Ulkomaat

YK:n raportti: Myanmarin sotilas­johdolla oli ”aikomus kansan­murhaan” – rohingya-muslimeja on poltettu koteihinsa, raiskattu läheistensä edessä ja silvottu

YK haluaa, että Myanmarin asevoimien komentajan ja viiden muun korkea-arvoisen asevoimien edustajan osallisuus kansanmurhaan ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan tutkitaan. Myanmarista on paennut yli 700 000 rohingya-vähemmistöön kuuluvaa ihmistä. Väkivaltaisuudet puhkesivat viime kesänä.

Myanmarin asevoimien komentaja on asetettava syytteeseen rohingya-vähemmistöön kohdistuvasta kansanmurhasta, YK:n raportissa vaadittiin maanantaina.

YK katsoo, että asevoimien komentajan lisäksi kansainvälisen tutkinnan pitäisi kohdistua myös viiteen muuhun korkea-arvoiseen asevoimien edustajaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

YK:n ihmisoikeusneuvoston käynnistämän selvityksen mukaan tutkinnassa pitäisi selvittää, ovatko kyseiset asevoimien edustajat syyllistyneet esimerkiksi rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Raportin mukaan sotilasjohdon edustajilla oli ”aikomus kansanmurhaan”, ja siitä on todisteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myanmarista on paennut Bangladeshiin yli 700 000 rohingya-vähemmistöön kuuluvaa ihmistä. Myanmar on kiistänyt syytökset siitä, että maassa olisi meneillään etninen puhdistus. Myanmarin hallinto ei tuoreeltaan vastannut YK:n raportissa esitettyihin vaatimuksiin ja syytöksiin, kertoi uutistoimisto Reuters.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimiston maanantaina julkaisemassa raportissa Myanmarin viime vuonna alkaneita puhdistuksia kuvataan ”ihmisoikeuskatastrofiksi”.

Kaiken kaikkiaan raportti pitää Myanmarin hallinnon rohingyoihin kohdistamia toimia ”täysin suhteettomina tosiasiallisiin turvallisuusuhkiin nähden”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime kesänä alkaneiden väkivaltaisuuksien taustalla olivat pitkään jatkuneet jännitteet rohingya-muslimien ja Myanmarin valtaväestön välillä. Enemmistö myanmarilaisista on buddhalaisia.

Rohingyoille ei ole kansalaisuutta, vaikka he ovat asuneet Myanmarin alueella sukupolvien ajan. Maan hallinto pitää heitä Bangladeshista tulleina laittomina siirtolaisina.

Viime elokuussa rohingyojen asemaa ajava kapinallisryhmittymä Arakanin rohingyojen pelastusarmeija (Arsa) hyökkäsi kymmeniin Myanmarin turvallisuusjoukkojen kohteisiin. Tästä alkoi armeijan voimakas vastareaktio, joka ajoi sadat tuhannet rohingyat pois kodeistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurin osa väkivaltaisuuksista tapahtui viime vuoden elo–lokakuussa Rakhinen, Shanin ja Kachinin osavaltiossa. Täyttä rauhaa ei ole vieläkään saavutettu.

YK:n raportin mukaan rohingyoja tapettiin joukoittain useissa kylissä. Tietyissä tapauksissa kerralla tapettiin satoja ihmisiä. Arviota noin 10 000 kuolleesta pidettiin raportissa maltillisena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Raportin mukaan esimerkiksi Min Gyin ja Maung Nun kylissä asukkaat koottiin yhteen, minkä jälkeen miehet ja pojat erotettiin muista ja tapettiin. Min Gyissä naiset ja tytöt vietiin läheisiin taloihin, joissa heidät joukkoraiskattiin. Sen jälkeen heidät joko tapettiin tai pahoinpideltiin. Talot lukittiin ja sytytettiin tuleen, vain harva selvisi.

Ihmisiä tapettiin tiettävästi myös ampumalla ja teräaseiden avulla. Osa poltettiin omien kotiensa mukana. Tahallaan sytytetyissä paloissa kuoli raportin mukaan etenkin vanhuksia, lapsia ja vammautuneita, jotka eivät pystyneet pakenemaan.

Satelliittikuvien mukaan ainakin 392 kylää on tuhottu kokonaan tai osittain, raportissa kerrotaan.

Raiskauksia ja muuta seksuaalista väkivaltaa esiintyi paljon. Raportin mukaan Myanmarin asevoimien edustajat joukkoraiskasivat ihmisiä ainakin kymmenessä kylässä Rakhinen osavaltiossa. Joskus jopa 40 naista ja tyttöä raiskattiin samanaikaisesti.

”Olin onnekas, minua raiskasi vain kolme miestä”, eräs selviytyjä kertoi raportissa.

Raiskaukset tehtiin yleensä julkisella paikalla, perheen tai yhteisön silmien edessä. Raportin mukaan käytäntö maksimoi uhrien trauman.

Tietyissä tapauksissa äitejä raiskattiin lastensa edessä. Raportin mukaan raiskaukset kohdistuivat etenkin 13–25-vuotiaisiin, ja kohteiksi otettiin myös raskaana olleita.

Naisia ja tyttöjä siepattiin, vangittiin ja raiskattiin systemaattisesti, raportti kertoo. Uhrit loukkaantuivat usein pahoin joko ennen raiskausta tai sen aikana. Raportin mukaan osa naisista raiskattiin veitsillä tai kepeillä.

Useat raiskatuista tapettiin, ja eloonjääneistä osa kuoli saamiinsa vammoihin. Selviytyneille jäi vakavia traumoja, minkä lisäksi he leimautuivat yhteisönsä silmissä.

Myös miehiä ja poikia raiskattiin. Heitä myös silvottiin ja kidutettiin seksuaalissävytteisesti, raportissa kerrotaan.

Myanmarista pakoon lähteneistä rohingyoista osa matkasi päiviä tai viikkoja läpi metsien ja yli vuorten päästäkseen Bangladeshiin.

Monet pakenijat kuolivat matkan varrella. Esimerkiksi osa naisista joutui synnyttämään matkan aikana, eivätkä kaikki vauvat selvinneet hengissä. Lisäksi tuntematon määrä ihmisiä hukkui, kun pakenemiseen käytettyjä veneitä kaatui tai joen ylittäminen uimalla epäonnistui.

Raportin mukaan Myanmarin asevoimat tappoivat rohingyoja myös pakomatkan varrella ja rajanylityspaikoilla. Asevoimien vuonna 2017 raja-alueella virittämät maamiinat tappoivat ja haavoittuvat niin ikään ihmisiä, raportissa kerrotaan.

Väkivaltaisuudet kohdistuivat myös lapsiin. Raportin tekijöiden mukaan Bangladeshin puolelle saapui lukuisia lapsia, jotka olivat joutuneet eroon vanhemmistaan tai joiden vanhemmat oli tapettu. Lapsissa oli jälkiä, jotka vaikuttivat tulleen luodista tai teräaseesta. Lisäksi osalla lapsista oli palovammoja.

Myanmarin puolella puskutraktorit ovat ajaneet maan tasalle niin tuhoutuneita kuin käyttökelpoisia rakennuksia rohingyojen kotiseuduilla. Raportin mukaan samalla on tuhoutunut rikoksiin liittyvää todistusaineistoa. Rohingyojen asumusten tilalle on rakennettu esimerkiksi turvallisuusjoukkojen toimipisteitä ja asumuksia muihin etnisiin ryhmiin kuuluville ihmisille.

Raportissa todetaan, että Myanmarin asevoimien lisäksi myös ei-valtiolliset aseelliset ryhmittymät ovat syyllistyneet siviileihin kohdistuneisiin rikoksiin. Myös nämä tahot pitää saattaa vastuuseen teoistaan, raportin tekijät toteavat. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty kertoi toukokuussa, että rohingyakansaan kuuluva kapinallisryhmä murhasi jopa 99 hindusiviiliä Rakhinen osavaltiossa Myanmarissa viime elokuussa.

YK:n raporttia varten tehtiin 875 haastattelua uhrien ja silminnäkijöiden kanssa. Lisäksi raportissa huomioitiin dokumenttien, satelliittikuvien, valokuvien ja videoiden tarjoamaa todistusaineistoa. Raporttiin hyväksyttiin vain sellaiset tiedot, jotka pystyttiin varmistamaan, raportissa kerrotaan.

Myanmarin johtohahmo, rauhan Nobelilla palkittu Aung San Suu Kyi on raportin mukaan epäonnistunut käyttämään ”moraalista auktoriteettiaan” ja suojelemaan siviilejä. Raportin mukaan hänen hallintonsa on ollut osallinen julmiin rikoksiin.

Raportissa arvosteltiin myös sosiaalisen median jättiyhtiötä Facebookia siitä, että se on sallinut tuotettaan käytettävän väkivallan ja vihan lietsomiseen.

Facebook kertoi maanantaina, että se poistaa Myanmarin sotilasjohtoon kuuluvien henkilöiden tilejä. Lisäksi erinäisten järjestöjen Facebook-sivuja suljetaan, kertoi Reuters.

Maailmalla YK:n raportti sai huolestuneen vastaanoton.

Euroopan unionin johtajiston on tarkoitus tavat Myanmar-raportin kirjoittajia tällä viikolla.

”Ne ihmiset, jotka ovat vastuussa väitetyistä vakavista ja systemaattisista ihmisoikeusrikkomuksista on saatettava vastuuseen”, sanoi Euroopan komission tiedottaja Reutersin mukaan.

Hän totesi, että mahdollisista toimista on keskusteltava jäsenmaiden kesken.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Myanmar
 • YK
 • Rohingyat
 • Linda Laine

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  2. 2

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  3. 3

   Kalifornian paloalueella vieraillut Trump neuvoi ottamaan Suomesta mallia maastopalojen ehkäisyssä

  4. 4

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  5. 5

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  6. 6

   Nämä perusasiat ymmärtämällä muutut mukavammaksi ihmiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  8. 8

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  9. 9

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  8. 8

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  9. 9

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  11. Näytä lisää