Ulkomaat

”Kun minut vihittiin papiksi, päätin etten ikinä sano ei siihen, mitä kirkko pyytää” – Monsignore Tuomo T. Vimparille pappeus on palvelutehtävä ja elämän sisältö

Paavillinen diplomaatti Tuomo T. Vimpari tietää, miten kauas katolisen kirkon ääni kantaa.

Monsignore Tuomo T. Vimpari vastaa videopuheluun Nige­rian pääkaupungin Abujan diplomaattikorttelissa.

”Kun minut vihittiin papiksi, päätin etten ikinä sano ei siihen, mitä kirkko pyytää. Siksi olen nyt viisikymppisenä täällä”, hän kertoo naurahtaen.

Helmikuussa Nigeriaan saapunut Vimpari on paavillinen diplomaatti, ja hänen työpaikkansa on apostolinen nuntiatuuri eli Pyhän istuimen suurlähetystöä vastaava edustusto. Pyhä istuin on kansainvälinen suvereeni toimija, joka hallinnoi Vatikaanivaltiota ja katolista kirkkoa.

Vimparin tittelinä on nuntiatuurineuvos, joka vastaa lähetystöneuvosta. Edustuston hierar­kiassa hän on kakkosena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vimpari kertoo olevansa eräänlainen pioneeri, sillä Pyhän istuimen diplomaattipalvelussa ei ennen häntä ollut pohjoismaalaisia.

Sitten haastattelu mutkistuu. Vimpari ei nimittäin mielellään kommentoi työnsä sisältöä eikä paavi Franciscusta, koska on suoraan tämän palveluksessa.

”Yksi työni vaikeimmista piirteistä on se, että ulkopuoliset eivät sitä ymmärrä. Miten he voisivatkaan? Tehtävistäni suuri osa on luottamuksellisia”, hän linjaa.

Normityöpäivän kulusta hän kyllä kertoo. ”Vaikka olemme toimistotöissä tunteja, hoidamme lisäksi normaalit velvollisuutemme pappeina.”

Se tarkoittaa messun viettämistä nuntiatuurin kappelissa paikallisille ja diplomaateille, rippien kuuntelua, käyntejä sairaiden luona ja niin edelleen. Iltoihin kertyy lisäksi lähetystöjen tai valtionhallinnon vastaanottoja.

”En silti valita”, Vimpari huomauttaa. Hän sanoo olevansa enemmän palvelutehtävässä kuin työssä, sillä pappeus on hänen elämänsä sisältö. ”Se on substanssi. Diplomaatintehtävä on lähinnä aksidenssi.”

Kirkko voi vielä joskus siirtää hänet diplomatiasta ihan muihin tehtäviin, mutta sekin sopii.

”Jos alkaisin valikoida tehtä­viäni, kärsisi kutsumukseni ytimessä oleva palvelu.”

Vimpari kertoo rukoilevansa kadonneiden puolesta joka päivä. Valinta on täynnä merkitystä. ”Kirkko kantaa rukouksissaan heitäkin, joita emme ole tunteneet”, hän sanoo.

Vimpari muistaa, miten hän nuorena Helsingin yliopiston valtiotieteiden opiskelijana tähtäsi uralle Suomen tai EU:n diplomaattina.

Opiskeluaikana hän avusti usein kirkossa. Kun hän sai sitten kutsumuksen pappeuteen, hän aikoi jättää opintonsa.

Helsingin katolisen hiippakunnan silloinen piispa Paul Ver­schuren vaati Vimparia kuitenkin viemään opinnot päätökseen. Sitten piispa lähetti hänet Roomaan.

Siellä Vimparista tuli ensimmäinen suomalainen, joka on väitellyt kanonisen oikeustieteen tohtoriksi Paavillisessa grego­riaanisessa yliopistossa.

Kun puhutaan paavillisista diplomaateista, puhutaan perinteistä. Jo 400-luvulla oli Konstantinopolissa paavin lähettiläitä.

Pyhän istuimen nykyiset diplomaatit käyvät Paavillisen diplomaattiakatemian, joka on perustettu 1701. Se on vanhin yhä toimiva alan oppilaitos koko maailmassa.

Vimpari valmistui sieltä 2006, jälleen pioneerina eli ensimmäisenä suomalaisena.

Akatemiaan ei haeta vaan Pyhä istuin kutsuu pappeja sinne harkintansa mukaan. Saamaansa koulutusta Vimpari kiittelee.

”Valmistuessani koin olevani hyvin valmis näihin tehtäviin, vaikka saan oppia niissä jatkuvasti uutta.”

Kun Pyhä istuin valitsee edustajilleen kohdemaat, heidän toiveitaan ei kysellä. Ennen Nige­riaa Vimpari on jo edustanut Ukrainassa, Saksassa ja Intiassa. Hän ei kuitenkaan näe sitä diplomaatinurana.

”Kirkko on karismaattinen ja hierarkkinen, ja jotkut liittävät jälkimmäiseen piirteeseen ura-ajattelun. Se on kirkolle silti vieras näkökulma.”

Papilla on kutsumus. Hän ei ole ammatissa.

Vimpari tekee jatkuvasti eri maihin opintomatkoja, joilla hän tutustuu katoliseen kirkkoon koko maailmassa.

”Keskushallinto palvelee uskoa ja ykseyttä, mutta kirkon moninaisuus ja luovuus löytyy paikalliskirkoista. Ei siis ole yhtä tapaa olla elävä kirkko”, hän innostuu.

Hän muistuttaa useasti, että kirkko haluaa olla maailman kanssa vuorovaikutuksessa, sillä avoin dialogi ihmisten, uskontojen ja kulttuurien kanssa on opettavaista.

Vimpari on myös havainnut, että kirkon ääni kuuluu maailmassa ihmeen hyvin.

”Yllätyin esimerkiksi Intian maaseudulla ja Nepalissa, kun ihmiset sielläkin tiesivät, mitä paavi Franciscus oli sanonut.”

Kuka?

Tuomo T. Vimpari


 Syntyi 1968 Nokialla.

 Katolinen pappi, paavillinen diplomaatti. Paavin myöntämä arvonimi Monsignore, Hänen Pyhyytensä kappalainen 2009.

 Kanonisen oikeustieteen tohtori, Paavillinen gregoriaaninen yliopisto, Rooma 2003.

 Paavillinen diplomaatti-akatemia, Vatikaani 2006. Teol.lis., Péter Pázmányn katolinen yliopisto, Budapest 2008. VTM, Helsingin yliopisto 1994.

 Helsingin katolisen hiippakunnan yleisvikaari ja Helsingin Pyhän Henrikin katedraaliseurakunnan assistentti 2003–2004. Katolisen tiedotuskeskuksen johtaja 2001–2004. Pappisvihkimys 1999. Diakoni 1998.

 Suomen ja Vatikaanin kansalainen.

 Täyttää 50 vuotta keskiviikkona 29. elokuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • 50-vuotias
 • Katolinen kirkko
 • Petri Immonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eduskunta äänesti Timo Soinin luottamuksen puolesta äänin 101–60 – HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Kapinalippu nousi asunnottomien asuntolan lipputankoon Hietaniemenkadulla – Tuntematon pilailija onnistui täydellisesti: lippu on jumissa eikä sitä saada alas

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   Näin kansanedustajat äänestivät Soinin luottamuksesta – kokoomuslaisista viisi oli poissa äänestyksestä

  6. 6

   Mies kylvi pelkoa naapureissa vuosien ajan ja soitteli yötä myötä haitaria Haagassa – Oikeus: Miehen sai häätää

  7. 7

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Keskusta ja kokoomus ottivat sinisten uhkauksen todesta – lopulta Soini-äänestyksessä on kyse vain valta­politiikasta

  9. 9

   Sauberin tallipäällikkö nostaa yhden Kimi Räikkösen taidon ylitse muiden: ”Hän on siinä ehkä kaikkein paras”

  10. 10

   Poliisi: ”Nasujaisten” jatkot kärjistyivät Vantaalla sivullisten hakkaamiseksi – juhlijoilla ollut mukanaan myös teräaseita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  7. 7

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  8. 8

   Eduskunta äänesti Timo Soinin luottamuksen puolesta äänin 101–60 – HS seuraa hetki hetkeltä

  9. 9

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  10. 10

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Näin kansanedustajat äänestivät Soinin luottamuksesta – kokoomuslaisista viisi oli poissa äänestyksestä
  3. Helsingin koulujen kirjasäästöt saavat opettajat ja vanhemmat keksimään epätoivoisia keinoja – Sanakokeiden sanalistoja päntätään jopa kännykkäkuvista
  4. Kaikkien aikojen nuorin ja runoilija kisaavat arvostetusta Man Booker-palkinnosta
  5. Eduskunta äänesti Timo Soinin luottamuksen puolesta äänin 101–60 – HS seuraa hetki hetkeltä
  6. Presidentti Niinistö: Otin Sentsovin esille Putinin kanssa – Venäjällä vangittu ukrainalainen elokuvaohjaaja ollut syömälakossa 130 päivää
  7. Australialais­jalkapalloilijat pukeutuivat Serena ja Venus Williamsiksi ja maalasivat ihonsa mustaksi – poistivat kuvan rasismisyytösten jälkeen
  8. Keskusta ja kokoomus ottivat sinisten uhkauksen todesta – lopulta Soini-äänestyksessä on kyse vain valta­politiikasta
  9. Bloomberg: Emirates-lentoyhtiö kaavailee tappiollisen Etihadin lentoliikenteen ostoa – liitossa syntyisi maailman suurin lentoyhtiö
  10. Hans Rosling saa lukijan innostumaan siitä, ettei peli ole vielä menetetty: Faktojen maailma taistelee globaalia tyhmyyttä vastaan
  11. Kapinalippu nousi asunnottomien asuntolan lipputankoon Hietaniemenkadulla – Tuntematon pilailija onnistui täydellisesti: lippu on jumissa eikä sitä saada alas
  12. Näytä lisää