Ulkomaat

Tuhannet portugalilaiset uskoutuvat Maria Adelaidelle, joka on maannut muumioituneena arkussa yli sata vuotta –”Poikkeamme tänne joka viikko lenkkeillessä, satoi tai paistoi”

Muumioitunutta naista on pidetty yli sata vuotta kansanpyhimyksenä, mutta katolinen kirkko ei usko vainajan ihmetekoihin.

Arcozelo. Portugalilainen Catarina Susana Pereira Fernandes, 26, pitää itseään onnekkaana, sillä hänellä on ollut lapsuudesta asti luottoystävä.

Pereira Fernandes ystävystyi elämänsä ”tukipilariin” isovanhempiensa ansiosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hän on kulkenut rinnalla pohtiessani työtä ja lakiopiskeluja. Voin sanoa ilman epäilyn häivää, että hän on tärkein uskottuni”, Pereira Fernandes luonnehtii.

Hänen sydänystävänsä näkeminen voi ensimmäisellä kerralla säikäyttää: Maria Adelaide de Sam José e Sousa on muumioitunut nainen.


Vainaja lepää lasin alla kaikkien katseiden alla hänelle omistetussa hautakappelissa, Arcozelon maalaiskunnassa Pohjois-Portugalissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruumista verhoaa valkea koristeliina. Helmikäädyt ja kultamedaljonki hohtavat rinnan päällä. Ruskeiksi käpristyneissä kasvoissa törröttää hampaita.

Vainaja on kansanpyhimys. Tavalliset ihmiset ovat väittäneet yli sata vuotta, että Maria Adelaide saa ihmeitä aikaan ja joka tapauksessa lohduttaa elämän karikoissa. Vaikka katolinen kirkko vaalii pyhimyksiä, papisto on kuitannut puheet tämän vainajan yliluonnollisista kyvyistä katteettomiksi. Mutta kansa ei hellitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sarkofagin ohi lipuu lauantaisena kesäaamuna kaikenikäisten jono. Suudelmiin kostutetut sormet pyyhkivät lasin pintaa. Pikkulapset tapittavat kuihtunutta ruumista, joka muistuttaa balsamoituja faaraoita.

Siskokset Silvia Pereira, 41, ja Susana Fernandes, 45, laskevat arkulle hiljentymisensä ajaksi mehiläisvahakynttilöitä. Treenipukuiset naiset käyvät kappelista ulos viereisen katoksen alle. Täällä roihuaa jo kymmeniä rukoilijoiden jättämiä kynttilöitä.

”Poikkeamme tänne joka viikko lenkkeillessä, satoi tai paistoi”, Pereira sanoo.

Jos tänne saapuessa potee alakuloa, Pyhän Maria Adelaiden kohtaaminen voimaannuttaa, vakuuttaa Fernandes.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Neuvonpito hänen kanssaan mistä tahansa pienestäkin pulmasta tuo hyviä tuloksia”, nainen uskoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Susana Fernandes on Catarina Susana Pereira Fernandesin äiti. Hänen vanhempansa taas ovat jo olleet kansanpyhimyksen kultin hartaita palvojia. Pereira Fernandes ei ole tätinsä ja äitinsä seurassa nyt, mutta kertoo lähisuhteestaan HS:lle sähköpostilla.

”Nukun pienestä pyhimyksestämme kertova kirja tyynyn alla”, nainen kirjoittaa. Kirjassa kerrotaan ainakin portugalinkieliseen maailmaan kiirinyt elämäntarina:

Vaatimaton, naimaton nainen eli 1835–1885. Hän oli maallikkonunna ja sairasti tuberkuloosia. Eräs vallasperhe otti hänet hoiviinsa hengittämään keuhkoille suotuisaa suolaista meri-ilmaa Vila Nova de Gaian maakunnan rannikolle. Kun Maria Adelaide kuoli, hänen arkkunsa sijoitettiin isäntäväen hautamonumenttiin.

Sitten koitti poliittisen kuohunnan aika 1900-luvun alussa. Tasavaltalaista vallankumousta kannattaneen kansan ja kaadettua monarkiaa tukeneen kirkon välille repesi juopa.

Hautoja myytiin ja avattiin. Maria Adelaiden arkku aukaistiin 1916.

”Pyhän Maria Adelaiden ruumis oli ehyt ja siitä leyhyi erityinen ruusun tuoksu. Pelästyneet ihmiset yrittivät polttaa ruumiin, mutta se ei palanut. Se oli yksi ensimmäisistä Pikkupyhimyksen monista ihmeistä”, kansanpyhimyksen voimaan luottava Pereira Fernandes kertoo.

Maatu­maton nainen synnytti kansan­liikkeen. Lopulta väki rakensi hänelle kappelin Arco­zelon hautaus­maalle papiston vasta­hangasta huolimatta.

Kappelin kyljessä on toiminut vuosikymmeniä myös uskonnollisen esineistön puoti ja museo. Näyttelytilaan on ahdettu lukemattomia lahjoituksia uskovilta.

Ihmiset paljastavat pyhimykselle intiimejä salaisuuksia. Tuhansissa käsin ja koneella kirjoitetuissa lappusissa on anottu armoa ja kiitetty siunauksesta. Hymyileviä ja totisia kasvoja katsoo näytteille laitetuista valokuvista.

Portugalilaiset rakastavat jutustelua, mutta terveysvaivojen luonteesta ei herkästi avauduta kahvikupposen ääressä. Maria Adelaidelle lähetetyissä viesteissä sairauksia tai mielipahaa ei sen sijaan peitellä.

Yhdessä tämänvuotisessa valokuvassa hymyilee vihreään poolokauluspaitaan pukeutunut nelikymppinen mies, aurinkolasit rennosti silmillä. Hän toipui pahanlaatuisesta kasvaimesta, näyttelytilan hoitaja Paula Cristina Duarte Almeida kertoo.

”Hänen äitinsä saapui tänne kerran itkien ja pyysi parantamista Maria Adelaidelta. Vähän aikaa sitten perhekunta palasi riemuiten – poika oli toipunut mahasyövästä”, Almeida selittää.

Lasikaapit pullistelevat valkoisia juhlatamineita – ristiäismekkoja, konfirmaatiokaapuja ja hohdokkaita morsiuspukuja on lähetetty kiitoslahjoina. Kansanpyhimys nauttii lapsien ja avio-onnen takaajan maineesta.

”Kokoel­miin kuuluu parhail­laan 2 500 asua. Lainaamme pukuja vähä­varaisille ilmaiseksi panttia vastaan.”

Pyhimys­kultti tuntuu kartuttavan omaisuutta ja tuloja. Rukoilijoiden kolikot kilahtelevat Maria Adelaiden arkun päässä rahakirstuun. Puodista hankitaan sairasta ruumiinosaa kuten mahalaukkua ja rintoja kuvaavia vahakuvia rukouksiin. Lemmikkieläimenkin vahakuvan voi ostaa. Koruvalikoima museossa pursuaa.

”Muistan nuoruudestani, miten eräs mies Lissabonin läheltä Cascaisista lahjoitti auton, koska hän selvisi tieliikenneonnettomuudesta”, Arcozelon kunnanjohtaja Maria Adelina Pereira kertoo.

Hän kertoo, mitä maallikkovalta ajattelee omasta pyhimyksestään. Kunta esimeriksi huutokauppaa lahjoja aika ajoin.

”Kunta saa Maria Adelaiden kultin ansiosta vuosittain huomattavia summia. Varoja käytetään muun muassa sosiaalitoimeen ja teiden kunnossapitoon.”

Pereira on johtanut 14 000 asukkaan kuntaa vuoden alusta. Kun takavuosina uskovaisten poikimat tulot saattoivat nousta liki puoleen miljoonaan euroon, nyt ne yltävät muutamiin satoihin tuhansiin euroihin, hän arvioi.

”Eikä kunta ole edes ikinä mainostanut kansanpyhimystä. Väkijoukot ovat kuitenkin vähentyneet.”

Kunnanjohtaja toteaa ”kunnioittavansa ihmisten läheistä suhdetta” Maria Adelaideen.

”Hän ei ole heille etäinen pyhäinkuva, vaan läsnä arkussaan. Tunnen sympatiaa pyhimyksiä kohtaan mutten itse lukeudu seuraajiin.”

Kirkon ja kunnan välit ”hiertävät” yhä, mitä tulee kotoisan pyhimyksen asemaan yhteisössä, Pereira taiteilee sanoja diplomaattisesti.

Kappelin tienoille pysähtyy hetkeksi pyhiinvaeltajien bussi matkalla Pyreneiden niemimaan kuuluisimpien pyhiinvaelluskohteiden Fatiman ja Santiago de Compostelan väliä.

Parkkiin jarruttaa henkilöautoja Sveitsin, Luxemburgin ja Ranskan rekistereissä: Portugalilaissiirtolaisten jälkeläiset saapuvat tervehtimään elokuun lomilla.

”Toivon terveyttä koko perheelle”, Sveitsissä asuva, pukupaidassa ja tummissa housuissa kappelin ovensuuhun jäävä Tomas Matos, 16, sanoo.

Lähikunnasta matkannut Manuel Duarte, 65, lupasi aikoinaan käydä Maria Adelaiden luona säännöllisesti, jos hän toipuisi terveysvaivoistaan.

”Olin parikymmentä vuotta sitten huonossa kunnossa. Henki ei kulkenut, ja käytin happiviiksiä. Katsokaa minua nyt”, vaimonsa kanssa rukoushetken viettävä, energinen Duarte kehottaa.

”On absurdia, ettei Vatikaani tunnusta meidän pyhimyksen ihmetekoja”, mies harmittelee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Portugali
 • Pyhimykset
 • Katolinen kirkko
 • Pilvikki Kause

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  5. 5

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  6. 6

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  7. 7

   Trump väitti Niinistön kertoneen, että suomalaiset käyttävät paljon aikaa metsien haravointiin ja siivoamiseen – Niinistö IS:lle: Haravoinnista ei ollut puhetta

  8. 8

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  9. 9

   Katri Helenan ikivihreässä klassikossa ja venäläisessä pianopreludissa on sama melodia – Soitimme laulun säveltäneelle Fredille ja langoille laskeutui epäuskoinen hiljaisuus

  10. 10

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  7. 7

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  8. 8

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  9. 9

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  10. 10

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää