Ulkomaat

Ruotsidemokraatit muuttavat sanomisiaan kaksoiskansalaisuudesta HS:n uutisen jälkeen: ”Pohjoisten naapurimaiden kanssa haluamme tehdä poikkeuksen”

Vielä keskiviikkona ruotsidemokraatit lausuivat HS:lle, että vaatimus kaksoiskansalaisuuden poistamisesta koskee kaikkia.

Ruotsidemokraatit muuttaa lausuntoaan kaksoiskansalaisuuden poistamisesta HS:n asiasta julkaiseman uutisen jälkeen. Puolueen puheenjohtajan Jimmie Åkessonin mukaan puolue on valmis tekemään periaatelinjaukseensa poikkeuksen, joka koskee Ruotsin naapurimaita.

”Periaatteen tasolla ruotsidemokraatit ei halua, että kaksoiskansalaisuutta esiintyy, mutta pohjoisten naapureidemme kohdalla haluamme tehdä poikkeuksen”, Åkesson toteaa HS:lle perjantaina.

”Historiallisten ja käytännöllisten syiden vuoksi täytyy siksi olla mahdollista, että ihmisellä on samanaikaisesti esimerkiksi Ruotsin ja Suomen kansalaisuus”, hän jatkaa.

HS kertoi keskiviikkona, että Ruotsissa vauhdikkaasti suosiotaan kasvattavan puolueen puolueohjelmassa vaaditaan kaksoiskansalaisuuden poistamista Ruotsista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsidemokraattien puolueohjelmassa luki ja lukee yhä näin:

”Ruotsin kansalaisella ei pidä olla oikeutta pitää toista kansalaisuutta Ruotsin kansalaisuuden lisäksi ja vain Ruotsin kansalaisilla tulee olla äänioikeus yleisissä vaaleissa.”

Puolueohjelma on kirjoitettu vuonna 2011.

HS pyysi ruotsidemokraattien viestintäosastolta asiaan selvennystä keskiviikkoaamuna sähköpostitse ja soitti vielä asiasta perään aamupäivällä. Tuolloin vastausta luvattiin selvittää.

HS kysyi nimenomaan, onko asiassa poikkeuksia ja miten linjaus vaikuttaisi niihin kymmeniintuhansiin Ruotsissa asuviin ruotsinsuomalaisiin, joilla nykyään tällainen kaksoiskansalaisuus on. Keskiviikkona iltapäivällä HS sai vastauksen sähköpostitse puolueen tiedottajalta Oskar Cavalli-Björkmanilta.

”Vastustamme kaksoiskansalaisuutta periaatteena, joten tämä [ehdotus poistamisesta] koskisi kaikkia ja olisi samanlainen riippumatta siitä, mistä maasta henkilö tulee tai mistä toisesta maasta hän hakee kansalaisuutta”, hän kirjoitti.

Vastaus lisättiin heti verkossa hieman aiemmin julkaistuun juttuun.

Nyt Cavalli-Björkman sanoo, että puolueessa sattui keskiviikkona asian kanssa virhe. ”Tässä on valitettavasti tapahtunut meidän puoleltamme väärinkäsitys”, hän toteaa. ”Kysymyksesi lähetettiin edelleen kyselyosastollemme ja siellä viitattiin sitten siihen, mitä puolueohjelmassa lukee.”

Ruotsinsuomalaisten keskuudessa on ruotsidemokraattien äänestäjiä ja myös monilla puolueen johtohahmoilla on suomalaista taustaa. Ruotsissa asuu noin 700 000 ihmistä, joilla on suomalaisia sukujuuria.

Nyt Cavalli-Björkman haluaa rauhoitella näitä äänestäjiä. ”Meidän vaikutusvaltamme Ruotsin politiikassa ei tule vaikeuttamaan näiden yksilöiden elämää”, hän toteaa.

Vaaleihin on aikaa runsaat kaksi viikkoa.

Ruotsidemokraattien ehdotukselle kaksoiskansallisuuden poistamisesta ei tule tukea muista puolueista. Tämän vuoksi sen toteutuminen olisi hyvin epätodennäköistä, vaikka ruotsidemokraateista tulisi 9. syyskuuta järjestettävissä vaaleissa suurin puolue.

Tällä hetkellä puolueen kannatus kyselyissä on 20 prosentin luokkaa, ja sosiaalidemokraateilla on yhä muutaman prosentin etumatka.

Oma kysymyksensä olisi myös se, miten ruotsidemokraattien ehdotukseen reagoitaisiin muissa EU-maissa. Ruotsidemokraattien nyt esittämä ajatus kaksoiskansalaisuuden poistosta pohjoismaisin poikkeuksin kohtelisi kansalaisuusasioissa eri tavoin eri EU-maiden kansalaisia.

Ruotsidemokraatit haluaa Ruotsin ulos EU:sta. Puolue tahtoo asiasta kansanäänestyksen Britannian tapaan.

Fakta

Vaalit kahden viikon päästä


 Ruotsissa järjestetään parlamenttivaalit runsaan kahden viikon päästä sunnuntaina 9. syyskuuta.

 Samalla valitaan myös edustajat kuntiin ja maakuntiin.

 Sosiaalidemokraateille ennustetaan vaalissa noin 24 prosentin kannatusta, mikä olisi koko puolueen historian huonoin tulos. Vasemmistopuolueen kannatus sen sijaan on ennätyskorkealla lähellä 10 prosenttia.

 Ruotsidemokraateille kyselyt lupaavat 20 prosentin kannatusta. Neljä vuotta sitten puolueen kannatus vaalissa oli noin 13 prosenttia.

 Kristillisdemokraatit uhkaavat jäädä vaalissa alle neljän prosentin äänikynnyksen.

 Kuuma kesä ja metsäpalot näyttävät nostaneet ympäristöpuolueen kannatuksen turvallisesti äänikynnyksen yläpuolelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Politiikka
 • ruotsinsuomalaiset
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  3. 3

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Jokainen oppilas saa kirjan kerran yölainaan” – Helsinki säästää, ja alakoululaisten vanhempia on hätistetty ostamaan itse lapsilleen kirjoja

   Tilaajille
  5. 5

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  6. 6

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  7. 7

   Päiväkoti vai kotihoito? Syyllisyys kalvaa pienten lasten vanhempia, kertoo tuore tutkimus

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää