Ulkomaat

Brittihallitus varoittaa byrokratian lisääntymisestä ja kuluttajia kohtaavista monista ikävistä yllätyksistä, jos brexit-sopimusta ei synny

Britannian brexit-ministeri Dominic Raab linjasi torstaina toimia sen varalle, että Britannia singahtaa ulos EU:sta ilman erosopimusta. Ongelmat heijastuvat myös Britanniaan vieviin suomalaisyrityksiin sekä Britanniassa asuviin suomalaisiin – ja jopa suomalaisiin turisteihin.

Lontoo

Brittiläisillä vientiyrityksillä on edessä byrokratiaviidakko, jos Britannia ja EU eivät pääse ajoissa sopuun brexitin ehdoista, Britannian hallitus varoitti torstaina.

Kuluttajillekaan ei ole kivaa luvassa. EU-ero ilman sopimusta voi tietää muun muassa sitä, että korttiostot muualla Euroopassa tulevat entistä kalliimmiksi, kun yrityksiä ei sido enää kulukatto.

Jopa eläkkeiden maksuihin ja muuhun rahaliikenteeseen voi tulla keskeytyksiä ja ongelmia, jos muualla EU:ssa asuva britti on järjestänyt raha-asiansa Britanniassa kotipaikkaa pitävän pankin kanssa.

Brittihallitus kartoitti tulevia ongelmia 25 paperissa, jotka koskevat eri aloja aina rahoitusalasta maatalouteen ja tiedeyhteistyöstä humanitääriseen apuun. Lisää varoituksen sanoja on odotettavissa syyskuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaavalla tavalla byrokratian lisääntyminen uhkaa muiden EU-maiden vientiyhtiöitä sekä EU-kansalaisia, joilla on siteitä Britanniaan. Myös Britanniassa vierailevat suomalaisturistit voivat joutua mutkan kautta brexitin maksajiksi.

”Britannian ja EU:n välisten korttiostojen kustannukset tulevat todennäköisesti nousemaan”, finanssialaa koskevassa ohjepaperissa varoitettiin.

Britannian konservatiivihallitus alkoi opastaa torstaina yrityksiä, kotitalouksia ja julkisyhteisöjä siltä varalta, että Britannia ja muu EU eivät pääsekään sopuun brexitin ehdoista.

Tekniset ohjeet tulevat jokseenkin viime tingassa, sillä Britannian on määrä erota EU:sta jo ensi vuoden maaliskuussa.

Brexitin ehdoista pitäisi päästä yksimielisyyteen viimeistään lokakuussa, jotta erosopimus ennätettäisiin saattaa voimaan brexit-päivään eli 29. maaliskuuta 2019 mennessä.

”Mitä meihin [Britanniaan] tulee, jatkamme vastuullisina eurooppalaisina naapureina, yhteistyökumppaneina ja liittolaisina, vaikka neuvottelut kaatuisivatkin”, Britannian brexit-ministeri Dominic Raab ilmoitti torstaina puheessaan valtiovarainministeriön tiloissa.

Kun brexitin kannattajat kampanjoivat EU-eron puolesta keväällä 2016, ei äkkieroon liittyvistä käytännön ongelmista juuri puhuttu.

Nyt julkistetut hallituksen ohjepaperit voivatkin tulla monelle yllätyksenä. EU-maan muuttuminen äkkiä niin sanotuksi kolmanneksi maaksi ei tule ilman käytännön hankaluuksia.

Vapaa kaupankäynti loppuu. Jos kaupan sujuvuuden varmistavaa brexit-sopimusta ei synny, tarvitsevat vientiyritykset niin Britanniassa kuin EU:ssakin ensi maaliskuun lopusta lähtien monenlaisia papereita. Pitää olla vienti-, tuonti- ja turvallisuusselvityksiä. Lisäksi pitää maksaa tullia.

Jos brexit-sopimusta ei synny, uhkaa brittiläisiä luomutuotteita jopa jääminen kokonaan EU-markkinoiden ulkopuolelle ainakin joksikin aikaa. Luomustatuksen ylläpito edellyttää, että sen on myöntänyt EU:n komission hyväksymä kansallinen taho. Hakuaika tälle voi kestää kuukausia.

Humanitääristä avustustyötä tekevät brittiyhteisöt puolestaan menettävät brexitin myötä EU-tukensa. Se voi tarkoittaa apuprojektien tyssäämistä rahoituksen loppumiseen.

EU-rahoitus uhkaa loppua myös muun muassa brittiyliopistojen tutkimushankkeilta sekä maataloudelta. Brittihallitus on luvannut rahoittaa tutkimushankkeet, joista on sovittu ennen brexitiä. Maataloustukia maksetaan näillä näkymin vuoteen 2020. Sen jälkeen kaikki on auki.

Todennäköisyys sille, että brexit-neuvottelut kaatuvat, on kasvanut viime kuukausina. Toisaalta EU on tunnettu siitä, että se kykenee puristamaan sovun riitakumppanien välille pakon edessä ja viime metreillä.

Pääministeri Theresa Mayn konservatiivipuolueessa on kuitenkin yhä poliitikkoja, joiden mielestä ero ilman sopimusta on parempi kuin huono sopimus.

Käytännössä brexit ilman sopua eron ehdoista tuottaisi paljon harmia niin Britannialle ja EU:llekin.

”Olen luottavainen sen suhteen, että hyvä sopimus on saavutettavissa, ja tämä on myös ensisijainen tavoitteemme. Jos EU:sta löytyy yhtä paljon kunnianhimoa ja käytännönläheisyyttä, pääsemme sopimukseen, joka hyödyttää molempia”, Raab sanoi torstaina.

Brexit-ministerin mielestä eroon ilman sopimusta pitää kuitenkin varautua.

Yritysmaailman näkökulmasta brittihallituksen varasuunnitelmaa tarjoillaan aivan viime tipassa. Moni yritys on jo joutunut vetämään epävarmuuden tilasta omat johtopäätöksensä ja luomaan omat varasuunnitelmansa.

Alkuviikon lehtitietojen mukaan brittihallitus suunnittelee takaavansa Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeudet, vaikka brexit-sopua ei syntyisikään. Britanniassa asuu yli kolme miljoonaa muiden EU-maiden kansalaista, joille tuleva brexit on tuottanut huolta jo yli kahden vuoden ajan.

Raab ei antanut tästä torstaina sitovaa lupausta. Hän on kuitenkin vakuuttanut jo aiemmin, että Britannialla on moraalinen velvoite valvoa EU-kansalaisten etua. Ketään ei olla kuulemma ”potkimassa pellolle”.

Raabin mukaan hallituksen yrityksille ja kotitalouksille valmistetuissa ohjeissa tavoitellaan sitä, että brexit ilman sopimusta vaikuttaisi mahdollisimman vähän normaalielämään:

”Kaikkia yhdistävä tavoite on helpottaa toimintojen jouheva jatkuminen niin liike-elämässä, liikenteessä, infrastruktuurissa, tutkimuksessa, apuohjelmissa kuin rahoituksessakin.”

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Britannia jatkaa – EU-erosta huolimatta – EU-sääntöjen noudattamista ainakin lyhyellä aikavälillä.

”Vaikka noudattaisimmekin tätä linjaa lyhyellä aikavälillä, olemme EU:sta lähdettyämme vapaita ottamaan oman suunnan kun olemme siihen valmiita ja kun se on Britannian kansallisen ja Britannian kansan edun mukaista.”

Raab myös vakuutti uskovansa, että vaikka brexit tuottaakin riskejä lyhyellä tähtäimellä, on EU:sta eroaminen pitkällä tähtäimellä Britannian edun mukaista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Brexit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kiihtelysvaaran kirkko tuhoutui tulipalossa – ”Raunioita tässä jo sammutetaan”

  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  6. 6

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  7. 7

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  8. 8

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  9. 9

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  10. 10

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää