Ulkomaat

Saksa vajosi ulkopolitiikan itsetutkisteluun: Ärsytämmekö muita ja miksi muut eivät ymmärrä meitä?

Saksan ulkopolitiikan kaksinaismoralismi ärsyttää jopa lähimpiä naapureita, varoittavat Saksan johtavat ulkopolitiikan keskustelijat. Nyt on itsekritiikin aika. Ymmärtääkö Saksa enää maailmaa?

Berliini

Saksan ulkopolitiikkaa leimaa opettavainen moralisointi, ja se ärsyttää myös Saksan lähimpiä kumppaneita, sanoo Tagesspiegel-sanomalehden pääkirjoitustoimittaja Christoph von Marschall uuden kirjansa juhlistamistilaisuudessa Berliinissä.

Von Marschallin kirja Wir verstehen die Welt nich mehr (Emme ymmärrä enää maailmaa) arvioi Saksan ulkopolitiikkaa Varsovan, Pariisin, Brysselin ja Washingtonin näkökulmasta. Kuva Saksasta on varsin synkkä.

Muut haluaisivat Saksan jo vihdoin aikuistuvan ja normalisoivan ulko- ja turvallisuuspolitiikkansa. Talousmahdin olisi oltava myös sotilaallisesti vahva, mutta Saksalle poliittisen vallan käyttö on maan historian vuoksi kovin kompleksista.

”Saksa oli sodan jälkeen erityistapaus, jonka ei edes haluttu kasvavan sotilasmahdiksi. Sodasta on 70 vuotta, ja muut haluavat Saksan normalisoituvan”, von Marschall sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Naapurit haluavat Saksan tekevän enemmän suojatakseen liberaalia maailmanjärjestystä. Se ei voi käyttää historiaansa tekosyynä sille, ettei nyt toimi.”

Saksa ei ole ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimijana kasvanut siihen globaaliin rooliin, jota liittolaiset siltä odottavat Donald Trumpin, brexitin ja koko ajan kärjistyvien monimutkaisten konfliktien, Kiinan nousun, aggressiivisen Venäjän ja äärioikeiston kannatuksen kasvun aikana.

Saksassa on kuitenkin käynnissä hyvin itsekriittinen ulkopolitiikan tutkiskelu. Von Marschallin kirjan lisäksi syyskuussa ilmestyy kaksi muuta kirjaa, jotka pohtivat Saksan identiteettikriisiä globaalina toimijana.


Entisen ulkoministerin Sigmar Gabrielin kirjan nimi on Zeitenwende in der Weltpolitik: Mehr Verantwortung in ungewissen Zeiten (Käänne maailmanpolitiikassa: enemmän vastuuta epävarmoina aikoina).

Myös Münchenin turvallisuuskonferenssin johtajalta Wolfgang Ischingeriltä tulee pian kirja. Se pohtii Saksan roolia maailman murroksessa otsikolla Welt in Gefahr: Deutschland und Europa in unsicheren Zeiten (Maailma vaarassa: Saksa ja Eurooppa epävakauden ajassa).

Sekä Gabriel että Ischinger osallistuivat tiistaina von Marschallin kirjan julkistamistilaisuuteen ja keskusteluun Saksan ulkopoliittisesta heikkoudesta. Kaikki kolme olivat yhtä mieltä siitä, että Saksan todelliset strategiset tavoitteet ovat yhä artikuloimatta ja Saksalta puuttuu geopoliittinen ajattelu.

”Kun Saksa ottaa suuremman roolin maailmanpolitiikassa, täytyy pystyä myös sanomaan, mitä sillä konkreettisesti tarkoitetaan”, Ischinger sanoo.

Samaa määrittelemättömyys vaivaa Ischingerin mielestä sitä, mitä Saksa tekee puolustusmäärärahoillaan.

Tavoite on selvä: vuoteen 2024 mennessä puolustusmenot lähestyvät kahta prosenttia kansantuotteesta.

”Kyse ei ole siitä, että vuosittain käytettäisiin älytön summa, 80 miljardia euroa, vaan on määriteltävä, mitä Saksa tarvitsee.”

Saksan on myös opittava kuuntelemaan, mitä muut tahtovat.


Ischinger haluaisi EU:n tekevän ulko- ja turvallisuus­politiikassa jäsenmaiden yksimielisten päätösten sijaan enemmistöpäätöksiä – mikä tarkoittaisi sitä, että Saksan kanta saattaisi hävitä. ”Siihen meillä täytyy olla rohkeutta.”

Yhdysvallat piti presidentti Barack Obaman kauteen asti kiinni siitä, että Euroopan turvallisuus oli Yhdysvaltojen vastuulla. Saksa tottui asemaansa. Asevarustelu ja puolustusbudjetin kasvattaminen eivät vieläkään saa laajaa tukea.

Herätys tuli, kun Venäjä miehitti Krimin. Tositoimiin kansainvälisen vastuunsa kasvattamisesta Saksa ryhtyi Trumpin aikana. Viimeistään silloin, kun Trump irrotti Yhdysvallat Iranin ydinsopimuksesta, kävi selväksi, että edessä on uusi aika.

Saksan suhde Trumpiin on monin tavoin vaikea. Trump pitää Saksan kauppataseen ylijäämää liian suurena ja puolustusbudjettia liian pienenä.

Entinen ei palaa, von Marschall sanoo. Osin Saksaan tosin kohdistuu liian suuria odotuksia. Ristiriita Saksan talousmahdin ja sotilaallisen mahdin välillä on kuitenkin valtava.

Saksa on jo tilanteessa, jossa se loittonee kumppaneistaan, von Marschall varoittaa.

Suhdetta Ranskaan hiertää puolustuspolitiikka ja se, mihin suuntaan euroaluetta pitäisi kehittää. Saksa ja Puola ovat eri linjoilla Venäjä-politiikassa ja siinä, mitä oikeusvaltioperiaatteiden kunnioittaminen tarkoittaa.

Maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikassa Saksa on eristänyt itsensä EU:ssa, sillä melkein kaikki muut EU-maat ovat sen linjaa vastaan, von Marschall sanoo. Saksan liittokansleri Angela Merkel ei riittävästi perustellut ratkaisuaan pitää Saksan rajat auki syksyllä 2015 oikein kenellekään.

Kaikki tämä on ristiriidassa sen kanssa, että Saksan omasta mielestä sille kaikkein tärkein ulkopolitiikan periaate on Euroopan yhtenäisyys ja toimiva transatlanttinen yhteistyö.

Saksan on vaikea ymmärtää, etteivät kaikki aina jaa sen näkemyksiä eikä se ole kaikille esikuva, vaikka miten korostaisi oikeusvaltioperiaatetta ja demokratiaa.

Niin ei ole edes Euroopassa, saati Kiinassa tai Turkissa, von Marschall sanoo.

”Nord Stream 2 -kaasuputkihanke on yksi esimerkki siitä, että Saksa luulee omien talousintressiensä vuoksi kaikkien muiden haluavan sen kanssa samaa.”

Amerikkalaiset, ranskalaiset ja puolalaiset näkevät maailman toisin kuin saksalaiset. Muiden pääviesti Saksalle on se, että se on otettava sotilaallinen vastuunsa todesta niin Natossa kuin EU:n puolustusyhteistyössä. ”Puolalle on erityisen tärkeää, että Saksan Venäjä-politiikka on selvää eikä kävele Puolan yli.”

Myös Gabrielin mukaan Saksan synti ulkopolitiikassa on kaksinaismoralismi. Omaa puoluettaan SPD:tä Gabriel moitti siitä, että vaikka puheet ulkopolitiikan suunnasta ovat suuria, puolue on fiksoitunut sisäpolitiikkaan.

Von Marschallin kirjan julkistamisessa nähtiin myös kipakka yhteenotto. Von Marschall pitää Gabrielin tapaa puhua paraatiesimerkkinä Saksan moralisoivasta ulkopolitiikasta.

”Emme tule toimeen ilman Yhdysvaltoja, mutta emme voi keskustella Trumpin kanssa”, Gabriel sanoi.

Von Marschall piti tätä moralisointina. Trump ei ole ensimmäinen Euroopalle hankala amerikkalaispresidentti.

”Kysymys kuuluu, mikä on transatlanttisen suhteen ydin. Saksalla, Puolalla ja Ranskalla on siihen eri vastaukset”, von Marschall sanoo.

”Puolalaisille ydin on Nato ja turvallisuus. Saksalle se on kauppa ja investoinnit. Ranskalaisille tärkeintä on monenkeskinen maailmanjärjestys.”

Entä mitä EU tahtoo – miten näin erilaisista lähtökohdista saataisiin aikaan yhteinen eurooppalainen suhde Yhdysvaltoihin?

”Saksan kohdalta on selvä, että sen on otettava aikaisempaa enemmän huomioon se, mitä sen naapurit haluavat.”

Keskiviikkona keskusteluun Saksan ulkopolitiikan suunnasta osallistui ulkoministeri Heiko Maas. Hän kirjoitti Handelsblatt-lehdessä ajatuksiaan Saksan ja Yhdysvaltojen uuden suhteen lähtökohdista.

Maasin mukaan suhdetta on aika arvioida kriittisesti. Nyt on määriteltävä, missä kulkevat rajat, joita Yhdysvallat ei voi ylittää. Raja jo ylittyi, kun Trump lähti Iran-sopimuksesta.

Saksassa Maas sai pohdinnoistaan paljon arvostelua.

Merkelin CDU-puolueen ulkopoliitikko Jürgen Hardt kutsui Maasin arvioita liian pessimistisiksi. Liberaalin FDP:n kansanedutaja Bijan Djir-Sarai läksytti, että amerikanvastaisuudessaan Maas kieltäytyy näkemästä todellisuutta. Vihreiden Omid Nouripour sanoi, että lähestymistapa oli oikea, mutta väärä äänensävy.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  3. 3

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  4. 4

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  5. 5

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  6. 6

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  7. 7

   Trumpin tuomarivalintaa ahdistelusta syyttävä nainen suostuu senaatin kuultavaksi

  8. 8

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  9. 9

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  10. 10

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin tuomarivalintaa ahdistelusta syyttävä nainen suostuu senaatin kuultavaksi
  3. Tunti sitten
  4. Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  5. HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa
  6. 2 tuntia sitten
  7. Maaliputkessa kulkeva Teemu Pukki osui jälleen – ratkaisi voiton Norwichille pelin ainoalla maalilla
  8. Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen
  9. Sähkötilojen tekninen vika aiheutti hälytysajoneuvojen ryntäyksen presidentin virka-asunnolle Mäntyniemeen
  10. Honka jäi tasapeliin KuPSin vieraana – ”Loppua kohti otimme homman paremmin haltuun”
  11. Pohjoisessa tuulinen sää jatkuu vielä huomenna, mutta maan etelä- ja keskiosassa tuuli heikkenee – Mauri-myrsky puhalsi Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja
  12. Managerilegenda Alex Ferguson palasi stadionille ensimmäistä kertaa aivoverenvuodon jälkeen – ManU hävisi ottelun ja sai omalta managerilta haukut asenteesta
  13. 4 tuntia sitten
  14. Suomesta tulee kohta pankkimaa, kun Nordean tulo muuttaa tilastot aivan toisenlaisiksi Tilaajille
  15. Näytä lisää