Ulkomaat

Saudi-Arabia aikoo teloittaa tiettävästi ensimmäistä kertaa naisaktivistin – Syytetään ”moraalisen tuen osoittamisesta mielenosoittajille”

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen naisaktivisti, jolle syyttäjä vaatii Saudi-Arabiassa kuolemantuomiota.

Saudi-Arabia vaatii tiettävästi ensimmäistä kertaa kuolemanrangaistusta naisaktivistille, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kertoo.

Israa al-Ghomgham tunnetaan aktivistina, joka kuvasi shiiavähemmistön mielenosoituksia vuodesta 2011 alkaen. Hänet pidätettiin miehensä kanssa joulukuussa 2015 pariskunnan kotiin tehdyssä yöllisessä ratsiassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Internetissä on viime päivinä levinnyt valeuutisia, joiden mukaan al-Ghomgham olisi jo teloitettu, mutta tosiasiassa oikeudenkäynti on määrä pitää lokakuussa.

Syytteessä on myös viisi miestä, joista neljää uhkaa kuolemantuomio. Kaikki ovat aktivisteja, jotka vaativat lisää oikeuksia Saudi-Arabian shiiavähemmistölle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saudi-Arabia on enemmistöltään sunni-islamilainen valtio, joka noudattaa erittäin vanhoillista wahhabilaista uskontulkintaa. Maassa on kuitenkin huomattava shiiavähemmistö, joka on keskittynyt itäosiin. Shiiavähemmistö on tukahdutettu ankarasti, ja itäosissa leimahtaa toisinaan levottomuuksia.

Oikeudenkäynti pidetään terrorismituomioistuimessa, mutta syytetyt eivät syytteidenkään mukaan ole tehneet varsinaisia rikoksia, saati terrorismia. Syytteet käsittelevät osallistumista ja yllyttämistä mielenosoituksiin, ”moraalisen tuen antamista mielenosoittajille” ja hallinnonvastaisten iskulauseiden huutamista. Syytteissä mainitaan myös mielenosoitusten levittäminen sosiaalisessa mediassa.

Saudi-Arabian valtionsyyttäjä on kuningas Salmanin alainen oikeuselin. Kuningas voi myös armahtaa tuomitut, sillä kuningashuoneella on Saudi-Arabiassa absoluuttinen valta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Naisaktivisteille ei tiettävästi ole aiemmin langetettu kuolemantuomioita Saudi-Arabiassa.

Saudi-Arabia on viime vuosina lisännyt varovasti kansalaisoikeuksia ja esiintynyt uudistushaluisena. Vastapainoksi kuningashuone on hyökännyt erittäin kovakouraisesti poliittista oppositiota vastaan.

Toukokuussa Saudi-Arabia pidätti 13 naisaktivistia vain kuukautta ennen kuin saudinaisille myönnettiin oikeus hankkia ajokortti ja ajaa autoa. Se on tulkittu kehotukseksi mukautua uudistuksissa kuningashuoneen sanelemaan tahtiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saudi-Arabia on tukahduttanut poliittiset oikeudet käytännössä kokonaan. Miesaktivisteja vangitaan jatkuvasti ja toisinaan myös teloitetaan. Usein kuolemantuomiot langetetaan terrorismin ja toisinaan jumalanpilkan varjolla.

Esimerkiksi vuonna 2016 Saudi-Arabia teloitti samanaikaisesti jopa 47 ihmistä eri puolilla maata. Valtaosa teloitetuista oli terrorismista syytettyjä äärisunnalaisia, mutta joukossa oli esimerkiksi tunnettu shiialainen saarnaaja Nimr al-Nimr.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Shiia-aktivistien lisäksi Saudi-Arabia on vainonnut sananvapautta vaativia aktivisteja.

Saudi-Arabia on maailman eniten kuolemanrangaistuksia suorittavien valtioiden joukossa Kiinan ja Iranin jälkeen. Yleisimmin teloitukset suoritetaan Saudi-Arabiassa miekalla mestaamalla.

Viime vuonna Saudi-Arabia teloitti tiettävästi lähes 150 ihmistä. Arviolta kolmannes teloituksista tulee väkivallattomista rikoksista, yleensä huumekaupasta.

Tammi–huhtikuussa Saudi-Arabia on tiettävästi teloittanut ainakin 48 ihmistä. Näistäkin lähes puolet liittyy tiettävästi huumekauppaan.

Saudi-Arabiassa tosiasiallista valtaa käyttävä kruununprinssi Mohammed bin Salman sanoi huhtikuussa harkitsevansa kuolemantuomioiden poistamista väkivallattomien rikoksien kohdalla.

Saudi-Arabiassa on käytössä myös kidutukseksi luokiteltavia raakoja ruumiillisia rangaistuksia, kuten ruoskintaa ja raajojen katkaiseminen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saudi-Arabia
 • Ihmisoikeudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  2. 2

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  3. 3

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  7. 7

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  8. 8

   Klubiskenen keskeiset nimet vaativat häirinnän, puristelun ja syrjinnän lopettamista – kuvaavat avoimessa kirjeessä karua kohtelua ja asiattomuuksia

  9. 9

   Valtiovarainministeri Orpo: Italian budjettikapina uhkaa euroalueen uskottavuutta – ”Tärkeää, että komissio pysyy tiukkana”

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  6. 6

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  9. 9

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  10. 10

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää