Ulkomaat

Ranskan presidentti Emmanuel Macron pääsee puhumaan lempi­aiheistaan – HS kokosi Suomen-vierailun tärkeimmät keskustelun­aiheet

Emmanuel Macron tapaa tällä viikolla sekä presidentti Niinistön että pääministeri Sipilän. Asialistalla on monia EU-aiheita sekä turvallisuus- ja ympäristöpolitiikkaa.

Kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron saapuu keskiviikkona Suomeen, hän keskustelee presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa ulkopolitiikan lempilapsistaan, kuten Euroopan unionista sekä turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta.

Torstaina aamupäivällä Niinistö isännöi Macronia Presidentinlinnassa, ja iltapäivällä Macron tapaa Sipilän Kesärannassa.

Kokosimme vierailun asiakysymysten keskeisimmät kohdat.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä EU:n puolustus

Macron on kautensa alusta lähtien halunnut kammeta unionin yhteistyöhön joka tasolla nopeammin, korkeammalle ja voimakkaammin. Tämä tuli hyvin esiin esimerkiksi viimevuotisessa maratonpuheessa, jossa Macron maalaili EU:lle yhteistä puolustusbudjettia ja -doktriinia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ranska onkin puskenut voimakkaasti tiiviimpää turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä, mihin Suomi on suhtautunut nihkeästi. Muutamia päiviä sitten Suomi kuitenkin ilmaisi kiinnostuksensa osallistua Euroopan interventioaloitteeseen. Lisäksi Suomi on ollut Ranskan tavoin aktiivinen pysyvän rakenteellisen yhteistyön kehittämisessä.

Ranska myös haluaa vahvistaa eurooppalaista puolustusteollisuutta, mikä on maan puolustusteollisuuden koon huomioon ottaen ymmärrettävää.

Terrorismi onkin yksi Ranskan turvallisuuspolitiikan keskeisiä kysymyksiä sekä maan sisäisesti että kansainvälisissä suhteissa.

Yksi kiinnostuksen kohde on entisen kolonialistisen vallan ydin, Pohjois-Afrikka ja Sahel. Ranska on teroittanut useasti Sahelin olevan unionin turvallisuuden kannalta merkittävä alue, sillä alueella on paljon terroristisoluja sekä huume- ja asekauppaa.

Lisäksi Ranska haluaa olla tärkeä toimija Lähi-idässä. Syyriassa Ranska haluaa päästä tulokseen syyrialaisosapuolten välillä. Neuvotteluissa olisivat mukana Venäjä, Iran ja Turkki sekä Yhdysvallat, Britannia, Saksa, Jordania ja Saudi-Arabia.

Suhteet Venäjään ja Yhdysvaltoihin

Macron esiintyy mielellään voimakkaana valtiojohtajana. Siksi hän haluaa luoda henkilökohtaiset suhteet muiden maiden johtajiin, ja puhelinlinjat käyvät harva se päivä kuumina joka mantereelle.

Ei siis ole mitenkään yllättävää, että Ranska on aktiivinen suhteessa Venäjään ja Yhdysvaltoihin.


Venäjää Macron on kalastellut ankkuroitumaan Eurooppaan yhä vahvemmin. Ukrainan tilanne hiertää Ranskaa, mutta Venäjän kanssa se on pyrkinyt keskustelemaan esimerkiksi Iranista ja Syyriasta. Venäjä on myös kauppapoliittisesti tärkeä kumppani ranskalaisen viennin ja öljykaupan kannalta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on aiheuttanut harmaita hiuksia monille valtiojohtajille, mutta Macron on omaksunut hänenkin kanssaan reippaat otteet. Moni muistaakin presidenttien monet kättelyt.

Historiallisesti Ranskan ulkopolitiikkaan on kuulunut varauksellisuus Yhdysvaltoja kohtaan. Maat ovat kuitenkin tehneet tiivistä yhteistyötä esimerkiksi terrorisminvastaisessa työssä, ja Ranska korostaa kahdenvälisten suhteiden tärkeyttä.

Presidentit ovat tavanneet useasti kahden kesken, ja Macron on taivutellut Trumpia esimerkiksi ilmastokysymyksissä sen jälkeen, kun Yhdysvallat irrottautui Pariisin ilmastosopimuksesta.

Mailla on myös syvät taloudelliset suhteet, ja esimerkiksi ranskalainen viini- ja kosmetiikkateollisuus painaa varmasti Macronin takaraivossa amerikkalaiskollegaa tavatessa.


Arktiset kysymykset ja ilmastonmuutos

Jos Trump on kunnostautunut ympäristösääntelyn purkajana, Macron haluaa olla johtaja myös ilmastoasioissa.

Kun Trump paalutti iskulausettaan ”Make America Great Again”, Macron vastasi kaappaamalla lauseen planeetan suojeluun toteamalla ”Make Our Planet Great Again”:Viime joulukuussa Macron järjesti Pariisissa suuren ilmastokokouksen, One Planet Summitin, johon kutsuttiin valtiojohtajia ympäri maailman. Pariisin ilmastosopimuksen puolestapuhujan mielestä ilmastonmuutos vaatii toimia nopeasti ja enemmän.

Suomi on paraikaa Arktisen neuvoston puheenjohtaja, ja vaikka Ranska on neuvostossa vain tarkkailijana, presidentti Niinistöllä on oivallinen tilaisuus keskustella Macronin kanssa pohjoisen ympäristöasioista – ja miksei kaupastakin.

EU-talous

Macron on ajanut innokkaasti euroalueen uudistusta ja vahvempaa EU-yhteistyötä. Saksan liittokansleri Angela Merkel on suhtautunut avauksiin varovaisesti. Saksa ja Ranska tukeutuvat toisiinsa unionin tulevaisuuden rakentamisessa, mutta siinä missä Macron on kannattanut talousasioissa yhteisvastuuta, Merkel penää talouskuria ja itsenäistä vastuuta taloudesta ja veloista.

Euroalueen budjetista puhutaan myös Suomessa.

Yhdysvaltain ja Euroopan väliset kiristyneet kauppasuhteet ovat huolestuttaneet myös Macronia.

Hän kannattaa transatlanttista kauppaa, mutta kunnollista keskustelua ei hänen mielestään voi tehdä, mikäli ilmassa on uhkailua. TTIP-tyylisiä neuvotteluja Macron ei kannata, sillä ainakaan tällä hetkellä tilanne ei ole sen tason kauppaneuvotteluille otollinen. Hän ei myöskään ole valmis tinkimään eurooppalaisista standardeista esimerkiksi ympäristö- tai elintarvikesäädöksissä.

Maahanmuutto

Tuoreena presidenttinä Macron puhui vahvasti esimerkiksi siitä, että turvapaikka on tarjottava sitä tarvitseville entistä nopeammin. Sittemmin Macronin maahanmuuttolinjan on arvioitu tiukentuneen.

Sekä Suomi että Ranska ovat puhuneet unionissa kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta, eli esimerkiksi siitä, miten siirtolaisten lähtömaiden kehitystä pitää tukea. Rajavalvonnan tehostaminen ja pakolaiskiintiöt saattavat hyvinkin olla keskustelussa myös Helsingissä.

Fakta

Emmanuel Macron Suomessa


 Vierailu alkaa keskiviikkoiltana 29. elokuuta Presidentinlinnassa. Yleisöllä on mahdollisuus seurata vastaanottoa Kauppatorilla noin kello 19.45.

 Presidentit Niinistö ja Macron tapaavat torstaina aamupäivällä Presidentinlinnassa. Sitten Macron vierailee Aalto-yliopistolla pääministeri Sipilän kanssa ja tutustuu suomalaisiin innovaatioihin. Kesärannassa Sipilä ja Macron syövät työlounaan.

 Rouva Jenni Haukio ja rouva Brigitte Macron tutustuvat torstaina uuteen lastensairaalaan sekä vierailevat Suomenlinnassa.

 Suomen-vierailu aiheuttaa liikennekatkoksia Helsingissä keskiviikkona ja torstaina erityisesti Helsinki-Vantaan lentoasemalla, keskustassa ja läntisessä Helsingissä.

 Tämä on presidentti Macronin ensimmäinen vierailu Suomessa. Presidentti Niinistö vieraili Ranskassa edellisen kerran vuonna 2015, jolloin hän osallistui Pariisin ilmastokokoukseen. Virallisen vierailun Ranskaan presidentti Niinistö teki vuonna 2013.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valtiovierailut
 • Helsinki
 • Ranska

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  5. 5

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   Risto Siilasmaa avasi vanhoja tuntojaan Nokiasta – ja se on tärkeää, koska ongelmia piilotetaan muuallakin

  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa

  10. 10

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  3. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  4. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  5. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  6. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  7. Suomalaiset iskivät kahdeksan maalia NHL:n harjoituspeleissä – Kotimainen Liiga voi jäädä ilman nousevaa tähteä: ”Kun häntä katsoo tänään, hän on eri pelaaja”
  8. Risto Siilasmaa avasi vanhoja tuntojaan Nokiasta – ja se on tärkeää, koska ongelmia piilotetaan muuallakin
  9. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  10. Tunti sitten
  11. Työttömät jäävät säästöjen jalkoihin
  12. Jääkiekon liigaseurojen tuloskunto tökkii – HIFK:n ulkoilmaottelulla oli kaksijakoinen vaikutus: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”
  13. Näytä lisää