Ulkomaat

Senaattori John McCain on kuollut 81-vuotiaana – McCain oli amerikkalaisen politiikan jättiläinen, joka muistutti kansa­kuntaa toisen­laisesta ajasta

John McCain oli perinteinen republikaani, joka ei halunnut Donald Trumpia edes hautajaisiinsa.

Washington

Amerikkalainen senaattori John McCain, 81, kuoli sunnuntaina aamuyöllä Suomen aikaa ranchillaan Arizonassa. McCainilla todettiin heinäkuussa 2017 aggressiivinen glioblastooma-aivokasvain, ja hoidot päätettiin keskeyttää perjantaina.

McCain oli amerikkalaisen politiikan jättiläinen, joka muistutti kansakuntaa toisenlaisesta ajasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

McCain syntyi 29. elokuuta 1936 sotilassukuun. Hänen isänsä ja isoisänsä olivat molemmat amiraaleja, ja sama urapolku odotti häntäkin. McCain suoritti laivaston upseerikoulun, jossa nuorukainen tunnettiin rämäpäisenä ja kurittomana oppilaana.

McCain kunnostautui Vietnamissa taistelulentäjänä. Vuonna 1968 hänen koneensa ammuttiin alas, ja lentäjä joutui pahasti haavoittuneena sotavangiksi. Amiraalin pojan vangitseminen oli suuri uutinen ja tärkeä propagandavoitto vietnamilaisille.

McCain virui yli viisi vuotta Hanoi Hiltoniksi kutsutussa sotilasvankilassa. Vietnamilaiset tarjoutuivat vapauttamaan McCainin propagandaeleenä, mutta tämä kieltäytyi tarjouksesta, koska se ei koskenut muitakin amerikkalaisvankeja.


Lentäjää painostettiin kidutuksella taipumaan tunnustuksiin ja ylistämään vangitsijoitaan. Vankeuden aikana McCain yritti itsemurhaa ja hänen tumma tukkansa harmaantui pysyvästi tuhkanvaaleaksi. Kidutuksen seurauksena McCain kärsi loppuvuotensa pahoista kivuista. Hänen toinen jalkansa oli rampa, eikä hän pystynyt kohottamaan käsivarsiaan yli vyötärölinjan.


Donald Trump vähätteli presidentinvaalikampanjansa aikana McCainia. ”Hän ei ole sotasankari”, Trump sanoi. “Hän oli sankari, koska jäi vangiksi. Minä pidän ihmisistä, jotka eivät jääneet vangeiksi.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trump itse vältti kutsunnat kantaluupiikkiensä takia.

Sunnuntaina Trump lähetti Twitterissä surunvalittelunsa McCainin perheelle.
McCain erosi laivastosta vuonna 1981 ja aloitti kongressin edustajainhuoneessa vuonna 1982. Vuonna 1986 hänet valittiin senaattiin, jossa hän palveli kuudetta kauttaan. Vuonna 2015 McCain nousi arvostetun senaatin puolustuskomitean puheenjohtajaksi.

Sotilastausta vaikutti monin tavoin McCainin poliittiseen uraan. Hän oli Yhdysvaltojen aktiivisen turvallisuuspolitiikan vahva, joskus haukkamainenkin kannattaja. Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen McCain tuki lujasti Yhdysvaltain sotatoimia Afganistanissa ja Irakissa.

Vanhemman valtiomiehen roolissaan McCain kiersi sairastumiseensa asti ahkerasti maailmalla amerikkalaisten etujen ja arvojen äänitorvena. Senaattori oli vankka sotilasliitto Naton tukija.

Toukokuussa 2018 McCain lausui The Wall Street Journalin kirjoituksessaan tylyn arvion Venäjän presidentistä Vladimir Putinista. ”Vladimir Putin on paha ihminen, jolla on pahat pyrkimykset. Niihin kuuluu halu tuhota Yhdysvaltojen johtama liberaali maailmanjärjestys, joka on tuonut ihmiskunnalle enemmän vakautta, vaurautta ja vapautta kuin ihmiskunnan historiassa on koskaan ennen nähty.”


McCain yritti presidentiksi kahdesti. Vuonna 2000 hän hävisi esivaalitaistelun George W. Bushille, vaikka sai paljon ihailua räväkän suorapuheisen tyylinsä ansiosta. Vuonna 2008 hän voitti republikaanien esivaalin, mutta hävisi lopullisen vaalin demokraattien Barack Obamalle.

Kampanja oli kiihkeä, mutta McCain ei sallinut sen menevän mudanheiton puolelle. Kun McCainin tukija hyökkäsi vaalitilaisuudessa ”arabi” Obamaa vastaan, senaattori vastasi: ”Ei, rouva. Hän on kunnollinen perheenisä ja kansalainen, jonka kanssa minulla vain sattuu olemaan erimielisyyksiä tärkeistä peruskysymyksistä – ja siitä tässä kampanjassa on kysymys.”


McCain olisi halunnut nimittää varapresidenttiehdokkaakseen demokraatti Joe Liebermanin, mutta hanke kaatui republikaanipuolueen johdon vastustukseen. Paikalle valittiin lopulta Alaskan kuvernööri Sarah Palin, joka osoittautui poliittiseksi katastrofiksi. McCain kertoi myöhemmin katuneensa ratkaisua.


Päätös oli McCainilla luonteenomainen, sillä hänet tunnettiin itsenäisenä ja joskus äkkipikaisena poliitikkona, joka oli kuitenkin valmis myönnytyksiin oman uransa takia. Poliittisesti McCain oli maltillinen konservatiivi, mutta siirtyi oikealle republikaanipuolueen mukana. Vuoden 2016 presidentinvaaleissa McCain varmisti uudelleenvalintansa Arizonan senaattoriksi asettumalla muodollisesti Trumpin taakse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trumpin presidenttikaudella McCain edusti kongressissa republikaanien perinteisiä arvoja, mikä teki hänestä yksinäisen miehen omassa puolueessaan. Senaattorin mukaan isänmaan etu oli tärkeämpi asia kuin puolueen tai oman presidentin etu. Siksi hän tuki FBI:tä ja muita viranomaisia, jotka selvittivät Venäjän sekaantumista vuoden 2016 vaaleihin.

McCain oli presidentille ja puoluejohdolle hankala tapaus, sillä arvostetun valtiomiehen sanoilla oli painoa. Niin oli myös McCainin äänellä, sillä republikaaneilla oli senaatissa ensin kahden ja myöhemmin vain yhden äänen enemmistö.

Kesällä 2017 senaattori antoi ratkaisevan äänen, kun senaatti kaatoi presidentti Trumpin yrityksen lakkauttaa Obamacarena tunnettu terveydenhoitouudistus.


Keväällä 2018 McCain arvosteli ankarasti CIA:n johtoon nimitettyä Gina Haspelia, joka on sekaantunut terrorismista epäiltyjen vankien kidutukseen.

Luonnostaan jyrkkäpuheinen McCain muuttui vielä suorasanaisemmaksi syöpädiagnoosinsa jälkeen.

Toukokuussa 2018 julkaistiin McCainin yhdessä Mark Salterin kanssa kirjoittama kirja The Restless Wave – Good Times, Just Causes, Great Fights, and Other Appreciations, jossa senaattori pohdiskeli amerikkalaisen politiikan nykytilaa ja arvosteli suorin sanoin presidentti Trumpia. Hänen mukaansa presidentti tuntuu ihailevan yksinvaltiaita enemmän kuin amerikkalaisia arvoja.


”En tiedä, mitä ajatella presidentti Trumpin vakaumuksesta, McCain kirjoitti. ”Hänen välinpitämättömyytensä pakolaisia, viattomia, vainottuja ja epätoivoisia miehiä, naisia ja lapsia kohtaan on huolestuttava. Tapa, jolla hän heistä puhuu, on vastenmielinen, ikään kuin he tulisivat maahamme ainoastaan sosiaalitukien tai terrorismin takia.”

McCain kirjoitti, ettei tiedä, kuinka kauan aikaa hänellä on jäljellä, mutta haluaa käyttää jäljellä olevat päivänsä puhumalla amerikkalaisille suoria totuuksia.

”Ennen lähtöäni haluaisin nähdä politiikkamme palavaan niihin tarkoitusperiin ja toimintatapoihin, jotka tekevät meidän historiastamme ainutlaatuisen muiden maiden historiaan verrattuna”, McCain kirjoitti. ”Haluaisin, että oppisimme taas ymmärtämään, että olemme enemmän samanlaisia kuin erilaisia.”

McCainin hautajaisseremonia pidetään Washingtonin katedraalissa. Muistopuheen McCainille pitävät entiset presidentit George W. Bush ja Barack Obama.

Senaattori välitti jo hyvissä ajoin presidentti Donald Trumpille viestin, ettei tämä ole tilaisuuteen tervetullut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • Saska Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  2. 2

   Suomalaisten riemastus Trumpin haravointi­kommenteista uutisoitiin laajasti kansain­välisessä mediassa – Mutta oliko Yhdysvaltain presidentti sittenkin oikeassa?

  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Pohjoiskorealainen sotilas pakeni vuosi sitten rajan yli luotisateessa – Nyt kenraalin poika antoi ensimmäisen haastattelun: ”Pelkäsin teloitusta”

  5. 5

   Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi, väittää tutkimus – Opetushallituksen pääjohtaja ihmettelee tuloksia

  6. 6

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  7. 7

   Raju takaa-ajo: Kahtasataa kaahannut mies ohitteli holtittomasti ja ajoi väärällä kaistalla keskellä asutusta Järvenpäässä

  8. 8

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  10. 10

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  6. 6

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  7. 7

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  8. 8

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  9. 9

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  10. 10

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää