Ulkomaat

YK:n raportti: Myanmarin sotilas­johdolla oli ”aikomus kansan­murhaan” – rohingya-muslimeja on poltettu koteihinsa, raiskattu läheistensä edessä ja silvottu

YK haluaa, että Myanmarin asevoimien komentajan ja viiden muun korkea-arvoisen asevoimien edustajan osallisuus kansanmurhaan ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan tutkitaan. Myanmarista on paennut yli 700 000 rohingya-vähemmistöön kuuluvaa ihmistä. Väkivaltaisuudet puhkesivat viime kesänä.

Myanmarin asevoimien komentaja on asetettava syytteeseen rohingya-vähemmistöön kohdistuvasta kansanmurhasta, YK:n raportissa vaadittiin maanantaina.

YK katsoo, että asevoimien komentajan lisäksi kansainvälisen tutkinnan pitäisi kohdistua myös viiteen muuhun korkea-arvoiseen asevoimien edustajaan.

YK:n ihmisoikeusneuvoston käynnistämän selvityksen mukaan tutkinnassa pitäisi selvittää, ovatko kyseiset asevoimien edustajat syyllistyneet esimerkiksi rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Raportin mukaan sotilasjohdon edustajilla oli ”aikomus kansanmurhaan”, ja siitä on todisteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myanmarista on paennut Bangladeshiin yli 700 000 rohingya-vähemmistöön kuuluvaa ihmistä. Myanmar on kiistänyt syytökset siitä, että maassa olisi meneillään etninen puhdistus. Myanmarin hallinto ei tuoreeltaan vastannut YK:n raportissa esitettyihin vaatimuksiin ja syytöksiin, kertoi uutistoimisto Reuters.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimiston maanantaina julkaisemassa raportissa Myanmarin viime vuonna alkaneita puhdistuksia kuvataan ”ihmisoikeuskatastrofiksi”.

Kaiken kaikkiaan raportti pitää Myanmarin hallinnon rohingyoihin kohdistamia toimia ”täysin suhteettomina tosiasiallisiin turvallisuusuhkiin nähden”.

Viime kesänä alkaneiden väkivaltaisuuksien taustalla olivat pitkään jatkuneet jännitteet rohingya-muslimien ja Myanmarin valtaväestön välillä. Enemmistö myanmarilaisista on buddhalaisia.

Rohingyoille ei ole kansalaisuutta, vaikka he ovat asuneet Myanmarin alueella sukupolvien ajan. Maan hallinto pitää heitä Bangladeshista tulleina laittomina siirtolaisina.

Viime elokuussa rohingyojen asemaa ajava kapinallisryhmittymä Arakanin rohingyojen pelastusarmeija (Arsa) hyökkäsi kymmeniin Myanmarin turvallisuusjoukkojen kohteisiin. Tästä alkoi armeijan voimakas vastareaktio, joka ajoi sadat tuhannet rohingyat pois kodeistaan.

Suurin osa väkivaltaisuuksista tapahtui viime vuoden elo–lokakuussa Rakhinen, Shanin ja Kachinin osavaltiossa. Täyttä rauhaa ei ole vieläkään saavutettu.

YK:n raportin mukaan rohingyoja tapettiin joukoittain useissa kylissä. Tietyissä tapauksissa kerralla tapettiin satoja ihmisiä. Arviota noin 10 000 kuolleesta pidettiin raportissa maltillisena.

Raportin mukaan esimerkiksi Min Gyin ja Maung Nun kylissä asukkaat koottiin yhteen, minkä jälkeen miehet ja pojat erotettiin muista ja tapettiin. Min Gyissä naiset ja tytöt vietiin läheisiin taloihin, joissa heidät joukkoraiskattiin. Sen jälkeen heidät joko tapettiin tai pahoinpideltiin. Talot lukittiin ja sytytettiin tuleen, vain harva selvisi.

Ihmisiä tapettiin tiettävästi myös ampumalla ja teräaseiden avulla. Osa poltettiin omien kotiensa mukana. Tahallaan sytytetyissä paloissa kuoli raportin mukaan etenkin vanhuksia, lapsia ja vammautuneita, jotka eivät pystyneet pakenemaan.

Satelliittikuvien mukaan ainakin 392 kylää on tuhottu kokonaan tai osittain, raportissa kerrotaan.

Raiskauksia ja muuta seksuaalista väkivaltaa esiintyi paljon. Raportin mukaan Myanmarin asevoimien edustajat joukkoraiskasivat ihmisiä ainakin kymmenessä kylässä Rakhinen osavaltiossa. Joskus jopa 40 naista ja tyttöä raiskattiin samanaikaisesti.

”Olin onnekas, minua raiskasi vain kolme miestä”, eräs selviytyjä kertoi raportissa.

Raiskaukset tehtiin yleensä julkisella paikalla, perheen tai yhteisön silmien edessä. Raportin mukaan käytäntö maksimoi uhrien trauman.

Tietyissä tapauksissa äitejä raiskattiin lastensa edessä. Raportin mukaan raiskaukset kohdistuivat etenkin 13–25-vuotiaisiin, ja kohteiksi otettiin myös raskaana olleita.

Naisia ja tyttöjä siepattiin, vangittiin ja raiskattiin systemaattisesti, raportti kertoo. Uhrit loukkaantuivat usein pahoin joko ennen raiskausta tai sen aikana. Raportin mukaan osa naisista raiskattiin veitsillä tai kepeillä.

Useat raiskatuista tapettiin, ja eloonjääneistä osa kuoli saamiinsa vammoihin. Selviytyneille jäi vakavia traumoja, minkä lisäksi he leimautuivat yhteisönsä silmissä.

Myös miehiä ja poikia raiskattiin. Heitä myös silvottiin ja kidutettiin seksuaalissävytteisesti, raportissa kerrotaan.

Myanmarista pakoon lähteneistä rohingyoista osa matkasi päiviä tai viikkoja läpi metsien ja yli vuorten päästäkseen Bangladeshiin.

Monet pakenijat kuolivat matkan varrella. Esimerkiksi osa naisista joutui synnyttämään matkan aikana, eivätkä kaikki vauvat selvinneet hengissä. Lisäksi tuntematon määrä ihmisiä hukkui, kun pakenemiseen käytettyjä veneitä kaatui tai joen ylittäminen uimalla epäonnistui.

Raportin mukaan Myanmarin asevoimat tappoivat rohingyoja myös pakomatkan varrella ja rajanylityspaikoilla. Asevoimien vuonna 2017 raja-alueella virittämät maamiinat tappoivat ja haavoittuvat niin ikään ihmisiä, raportissa kerrotaan.

Väkivaltaisuudet kohdistuivat myös lapsiin. Raportin tekijöiden mukaan Bangladeshin puolelle saapui lukuisia lapsia, jotka olivat joutuneet eroon vanhemmistaan tai joiden vanhemmat oli tapettu. Lapsissa oli jälkiä, jotka vaikuttivat tulleen luodista tai teräaseesta. Lisäksi osalla lapsista oli palovammoja.

Myanmarin puolella puskutraktorit ovat ajaneet maan tasalle niin tuhoutuneita kuin käyttökelpoisia rakennuksia rohingyojen kotiseuduilla. Raportin mukaan samalla on tuhoutunut rikoksiin liittyvää todistusaineistoa. Rohingyojen asumusten tilalle on rakennettu esimerkiksi turvallisuusjoukkojen toimipisteitä ja asumuksia muihin etnisiin ryhmiin kuuluville ihmisille.

Raportissa todetaan, että Myanmarin asevoimien lisäksi myös ei-valtiolliset aseelliset ryhmittymät ovat syyllistyneet siviileihin kohdistuneisiin rikoksiin. Myös nämä tahot pitää saattaa vastuuseen teoistaan, raportin tekijät toteavat. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty kertoi toukokuussa, että rohingyakansaan kuuluva kapinallisryhmä murhasi jopa 99 hindusiviiliä Rakhinen osavaltiossa Myanmarissa viime elokuussa.

YK:n raporttia varten tehtiin 875 haastattelua uhrien ja silminnäkijöiden kanssa. Lisäksi raportissa huomioitiin dokumenttien, satelliittikuvien, valokuvien ja videoiden tarjoamaa todistusaineistoa. Raporttiin hyväksyttiin vain sellaiset tiedot, jotka pystyttiin varmistamaan, raportissa kerrotaan.

Myanmarin johtohahmo, rauhan Nobelilla palkittu Aung San Suu Kyi on raportin mukaan epäonnistunut käyttämään ”moraalista auktoriteettiaan” ja suojelemaan siviilejä. Raportin mukaan hänen hallintonsa on ollut osallinen julmiin rikoksiin.

Raportissa arvosteltiin myös sosiaalisen median jättiyhtiötä Facebookia siitä, että se on sallinut tuotettaan käytettävän väkivallan ja vihan lietsomiseen.

Facebook kertoi maanantaina, että se poistaa Myanmarin sotilasjohtoon kuuluvien henkilöiden tilejä. Lisäksi erinäisten järjestöjen Facebook-sivuja suljetaan, kertoi Reuters.

Maailmalla YK:n raportti sai huolestuneen vastaanoton.

Euroopan unionin johtajiston on tarkoitus tavat Myanmar-raportin kirjoittajia tällä viikolla.

”Ne ihmiset, jotka ovat vastuussa väitetyistä vakavista ja systemaattisista ihmisoikeusrikkomuksista on saatettava vastuuseen”, sanoi Euroopan komission tiedottaja Reutersin mukaan.

Hän totesi, että mahdollisista toimista on keskusteltava jäsenmaiden kesken.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Myanmar
 • YK
 • Rohingyat
 • Linda Laine

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  4. 4

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  7. 7

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  8. 8

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  9. 9

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  10. 10

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  10. 10

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  5. 5

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää