Ulkomaat

Jo yli kaksi miljoonaa paennut Venezuelasta – Talouskriisin syveneminen vaikeuttaa Etelä-Amerikan pakolaiskriisiä

Tuhansittain pakolaisia pakenee päivittäin Venezuelasta naapurimaihin, samalla kun hintojen pelätään karkaavaan vielä enemmän käsistä ja presidentin sukulaisia epäillään massiivisista talousrikoksista.

Viime maanantaina Venezuelan presidentti Nicolas Maduro yritti pysäyttää maansa talouden syöksykierteen nostamalla kaikkien minimipalkkoja 36-kertaiseksi, leikkaamalla viisi nollaa maan valuutan bolivarin perästä ja sitomalla maan uuden kryptovaluutan petron öljyn hintaan.

Venezuelan hallitus on toitottanut petroa ihmelääkkeenä, joka korjaa kaiken työttömyydestä rahaongelmiin. Teknologiajulkaisu Wiredin mukaan kryptovaluuttamarkkinoilla ei kuitenkaan ole toistaiseksi nähty yhden yhtä petroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olemattoman petron hinta on Maduron mukaan sidottu Venezuelan valtiollisen öljy-yhtiön PVDA:n myymän yhden öljytynnyrin hintaan, eli jos petro olisi oikeasti olemassa, se olisi arvoltaan teoriassa 60 dollaria.

Ongelmana on myös se, että PVDA:lla on 45 miljardia dollaria velkaa, jota yritys ei pysty maksamaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Petro on sidottu myös teoriassa Venezuelan valuuttaan, bolivariin. Kryptovaluutta-asiantuntija Roger Benites kuittasikin Wiredille uuden valuutan tylysti:

”Tilanne on täyttä hölynpölyä, valuutta jota tuetaan kryptovaluutalla, joka on sidottu öljytynnyreihin firmalta, joka ei edes voi maksaa velkojaan”.

Venezuelan hallitus on kuitenkin järjestänyt kryptovaluutan ennakkomyynnin, joka on väitetysti kerännyt 3,8 miljardia dollaria. Asiantuntija Dickie Armour kommentoi Wiredille, että kyseessä on vain temppu, mutta temppu joka toimii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Armourin mukaan kysymys on vain siitä, tukeeko huijaus tavallisia kansalaisia, vai Maduroa ja hänen tukijoitaan.

Kenties sattumalta Washington Post uutisoi perjantaina, että Yhdysvaltojen viranomaiset tutkivat Maduron veljenpoikia 1,2 miljardin dollarin varastamisesta kansalliselta öljy-yhtiöltä.


Maduron toimet talouden vakauttamiseksi epäonnistuivat, kuten kansainväliset asiantuntijat ennakoivat useissa medioissa ennen maanantaita. 95 prosentin devalvaatio ei pysäyttänyt inflaation kasvua, jonka kansainvälinen valuuttajärjestö IMF ennakoi saavuttavan miljoona prosenttia tänä vuonna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Talouden romahtaminen on johtanut ruoan ja lääkkeiden loppumiseen. Venezuelalaiset pakenevatkin joukolla rajojen yli. YK:n uusimman raportin mukaan 2,3 miljoonaa venezuelalaista elää maan rajojen ulkopuolella, kun maassa asui vuonna 2016 noin 32 miljoonaa venezuelalaista. Määrä on laskussa, sillä pelkästään tänä vuonna esimerkiksi Ecuadoriin on paennut miltei puoli miljoonaa venezuelalaista.

Chileläinen freelancer-toimittaja Alberto Yajure jakoi Twitterissä kuvan kylmässä öisessä Ecuadorissa tyttärensä kanssa kulkevasta miehestä.
YK puhuu pakolaistilanteesta jo humanitäärisenä katastrofina. Venezuelan rajojen sisällä taas on ollut käynnissä humanitäärinen katastrofi jo vuosia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdeksän kymmenestä pakolaisesta etsii turvaa Latinalaisen Amerikan maista Venezuelan naapurista. Eniten pakolaisia saapuu Ecuadorin lisäksi Peruun, Kolumbiaan ja Brasiliaan.

Pakolaisten osa naapurivaltioissakaan ei ole ollut helppo. Esimerkiksi lähellä rajaa olevassa brasilialaisessa Pacaraiman kaupungissa kaupunkilaiset kävivät pakolaisten kimppuun. Venezuelalaisten väitettiin puukottaneen ja ryöstäneen paikallisen kauppiaan.

Brasilian hallitus lähetti uutistoimisto Reutersin mukaan lisää poliiseja ja armeijan joukkoja alueelle turvaamaan pakolaisia ja rauhoittamaan tilannetta.

Muut naapurimaat ovat pyrkineet rajoittamaan alueen vapaata liikkuvuutta. Osalla Etelä-Amerikan valtioista on sopimus, jonka mukaan maiden asukkaat voivat liikkua maasta toiseen pelkästään henkilöllisyystodistuksen kanssa.

Peru aikoo kuitenkin lauantaista alkaen vaatia passia maahan saapuvilta venezuelalaisilta. Pakolaiset saapuvat maahan Ecuadorin kautta.

Perun maahanmuuttoviraston edustaja Eduardo Sevilla kertoi AFP:n haastattelussa, että maassa on jo yli 400 000 venezuelalaista.

Pakolaisten vaikeuksista huolimatta olot Venezuelassa ovat vielä vaikeammat.


Paikalliset uskovat sosiaalisen median keskusteluissa, että palkkojen ”nosto” tarkoittaa vain sitä, että kaupat nostavat hintansa monikymmenkertaisiksi. Nostoa on vaikea pitää nostona, sillä maan valuutan arvo on joka tapauksessa käytännössä nolla.

Ennen kun valuutasta vietiin viisi nollaa perästä, yhdellä USA:n dollarilla sai noin 5,9 miljoonaa bolivaria. Viikko uudistuksen jälkeen dollarilla saisi mustassa pörssissä noin 83 bolivaria, joka siis vastaisi 8,3 miljoonaa bolivaria ennen nollien pudottamista. Kuudessa päivässä bolivarin arvo dollariin on siis heikentynyt noin neljänneksen.

Tämä on ollut normaalia jo vuosia Venezuelan massiivisessa inflaatiossa. Vielä vuonna 2010 yksi dollari vastasi kymmentä vanhaa bolivaria. Bolivarin arvo oli siis kahdeksan vuotta sitten 830 000 kertaa enemmän kuin tänään.

Vaikka hinnat pysyisivät samana kuin ennen valuuttauudistusta, uusi minimipalkka ei riittäisi siltikään edes yhden tavallisen ruokakorin ostamiseen kaupasta.

Toisaalta suurin osa kaupoista on pitänyt ovensa kiinni valuuttauudistuksen alla. Auki olevat kaupat ammottavat tyhjyyttään, niin että maan yliopistojen raportin mukaan keskiverto venezuelalainen on laihtunut yli 11 kiloa viime vuosien aikana nälän takia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venezuela
 • Pakolaiset
 • Kryptovaluutat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  6. 6

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  7. 7

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  8. 8

   Suomeen työn perässä tuleville on saatava luvat kuntoon päivässä, vaatii sisäministeri Mykkänen – Kymmenen vuoden päästä Espoossa kolmasosa työvoimasta on ulkomaalaistaustaista

  9. 9

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  10. 10

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää