Suomella ei ole.

Niinistö: Sanoin jo kuusi vuotta sitten herra Putinille, että jokainen itseään kunnioittava valtio huolehtii omasta turvallisuudestaan, enkä ole kuullut tällä matkalla yhtään kriittistä kommenttia Suomea kohtaan.

Putinin mukaan Venäjä on valmis keskustelemaan Naton kanssa transpondereiden käytöstä sotilaskoneissa, mutta "he kieltäytyivät neuvotteluista".

Putin: Me tuemme Niinistön aloitetta Itämeren alueen turvallisuuden lisäämiseksi, myös sitä, mikä koskee lentoturvallisuutta.

Putin: Nato järjestää koko ajan suuria sotaharjoituksia rajojemme läheisyydessä. Meidän on reagoitava myös Yhdysvaltain ohjustorjuntajärjestelmään rajojemme lähellä. Järjestelmää voidaan käyttää paitsi ohjusten torjuntaan myös niiden ampumiseen.

Putin: Me emme siirrä joukkojamme lähemmäksi Naton rajoja mutta Naton sotilasinfrastruktuuri lähestyy meidän rajojamme.

Iltalehden kysymys Venäjän puolustusministerin Sergrei Shoigun ilmoituksesta, että Nato-yhteistyö johtaa Venäjän vastatoimiin.

Niinistön ja Putin kertovat, että keskustelut kansainvälisistä kysymyksistä jatkuvat vielä lehdistötilaisuuden jälkeen.

Niinistö otti esille EU:n pohjoisen ulottuvuuden esille, ja haluaa ottaa tämän instrumentin uudelleen käyttöön tällä kertaa jätehuollon ratkaisemiseksi. Yhteistyölle on hänen mukaansa mahdollisuuksia myös metsätaloudessa. "Ja meidän täytyy ryhdistäytyä myös metsäpalojen torjunnassa."

Niinistö: keskustelimme arktisen alueen ympäristökysymyksistä, mustasta hiilestä ja LNG-kaasun käytöstä, kiitän Venäjää tuesta näissä kysymyksissä. Olemme molemmat valmiita osallistumaan arktiseen huippukokoukseen.

Keskusteluissa käsiteltiin Putinin mukaan myös Syyrian ja Ukrainan kriisejä sekä arktisen alueen kysymyksiä.

Putin: Ympäristöasioissa yhteistyötä kehitetään, ongelmajätealueella Krasnyi Borissa Pietarin tuntumassa yhteistyö on jo aloitettu.

Ulkoministerien lisäksi tilaisuudessa on läsnä muun muassa Venäjän presidentinhallinnon entinen pomo ja Putinin kumppani, nykyinen presidentin neuvonantaja Sergei Ivanov, Suomen asioiden tarkka seuraaja.

Tiedotustilaisuus alkoi Putinin kehuessa keskusteluilmapiiriä, Venäjän ja Suomen suhteita ja kaupan elpymistä.

Tässä HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Hakala, presidenttien lehdistötilaisuus on tähän mennessä parikymmentä minuuttia myöhässä luvatusta. Itse presidenttien tapaaminen alkoi puolisen tuntia ilmoitettua myöhemmin. Aikataulujen venyttely on osa presidenttien tapaamisten näytelmää, ja Putin on tehnyt myöhästelyistään tavaramerkin. Niinistö seurueineen oli Sotšissa jo tiistai-iltana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sauli Niinistö
 • Vladimir Putin

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  2. 2

   Timo Soinille kerrotaan pian, ettei häneen luoteta – Suora lähetys eduskunnasta käynnissä, HS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä

  3. 3

   Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

  4. 4

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Uusi lastensairaala on niin tolkuttoman hieno, että toivottavasti samaa ei tehdä enää ikinä

  7. 7

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  8. 8

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  9. 9

   Redi täyttyi uteliaista heti avaamisensa jälkeen – HS näyttää minkälaista kauppakeskuksessa ja sen kattoterassilla on

  10. 10

   Suojaliiveihin pukeutunutta nuorta puukotettiin kauppakeskuksessa Hyvinkäällä – paikalla olleet olivat puhuneet liivien testaamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  7. 7

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  8. 8

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  9. 9

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  10. 10

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää