Ulkomaat

Tuhannet portugalilaiset uskoutuvat Maria Adelaidelle, joka on maannut muumioituneena arkussa yli sata vuotta –”Poikkeamme tänne joka viikko lenkkeillessä, satoi tai paistoi”

Muumioitunutta naista on pidetty yli sata vuotta kansanpyhimyksenä, mutta katolinen kirkko ei usko vainajan ihmetekoihin.

Arcozelo. Portugalilainen Catarina Susana Pereira Fernandes, 26, pitää itseään onnekkaana, sillä hänellä on ollut lapsuudesta asti luottoystävä.

Pereira Fernandes ystävystyi elämänsä ”tukipilariin” isovanhempiensa ansiosta.

”Hän on kulkenut rinnalla pohtiessani työtä ja lakiopiskeluja. Voin sanoa ilman epäilyn häivää, että hän on tärkein uskottuni”, Pereira Fernandes luonnehtii.

Hänen sydänystävänsä näkeminen voi ensimmäisellä kerralla säikäyttää: Maria Adelaide de Sam José e Sousa on muumioitunut nainen.


Vainaja lepää lasin alla kaikkien katseiden alla hänelle omistetussa hautakappelissa, Arcozelon maalaiskunnassa Pohjois-Portugalissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruumista verhoaa valkea koristeliina. Helmikäädyt ja kultamedaljonki hohtavat rinnan päällä. Ruskeiksi käpristyneissä kasvoissa törröttää hampaita.

Vainaja on kansanpyhimys. Tavalliset ihmiset ovat väittäneet yli sata vuotta, että Maria Adelaide saa ihmeitä aikaan ja joka tapauksessa lohduttaa elämän karikoissa. Vaikka katolinen kirkko vaalii pyhimyksiä, papisto on kuitannut puheet tämän vainajan yliluonnollisista kyvyistä katteettomiksi. Mutta kansa ei hellitä.

Sarkofagin ohi lipuu lauantaisena kesäaamuna kaikenikäisten jono. Suudelmiin kostutetut sormet pyyhkivät lasin pintaa. Pikkulapset tapittavat kuihtunutta ruumista, joka muistuttaa balsamoituja faaraoita.

Siskokset Silvia Pereira, 41, ja Susana Fernandes, 45, laskevat arkulle hiljentymisensä ajaksi mehiläisvahakynttilöitä. Treenipukuiset naiset käyvät kappelista ulos viereisen katoksen alle. Täällä roihuaa jo kymmeniä rukoilijoiden jättämiä kynttilöitä.

”Poikkeamme tänne joka viikko lenkkeillessä, satoi tai paistoi”, Pereira sanoo.

Jos tänne saapuessa potee alakuloa, Pyhän Maria Adelaiden kohtaaminen voimaannuttaa, vakuuttaa Fernandes.

”Neuvonpito hänen kanssaan mistä tahansa pienestäkin pulmasta tuo hyviä tuloksia”, nainen uskoo.

Susana Fernandes on Catarina Susana Pereira Fernandesin äiti. Hänen vanhempansa taas ovat jo olleet kansanpyhimyksen kultin hartaita palvojia. Pereira Fernandes ei ole tätinsä ja äitinsä seurassa nyt, mutta kertoo lähisuhteestaan HS:lle sähköpostilla.

”Nukun pienestä pyhimyksestämme kertova kirja tyynyn alla”, nainen kirjoittaa. Kirjassa kerrotaan ainakin portugalinkieliseen maailmaan kiirinyt elämäntarina:

Vaatimaton, naimaton nainen eli 1835–1885. Hän oli maallikkonunna ja sairasti tuberkuloosia. Eräs vallasperhe otti hänet hoiviinsa hengittämään keuhkoille suotuisaa suolaista meri-ilmaa Vila Nova de Gaian maakunnan rannikolle. Kun Maria Adelaide kuoli, hänen arkkunsa sijoitettiin isäntäväen hautamonumenttiin.

Sitten koitti poliittisen kuohunnan aika 1900-luvun alussa. Tasavaltalaista vallankumousta kannattaneen kansan ja kaadettua monarkiaa tukeneen kirkon välille repesi juopa.

Hautoja myytiin ja avattiin. Maria Adelaiden arkku aukaistiin 1916.

”Pyhän Maria Adelaiden ruumis oli ehyt ja siitä leyhyi erityinen ruusun tuoksu. Pelästyneet ihmiset yrittivät polttaa ruumiin, mutta se ei palanut. Se oli yksi ensimmäisistä Pikkupyhimyksen monista ihmeistä”, kansanpyhimyksen voimaan luottava Pereira Fernandes kertoo.

Maatu­maton nainen synnytti kansan­liikkeen. Lopulta väki rakensi hänelle kappelin Arco­zelon hautaus­maalle papiston vasta­hangasta huolimatta.

Kappelin kyljessä on toiminut vuosikymmeniä myös uskonnollisen esineistön puoti ja museo. Näyttelytilaan on ahdettu lukemattomia lahjoituksia uskovilta.

Ihmiset paljastavat pyhimykselle intiimejä salaisuuksia. Tuhansissa käsin ja koneella kirjoitetuissa lappusissa on anottu armoa ja kiitetty siunauksesta. Hymyileviä ja totisia kasvoja katsoo näytteille laitetuista valokuvista.

Portugalilaiset rakastavat jutustelua, mutta terveysvaivojen luonteesta ei herkästi avauduta kahvikupposen ääressä. Maria Adelaidelle lähetetyissä viesteissä sairauksia tai mielipahaa ei sen sijaan peitellä.

Yhdessä tämänvuotisessa valokuvassa hymyilee vihreään poolokauluspaitaan pukeutunut nelikymppinen mies, aurinkolasit rennosti silmillä. Hän toipui pahanlaatuisesta kasvaimesta, näyttelytilan hoitaja Paula Cristina Duarte Almeida kertoo.

”Hänen äitinsä saapui tänne kerran itkien ja pyysi parantamista Maria Adelaidelta. Vähän aikaa sitten perhekunta palasi riemuiten – poika oli toipunut mahasyövästä”, Almeida selittää.

Lasikaapit pullistelevat valkoisia juhlatamineita – ristiäismekkoja, konfirmaatiokaapuja ja hohdokkaita morsiuspukuja on lähetetty kiitoslahjoina. Kansanpyhimys nauttii lapsien ja avio-onnen takaajan maineesta.

”Kokoel­miin kuuluu parhail­laan 2 500 asua. Lainaamme pukuja vähä­varaisille ilmaiseksi panttia vastaan.”

Pyhimys­kultti tuntuu kartuttavan omaisuutta ja tuloja. Rukoilijoiden kolikot kilahtelevat Maria Adelaiden arkun päässä rahakirstuun. Puodista hankitaan sairasta ruumiinosaa kuten mahalaukkua ja rintoja kuvaavia vahakuvia rukouksiin. Lemmikkieläimenkin vahakuvan voi ostaa. Koruvalikoima museossa pursuaa.

”Muistan nuoruudestani, miten eräs mies Lissabonin läheltä Cascaisista lahjoitti auton, koska hän selvisi tieliikenneonnettomuudesta”, Arcozelon kunnanjohtaja Maria Adelina Pereira kertoo.

Hän kertoo, mitä maallikkovalta ajattelee omasta pyhimyksestään. Kunta esimeriksi huutokauppaa lahjoja aika ajoin.

”Kunta saa Maria Adelaiden kultin ansiosta vuosittain huomattavia summia. Varoja käytetään muun muassa sosiaalitoimeen ja teiden kunnossapitoon.”

Pereira on johtanut 14 000 asukkaan kuntaa vuoden alusta. Kun takavuosina uskovaisten poikimat tulot saattoivat nousta liki puoleen miljoonaan euroon, nyt ne yltävät muutamiin satoihin tuhansiin euroihin, hän arvioi.

”Eikä kunta ole edes ikinä mainostanut kansanpyhimystä. Väkijoukot ovat kuitenkin vähentyneet.”

Kunnanjohtaja toteaa ”kunnioittavansa ihmisten läheistä suhdetta” Maria Adelaideen.

”Hän ei ole heille etäinen pyhäinkuva, vaan läsnä arkussaan. Tunnen sympatiaa pyhimyksiä kohtaan mutten itse lukeudu seuraajiin.”

Kirkon ja kunnan välit ”hiertävät” yhä, mitä tulee kotoisan pyhimyksen asemaan yhteisössä, Pereira taiteilee sanoja diplomaattisesti.

Kappelin tienoille pysähtyy hetkeksi pyhiinvaeltajien bussi matkalla Pyreneiden niemimaan kuuluisimpien pyhiinvaelluskohteiden Fatiman ja Santiago de Compostelan väliä.

Parkkiin jarruttaa henkilöautoja Sveitsin, Luxemburgin ja Ranskan rekistereissä: Portugalilaissiirtolaisten jälkeläiset saapuvat tervehtimään elokuun lomilla.

”Toivon terveyttä koko perheelle”, Sveitsissä asuva, pukupaidassa ja tummissa housuissa kappelin ovensuuhun jäävä Tomas Matos, 16, sanoo.

Lähikunnasta matkannut Manuel Duarte, 65, lupasi aikoinaan käydä Maria Adelaiden luona säännöllisesti, jos hän toipuisi terveysvaivoistaan.

”Olin parikymmentä vuotta sitten huonossa kunnossa. Henki ei kulkenut, ja käytin happiviiksiä. Katsokaa minua nyt”, vaimonsa kanssa rukoushetken viettävä, energinen Duarte kehottaa.

”On absurdia, ettei Vatikaani tunnusta meidän pyhimyksen ihmetekoja”, mies harmittelee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Portugali
 • Pyhimykset
 • Katolinen kirkko
 • Pilvikki Kause

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  4. 4

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  5. 5

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  6. 6

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  7. 7

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  8. 8

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  9. 9

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  10. 10

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  10. 10

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  3. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  4. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  5. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  6. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  7. Turunmaan saariston näyttävästä viranomais­operaatiosta lähti viestejä sekä ulkomaille että Suomen eduskuntaan Tilaajille
  8. Tunti sitten
  9. CNN: Venäjä-tutkintaa johtava USA:n apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein tarjoutui eroamaan
  10. Tii Möltsi kohtasi ketun työpaikkansa ovella Lauttasaaressa – ”Hän vain siinä makoili ja nakerteli kynnysmattoa”
  11. FC Barcelonan pelaaminen Floridassa sai lisää vastatuulta, päätös ottelusta olisi historiallinen
  12. Presidentti Niinistö näkee avoimuudessa uhan: Suomalaisuutta voidaan käyttää peitetarkoituksiin
  13. Näytä lisää