Ulkomaat

Senaattori John McCain on kuollut 81-vuotiaana – McCain oli amerikkalaisen politiikan jättiläinen, joka muistutti kansa­kuntaa toisen­laisesta ajasta

John McCain oli perinteinen republikaani, joka ei halunnut Donald Trumpia edes hautajaisiinsa.

Washington

Amerikkalainen senaattori John McCain, 81, kuoli sunnuntaina aamuyöllä Suomen aikaa ranchillaan Arizonassa. McCainilla todettiin heinäkuussa 2017 aggressiivinen glioblastooma-aivokasvain, ja hoidot päätettiin keskeyttää perjantaina.

McCain oli amerikkalaisen politiikan jättiläinen, joka muistutti kansakuntaa toisenlaisesta ajasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

McCain syntyi 29. elokuuta 1936 sotilassukuun. Hänen isänsä ja isoisänsä olivat molemmat amiraaleja, ja sama urapolku odotti häntäkin. McCain suoritti laivaston upseerikoulun, jossa nuorukainen tunnettiin rämäpäisenä ja kurittomana oppilaana.

McCain kunnostautui Vietnamissa taistelulentäjänä. Vuonna 1968 hänen koneensa ammuttiin alas, ja lentäjä joutui pahasti haavoittuneena sotavangiksi. Amiraalin pojan vangitseminen oli suuri uutinen ja tärkeä propagandavoitto vietnamilaisille.

McCain virui yli viisi vuotta Hanoi Hiltoniksi kutsutussa sotilasvankilassa. Vietnamilaiset tarjoutuivat vapauttamaan McCainin propagandaeleenä, mutta tämä kieltäytyi tarjouksesta, koska se ei koskenut muitakin amerikkalaisvankeja.


Lentäjää painostettiin kidutuksella taipumaan tunnustuksiin ja ylistämään vangitsijoitaan. Vankeuden aikana McCain yritti itsemurhaa ja hänen tumma tukkansa harmaantui pysyvästi tuhkanvaaleaksi. Kidutuksen seurauksena McCain kärsi loppuvuotensa pahoista kivuista. Hänen toinen jalkansa oli rampa, eikä hän pystynyt kohottamaan käsivarsiaan yli vyötärölinjan.


Donald Trump vähätteli presidentinvaalikampanjansa aikana McCainia. ”Hän ei ole sotasankari”, Trump sanoi. “Hän oli sankari, koska jäi vangiksi. Minä pidän ihmisistä, jotka eivät jääneet vangeiksi.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trump itse vältti kutsunnat kantaluupiikkiensä takia.

Sunnuntaina Trump lähetti Twitterissä surunvalittelunsa McCainin perheelle.
McCain erosi laivastosta vuonna 1981 ja aloitti kongressin edustajainhuoneessa vuonna 1982. Vuonna 1986 hänet valittiin senaattiin, jossa hän palveli kuudetta kauttaan. Vuonna 2015 McCain nousi arvostetun senaatin puolustuskomitean puheenjohtajaksi.

Sotilastausta vaikutti monin tavoin McCainin poliittiseen uraan. Hän oli Yhdysvaltojen aktiivisen turvallisuuspolitiikan vahva, joskus haukkamainenkin kannattaja. Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen McCain tuki lujasti Yhdysvaltain sotatoimia Afganistanissa ja Irakissa.

Vanhemman valtiomiehen roolissaan McCain kiersi sairastumiseensa asti ahkerasti maailmalla amerikkalaisten etujen ja arvojen äänitorvena. Senaattori oli vankka sotilasliitto Naton tukija.

Toukokuussa 2018 McCain lausui The Wall Street Journalin kirjoituksessaan tylyn arvion Venäjän presidentistä Vladimir Putinista. ”Vladimir Putin on paha ihminen, jolla on pahat pyrkimykset. Niihin kuuluu halu tuhota Yhdysvaltojen johtama liberaali maailmanjärjestys, joka on tuonut ihmiskunnalle enemmän vakautta, vaurautta ja vapautta kuin ihmiskunnan historiassa on koskaan ennen nähty.”


McCain yritti presidentiksi kahdesti. Vuonna 2000 hän hävisi esivaalitaistelun George W. Bushille, vaikka sai paljon ihailua räväkän suorapuheisen tyylinsä ansiosta. Vuonna 2008 hän voitti republikaanien esivaalin, mutta hävisi lopullisen vaalin demokraattien Barack Obamalle.

Kampanja oli kiihkeä, mutta McCain ei sallinut sen menevän mudanheiton puolelle. Kun McCainin tukija hyökkäsi vaalitilaisuudessa ”arabi” Obamaa vastaan, senaattori vastasi: ”Ei, rouva. Hän on kunnollinen perheenisä ja kansalainen, jonka kanssa minulla vain sattuu olemaan erimielisyyksiä tärkeistä peruskysymyksistä – ja siitä tässä kampanjassa on kysymys.”


McCain olisi halunnut nimittää varapresidenttiehdokkaakseen demokraatti Joe Liebermanin, mutta hanke kaatui republikaanipuolueen johdon vastustukseen. Paikalle valittiin lopulta Alaskan kuvernööri Sarah Palin, joka osoittautui poliittiseksi katastrofiksi. McCain kertoi myöhemmin katuneensa ratkaisua.


Päätös oli McCainilla luonteenomainen, sillä hänet tunnettiin itsenäisenä ja joskus äkkipikaisena poliitikkona, joka oli kuitenkin valmis myönnytyksiin oman uransa takia. Poliittisesti McCain oli maltillinen konservatiivi, mutta siirtyi oikealle republikaanipuolueen mukana. Vuoden 2016 presidentinvaaleissa McCain varmisti uudelleenvalintansa Arizonan senaattoriksi asettumalla muodollisesti Trumpin taakse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trumpin presidenttikaudella McCain edusti kongressissa republikaanien perinteisiä arvoja, mikä teki hänestä yksinäisen miehen omassa puolueessaan. Senaattorin mukaan isänmaan etu oli tärkeämpi asia kuin puolueen tai oman presidentin etu. Siksi hän tuki FBI:tä ja muita viranomaisia, jotka selvittivät Venäjän sekaantumista vuoden 2016 vaaleihin.

McCain oli presidentille ja puoluejohdolle hankala tapaus, sillä arvostetun valtiomiehen sanoilla oli painoa. Niin oli myös McCainin äänellä, sillä republikaaneilla oli senaatissa ensin kahden ja myöhemmin vain yhden äänen enemmistö.

Kesällä 2017 senaattori antoi ratkaisevan äänen, kun senaatti kaatoi presidentti Trumpin yrityksen lakkauttaa Obamacarena tunnettu terveydenhoitouudistus.


Keväällä 2018 McCain arvosteli ankarasti CIA:n johtoon nimitettyä Gina Haspelia, joka on sekaantunut terrorismista epäiltyjen vankien kidutukseen.

Luonnostaan jyrkkäpuheinen McCain muuttui vielä suorasanaisemmaksi syöpädiagnoosinsa jälkeen.

Toukokuussa 2018 julkaistiin McCainin yhdessä Mark Salterin kanssa kirjoittama kirja The Restless Wave – Good Times, Just Causes, Great Fights, and Other Appreciations, jossa senaattori pohdiskeli amerikkalaisen politiikan nykytilaa ja arvosteli suorin sanoin presidentti Trumpia. Hänen mukaansa presidentti tuntuu ihailevan yksinvaltiaita enemmän kuin amerikkalaisia arvoja.


”En tiedä, mitä ajatella presidentti Trumpin vakaumuksesta, McCain kirjoitti. ”Hänen välinpitämättömyytensä pakolaisia, viattomia, vainottuja ja epätoivoisia miehiä, naisia ja lapsia kohtaan on huolestuttava. Tapa, jolla hän heistä puhuu, on vastenmielinen, ikään kuin he tulisivat maahamme ainoastaan sosiaalitukien tai terrorismin takia.”

McCain kirjoitti, ettei tiedä, kuinka kauan aikaa hänellä on jäljellä, mutta haluaa käyttää jäljellä olevat päivänsä puhumalla amerikkalaisille suoria totuuksia.

”Ennen lähtöäni haluaisin nähdä politiikkamme palavaan niihin tarkoitusperiin ja toimintatapoihin, jotka tekevät meidän historiastamme ainutlaatuisen muiden maiden historiaan verrattuna”, McCain kirjoitti. ”Haluaisin, että oppisimme taas ymmärtämään, että olemme enemmän samanlaisia kuin erilaisia.”

McCainin hautajaisseremonia pidetään Washingtonin katedraalissa. Muistopuheen McCainille pitävät entiset presidentit George W. Bush ja Barack Obama.

Senaattori välitti jo hyvissä ajoin presidentti Donald Trumpille viestin, ettei tämä ole tilaisuuteen tervetullut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • Saska Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  4. 4

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  6. 6

   Pääministeri Theresa Maysta tuli sylky­kuppi, mutta kapinallisilla on kaksi merkittävää ongelmaa

  7. 7

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  8. 8

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  9. 9

   Väitöskirja: Iltalehti saattaa lopettaa printtiversionsa ensi vuonna

  10. 10

   Keskiviikkona syntynyt pieni poika Kairavuo kuuluu yhä hupenevaan joukkoon – Voiko suomalaiset saada poliittisilla päätöksillä synnyttämään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  8. 8

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  9. 9

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  10. 10

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää