Ulkomaat

Saksa vajosi ulkopolitiikan itsetutkisteluun: Ärsytämmekö muita ja miksi muut eivät ymmärrä meitä?

Saksan ulkopolitiikan kaksinaismoralismi ärsyttää jopa lähimpiä naapureita, varoittavat Saksan johtavat ulkopolitiikan keskustelijat. Nyt on itsekritiikin aika. Ymmärtääkö Saksa enää maailmaa?

Berliini

Saksan ulkopolitiikkaa leimaa opettavainen moralisointi, ja se ärsyttää myös Saksan lähimpiä kumppaneita, sanoo Tagesspiegel-sanomalehden pääkirjoitustoimittaja Christoph von Marschall uuden kirjansa juhlistamistilaisuudessa Berliinissä.

Von Marschallin kirja Wir verstehen die Welt nich mehr (Emme ymmärrä enää maailmaa) arvioi Saksan ulkopolitiikkaa Varsovan, Pariisin, Brysselin ja Washingtonin näkökulmasta. Kuva Saksasta on varsin synkkä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muut haluaisivat Saksan jo vihdoin aikuistuvan ja normalisoivan ulko- ja turvallisuuspolitiikkansa. Talousmahdin olisi oltava myös sotilaallisesti vahva, mutta Saksalle poliittisen vallan käyttö on maan historian vuoksi kovin kompleksista.

”Saksa oli sodan jälkeen erityistapaus, jonka ei edes haluttu kasvavan sotilasmahdiksi. Sodasta on 70 vuotta, ja muut haluavat Saksan normalisoituvan”, von Marschall sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Naapurit haluavat Saksan tekevän enemmän suojatakseen liberaalia maailmanjärjestystä. Se ei voi käyttää historiaansa tekosyynä sille, ettei nyt toimi.”

Saksa ei ole ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimijana kasvanut siihen globaaliin rooliin, jota liittolaiset siltä odottavat Donald Trumpin, brexitin ja koko ajan kärjistyvien monimutkaisten konfliktien, Kiinan nousun, aggressiivisen Venäjän ja äärioikeiston kannatuksen kasvun aikana.

Saksassa on kuitenkin käynnissä hyvin itsekriittinen ulkopolitiikan tutkiskelu. Von Marschallin kirjan lisäksi syyskuussa ilmestyy kaksi muuta kirjaa, jotka pohtivat Saksan identiteettikriisiä globaalina toimijana.


Entisen ulkoministerin Sigmar Gabrielin kirjan nimi on Zeitenwende in der Weltpolitik: Mehr Verantwortung in ungewissen Zeiten (Käänne maailmanpolitiikassa: enemmän vastuuta epävarmoina aikoina).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös Münchenin turvallisuuskonferenssin johtajalta Wolfgang Ischingeriltä tulee pian kirja. Se pohtii Saksan roolia maailman murroksessa otsikolla Welt in Gefahr: Deutschland und Europa in unsicheren Zeiten (Maailma vaarassa: Saksa ja Eurooppa epävakauden ajassa).

Sekä Gabriel että Ischinger osallistuivat tiistaina von Marschallin kirjan julkistamistilaisuuteen ja keskusteluun Saksan ulkopoliittisesta heikkoudesta. Kaikki kolme olivat yhtä mieltä siitä, että Saksan todelliset strategiset tavoitteet ovat yhä artikuloimatta ja Saksalta puuttuu geopoliittinen ajattelu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun Saksa ottaa suuremman roolin maailmanpolitiikassa, täytyy pystyä myös sanomaan, mitä sillä konkreettisesti tarkoitetaan”, Ischinger sanoo.

Samaa määrittelemättömyys vaivaa Ischingerin mielestä sitä, mitä Saksa tekee puolustusmäärärahoillaan.

Tavoite on selvä: vuoteen 2024 mennessä puolustusmenot lähestyvät kahta prosenttia kansantuotteesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kyse ei ole siitä, että vuosittain käytettäisiin älytön summa, 80 miljardia euroa, vaan on määriteltävä, mitä Saksa tarvitsee.”

Saksan on myös opittava kuuntelemaan, mitä muut tahtovat.


Ischinger haluaisi EU:n tekevän ulko- ja turvallisuus­politiikassa jäsenmaiden yksimielisten päätösten sijaan enemmistöpäätöksiä – mikä tarkoittaisi sitä, että Saksan kanta saattaisi hävitä. ”Siihen meillä täytyy olla rohkeutta.”

Yhdysvallat piti presidentti Barack Obaman kauteen asti kiinni siitä, että Euroopan turvallisuus oli Yhdysvaltojen vastuulla. Saksa tottui asemaansa. Asevarustelu ja puolustusbudjetin kasvattaminen eivät vieläkään saa laajaa tukea.

Herätys tuli, kun Venäjä miehitti Krimin. Tositoimiin kansainvälisen vastuunsa kasvattamisesta Saksa ryhtyi Trumpin aikana. Viimeistään silloin, kun Trump irrotti Yhdysvallat Iranin ydinsopimuksesta, kävi selväksi, että edessä on uusi aika.

Saksan suhde Trumpiin on monin tavoin vaikea. Trump pitää Saksan kauppataseen ylijäämää liian suurena ja puolustusbudjettia liian pienenä.

Entinen ei palaa, von Marschall sanoo. Osin Saksaan tosin kohdistuu liian suuria odotuksia. Ristiriita Saksan talousmahdin ja sotilaallisen mahdin välillä on kuitenkin valtava.

Saksa on jo tilanteessa, jossa se loittonee kumppaneistaan, von Marschall varoittaa.

Suhdetta Ranskaan hiertää puolustuspolitiikka ja se, mihin suuntaan euroaluetta pitäisi kehittää. Saksa ja Puola ovat eri linjoilla Venäjä-politiikassa ja siinä, mitä oikeusvaltioperiaatteiden kunnioittaminen tarkoittaa.

Maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikassa Saksa on eristänyt itsensä EU:ssa, sillä melkein kaikki muut EU-maat ovat sen linjaa vastaan, von Marschall sanoo. Saksan liittokansleri Angela Merkel ei riittävästi perustellut ratkaisuaan pitää Saksan rajat auki syksyllä 2015 oikein kenellekään.

Kaikki tämä on ristiriidassa sen kanssa, että Saksan omasta mielestä sille kaikkein tärkein ulkopolitiikan periaate on Euroopan yhtenäisyys ja toimiva transatlanttinen yhteistyö.

Saksan on vaikea ymmärtää, etteivät kaikki aina jaa sen näkemyksiä eikä se ole kaikille esikuva, vaikka miten korostaisi oikeusvaltioperiaatetta ja demokratiaa.

Niin ei ole edes Euroopassa, saati Kiinassa tai Turkissa, von Marschall sanoo.

”Nord Stream 2 -kaasuputkihanke on yksi esimerkki siitä, että Saksa luulee omien talousintressiensä vuoksi kaikkien muiden haluavan sen kanssa samaa.”

Amerikkalaiset, ranskalaiset ja puolalaiset näkevät maailman toisin kuin saksalaiset. Muiden pääviesti Saksalle on se, että se on otettava sotilaallinen vastuunsa todesta niin Natossa kuin EU:n puolustusyhteistyössä. ”Puolalle on erityisen tärkeää, että Saksan Venäjä-politiikka on selvää eikä kävele Puolan yli.”

Myös Gabrielin mukaan Saksan synti ulkopolitiikassa on kaksinaismoralismi. Omaa puoluettaan SPD:tä Gabriel moitti siitä, että vaikka puheet ulkopolitiikan suunnasta ovat suuria, puolue on fiksoitunut sisäpolitiikkaan.

Von Marschallin kirjan julkistamisessa nähtiin myös kipakka yhteenotto. Von Marschall pitää Gabrielin tapaa puhua paraatiesimerkkinä Saksan moralisoivasta ulkopolitiikasta.

”Emme tule toimeen ilman Yhdysvaltoja, mutta emme voi keskustella Trumpin kanssa”, Gabriel sanoi.

Von Marschall piti tätä moralisointina. Trump ei ole ensimmäinen Euroopalle hankala amerikkalaispresidentti.

”Kysymys kuuluu, mikä on transatlanttisen suhteen ydin. Saksalla, Puolalla ja Ranskalla on siihen eri vastaukset”, von Marschall sanoo.

”Puolalaisille ydin on Nato ja turvallisuus. Saksalle se on kauppa ja investoinnit. Ranskalaisille tärkeintä on monenkeskinen maailmanjärjestys.”

Entä mitä EU tahtoo – miten näin erilaisista lähtökohdista saataisiin aikaan yhteinen eurooppalainen suhde Yhdysvaltoihin?

”Saksan kohdalta on selvä, että sen on otettava aikaisempaa enemmän huomioon se, mitä sen naapurit haluavat.”

Keskiviikkona keskusteluun Saksan ulkopolitiikan suunnasta osallistui ulkoministeri Heiko Maas. Hän kirjoitti Handelsblatt-lehdessä ajatuksiaan Saksan ja Yhdysvaltojen uuden suhteen lähtökohdista.

Maasin mukaan suhdetta on aika arvioida kriittisesti. Nyt on määriteltävä, missä kulkevat rajat, joita Yhdysvallat ei voi ylittää. Raja jo ylittyi, kun Trump lähti Iran-sopimuksesta.

Saksassa Maas sai pohdinnoistaan paljon arvostelua.

Merkelin CDU-puolueen ulkopoliitikko Jürgen Hardt kutsui Maasin arvioita liian pessimistisiksi. Liberaalin FDP:n kansanedutaja Bijan Djir-Sarai läksytti, että amerikanvastaisuudessaan Maas kieltäytyy näkemästä todellisuutta. Vihreiden Omid Nouripour sanoi, että lähestymistapa oli oikea, mutta väärä äänensävy.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  2. 2

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä

  5. 5

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  6. 6

   Erityisen ylpeä kotimaastani olen silloin, kun Suomi väläyttää elegantisti hampaitaan

  7. 7

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  8. 8

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

   Tilaajille
  9. 9

   Maan kaltaisia planeettoja löytyy yhä lisää, ja osa niistä on karmivia – Yhdellä sataa sulaa lasia vaakasuunnassa ja toisen taivaalla leijuu liki 300-asteisia pilviä

   Tilaajille
  10. 10

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  4. 4

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  5. 5

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  8. 8

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  9. 9

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  10. 10

   Tänään kumottiin 130 vuotta vanha päätös: kilo ei enää perustu tarkoin varjeltuihin malli­punnuksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää