Ulkomaat

Senaattori John McCain on kuollut 81-vuotiaana – McCain oli amerikkalaisen politiikan jättiläinen, joka muistutti kansa­kuntaa toisen­laisesta ajasta

John McCain oli perinteinen republikaani, joka ei halunnut Donald Trumpia edes hautajaisiinsa.

Washington

Amerikkalainen senaattori John McCain, 81, kuoli sunnuntaina aamuyöllä Suomen aikaa ranchillaan Arizonassa. McCainilla todettiin heinäkuussa 2017 aggressiivinen glioblastooma-aivokasvain, ja hoidot päätettiin keskeyttää perjantaina.

McCain oli amerikkalaisen politiikan jättiläinen, joka muistutti kansakuntaa toisenlaisesta ajasta.

McCain syntyi 29. elokuuta 1936 sotilassukuun. Hänen isänsä ja isoisänsä olivat molemmat amiraaleja, ja sama urapolku odotti häntäkin. McCain suoritti laivaston upseerikoulun, jossa nuorukainen tunnettiin rämäpäisenä ja kurittomana oppilaana.

McCain kunnostautui Vietnamissa taistelulentäjänä. Vuonna 1968 hänen koneensa ammuttiin alas, ja lentäjä joutui pahasti haavoittuneena sotavangiksi. Amiraalin pojan vangitseminen oli suuri uutinen ja tärkeä propagandavoitto vietnamilaisille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

McCain virui yli viisi vuotta Hanoi Hiltoniksi kutsutussa sotilasvankilassa. Vietnamilaiset tarjoutuivat vapauttamaan McCainin propagandaeleenä, mutta tämä kieltäytyi tarjouksesta, koska se ei koskenut muitakin amerikkalaisvankeja.


Lentäjää painostettiin kidutuksella taipumaan tunnustuksiin ja ylistämään vangitsijoitaan. Vankeuden aikana McCain yritti itsemurhaa ja hänen tumma tukkansa harmaantui pysyvästi tuhkanvaaleaksi. Kidutuksen seurauksena McCain kärsi loppuvuotensa pahoista kivuista. Hänen toinen jalkansa oli rampa, eikä hän pystynyt kohottamaan käsivarsiaan yli vyötärölinjan.


Donald Trump vähätteli presidentinvaalikampanjansa aikana McCainia. ”Hän ei ole sotasankari”, Trump sanoi. “Hän oli sankari, koska jäi vangiksi. Minä pidän ihmisistä, jotka eivät jääneet vangeiksi.”

Trump itse vältti kutsunnat kantaluupiikkiensä takia.

Sunnuntaina Trump lähetti Twitterissä surunvalittelunsa McCainin perheelle.
McCain erosi laivastosta vuonna 1981 ja aloitti kongressin edustajainhuoneessa vuonna 1982. Vuonna 1986 hänet valittiin senaattiin, jossa hän palveli kuudetta kauttaan. Vuonna 2015 McCain nousi arvostetun senaatin puolustuskomitean puheenjohtajaksi.

Sotilastausta vaikutti monin tavoin McCainin poliittiseen uraan. Hän oli Yhdysvaltojen aktiivisen turvallisuuspolitiikan vahva, joskus haukkamainenkin kannattaja. Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen McCain tuki lujasti Yhdysvaltain sotatoimia Afganistanissa ja Irakissa.

Vanhemman valtiomiehen roolissaan McCain kiersi sairastumiseensa asti ahkerasti maailmalla amerikkalaisten etujen ja arvojen äänitorvena. Senaattori oli vankka sotilasliitto Naton tukija.

Toukokuussa 2018 McCain lausui The Wall Street Journalin kirjoituksessaan tylyn arvion Venäjän presidentistä Vladimir Putinista. ”Vladimir Putin on paha ihminen, jolla on pahat pyrkimykset. Niihin kuuluu halu tuhota Yhdysvaltojen johtama liberaali maailmanjärjestys, joka on tuonut ihmiskunnalle enemmän vakautta, vaurautta ja vapautta kuin ihmiskunnan historiassa on koskaan ennen nähty.”


McCain yritti presidentiksi kahdesti. Vuonna 2000 hän hävisi esivaalitaistelun George W. Bushille, vaikka sai paljon ihailua räväkän suorapuheisen tyylinsä ansiosta. Vuonna 2008 hän voitti republikaanien esivaalin, mutta hävisi lopullisen vaalin demokraattien Barack Obamalle.

Kampanja oli kiihkeä, mutta McCain ei sallinut sen menevän mudanheiton puolelle. Kun McCainin tukija hyökkäsi vaalitilaisuudessa ”arabi” Obamaa vastaan, senaattori vastasi: ”Ei, rouva. Hän on kunnollinen perheenisä ja kansalainen, jonka kanssa minulla vain sattuu olemaan erimielisyyksiä tärkeistä peruskysymyksistä – ja siitä tässä kampanjassa on kysymys.”


McCain olisi halunnut nimittää varapresidenttiehdokkaakseen demokraatti Joe Liebermanin, mutta hanke kaatui republikaanipuolueen johdon vastustukseen. Paikalle valittiin lopulta Alaskan kuvernööri Sarah Palin, joka osoittautui poliittiseksi katastrofiksi. McCain kertoi myöhemmin katuneensa ratkaisua.


Päätös oli McCainilla luonteenomainen, sillä hänet tunnettiin itsenäisenä ja joskus äkkipikaisena poliitikkona, joka oli kuitenkin valmis myönnytyksiin oman uransa takia. Poliittisesti McCain oli maltillinen konservatiivi, mutta siirtyi oikealle republikaanipuolueen mukana. Vuoden 2016 presidentinvaaleissa McCain varmisti uudelleenvalintansa Arizonan senaattoriksi asettumalla muodollisesti Trumpin taakse.

Trumpin presidenttikaudella McCain edusti kongressissa republikaanien perinteisiä arvoja, mikä teki hänestä yksinäisen miehen omassa puolueessaan. Senaattorin mukaan isänmaan etu oli tärkeämpi asia kuin puolueen tai oman presidentin etu. Siksi hän tuki FBI:tä ja muita viranomaisia, jotka selvittivät Venäjän sekaantumista vuoden 2016 vaaleihin.

McCain oli presidentille ja puoluejohdolle hankala tapaus, sillä arvostetun valtiomiehen sanoilla oli painoa. Niin oli myös McCainin äänellä, sillä republikaaneilla oli senaatissa ensin kahden ja myöhemmin vain yhden äänen enemmistö.

Kesällä 2017 senaattori antoi ratkaisevan äänen, kun senaatti kaatoi presidentti Trumpin yrityksen lakkauttaa Obamacarena tunnettu terveydenhoitouudistus.


Keväällä 2018 McCain arvosteli ankarasti CIA:n johtoon nimitettyä Gina Haspelia, joka on sekaantunut terrorismista epäiltyjen vankien kidutukseen.

Luonnostaan jyrkkäpuheinen McCain muuttui vielä suorasanaisemmaksi syöpädiagnoosinsa jälkeen.

Toukokuussa 2018 julkaistiin McCainin yhdessä Mark Salterin kanssa kirjoittama kirja The Restless Wave – Good Times, Just Causes, Great Fights, and Other Appreciations, jossa senaattori pohdiskeli amerikkalaisen politiikan nykytilaa ja arvosteli suorin sanoin presidentti Trumpia. Hänen mukaansa presidentti tuntuu ihailevan yksinvaltiaita enemmän kuin amerikkalaisia arvoja.


”En tiedä, mitä ajatella presidentti Trumpin vakaumuksesta, McCain kirjoitti. ”Hänen välinpitämättömyytensä pakolaisia, viattomia, vainottuja ja epätoivoisia miehiä, naisia ja lapsia kohtaan on huolestuttava. Tapa, jolla hän heistä puhuu, on vastenmielinen, ikään kuin he tulisivat maahamme ainoastaan sosiaalitukien tai terrorismin takia.”

McCain kirjoitti, ettei tiedä, kuinka kauan aikaa hänellä on jäljellä, mutta haluaa käyttää jäljellä olevat päivänsä puhumalla amerikkalaisille suoria totuuksia.

”Ennen lähtöäni haluaisin nähdä politiikkamme palavaan niihin tarkoitusperiin ja toimintatapoihin, jotka tekevät meidän historiastamme ainutlaatuisen muiden maiden historiaan verrattuna”, McCain kirjoitti. ”Haluaisin, että oppisimme taas ymmärtämään, että olemme enemmän samanlaisia kuin erilaisia.”

McCainin hautajaisseremonia pidetään Washingtonin katedraalissa. Muistopuheen McCainille pitävät entiset presidentit George W. Bush ja Barack Obama.

Senaattori välitti jo hyvissä ajoin presidentti Donald Trumpille viestin, ettei tämä ole tilaisuuteen tervetullut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • Saska Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat

  3. 3

   ”Erittäin fiksu”, sanoo ohjaaja Spike Lee elokuvansa psykopaattirasistista Jasper Pääkkösestä – Viikonloppuna Lee kylpee Pääkkösen saunassa, sillä yhteistyö jatkuu

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  7. 7

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  8. 8

   Kiista soluasunnon tiskialtaalla johti yli sataan veitseniskuun Mikkelissä – oikeus tuomitsi opiskelijan murhasta

  9. 9

   May: ”Brexit-neuvottelut ovat umpikujassa” – Ellei EU ota seuraavaa askelta, Britannia varautuu jättämään sen ilman pelisääntöjä tulevasta

  10. 10

   Keskusta ja kokoomus antoivat tukensa Timo Soinille – merkittävin asia äänestyksessä oli politiikan uskottavuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ahvenanmaa saattaa saada brexitissä Suomen ainoan ”maakuntamepin” – Eduskunta pohtii, voisiko Suomen uuden paikan antaa pysyvästi Ahvenanmaalle
  3. Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat
  4. Trump vaati Twitterissä todisteita naiselta, joka syyttää Kavanaughia seksuaalisesta häirinnästä
  5. Kymmeniä yhä kadoksissa lautan kaaduttua Victoriajärvellä Tansaniassa – yli sata ruumista löydetty
  6. Suomen ensimmäinen #metoo-oikeudenkäynti alkoi – Laulaja Tomi Metsäketoa koskevista kirjoituksista haetaan sakkorangaistuksia
  7. May: ”Brexit-neuvottelut ovat umpikujassa” – Ellei EU ota seuraavaa askelta, Britannia varautuu jättämään sen ilman pelisääntöjä tulevasta
  8. FC Barcelonan pelaajat osaavat tehdä yhden kysymyksen lihasvamman sattuessa: ”Olenko menossa Turkuun?” – joukkueen lääkäri oli torstaina mukana tuoreimmassa leikkauksessa
  9. Espanjan jalkapalloliitto haluaa kieltää Barcelona–Girona-ottelun pelaamisen Yhdysvalloissa – Liitto kaipaa syytä katalonialaisjoukkueiden valinnalle, väittää urheilulehti
  10. Tunti sitten
  11. Kiista soluasunnon tiskialtaalla johti yli sataan veitseniskuun Mikkelissä – oikeus tuomitsi opiskelijan murhasta
  12. ”Erittäin fiksu”, sanoo ohjaaja Spike Lee elokuvansa psykopaattirasistista Jasper Pääkkösestä – Viikonloppuna Lee kylpee Pääkkösen saunassa, sillä yhteistyö jatkuu Tilaajille
  13. Näytä lisää