Ulkomaat

Jo yli kaksi miljoonaa paennut Venezuelasta – Talouskriisin syveneminen vaikeuttaa Etelä-Amerikan pakolaiskriisiä

Tuhansittain pakolaisia pakenee päivittäin Venezuelasta naapurimaihin, samalla kun hintojen pelätään karkaavaan vielä enemmän käsistä ja presidentin sukulaisia epäillään massiivisista talousrikoksista.

Viime maanantaina Venezuelan presidentti Nicolas Maduro yritti pysäyttää maansa talouden syöksykierteen nostamalla kaikkien minimipalkkoja 36-kertaiseksi, leikkaamalla viisi nollaa maan valuutan bolivarin perästä ja sitomalla maan uuden kryptovaluutan petron öljyn hintaan.

Venezuelan hallitus on toitottanut petroa ihmelääkkeenä, joka korjaa kaiken työttömyydestä rahaongelmiin. Teknologiajulkaisu Wiredin mukaan kryptovaluuttamarkkinoilla ei kuitenkaan ole toistaiseksi nähty yhden yhtä petroa.

Olemattoman petron hinta on Maduron mukaan sidottu Venezuelan valtiollisen öljy-yhtiön PVDA:n myymän yhden öljytynnyrin hintaan, eli jos petro olisi oikeasti olemassa, se olisi arvoltaan teoriassa 60 dollaria.

Ongelmana on myös se, että PVDA:lla on 45 miljardia dollaria velkaa, jota yritys ei pysty maksamaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Petro on sidottu myös teoriassa Venezuelan valuuttaan, bolivariin. Kryptovaluutta-asiantuntija Roger Benites kuittasikin Wiredille uuden valuutan tylysti:

”Tilanne on täyttä hölynpölyä, valuutta jota tuetaan kryptovaluutalla, joka on sidottu öljytynnyreihin firmalta, joka ei edes voi maksaa velkojaan”.

Venezuelan hallitus on kuitenkin järjestänyt kryptovaluutan ennakkomyynnin, joka on väitetysti kerännyt 3,8 miljardia dollaria. Asiantuntija Dickie Armour kommentoi Wiredille, että kyseessä on vain temppu, mutta temppu joka toimii.

Armourin mukaan kysymys on vain siitä, tukeeko huijaus tavallisia kansalaisia, vai Maduroa ja hänen tukijoitaan.

Kenties sattumalta Washington Post uutisoi perjantaina, että Yhdysvaltojen viranomaiset tutkivat Maduron veljenpoikia 1,2 miljardin dollarin varastamisesta kansalliselta öljy-yhtiöltä.


Maduron toimet talouden vakauttamiseksi epäonnistuivat, kuten kansainväliset asiantuntijat ennakoivat useissa medioissa ennen maanantaita. 95 prosentin devalvaatio ei pysäyttänyt inflaation kasvua, jonka kansainvälinen valuuttajärjestö IMF ennakoi saavuttavan miljoona prosenttia tänä vuonna.

Talouden romahtaminen on johtanut ruoan ja lääkkeiden loppumiseen. Venezuelalaiset pakenevatkin joukolla rajojen yli. YK:n uusimman raportin mukaan 2,3 miljoonaa venezuelalaista elää maan rajojen ulkopuolella, kun maassa asui vuonna 2016 noin 32 miljoonaa venezuelalaista. Määrä on laskussa, sillä pelkästään tänä vuonna esimerkiksi Ecuadoriin on paennut miltei puoli miljoonaa venezuelalaista.

Chileläinen freelancer-toimittaja Alberto Yajure jakoi Twitterissä kuvan kylmässä öisessä Ecuadorissa tyttärensä kanssa kulkevasta miehestä.
YK puhuu pakolaistilanteesta jo humanitäärisenä katastrofina. Venezuelan rajojen sisällä taas on ollut käynnissä humanitäärinen katastrofi jo vuosia.

Yhdeksän kymmenestä pakolaisesta etsii turvaa Latinalaisen Amerikan maista Venezuelan naapurista. Eniten pakolaisia saapuu Ecuadorin lisäksi Peruun, Kolumbiaan ja Brasiliaan.

Pakolaisten osa naapurivaltioissakaan ei ole ollut helppo. Esimerkiksi lähellä rajaa olevassa brasilialaisessa Pacaraiman kaupungissa kaupunkilaiset kävivät pakolaisten kimppuun. Venezuelalaisten väitettiin puukottaneen ja ryöstäneen paikallisen kauppiaan.

Brasilian hallitus lähetti uutistoimisto Reutersin mukaan lisää poliiseja ja armeijan joukkoja alueelle turvaamaan pakolaisia ja rauhoittamaan tilannetta.

Muut naapurimaat ovat pyrkineet rajoittamaan alueen vapaata liikkuvuutta. Osalla Etelä-Amerikan valtioista on sopimus, jonka mukaan maiden asukkaat voivat liikkua maasta toiseen pelkästään henkilöllisyystodistuksen kanssa.

Peru aikoo kuitenkin lauantaista alkaen vaatia passia maahan saapuvilta venezuelalaisilta. Pakolaiset saapuvat maahan Ecuadorin kautta.

Perun maahanmuuttoviraston edustaja Eduardo Sevilla kertoi AFP:n haastattelussa, että maassa on jo yli 400 000 venezuelalaista.

Pakolaisten vaikeuksista huolimatta olot Venezuelassa ovat vielä vaikeammat.


Paikalliset uskovat sosiaalisen median keskusteluissa, että palkkojen ”nosto” tarkoittaa vain sitä, että kaupat nostavat hintansa monikymmenkertaisiksi. Nostoa on vaikea pitää nostona, sillä maan valuutan arvo on joka tapauksessa käytännössä nolla.

Ennen kun valuutasta vietiin viisi nollaa perästä, yhdellä USA:n dollarilla sai noin 5,9 miljoonaa bolivaria. Viikko uudistuksen jälkeen dollarilla saisi mustassa pörssissä noin 83 bolivaria, joka siis vastaisi 8,3 miljoonaa bolivaria ennen nollien pudottamista. Kuudessa päivässä bolivarin arvo dollariin on siis heikentynyt noin neljänneksen.

Tämä on ollut normaalia jo vuosia Venezuelan massiivisessa inflaatiossa. Vielä vuonna 2010 yksi dollari vastasi kymmentä vanhaa bolivaria. Bolivarin arvo oli siis kahdeksan vuotta sitten 830 000 kertaa enemmän kuin tänään.

Vaikka hinnat pysyisivät samana kuin ennen valuuttauudistusta, uusi minimipalkka ei riittäisi siltikään edes yhden tavallisen ruokakorin ostamiseen kaupasta.

Toisaalta suurin osa kaupoista on pitänyt ovensa kiinni valuuttauudistuksen alla. Auki olevat kaupat ammottavat tyhjyyttään, niin että maan yliopistojen raportin mukaan keskiverto venezuelalainen on laihtunut yli 11 kiloa viime vuosien aikana nälän takia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venezuela
 • Pakolaiset
 • Kryptovaluutat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  6. 6

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  7. 7

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  8. 8

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää