Ulkomaat

Brittihallitus varoittaa byrokratian lisääntymisestä ja kuluttajia kohtaavista monista ikävistä yllätyksistä, jos brexit-sopimusta ei synny

Britannian brexit-ministeri Dominic Raab linjasi torstaina toimia sen varalle, että Britannia singahtaa ulos EU:sta ilman erosopimusta. Ongelmat heijastuvat myös Britanniaan vieviin suomalaisyrityksiin sekä Britanniassa asuviin suomalaisiin – ja jopa suomalaisiin turisteihin.

Lontoo

Brittiläisillä vientiyrityksillä on edessä byrokratiaviidakko, jos Britannia ja EU eivät pääse ajoissa sopuun brexitin ehdoista, Britannian hallitus varoitti torstaina.

Kuluttajillekaan ei ole kivaa luvassa. EU-ero ilman sopimusta voi tietää muun muassa sitä, että korttiostot muualla Euroopassa tulevat entistä kalliimmiksi, kun yrityksiä ei sido enää kulukatto.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jopa eläkkeiden maksuihin ja muuhun rahaliikenteeseen voi tulla keskeytyksiä ja ongelmia, jos muualla EU:ssa asuva britti on järjestänyt raha-asiansa Britanniassa kotipaikkaa pitävän pankin kanssa.

Brittihallitus kartoitti tulevia ongelmia 25 paperissa, jotka koskevat eri aloja aina rahoitusalasta maatalouteen ja tiedeyhteistyöstä humanitääriseen apuun. Lisää varoituksen sanoja on odotettavissa syyskuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaavalla tavalla byrokratian lisääntyminen uhkaa muiden EU-maiden vientiyhtiöitä sekä EU-kansalaisia, joilla on siteitä Britanniaan. Myös Britanniassa vierailevat suomalaisturistit voivat joutua mutkan kautta brexitin maksajiksi.

”Britannian ja EU:n välisten korttiostojen kustannukset tulevat todennäköisesti nousemaan”, finanssialaa koskevassa ohjepaperissa varoitettiin.

Britannian konservatiivihallitus alkoi opastaa torstaina yrityksiä, kotitalouksia ja julkisyhteisöjä siltä varalta, että Britannia ja muu EU eivät pääsekään sopuun brexitin ehdoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tekniset ohjeet tulevat jokseenkin viime tingassa, sillä Britannian on määrä erota EU:sta jo ensi vuoden maaliskuussa.

Brexitin ehdoista pitäisi päästä yksimielisyyteen viimeistään lokakuussa, jotta erosopimus ennätettäisiin saattaa voimaan brexit-päivään eli 29. maaliskuuta 2019 mennessä.

”Mitä meihin [Britanniaan] tulee, jatkamme vastuullisina eurooppalaisina naapureina, yhteistyökumppaneina ja liittolaisina, vaikka neuvottelut kaatuisivatkin”, Britannian brexit-ministeri Dominic Raab ilmoitti torstaina puheessaan valtiovarainministeriön tiloissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun brexitin kannattajat kampanjoivat EU-eron puolesta keväällä 2016, ei äkkieroon liittyvistä käytännön ongelmista juuri puhuttu.

Nyt julkistetut hallituksen ohjepaperit voivatkin tulla monelle yllätyksenä. EU-maan muuttuminen äkkiä niin sanotuksi kolmanneksi maaksi ei tule ilman käytännön hankaluuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vapaa kaupankäynti loppuu. Jos kaupan sujuvuuden varmistavaa brexit-sopimusta ei synny, tarvitsevat vientiyritykset niin Britanniassa kuin EU:ssakin ensi maaliskuun lopusta lähtien monenlaisia papereita. Pitää olla vienti-, tuonti- ja turvallisuusselvityksiä. Lisäksi pitää maksaa tullia.

Jos brexit-sopimusta ei synny, uhkaa brittiläisiä luomutuotteita jopa jääminen kokonaan EU-markkinoiden ulkopuolelle ainakin joksikin aikaa. Luomustatuksen ylläpito edellyttää, että sen on myöntänyt EU:n komission hyväksymä kansallinen taho. Hakuaika tälle voi kestää kuukausia.

Humanitääristä avustustyötä tekevät brittiyhteisöt puolestaan menettävät brexitin myötä EU-tukensa. Se voi tarkoittaa apuprojektien tyssäämistä rahoituksen loppumiseen.

EU-rahoitus uhkaa loppua myös muun muassa brittiyliopistojen tutkimushankkeilta sekä maataloudelta. Brittihallitus on luvannut rahoittaa tutkimushankkeet, joista on sovittu ennen brexitiä. Maataloustukia maksetaan näillä näkymin vuoteen 2020. Sen jälkeen kaikki on auki.

Todennäköisyys sille, että brexit-neuvottelut kaatuvat, on kasvanut viime kuukausina. Toisaalta EU on tunnettu siitä, että se kykenee puristamaan sovun riitakumppanien välille pakon edessä ja viime metreillä.

Pääministeri Theresa Mayn konservatiivipuolueessa on kuitenkin yhä poliitikkoja, joiden mielestä ero ilman sopimusta on parempi kuin huono sopimus.

Käytännössä brexit ilman sopua eron ehdoista tuottaisi paljon harmia niin Britannialle ja EU:llekin.

”Olen luottavainen sen suhteen, että hyvä sopimus on saavutettavissa, ja tämä on myös ensisijainen tavoitteemme. Jos EU:sta löytyy yhtä paljon kunnianhimoa ja käytännönläheisyyttä, pääsemme sopimukseen, joka hyödyttää molempia”, Raab sanoi torstaina.

Brexit-ministerin mielestä eroon ilman sopimusta pitää kuitenkin varautua.

Yritysmaailman näkökulmasta brittihallituksen varasuunnitelmaa tarjoillaan aivan viime tipassa. Moni yritys on jo joutunut vetämään epävarmuuden tilasta omat johtopäätöksensä ja luomaan omat varasuunnitelmansa.

Alkuviikon lehtitietojen mukaan brittihallitus suunnittelee takaavansa Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeudet, vaikka brexit-sopua ei syntyisikään. Britanniassa asuu yli kolme miljoonaa muiden EU-maiden kansalaista, joille tuleva brexit on tuottanut huolta jo yli kahden vuoden ajan.

Raab ei antanut tästä torstaina sitovaa lupausta. Hän on kuitenkin vakuuttanut jo aiemmin, että Britannialla on moraalinen velvoite valvoa EU-kansalaisten etua. Ketään ei olla kuulemma ”potkimassa pellolle”.

Raabin mukaan hallituksen yrityksille ja kotitalouksille valmistetuissa ohjeissa tavoitellaan sitä, että brexit ilman sopimusta vaikuttaisi mahdollisimman vähän normaalielämään:

”Kaikkia yhdistävä tavoite on helpottaa toimintojen jouheva jatkuminen niin liike-elämässä, liikenteessä, infrastruktuurissa, tutkimuksessa, apuohjelmissa kuin rahoituksessakin.”

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Britannia jatkaa – EU-erosta huolimatta – EU-sääntöjen noudattamista ainakin lyhyellä aikavälillä.

”Vaikka noudattaisimmekin tätä linjaa lyhyellä aikavälillä, olemme EU:sta lähdettyämme vapaita ottamaan oman suunnan kun olemme siihen valmiita ja kun se on Britannian kansallisen ja Britannian kansan edun mukaista.”

Raab myös vakuutti uskovansa, että vaikka brexit tuottaakin riskejä lyhyellä tähtäimellä, on EU:sta eroaminen pitkällä tähtäimellä Britannian edun mukaista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Brexit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä ei ollutkaan isä – Leena osallistui sukututkimukseen, mutta kun dna-testin tulos selvisi, eletty elämä osoittautui valheeksi

  2. 2

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  3. 3

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  4. 4

   Baddingin kopioksi paljastunut biisi ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa ihan venäläissävellykseltä – ”Kyllähän ne ovat aika lähellä toisiaan”

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  6. 6

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi – ja Putin horisee kosmisista muutoksista Linnunradassa

  7. 7

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  8. 8

   Miksi räppärit koskettelevat laulaessaan jalkoväliään?

  9. 9

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  10. 10

   Epäsuomi kukoistaa ulkomailla – ja sitä ruokkii laiskuus ja pätemisen tarve

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  8. 8

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  9. 9

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  11. Näytä lisää