Ulkomaat

Tuhannet portugalilaiset uskoutuvat Maria Adelaidelle, joka on maannut muumioituneena arkussa yli sata vuotta –”Poikkeamme tänne joka viikko lenkkeillessä, satoi tai paistoi”

Muumioitunutta naista on pidetty yli sata vuotta kansanpyhimyksenä, mutta katolinen kirkko ei usko vainajan ihmetekoihin.

Arcozelo. Portugalilainen Catarina Susana Pereira Fernandes, 26, pitää itseään onnekkaana, sillä hänellä on ollut lapsuudesta asti luottoystävä.

Pereira Fernandes ystävystyi elämänsä ”tukipilariin” isovanhempiensa ansiosta.

”Hän on kulkenut rinnalla pohtiessani työtä ja lakiopiskeluja. Voin sanoa ilman epäilyn häivää, että hän on tärkein uskottuni”, Pereira Fernandes luonnehtii.

Hänen sydänystävänsä näkeminen voi ensimmäisellä kerralla säikäyttää: Maria Adelaide de Sam José e Sousa on muumioitunut nainen.


Vainaja lepää lasin alla kaikkien katseiden alla hänelle omistetussa hautakappelissa, Arcozelon maalaiskunnassa Pohjois-Portugalissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruumista verhoaa valkea koristeliina. Helmikäädyt ja kultamedaljonki hohtavat rinnan päällä. Ruskeiksi käpristyneissä kasvoissa törröttää hampaita.

Vainaja on kansanpyhimys. Tavalliset ihmiset ovat väittäneet yli sata vuotta, että Maria Adelaide saa ihmeitä aikaan ja joka tapauksessa lohduttaa elämän karikoissa. Vaikka katolinen kirkko vaalii pyhimyksiä, papisto on kuitannut puheet tämän vainajan yliluonnollisista kyvyistä katteettomiksi. Mutta kansa ei hellitä.

Sarkofagin ohi lipuu lauantaisena kesäaamuna kaikenikäisten jono. Suudelmiin kostutetut sormet pyyhkivät lasin pintaa. Pikkulapset tapittavat kuihtunutta ruumista, joka muistuttaa balsamoituja faaraoita.

Siskokset Silvia Pereira, 41, ja Susana Fernandes, 45, laskevat arkulle hiljentymisensä ajaksi mehiläisvahakynttilöitä. Treenipukuiset naiset käyvät kappelista ulos viereisen katoksen alle. Täällä roihuaa jo kymmeniä rukoilijoiden jättämiä kynttilöitä.

”Poikkeamme tänne joka viikko lenkkeillessä, satoi tai paistoi”, Pereira sanoo.

Jos tänne saapuessa potee alakuloa, Pyhän Maria Adelaiden kohtaaminen voimaannuttaa, vakuuttaa Fernandes.

”Neuvonpito hänen kanssaan mistä tahansa pienestäkin pulmasta tuo hyviä tuloksia”, nainen uskoo.

Susana Fernandes on Catarina Susana Pereira Fernandesin äiti. Hänen vanhempansa taas ovat jo olleet kansanpyhimyksen kultin hartaita palvojia. Pereira Fernandes ei ole tätinsä ja äitinsä seurassa nyt, mutta kertoo lähisuhteestaan HS:lle sähköpostilla.

”Nukun pienestä pyhimyksestämme kertova kirja tyynyn alla”, nainen kirjoittaa. Kirjassa kerrotaan ainakin portugalinkieliseen maailmaan kiirinyt elämäntarina:

Vaatimaton, naimaton nainen eli 1835–1885. Hän oli maallikkonunna ja sairasti tuberkuloosia. Eräs vallasperhe otti hänet hoiviinsa hengittämään keuhkoille suotuisaa suolaista meri-ilmaa Vila Nova de Gaian maakunnan rannikolle. Kun Maria Adelaide kuoli, hänen arkkunsa sijoitettiin isäntäväen hautamonumenttiin.

Sitten koitti poliittisen kuohunnan aika 1900-luvun alussa. Tasavaltalaista vallankumousta kannattaneen kansan ja kaadettua monarkiaa tukeneen kirkon välille repesi juopa.

Hautoja myytiin ja avattiin. Maria Adelaiden arkku aukaistiin 1916.

”Pyhän Maria Adelaiden ruumis oli ehyt ja siitä leyhyi erityinen ruusun tuoksu. Pelästyneet ihmiset yrittivät polttaa ruumiin, mutta se ei palanut. Se oli yksi ensimmäisistä Pikkupyhimyksen monista ihmeistä”, kansanpyhimyksen voimaan luottava Pereira Fernandes kertoo.

Maatu­maton nainen synnytti kansan­liikkeen. Lopulta väki rakensi hänelle kappelin Arco­zelon hautaus­maalle papiston vasta­hangasta huolimatta.

Kappelin kyljessä on toiminut vuosikymmeniä myös uskonnollisen esineistön puoti ja museo. Näyttelytilaan on ahdettu lukemattomia lahjoituksia uskovilta.

Ihmiset paljastavat pyhimykselle intiimejä salaisuuksia. Tuhansissa käsin ja koneella kirjoitetuissa lappusissa on anottu armoa ja kiitetty siunauksesta. Hymyileviä ja totisia kasvoja katsoo näytteille laitetuista valokuvista.

Portugalilaiset rakastavat jutustelua, mutta terveysvaivojen luonteesta ei herkästi avauduta kahvikupposen ääressä. Maria Adelaidelle lähetetyissä viesteissä sairauksia tai mielipahaa ei sen sijaan peitellä.

Yhdessä tämänvuotisessa valokuvassa hymyilee vihreään poolokauluspaitaan pukeutunut nelikymppinen mies, aurinkolasit rennosti silmillä. Hän toipui pahanlaatuisesta kasvaimesta, näyttelytilan hoitaja Paula Cristina Duarte Almeida kertoo.

”Hänen äitinsä saapui tänne kerran itkien ja pyysi parantamista Maria Adelaidelta. Vähän aikaa sitten perhekunta palasi riemuiten – poika oli toipunut mahasyövästä”, Almeida selittää.

Lasikaapit pullistelevat valkoisia juhlatamineita – ristiäismekkoja, konfirmaatiokaapuja ja hohdokkaita morsiuspukuja on lähetetty kiitoslahjoina. Kansanpyhimys nauttii lapsien ja avio-onnen takaajan maineesta.

”Kokoel­miin kuuluu parhail­laan 2 500 asua. Lainaamme pukuja vähä­varaisille ilmaiseksi panttia vastaan.”

Pyhimys­kultti tuntuu kartuttavan omaisuutta ja tuloja. Rukoilijoiden kolikot kilahtelevat Maria Adelaiden arkun päässä rahakirstuun. Puodista hankitaan sairasta ruumiinosaa kuten mahalaukkua ja rintoja kuvaavia vahakuvia rukouksiin. Lemmikkieläimenkin vahakuvan voi ostaa. Koruvalikoima museossa pursuaa.

”Muistan nuoruudestani, miten eräs mies Lissabonin läheltä Cascaisista lahjoitti auton, koska hän selvisi tieliikenneonnettomuudesta”, Arcozelon kunnanjohtaja Maria Adelina Pereira kertoo.

Hän kertoo, mitä maallikkovalta ajattelee omasta pyhimyksestään. Kunta esimeriksi huutokauppaa lahjoja aika ajoin.

”Kunta saa Maria Adelaiden kultin ansiosta vuosittain huomattavia summia. Varoja käytetään muun muassa sosiaalitoimeen ja teiden kunnossapitoon.”

Pereira on johtanut 14 000 asukkaan kuntaa vuoden alusta. Kun takavuosina uskovaisten poikimat tulot saattoivat nousta liki puoleen miljoonaan euroon, nyt ne yltävät muutamiin satoihin tuhansiin euroihin, hän arvioi.

”Eikä kunta ole edes ikinä mainostanut kansanpyhimystä. Väkijoukot ovat kuitenkin vähentyneet.”

Kunnanjohtaja toteaa ”kunnioittavansa ihmisten läheistä suhdetta” Maria Adelaideen.

”Hän ei ole heille etäinen pyhäinkuva, vaan läsnä arkussaan. Tunnen sympatiaa pyhimyksiä kohtaan mutten itse lukeudu seuraajiin.”

Kirkon ja kunnan välit ”hiertävät” yhä, mitä tulee kotoisan pyhimyksen asemaan yhteisössä, Pereira taiteilee sanoja diplomaattisesti.

Kappelin tienoille pysähtyy hetkeksi pyhiinvaeltajien bussi matkalla Pyreneiden niemimaan kuuluisimpien pyhiinvaelluskohteiden Fatiman ja Santiago de Compostelan väliä.

Parkkiin jarruttaa henkilöautoja Sveitsin, Luxemburgin ja Ranskan rekistereissä: Portugalilaissiirtolaisten jälkeläiset saapuvat tervehtimään elokuun lomilla.

”Toivon terveyttä koko perheelle”, Sveitsissä asuva, pukupaidassa ja tummissa housuissa kappelin ovensuuhun jäävä Tomas Matos, 16, sanoo.

Lähikunnasta matkannut Manuel Duarte, 65, lupasi aikoinaan käydä Maria Adelaiden luona säännöllisesti, jos hän toipuisi terveysvaivoistaan.

”Olin parikymmentä vuotta sitten huonossa kunnossa. Henki ei kulkenut, ja käytin happiviiksiä. Katsokaa minua nyt”, vaimonsa kanssa rukoushetken viettävä, energinen Duarte kehottaa.

”On absurdia, ettei Vatikaani tunnusta meidän pyhimyksen ihmetekoja”, mies harmittelee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Portugali
 • Pyhimykset
 • Katolinen kirkko
 • Pilvikki Kause

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  6. 6

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  8. 8

   Naistyöntekijä puukotti kolmea vastasyntynyttä New Yorkissa – Kukaan ei kuollut kiinalaistaustaisten vauvojen ja äitien hoivakodissa

  9. 9

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  10. 10

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää