Ulkomaat

”Haiseva ja likainen kaupunki”, kuvaili Mekkaan soluttautunut suomalainen yli 150 vuotta sitten – Nyt muslimien pyhä kaupunki muistuttaa Las Vegasia

Löytöretkeilijä ja yliopiston tutkija G.A. Wallin onnistui käymään ei-muslimeilta kuolemanrangaistuksen uhalla kielletyssä kaupungissa turkkilaiseksi tekeytyneenä vuonna 1845.

Muslimien pyhiinvaellus hajj päättyi perjantaina islamin pyhässä kaupungissa Mekassa. Tänä vuonna 2,37 miljoonaa muslimia on viikon aikana toistanut rituaalit, kuten Arafat-vuorelle kipuamisen ja ”paholaisen” kivittämisen, uutistoimisto Reuters kertoo.

Tiedossa ei ole, kuinka monta suomalaista muslimia pyhiinvaellukseen otti osaa tänä vuonna. Ensimmäisen Mekassa käyneen suomalaisen nimi kuitenkin tiedetään.

Hän oli Georg August Wallin (1811–1852). Vuonna 1845 Wallin teki uhkarohkean matkan kaupunkiin, johon vääräuskoisilta on pääsy kielletty kuolemanrangaistuksen uhalla. Ainakin muutamia yrittäjiä teloitettiin 1800- ja 1900-luvuilla.


Ensimmäisenä Mekassa käynyt ei-muslimi oli tiettävästi italialainen Ludovido de Varthema vuonna 1503. Hänen ja Wallinin välissä oli vain muutama rohkea yrittäjä: vuoteen 1931 mennessä Mekassa arvioidaan käyneen vain 25 länsimaalaista ei-muslimia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ahvenanmaalla syntynyt ja Turussa opiskellut Wallin matkaili Lähi-idässä ja vietti Kairossa vuosia avokätisten apurahojen avulla.

Wallinilla paljastumisen vaara ei ollut kovin suuri. Wallin osasi hyvin arabiaa ja tunsi Koraanin ja muslimien tavat erinomaisesti. Pyhiinvaellukselle otti osaa muslimeita kaikkialta maailmasta, ja Wallinin matkaseurueessa oli muslimeja esimerkiksi nykyisen Afganistanin pääkaupungista Kabulista.

Wallin itse esiintyi turkkilaisena. Tummahiuksinen Wallin meni parrassaan täydestä eikä kohdannut ongelmia.

Wallin matkusti Mekkaan kamelikaravaanin mukaan kävellen. Hän lähti taivaltamaan kohti Mekkaa toisesta pyhästä kaupungista Medinasta marraskuun lopussa 1845. Vaikka oli syksy, päivät olivat polttavan kuumia ja yöt kylmiä. Useimmiten seurue yöpyi taivasalla.


Matkalla piti varoa rosvoilevia beduiineja, jotka öisin onnistuivat vartioinnista huolimatta varastamaan karavaanilta jopa kymmenen kamelia. Se johti taisteluun. ”[P]yssyin varustetut miehet juoksivat varkaiden perään saavuttaen heidät erään vuoren juurella ja tuoden takaisin varastetut kamelit. Useita laukauksia ammuttiin molemmin puolin. Tällaista tapahtui harva se yö. Koko yön ammuttiin pistoolinlaukauksia milloin kuviteltuja, milloin todellisia varkaita kohti”, Wallin manaili.

Tosin ensimmäisen kerran Wallin oli ryöstetty jo Pariisissa.

Wallin saapui lopulta Mekkaan joulukuun 7. päivänä 1845. Hän kuvailee Mekkaa ”haisevaksi ja likaiseksi kaupungiksi”, joka oli rakennettu sekavasti. Moskeijoissa kuhisi kerjäläisiä, varkaita ja onnenonkijoita.


Tämän päivän Mekka muistuttaa ehkä Las Vegasin kasinokaupunkia. Saudi-Arabia on viime vuosina tuhonnut Mekasta melkein kaiken alkuperäisen uusien rakennushankkeiden tieltä.

Pyhiinvaelluksen tunnetuin osa on Kaaban mustan kiven kiertäminen ja koskettaminen. Wallin onnistui suutelemaankin kiveä.

”Kaaban ovella, rakennuksen koillissivulla seisoi mustia orjia, jotka virtahepopampuilla päättömästi huitoivat ihmisjoukkoa, milloin tungos mustan kiven ympärillä muodostui liian sankaksi. Tästä huolimatta onnistuin monta kertaa suutelemaan mustaa kiveä ilman että ainoakaan isku minuun osui”, Wallin kirjoitti.


Tungos ei Mekassa ole hellittänyt, vaikka pyhiinvaeltajien määrä on moninkertaistunut. Wallinin aikaan pyhiinvaellus kesti käytännössä kuukausia ja vaati matkan vaarallisuuden vuoksi suuren summan rahaa. Se karsi matkustajien määrää.

Vielä vuonna 1941 pyhiinvaeltajia oli vain 24 000, mutta matkustamisen, varsinkin lentämisen, halpeneminen on tuonut pyhiinvaelluksen yhä useamman muslimin ulottuville. Sadantuhannen pyhiinvaeltajan määrä rikkoutui 1950-luvulla ja miljoonan raja vuonna 1992.

Operaatio vaatii tarkkaa logistiikkaa, vaikka virtahepopamput eivät enää olekaan käytössä. Joka tunti kiven kiertää noin 107 000 muslimia, jotta kaikki ehtivät.


Tarkka aikataulutus on myös turvallisuuskysymys. Wallin kuvaili pyhiinvaelluksen seuraava koitosta, kahden rukouskiven välistä kierrosta.

”Näiden kahden pyhän kiven välimatka on jokseenkin Helsingin Esplanadin pituinen katu ja tämä matka taivelletaan hitaasti juosten kaikenkaltaisia sanoja ja rukouksia kertaillen tai sitten vaiti. Niiden väliä juostaan seitsemän kertaa ja joka kerta pysähdytään kadun päähän – – Tälläkin juoksuradalla on sellainen tungos, että täytyy varoa joutumasta kumoon tyrkätyksi. Näin monia, jotka olivat kaatuneet ja loukanneet kasvonsa veriin”, Wallin kirjoitti.

Riskitkin ovat kasvaneet. Tänä vuonna pyhiinvaeltajien vammoja on hoitamassa 25 sairaalaa, joissa on yhteensä 30 000 työntekijää. Toisinaan ihmisiä kuolee. Vuonna 2016 jopa 700 ihmistä tallautui ja puristui kuoliaaksi ihmisvirtojen ajauduttua toisiaan vasten.

Pyhiinvaelluksen aikana järjestettävät markkinat olivat Wallinin mukaan melkeinpä päätapahtuma, sillä kauppiaat pystyivät tekemään pyhiinvaelluksen aikana suuren tilin. Markkinoilla teurastettujen vuohien löyhkä – pyhiinvaeltajien kuului lahjoittaa niiden lihoja köyhille ruuaksi – sai Wallinin voimaan pahoin.

Nykyäänkin pyhiinvaellus on myös suuri markkintapahtuma, joka tuottaa Saudi-Arabian talouteen toiseksi eniten rahaa öljykaupan jälkeen. Vuonna 2014 pyhiinvaeltajien laskettiin jättäneen maahan 8,5 miljardia dollaria (nykykurssilla noin 7,3 miljardia euroa).


Wallin jäi melko tuntemattomaksi, vaikka ehti käydä Mekassa esimerkiksi ennen Richard Burtonia. Burton tuli kuuluisaksi julkaistuaan käännöksen Tuhannen ja yhden yön tarinoista, joka lisäsi valtavasti kiinnostusta Lähi-itää kohtaan Euroopassa. Kun Burton kävi Mekassa persialaiseksi sonnustautuneena 1853, Wallin oli jo kuollut maksatulehdukseen Suomessa.

Ohessa julkaistut kuvaukset ovat peräisin Wallinin matkaltaan lähettämistä kirjeistä, joita on koottu Tutkimusmatkoilla arabien parissa (WSOY 1989)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mekka
 • Uskonnot
 • Ville Similä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Britannian työväenpuolueen jäsenet saivat tarpeekseen brexitistä – Onko edessä uusi kansanäänestys tai peräti uudet parlamenttivaalit?

  7. 7

   Euroopan pelätyimpiin kuuluva metsätuholainen leviää Suomeen, eikä sitä pysäytä edes pakkanen

  8. 8

   Turun talousrikos­tutkinnassa pidätettyjä miehiä esitetään vangittaviksi – epäilty rahanpesurikos alkanut jo 2007

  9. 9

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  10. 10

   Liikenneministeri Berner halusi parantaa lehtien ja kirjeiden jakelua – tänään selvisi, että yritys kaatuu ministerin oman puolueen vastustuksen takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  9. 9

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  10. 10

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Koripallolahjakkuus Mikael Jantusen matka ylioppilaskirjoituksiin oli kuin agenttitarina
  3. Kevyttä, syvää ja kristallinkirkasta – tällaista on Kari Ikosen musiikki, mutta miten biisi pitäisi nimetä?
  4. Liikenneministeri Berner halusi parantaa lehtien ja kirjeiden jakelua – tänään selvisi, että yritys kaatuu ministerin oman puolueen vastustuksen takia
  5. Britannian työväenpuolueen jäsenet saivat tarpeekseen brexitistä – Onko edessä uusi kansanäänestys tai peräti uudet parlamenttivaalit?
  6. Kun tunnettu ihminen kuolee, suomalaiset ryntäävät hänen Wikipedia-sivulleen – kokosimme tiedot kolmen vuoden ajalta nähdäksemme kuka kiinnostaa
  7. Suojelupoliisi on seurannut venäläisten maakauppoja yli 20 vuotta: Viitteitä vakoilusta tai piilotetusta vaikuttamisesta ei ole löytynyt
  8. Turun talousrikos­tutkinnassa pidätettyjä miehiä esitetään vangittaviksi – epäilty rahanpesurikos alkanut jo 2007
  9. Tunti sitten
  10. Bill Cosby saa vankeustuomion seksuaalirikoksista, koomikko yrittää välttää nimeämisen ”väkivaltaiseksi seksuaalirikolliseksi” – suora lähetys oikeustalolta käynnissä
  11. TV-sarjan markkinointitempaus: Helsingissä tarjotaan kohta hampurilaisia, joiden väitetään maistuvan ihmislihalta – Mistä on kyse?
  12. Aamu Airistolla – Ratkaisetko ristikon?
  13. Näytä lisää