Ulkomaat |HS seuraa

Niinistö Putinille: Jokainen itseään kunnioittava valtio huolehtii omasta turvallisuudestaan

Putin väisti kysymyksen Suomen Nato-yhteistyöstä Sotšin tapaamisessa – ei toistanut puolustusministerin uhkailuja

Venäjän presidentti Vladimir Putin väisti taitavasti kysymyksen Suomen Nato-yhteistyön vaarallisuudesta lehdistötilaisuudessa Sotšissa. Tilaisuus järjestettiin presidentti Sauli Niinistön ja Putinin tapaamisen yhteydessä.

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu ilmoitti viime kuussa, että Suomen ja Ruotsin tiivistynyt Nato-yhteistyö ”johtaa vastatoimiin” Venäjän taholta, koska se antaa Natolle vapaat kädet toimia esimerkiksi Suomen ilmatilassa ja merialueella. Suomen puolustusministeriö piti näkemystä virheellisenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Me emme siirrä joukkojamme lähemmäksi Naton rajoja, mutta Naton sotilasinfrastruktuuri lähestyy meidän rajojamme”, Putin vastasi ja siirtyi tämän jälkeen moittimaan Yhdysvaltain ohjustorjuntajärjestelmää.

Niinistö puolestaan huomautti sanoneensa Putinille jo aiemmin, että ”jokainen itseään kunnioittava kansakunta” huolehtii itse omasta turvallisuudestaan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tekstimuotoista hetki hetkeltä -seurantaa tiedotustilaisuudesta voit seurata tämän jutun lopusta.

”Presidenttien julkinen esiintyminen oli korostetun sopuisa”, HS:n toimittaja Jussi Niemeläinen kommentoi paikan päältä Sotšista. ”Putin onnistui vastaamaan Šoigu-kysymykseenkin mainitsematta Suomea lainkaan.”

Presidenttien tiedotustilaisuudessa ympäristöasiat korostuivat aiempaa selvemmin. ”Ympäristöasioissa on helppo saada jotain tuloksia aikaan silloin, kun muut asiat eivät etene”, Niemeläinen arvioi.

Tästä voit lukea laajemmin tapaamisen taustoista.

Putin aloitti tapaamisen kiittämällä Niinistöä ”vieraanvaraisuudesta ja hyvin järjestelyistä” Helsingissä viime kuussa, kun Putin tapasi siellä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin. Lehdistön edessä lausutuissa lyhyissä tervetuliaissanoissa Putin myös sanoi asialistalla olevan useita kahdenvälisiä kysymyksiä mainiten ensimmäisenä taloudellisten suhteiden kehittämisen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Putin myös sanoi tietävänsä Niinistön toiveen järjestää Arktisen neuvoston huippukokous vielä Suomen parhaillaan käynnissä olevalla puheenjohtajuuskaudella. Hän sanoi Venäjän olevan valmis osallistumaan tällaiseen huippukokoukseen.

Niinistö sanoi Putin ja Trumpin kokouksen isännöinnin olleen ”Suomelle suuri kunnia”.

”Ja uskon, että kaikki toivomme, että se johtaa hyviin tuloksiin. Aseriisunta esimerkiksi oli hyvin vahvasti esillä”, Niinistö jatkoi.

Lehdistötilaisuus päättyi kestettyään kolme varttia. Kiitos seurasta.

Putin komppaa Niinistöä: En usko että turvallisuuden kehittäminen Itämeren alueella on umpikujassa. Putin sanoo ongelmia teknisiksi. "Itse ajatus on edelleen ajankohtainen ja me tulemme jatkamme keskustelua siitä kumppaniemme kanssa."

Niinistö kertoo tavanneensa keväällä Helsingissä sekä Venäjän että Yhdysvaltojen asevoimien komentajat. "Olin yllättynyt, kuinka tarkkaa yhteistyötä he tekevät Syyriassa välttääkseen kaikki vahingot. Riskit ovat siellä paljon suuremmat kuin Itämeren alueella. Joten kyllä minkä vielä elän toivossa että Itämerelläkin tilanne rauhoittuu.

Niinistö: En näe asiaa noin synkkänä. He siirsivät asian siviililentojärjestön käsiteltäväksi. Siinä on päästy eteenpäin, ja on ajateltu, että siviilijärjestön periaatteita sovellettaisiin sotilaskäyttöön.

Venäjän tv:n ykköskanava kysyy Niinistöltä lentoliikenteen transpondereiden käytöstä sotilaslennoilla, mikä oli Niinistön aloite. "Venäjä on useaan otteeseen sanonut olevansa valmis uudistukseen mutta Naton jäsenmaat eivät ole suostuneet. Voidaanko sanoa että aloitteenne on epäonnistunut?"

Putinin mielestä ongelmissa Yhdysvaltain suhteissa kyse ei ole "présidentin mielipiteistä vaan hallitsevan luokan näkemyksistä". Putin kiittää vielä kerran Helsinkiä tapaamisen järjestämisestä.

Putinin mukaan Trump kertoi Helsingissä omat näkemyksensä ja hän omansa. "Mitä tulee pakotteisiin, ne eivät ole rakentavia eivätkä ne voi tuottaa mitään hyvää."

"Me olemme valmiit kilpailemaan kaikkien kanssa", Putin sanoo kaasukaupasta. "Mitä tulee tapaamiseen Trumpin kanssa, niin olen sitä mieltä, että se oli hyödyllinen."

Putin: Nord Stream II on Euroopalle tarpeellinen. Putin muistuttaa, että Niinistön mukaan kaasua tarvitaan arktisella alueella, koska se on ekologinen polttoaine. "Tärkeää on, että kaasun kulutus Euroopassa kasvaa", Putin sanoo ja manitsee, että Gazpromin myynti Eurooppaan kasvoi viime vuonna 16 prosentilla samalla kun kaasuvarat Britanniassa ja Norjassa ehtyvät.

Yleisradio kysyy, mikä on arvio Helsingin huippukokouksen onnistumisesta viisi viikkoa Trump-tapaamisen jälkeen? Yhdysvallat on arvostellut voimakkaasti Nord STream II -kaasuputken rakentamista.

Putin osallistui Itävallassa ulkoministeri Karin Kneisslin häihin. "Kohta Suomi tulee johtamaan Euroopan unionia, muistaakseni vuoden 2019 toisella puoliskolla. Toivomme, että Suomen puheenjohtajuuden aikana olisi mahdollista saada aikaan myönteisiä asioita ja kehittää suhteita.

Putin: Mitä tulee Itävallan-matkaan, se oli yksityinen. Haluan vielä kerran kiittää itävaltalaisia ystäviäni kutsusta.

Putin: Yhdyn siihen mitä kollega sanoi. On keskusteltava niistä säännöistä, joilla suuria taloudellisia hankkeita toteutetaan, ja merenkulun turvallisuudesta. Ja millaisia toimenpiteitä voidaan tehdä eläinlajien suojelemiseksi, esimerkiksi jääkarhut ovat joutuneet vaikeaan tilanteeseen.

Niinistö: Nämä voivat tuntua pieniltä askelilta, mutta ellei niitä oteta, ei tehdä sitten mitään. Näen mahdollisuuksia keskustella suuresta kysymyksestä, miten arktisen alueen hyväksikäyttö ja suhde luontoon, miten tasapaino löytyy.

Niinistö: Puhuimme arktisesta kokouksesta ja vuosi sitten ja olen hyvilläni, että Venäjä on valmis tapaamiseen. Olen sanonut että jos arktinen jäätikkö sulaa, jos menetämme sen, menetämme koko maapallon. Siksi ensimmäinen ja ehkä helpoin askel olisi käydä mustan hiilen, noen kimppuun. Nyt Kuolassa Venäjällä jo pyritään muuntamaan polttoainetta ympäristöystävällisemmäksi. Toinen esitys on LNG-kaasun käyttöpakko arktisilla merialueilla, ei enää raskaita polttoaineita.

Itar-Tass-uutistoimiston kysymys arktisen neuvoston tapaamisesta molemmille presidenteille. Ja Putinille Itävallan-vierailusta: oliko se yksityinen matka, mistä siellä neuvoteltiin?

Niinistö: Putin puhuu sen tyyppisistä ohjuksista, joita Suomella ei ole.

Niinistö: Sanoin jo kuusi vuotta sitten herra Putinille, että jokainen itseään kunnioittava valtio huolehtii omasta turvallisuudestaan, enkä ole kuullut tällä matkalla yhtään kriittistä kommenttia Suomea kohtaan.

Putinin mukaan Venäjä on valmis keskustelemaan Naton kanssa transpondereiden käytöstä sotilaskoneissa, mutta "he kieltäytyivät neuvotteluista".

Putin: Me tuemme Niinistön aloitetta Itämeren alueen turvallisuuden lisäämiseksi, myös sitä, mikä koskee lentoturvallisuutta.

Putin: Nato järjestää koko ajan suuria sotaharjoituksia rajojemme läheisyydessä. Meidän on reagoitava myös Yhdysvaltain ohjustorjuntajärjestelmään rajojemme lähellä. Järjestelmää voidaan käyttää paitsi ohjusten torjuntaan myös niiden ampumiseen.

Putin: Me emme siirrä joukkojamme lähemmäksi Naton rajoja mutta Naton sotilasinfrastruktuuri lähestyy meidän rajojamme.

Iltalehden kysymys Venäjän puolustusministerin Sergrei Shoigun ilmoituksesta, että Nato-yhteistyö johtaa Venäjän vastatoimiin.

Niinistön ja Putin kertovat, että keskustelut kansainvälisistä kysymyksistä jatkuvat vielä lehdistötilaisuuden jälkeen.

Niinistö otti esille EU:n pohjoisen ulottuvuuden esille, ja haluaa ottaa tämän instrumentin uudelleen käyttöön tällä kertaa jätehuollon ratkaisemiseksi. Yhteistyölle on hänen mukaansa mahdollisuuksia myös metsätaloudessa. "Ja meidän täytyy ryhdistäytyä myös metsäpalojen torjunnassa."

Niinistö: keskustelimme arktisen alueen ympäristökysymyksistä, mustasta hiilestä ja LNG-kaasun käytöstä, kiitän Venäjää tuesta näissä kysymyksissä. Olemme molemmat valmiita osallistumaan arktiseen huippukokoukseen.

Keskusteluissa käsiteltiin Putinin mukaan myös Syyrian ja Ukrainan kriisejä sekä arktisen alueen kysymyksiä.

Putin: Ympäristöasioissa yhteistyötä kehitetään, ongelmajätealueella Krasnyi Borissa Pietarin tuntumassa yhteistyö on jo aloitettu.

Ulkoministerien lisäksi tilaisuudessa on läsnä muun muassa Venäjän presidentinhallinnon entinen pomo ja Putinin kumppani, nykyinen presidentin neuvonantaja Sergei Ivanov, Suomen asioiden tarkka seuraaja.

Tiedotustilaisuus alkoi Putinin kehuessa keskusteluilmapiiriä, Venäjän ja Suomen suhteita ja kaupan elpymistä.

Tässä HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Hakala, presidenttien lehdistötilaisuus on tähän mennessä parikymmentä minuuttia myöhässä luvatusta. Itse presidenttien tapaaminen alkoi puolisen tuntia ilmoitettua myöhemmin. Aikataulujen venyttely on osa presidenttien tapaamisten näytelmää, ja Putin on tehnyt myöhästelyistään tavaramerkin. Niinistö seurueineen oli Sotšissa jo tiistai-iltana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sauli Niinistö
 • Vladimir Putin

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  2. 2

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: Leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  3. 3

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  4. 4

   Yhdysvaltain vaaleja juhlittiin naisten ja vähemmistöjen riemu­marssina – yksi kuva näyttää jyrkän eron republikaanien ja demokraattien edustajien kirjossa

  5. 5

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n rikos­toimittaja Minna Passi viestintä­asiantuntijaksi Supoon

  7. 7

   Poliisi: Tahallinen yliajo Järvenpäässä – Autoilija koukkasi yhtäkkiä jalkakäytävälle ja jyräsi 40-vuotiaan miehen

  8. 8

   Yksityinen palokunta pelasti Kanye Westin ja Kim Kardashianin kartanon Kalifornian maastopaloilta – Yhdysvalloissa myös vakuutusyhtiöt suojaavat arvokoteja omin palomiehin

  9. 9

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  10. 10

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  3. 3

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  8. 8

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  9. 9

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  10. 10

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää