Ulkomaat

Suomeen saapuva Euroopan uudistaja oli pikkuvanha lukutoukka, jonka salasuhde opettajaansa pisti kotikaupungin sekaisin – Kuka on Emmanuel Macron, ja mitä hän haluaa?

Keskiviikkona Suomeen saapuvan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kannatusluvut ovat tehneet mahalaskun, mutta eurooppalaisten arvojen puolustaja ei kritiikistä välitä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolisoineen tulee keskiviikkona vierailulle Suomeen. Hieman yli vuoden Ranskaa hallinneella Macronilla on ollut vaikea kesä, ja kannatusluvut ovat sukeltaneet vuoden takaisesta suosiosta.

Nyt hän hakee pieneltä kiertueeltaan uutta vauhtia politiikalleen ensi kevään eurovaaleja varten. Euroopan Barack Obamaksi kutsuttu Macron on puoluerajojen yli kurottava kosmopoliitti, karismaattinen ja uudistuksia pelkäämätön EU-mannekiini, mutta myös itsevaltaiseksi ja ylimieliseksi haukuttu mahtailija. Kuka on Emmanuel Macron, ja mitä hän haluaa?

Macron syntyi pohjoisranskalaiseen Amiensin kaupunkiin lääkäriperheeseen joulun tienoilla vuonna 1977. Hänellä on kaksi sisarusta.

Perhe oli vasemmistolainen, mutta suurimman vaikutuksen Macroniin teki hänen sosialisti-isoäitinsä Manette. Lapsenlapsensa jumaloima Manette johdatti Macronin sekä kirjojen että politiikan pariin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuori Macron oli pikkuvanha lukutoukka, joka ei liiemmin piitannut ikätoveriensa seurasta. Kouluaikanaan hän harrasti runoutta ja väittelyä. Macronin entiset koulukaverit muistelevat Macronin viettäneen paljon aikaa opettajien kanssa.

Kesällä 1994 teini-ikäinen Macron oli rakastunut, oli ollut jo pidemmän aikaa. Hän loikoili salaa ihastuksensa vanhempien talon uima-altaalla mielitiettynsä, paikallisen suklaatehtailijasuvun vesan, Brigitte Auziéren kanssa.

Auziére, omaa sukuaan Trogneux, oli myös Macronin ilmaisutaidon opettaja, naimisissa oleva kolmen lapsen äiti, ja Macronia 24 vuotta vanhempi.


Skandaali pisti kaupungin sekaisin. Auziéren vanhin lapsi oli kaksi vuotta vanhempi kuin Macron, tytär taas kävi samaa koulua Macronin kanssa. Auziéren perheyrityksen maine kärsi suhteesta, ja Macronin perhe lähetti poikansa Pariisiin kouluun selvittämään päätään.

Se ei kuitenkaan saanut pariskuntaa pysymään erossa toisistaan. He tapailivat toisiaan vuosien ajan, kunnes syksyllä 2007 silloin 29-vuotias Macron ja 54-vuotias Auziére, nykyisin Macron, menivät naimisiin.

Macronien rakkaustarinaan suhtaudutaan Ranskassa hienotunteisesti. Sitä pidetään osoituksena pariskunnan päättäväisyydestä ja aidosta rakkaudesta. Brigitte Macron, 65, onkin presidenttiä huomattavasti suositumpi kansan keskuudessa.


Pariisissa Macron opiskeli filosofiaa ja hallintotieteitä. Hän kirjoitti lopputyönsä Machiavellin ja Hegelin oikeusfilosofiasta, ja työskenteli kuulun filosofin Paul Riceourin assistenttina.

Filosofia jäi sikseen, kun Macron pääsi opiskelemaan arvostettuun ENA:n (l’Ecole Nationale d’Administration), josta hän valmistui vuonna 2004. Harjoittelunsa Macron suoritti Ranskan suurlähetystössä Nigeriassa.

Sitten Macron siirtyi pankkimaailmaan. Rothschild & Cie -pankin leivissä Macronista tuli miljonääri.

Investointipankkiirin taidoille oli kysyntää valtion palveluksessa. Vuonna 2012 Macron aloitti työskentelyn silloisen presidentti François Hollanden sosialistihallituksessa. Vuonna 2014 hänestä tuli Ranskan nuorin talousministeri sitten 1960-luvun, ja ajoi läpi niin kutsutun Macron-lakipaketin.

Macron nousi Ranskan vuoden 2017 presidentinvaalien yllättäjäksi hieman takavasemmalta. Hän oli irroittautunut hallituksesta vuonna 2015, ja seuraavana vuonna hän perusti keskustalaisen, talous- ja arvoliberaalin En marche! -liikkeen, jonka tarkoituksena oli uudistaa poliittista kenttää ja antaa vaihtoehto perinteiseen puoluepolitiikkaan kyllästyneelle kansalle.

Macron oli nuori ja karismaattinen hymypoika, joka puolusti liberaaleja, demokraattisia arvoja. Ranskalainen media leipoi hänestä vastavoiman oikeistopopulistiselle Marine Le Penille, populismin ja Ranskan tutkija Laura Parkkinen sanoo Ylen haastattelussa. Uutuudenviehätys toimi, ja Macron laukkasi 66,1 prosentin äänimäärällä Ranskan nuorimmaksi hallitsijaksi sitten Napoleonin.

Mediavetoisessa vastakkainasettelussa mustan hevosen luonne saattoi jäädä hieman epämääräiseksi, ja lopputulos on yllättänyt kansan. Jäykkä, perinneuskovainen ja byrokraattinen Ranska ei ehkä sittenkään ollut valmis uudistusmieliseen Duracell-presidenttiin, joka haluaa tehdä Ranskasta joustavasti toimivan ”start-up -valtion”.

Suuret muutokset työlakeihin ja verotukseen ovat raivostuttaneet ranskalaisia, jotka ovat lakkoilleet ja osoittaneet mieltään. Määrätietoinen Macron ei ole kritiikistä välittänyt, vaan suunnittelee jatkavansa syksyllä perustuslakiuudistuksen ja Ranskan eläkejärjestelmän remontin parissa. Tätähän he pyysivät, Macron ajattelee.

Presidentti ei lepää laakereillaan. Hänen on kerrottu tekevän 18-tuntisia työpäiviä, joiden aikataulut on ilmoitettu tunti tunnilta Ranskan presidentinkanslian verkkosivuilla.

Vapaa-ajallaan hän soittaa pianoa, laskettelee, lukee runoja ja viettää aikaa perheensä ja löytökoiransa Nemon kanssa.

Kesä 2018 on ollut hieman kuin Macronin kesä 1994, kuuma ja skandaalinkäryinen.

Macronin suosio on nyt alempana kuin koskaan, noin 34 prosentin tuntumassa. Edes Ranskan maailmanmestaruus jalkapallon MM-kisoissa ei pelastanut presidentin kannatuslukuja.

Kesäkuussa presidentti menetti malttinsa teinipojalle, joka sinutteli häntä. Käytös kirvoitti arvosteluryöpyn.

Heinäkuussa paljastui, että presidentin kabinetissa epävirallisena henkivartijana työskennellyt Alexandre Benalla pahoinpiteli mielenosoittajia toukokuisessa protestissa. Benalla-kohu oli vakava takaisku presidentille.

Presidenttiä ja hänen lähipiiriään syytettiin asian vähättelystä ja peittelystä. Oppositio lätkäisi hallitukselle kaksi epäluottamuslausetta, mutta Macronin enemmistöhallitus selvisi niistä.

Macronia on syytetty autoritäärisestä johtamistavasta ja vallan keskittämisestä pienelle piirille. Hänen suunnitelmansa vähentää parlamentin jäsenmäärää on nähty demokratiaa rapauttavana ehdotuksena.

Presidenttiä on kritisoitu myös turhamaisuudesta ja pröystäilystä. Macron päätti rakennuttaa uuden uima-altaan presidentin vapaa-ajanasunnolle ja ostaa Èlysée-palatsiin uuden, 50 000 euron astiaston samalla, kun hän moitti Ranskan tuhlaavan ”liikaa fyrkkaa” sosiaaliturvajärjestelmään. Liikanimi ”rikkaiden presidentti” on tarttunut Macroniin.

Skandaalien keskellä Macron on jäänyt kotimaassaan yksin. Macron onkin vahvimmillaan ulkopolitiikassa, jossa hänen ”ihmissuhdeneroutensa” ja keskustelutaitonsa pääsevät oikeuksiinsa.

Macron on profiloitunut liberaalin ja demokraattisen Euroopan puolustajana oikeistopopulistisia ja kansallismielisiä voimia vastaan. Häntä on jopa tituleerattu Euroopan uudeksi henkiseksi johtajaksi Angela Merkelin sijaan.


Erityisesti Euroopan kehittäminen on Macronille sydämen asia. Hänellä on suuria, korkealentoisiakin visioita EU-yhteistyön syventämiseksi ja eurojärjestelmän uudistamiseksi.

”EU on eurooppalainen ihme, ainutlaatuinen malli joka meidän täytyy pitää hengissä”, Macron sanoi puheessaan huhtikuussa. ”Näemme autoritäärisyyttä kaikkialla ympärillämme. Näinä vaikeina aikoina eurooppalainen demokratia on paras mahdollisuutemme.”

Samaan aikaan Macron avaa suhteita sekä Venäjälle että Yhdysvaltoihin. Presidentti Donald Trumpin kanssa Macronilla on aivan erityinen suhde, joka kiteytyy heidän monipuolisiin kättelymittelöihinsä.

Macronin katse on jo kevään 2019 europarlamenttivaaleissa. Hänen La république en marche -puolueensa asettuu niissä ensimmäistä kertaa ehdolle, ja nyt hän kiertää Eurooppaa etsimässä mahdollisia liittolaisia tulevaan. Merkelin asema Saksassa on heikentynyt, ja Unkari, Puola ja Italia edustavat Macronin vastustamia euroskeptisiä ja maahanmuuttovastaisia tuulia.

Ehkä Macron toivoo löytävänsä ystäviä Suomesta.

Jutussa on käytetty lähteinä muun muassa Washington Postin, France24:n, Economistin, Guardianin, Euractivin, CSIS:n, The Atlanticin ja Foreign Policyn artikkeleita.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranska
 • Emmanuel Macron
 • Euroopan unioni
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   10-vuotiaiden poikien joukkio kävi pienempiensä kimppuun Espoossa, Tomi Linkala päätti puuttua tilanteeseen – ”Aikuisen on uskallettava puuttua”

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  5. 5

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  6. 6

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  7. 7

   Maailman korkeimmasta rakennuksesta tuli puolivalmis ikuisuusprojekti, joka hädin tuskin etenee – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  8. 8

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  9. 9

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  10. 10

   Idyllisessä Hermannissa syttyi sota, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle – Poliisi saapui turvaamaan rauhaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  3. 3

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää