Ulkomaat

Ranskan presidentti Emmanuel Macron pääsee puhumaan lempi­aiheistaan – HS kokosi Suomen-vierailun tärkeimmät keskustelun­aiheet

Emmanuel Macron tapaa tällä viikolla sekä presidentti Niinistön että pääministeri Sipilän. Asialistalla on monia EU-aiheita sekä turvallisuus- ja ympäristöpolitiikkaa.

Kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron saapuu keskiviikkona Suomeen, hän keskustelee presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa ulkopolitiikan lempilapsistaan, kuten Euroopan unionista sekä turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta.

Torstaina aamupäivällä Niinistö isännöi Macronia Presidentinlinnassa, ja iltapäivällä Macron tapaa Sipilän Kesärannassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokosimme vierailun asiakysymysten keskeisimmät kohdat.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä EU:n puolustus

Macron on kautensa alusta lähtien halunnut kammeta unionin yhteistyöhön joka tasolla nopeammin, korkeammalle ja voimakkaammin. Tämä tuli hyvin esiin esimerkiksi viimevuotisessa maratonpuheessa, jossa Macron maalaili EU:lle yhteistä puolustusbudjettia ja -doktriinia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ranska onkin puskenut voimakkaasti tiiviimpää turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä, mihin Suomi on suhtautunut nihkeästi. Muutamia päiviä sitten Suomi kuitenkin ilmaisi kiinnostuksensa osallistua Euroopan interventioaloitteeseen. Lisäksi Suomi on ollut Ranskan tavoin aktiivinen pysyvän rakenteellisen yhteistyön kehittämisessä.

Ranska myös haluaa vahvistaa eurooppalaista puolustusteollisuutta, mikä on maan puolustusteollisuuden koon huomioon ottaen ymmärrettävää.

Terrorismi onkin yksi Ranskan turvallisuuspolitiikan keskeisiä kysymyksiä sekä maan sisäisesti että kansainvälisissä suhteissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi kiinnostuksen kohde on entisen kolonialistisen vallan ydin, Pohjois-Afrikka ja Sahel. Ranska on teroittanut useasti Sahelin olevan unionin turvallisuuden kannalta merkittävä alue, sillä alueella on paljon terroristisoluja sekä huume- ja asekauppaa.

Lisäksi Ranska haluaa olla tärkeä toimija Lähi-idässä. Syyriassa Ranska haluaa päästä tulokseen syyrialaisosapuolten välillä. Neuvotteluissa olisivat mukana Venäjä, Iran ja Turkki sekä Yhdysvallat, Britannia, Saksa, Jordania ja Saudi-Arabia.

Suhteet Venäjään ja Yhdysvaltoihin

Macron esiintyy mielellään voimakkaana valtiojohtajana. Siksi hän haluaa luoda henkilökohtaiset suhteet muiden maiden johtajiin, ja puhelinlinjat käyvät harva se päivä kuumina joka mantereelle.

Ei siis ole mitenkään yllättävää, että Ranska on aktiivinen suhteessa Venäjään ja Yhdysvaltoihin.


Venäjää Macron on kalastellut ankkuroitumaan Eurooppaan yhä vahvemmin. Ukrainan tilanne hiertää Ranskaa, mutta Venäjän kanssa se on pyrkinyt keskustelemaan esimerkiksi Iranista ja Syyriasta. Venäjä on myös kauppapoliittisesti tärkeä kumppani ranskalaisen viennin ja öljykaupan kannalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on aiheuttanut harmaita hiuksia monille valtiojohtajille, mutta Macron on omaksunut hänenkin kanssaan reippaat otteet. Moni muistaakin presidenttien monet kättelyt.

Historiallisesti Ranskan ulkopolitiikkaan on kuulunut varauksellisuus Yhdysvaltoja kohtaan. Maat ovat kuitenkin tehneet tiivistä yhteistyötä esimerkiksi terrorisminvastaisessa työssä, ja Ranska korostaa kahdenvälisten suhteiden tärkeyttä.

Presidentit ovat tavanneet useasti kahden kesken, ja Macron on taivutellut Trumpia esimerkiksi ilmastokysymyksissä sen jälkeen, kun Yhdysvallat irrottautui Pariisin ilmastosopimuksesta.

Mailla on myös syvät taloudelliset suhteet, ja esimerkiksi ranskalainen viini- ja kosmetiikkateollisuus painaa varmasti Macronin takaraivossa amerikkalaiskollegaa tavatessa.


Arktiset kysymykset ja ilmastonmuutos

Jos Trump on kunnostautunut ympäristösääntelyn purkajana, Macron haluaa olla johtaja myös ilmastoasioissa.

Kun Trump paalutti iskulausettaan ”Make America Great Again”, Macron vastasi kaappaamalla lauseen planeetan suojeluun toteamalla ”Make Our Planet Great Again”:Viime joulukuussa Macron järjesti Pariisissa suuren ilmastokokouksen, One Planet Summitin, johon kutsuttiin valtiojohtajia ympäri maailman. Pariisin ilmastosopimuksen puolestapuhujan mielestä ilmastonmuutos vaatii toimia nopeasti ja enemmän.

Suomi on paraikaa Arktisen neuvoston puheenjohtaja, ja vaikka Ranska on neuvostossa vain tarkkailijana, presidentti Niinistöllä on oivallinen tilaisuus keskustella Macronin kanssa pohjoisen ympäristöasioista – ja miksei kaupastakin.

EU-talous

Macron on ajanut innokkaasti euroalueen uudistusta ja vahvempaa EU-yhteistyötä. Saksan liittokansleri Angela Merkel on suhtautunut avauksiin varovaisesti. Saksa ja Ranska tukeutuvat toisiinsa unionin tulevaisuuden rakentamisessa, mutta siinä missä Macron on kannattanut talousasioissa yhteisvastuuta, Merkel penää talouskuria ja itsenäistä vastuuta taloudesta ja veloista.

Euroalueen budjetista puhutaan myös Suomessa.

Yhdysvaltain ja Euroopan väliset kiristyneet kauppasuhteet ovat huolestuttaneet myös Macronia.

Hän kannattaa transatlanttista kauppaa, mutta kunnollista keskustelua ei hänen mielestään voi tehdä, mikäli ilmassa on uhkailua. TTIP-tyylisiä neuvotteluja Macron ei kannata, sillä ainakaan tällä hetkellä tilanne ei ole sen tason kauppaneuvotteluille otollinen. Hän ei myöskään ole valmis tinkimään eurooppalaisista standardeista esimerkiksi ympäristö- tai elintarvikesäädöksissä.

Maahanmuutto

Tuoreena presidenttinä Macron puhui vahvasti esimerkiksi siitä, että turvapaikka on tarjottava sitä tarvitseville entistä nopeammin. Sittemmin Macronin maahanmuuttolinjan on arvioitu tiukentuneen.

Sekä Suomi että Ranska ovat puhuneet unionissa kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta, eli esimerkiksi siitä, miten siirtolaisten lähtömaiden kehitystä pitää tukea. Rajavalvonnan tehostaminen ja pakolaiskiintiöt saattavat hyvinkin olla keskustelussa myös Helsingissä.

Fakta

Emmanuel Macron Suomessa


 Vierailu alkaa keskiviikkoiltana 29. elokuuta Presidentinlinnassa. Yleisöllä on mahdollisuus seurata vastaanottoa Kauppatorilla noin kello 19.45.

 Presidentit Niinistö ja Macron tapaavat torstaina aamupäivällä Presidentinlinnassa. Sitten Macron vierailee Aalto-yliopistolla pääministeri Sipilän kanssa ja tutustuu suomalaisiin innovaatioihin. Kesärannassa Sipilä ja Macron syövät työlounaan.

 Rouva Jenni Haukio ja rouva Brigitte Macron tutustuvat torstaina uuteen lastensairaalaan sekä vierailevat Suomenlinnassa.

 Suomen-vierailu aiheuttaa liikennekatkoksia Helsingissä keskiviikkona ja torstaina erityisesti Helsinki-Vantaan lentoasemalla, keskustassa ja läntisessä Helsingissä.

 Tämä on presidentti Macronin ensimmäinen vierailu Suomessa. Presidentti Niinistö vieraili Ranskassa edellisen kerran vuonna 2015, jolloin hän osallistui Pariisin ilmastokokoukseen. Virallisen vierailun Ranskaan presidentti Niinistö teki vuonna 2013.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valtiovierailut
 • Helsinki
 • Ranska

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  2. 2

   Amerikkalaisturisti meloi kanootilla eristetylle intialaissaarelle – heimolaiset surmasivat nuolilla ja jättivät ruumiin rannalle

  3. 3

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  4. 4

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  5. 5

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  7. 7

   Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”

  8. 8

   Kotiharjun saunan historiallinen valokyltti katoaa Kallion katukuvasta

  9. 9

   Kaikki puoluejohtajat paitsi Rinne, Halla-aho ja Terho helpottaisivat työperäistä maahanmuuttoa – Ensimmäinen vaalitentti käynnissä, HS seuraa hetki hetkeltä ja näyttää tentin suorana juuri nyt

  10. 10

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Amerikkalaisturisti meloi kanootilla eristetylle intialaissaarelle – heimolaiset surmasivat nuolilla ja jättivät ruumiin rannalle

  4. 4

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  6. 6

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  7. 7

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  8. 8

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  9. 9

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  10. 10

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  9. 9

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  10. 10

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  11. Näytä lisää