Ulkomaat

Anna Žīgure saapui vuonna 1991 Helsinkiin suurlähettiläänä ilman lähetystöä ja asuntoa – turkkikin piti lainata ystävältä presidentti Koiviston tapaamista varten

Žīguren työnä oli elvyttää Latvian Helsingin-lähetystö ja palauttaa suhteet, jotka olivat olleet poikki yli neuvostoajan, viisikymmentä vuotta.

Kun Anna Žīgure oli syksyllä 1991 nimitetty Latvian Helsingin-suurlähettilääksi, hän haki ohjeita maansa ulkoministeriöstä ja kysyi korkealta virkamieheltä, mikä on Latvian ulkopoliittinen linja. ”Latvian ulkopoliittinen linja on suora”, esimies vastasi.

Vastaus kuvastaa, millaisesta nollatilasta alkoi rakentua itsenäiseksi palanneen Latvian koko politiikanteko.

Ei ollut vakiintuneita rakenteita tai peruslinjaa. Oli juuri päästy eroon Neuvostoliitosta. Nyt oli vain improvisoitava.

Yhtä nollasta sai suurlähettiläs alkaa työnsä Helsingissä. Anna Žīgure saapui joulukuussa 1991 lautalla Tallinnasta, ja miltei ensi töikseen hän luovutti valtuuskirjansa presidentti Mauno Koivistolle. Linnaan täytyi pukeutua vähän fiinimmin, ja apua tarjosivat suomalaisystävät Pirkko ja Heikki Koski: Pirkko lainasi Annalle turkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Žīguren tulevat tehtävät vaativat improvisaatiota nekin – ja siihen hän oli omiaan.

”Oli pakko tehdä lukuisia päätöksiä päivittäin, vähin resurssein, ja käytännön tilanteissa totuin nopeisiin ratkaisuihin. Vastuunoton pakko opetti”, Anna Žīgure kertoo Helsingissä, minne hän on piipahtanut kesämatkalle miehensä Jukka Rislakin kanssa.

”Diplomaattina työni oli tietysti elvyttää Latvian Helsingin-lähetystö ja saattaa ennalleen ne suhteet, jotka olivat olleet poikki yli neuvostoajan, viisikymmentä vuotta.”

Alkuun hänellä ei ollut asuntoakaan, ja lähettiläs asusti Pentti Holapan ja Olli-Matti Ronimuksen luona Kampissa. Lähetystö aloitti pienesti Kulttuurirahaston vuokratiloissa Bulevardilla.

Žīgure oli ensimmäinen uusista balttilähettiläistä, mutta lähetystörakennusta uupui. Virolla oli lähetystötalo, muttei lähettilästä. Suomen hallitus oli päättänyt kustantaa Latvian vanhan lähetystörakennuksen kunnostuksen, ja korjattu talo Eirassa saatiin käyttöön kesällä 1995.

Suomessa vietetyt kuutisen lähettiläsvuotta – kaksi vuotta diplomaattikunnan vanhimpana – olivat menestys Žīgurelle. Suomea taitava, epämuodollinen ja energinen suurlähettiläs huomioitiin laajalti etenkin, kun hän kiersi puhumassa ympäri maata. Latvialle satoi good williä.

Miksi et jatkanut lähettiläänä muualla, Anna Žīgure?

”Minulle kyllä tarjottiin lähettilään paikkoja ja muuta työtä, presidenttiehdokkuutta myöten”, hän paljastaa.

”Mutta halusin oman vapaan elämän, jossa saan itse täyttää almanakkani. Kaipasin kirjoittamisen ja kääntämisen pariin, samoin kuin elämään ja vaikuttamaan rivikansalaisena uudessa Latviassa.”

Uuden Latvian kaipuun ymmärtää, sillä Neuvosto-Latvia oli kohdellut kaltoin hänenkin sukuaan.

Žīguren äidinisä Edvarts Virza oli ennen sotaa ollut Latvian kuuluisimpia runoilijoita, mutta neuvostokomento pyyhki hänet täysin kansallisesta kaanonista.

Samoin kävi äidinäiti Elza Sterstelle, runoilija hänkin, joka vielä 66-vuotiaana passitettiin vankina Siperiaan. Hän palasi, osin halvaantuneena.

Vastoinkäymisiä oli myös Anna Žīguren omilla vanhemmilla.

”Varsinkin äitini eli ainaisessa pelossa ja kaikista kokemuksistaan syvästi traumatisoituneena”, Žīgure kertoo.

”Oman lapsuuteni koin onnellisena, vaikka se aineellisesti oli hyvin vaatimatonta. Puuttuvaa vapautta ei osannut kaivata, kun Riianlahden rannassa ei vielä tajunnut miettiä, onko merellä ehkä toinenkin ranta.”

Nykylatvialaisten mentaliteettia rasittaa yhä neuvostoajan perintö, Žīgure sanoo. Puolen vuosisadan nöyryyttävä jakso heijastuu ihmisissä passiivisena alistuneisuutena ja toisaalta madaltuneena moraalikynnyksenä.

Alttius korruptiolle jäytää yhteiskuntaa. Žīgure on osallistunut kampanjoihin lahjontaa vastaan ja avoimuuden puolesta. Uusia huipputason skandaaleita ilmenee tavan takaa, viimeksi Latvian valtionpankin pääjohtaja pidätettiin keväällä epäiltynä korruptiosta.

Kansantalous ei ole kehittynyt toivotusti. ”Kun vapaus 1990-luvulla koitti, arvelin meidän saavuttavan läntisen elintason noin viidessätoista vuodessa. Olin ylitoiveikas.”

Hänen mielestään 1990-luvulta alkaen nuoriin ikäpolviin on tarttunut rahalla saa kaiken -ajatustapaa, joka vallitsee nykyään liiaksi. Taloudelliset seikat ovat toki tärkeitä, mutta niitä ei saisi päästää säätelemään ja hallitsemaan kaikkia yhteiskunnallisia arvoja.

Kuka?

Anna Žīgure


  Syntynyt 1948 Riiassa Latviassa.

  Valmistunut Viron kielen ja kirjallisuuden maisteriksi Tarton yliopistosta.

  Latvian Helsingin-suur­lähettiläs 1991–98. Vapaa kirjailija ja kääntäjä vuodesta 1999.

  Julkaissut seitsemän omaa teosta. Uusin suomennettu teos on Graniittisen maan jalo kansa (2017). Liki 30 käännösteosta virosta, suomesta ja unkarista.

  Asuu Jurmalassa Latviassa, naimisissa. Kaksi lapsenlasta.

  Täyttää 70 vuotta lauantaina 25. elokuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • 70-vuotias
 • Latvia
 • Diplomatia
 • Veli-Pekka Leppänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  3. 3

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  4. 4

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  6. 6

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  7. 7

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  8. 8

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Kaupat ovat paisuneet hehtaarihalleiksi, joissa tarvitaan suunnistajan taitoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää