Ulkomaat

Suomeen saapuva Euroopan uudistaja oli pikkuvanha lukutoukka, jonka salasuhde opettajaansa pisti kotikaupungin sekaisin – Kuka on Emmanuel Macron, ja mitä hän haluaa?

Keskiviikkona Suomeen saapuvan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kannatusluvut ovat tehneet mahalaskun, mutta eurooppalaisten arvojen puolustaja ei kritiikistä välitä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolisoineen tulee keskiviikkona vierailulle Suomeen. Hieman yli vuoden Ranskaa hallinneella Macronilla on ollut vaikea kesä, ja kannatusluvut ovat sukeltaneet vuoden takaisesta suosiosta.

Nyt hän hakee pieneltä kiertueeltaan uutta vauhtia politiikalleen ensi kevään eurovaaleja varten. Euroopan Barack Obamaksi kutsuttu Macron on puoluerajojen yli kurottava kosmopoliitti, karismaattinen ja uudistuksia pelkäämätön EU-mannekiini, mutta myös itsevaltaiseksi ja ylimieliseksi haukuttu mahtailija. Kuka on Emmanuel Macron, ja mitä hän haluaa?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Macron syntyi pohjoisranskalaiseen Amiensin kaupunkiin lääkäriperheeseen joulun tienoilla vuonna 1977. Hänellä on kaksi sisarusta.

Perhe oli vasemmistolainen, mutta suurimman vaikutuksen Macroniin teki hänen sosialisti-isoäitinsä Manette. Lapsenlapsensa jumaloima Manette johdatti Macronin sekä kirjojen että politiikan pariin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuori Macron oli pikkuvanha lukutoukka, joka ei liiemmin piitannut ikätoveriensa seurasta. Kouluaikanaan hän harrasti runoutta ja väittelyä. Macronin entiset koulukaverit muistelevat Macronin viettäneen paljon aikaa opettajien kanssa.

Kesällä 1994 teini-ikäinen Macron oli rakastunut, oli ollut jo pidemmän aikaa. Hän loikoili salaa ihastuksensa vanhempien talon uima-altaalla mielitiettynsä, paikallisen suklaatehtailijasuvun vesan, Brigitte Auziéren kanssa.

Auziére, omaa sukuaan Trogneux, oli myös Macronin ilmaisutaidon opettaja, naimisissa oleva kolmen lapsen äiti, ja Macronia 24 vuotta vanhempi.


Skandaali pisti kaupungin sekaisin. Auziéren vanhin lapsi oli kaksi vuotta vanhempi kuin Macron, tytär taas kävi samaa koulua Macronin kanssa. Auziéren perheyrityksen maine kärsi suhteesta, ja Macronin perhe lähetti poikansa Pariisiin kouluun selvittämään päätään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se ei kuitenkaan saanut pariskuntaa pysymään erossa toisistaan. He tapailivat toisiaan vuosien ajan, kunnes syksyllä 2007 silloin 29-vuotias Macron ja 54-vuotias Auziére, nykyisin Macron, menivät naimisiin.

Macronien rakkaustarinaan suhtaudutaan Ranskassa hienotunteisesti. Sitä pidetään osoituksena pariskunnan päättäväisyydestä ja aidosta rakkaudesta. Brigitte Macron, 65, onkin presidenttiä huomattavasti suositumpi kansan keskuudessa.


Pariisissa Macron opiskeli filosofiaa ja hallintotieteitä. Hän kirjoitti lopputyönsä Machiavellin ja Hegelin oikeusfilosofiasta, ja työskenteli kuulun filosofin Paul Riceourin assistenttina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Filosofia jäi sikseen, kun Macron pääsi opiskelemaan arvostettuun ENA:n (l’Ecole Nationale d’Administration), josta hän valmistui vuonna 2004. Harjoittelunsa Macron suoritti Ranskan suurlähetystössä Nigeriassa.

Sitten Macron siirtyi pankkimaailmaan. Rothschild & Cie -pankin leivissä Macronista tuli miljonääri.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Investointipankkiirin taidoille oli kysyntää valtion palveluksessa. Vuonna 2012 Macron aloitti työskentelyn silloisen presidentti François Hollanden sosialistihallituksessa. Vuonna 2014 hänestä tuli Ranskan nuorin talousministeri sitten 1960-luvun, ja ajoi läpi niin kutsutun Macron-lakipaketin.

Macron nousi Ranskan vuoden 2017 presidentinvaalien yllättäjäksi hieman takavasemmalta. Hän oli irroittautunut hallituksesta vuonna 2015, ja seuraavana vuonna hän perusti keskustalaisen, talous- ja arvoliberaalin En marche! -liikkeen, jonka tarkoituksena oli uudistaa poliittista kenttää ja antaa vaihtoehto perinteiseen puoluepolitiikkaan kyllästyneelle kansalle.

Macron oli nuori ja karismaattinen hymypoika, joka puolusti liberaaleja, demokraattisia arvoja. Ranskalainen media leipoi hänestä vastavoiman oikeistopopulistiselle Marine Le Penille, populismin ja Ranskan tutkija Laura Parkkinen sanoo Ylen haastattelussa. Uutuudenviehätys toimi, ja Macron laukkasi 66,1 prosentin äänimäärällä Ranskan nuorimmaksi hallitsijaksi sitten Napoleonin.

Mediavetoisessa vastakkainasettelussa mustan hevosen luonne saattoi jäädä hieman epämääräiseksi, ja lopputulos on yllättänyt kansan. Jäykkä, perinneuskovainen ja byrokraattinen Ranska ei ehkä sittenkään ollut valmis uudistusmieliseen Duracell-presidenttiin, joka haluaa tehdä Ranskasta joustavasti toimivan ”start-up -valtion”.

Suuret muutokset työlakeihin ja verotukseen ovat raivostuttaneet ranskalaisia, jotka ovat lakkoilleet ja osoittaneet mieltään. Määrätietoinen Macron ei ole kritiikistä välittänyt, vaan suunnittelee jatkavansa syksyllä perustuslakiuudistuksen ja Ranskan eläkejärjestelmän remontin parissa. Tätähän he pyysivät, Macron ajattelee.

Presidentti ei lepää laakereillaan. Hänen on kerrottu tekevän 18-tuntisia työpäiviä, joiden aikataulut on ilmoitettu tunti tunnilta Ranskan presidentinkanslian verkkosivuilla.

Vapaa-ajallaan hän soittaa pianoa, laskettelee, lukee runoja ja viettää aikaa perheensä ja löytökoiransa Nemon kanssa.

Kesä 2018 on ollut hieman kuin Macronin kesä 1994, kuuma ja skandaalinkäryinen.

Macronin suosio on nyt alempana kuin koskaan, noin 34 prosentin tuntumassa. Edes Ranskan maailmanmestaruus jalkapallon MM-kisoissa ei pelastanut presidentin kannatuslukuja.

Kesäkuussa presidentti menetti malttinsa teinipojalle, joka sinutteli häntä. Käytös kirvoitti arvosteluryöpyn.

Heinäkuussa paljastui, että presidentin kabinetissa epävirallisena henkivartijana työskennellyt Alexandre Benalla pahoinpiteli mielenosoittajia toukokuisessa protestissa. Benalla-kohu oli vakava takaisku presidentille.

Presidenttiä ja hänen lähipiiriään syytettiin asian vähättelystä ja peittelystä. Oppositio lätkäisi hallitukselle kaksi epäluottamuslausetta, mutta Macronin enemmistöhallitus selvisi niistä.

Macronia on syytetty autoritäärisestä johtamistavasta ja vallan keskittämisestä pienelle piirille. Hänen suunnitelmansa vähentää parlamentin jäsenmäärää on nähty demokratiaa rapauttavana ehdotuksena.

Presidenttiä on kritisoitu myös turhamaisuudesta ja pröystäilystä. Macron päätti rakennuttaa uuden uima-altaan presidentin vapaa-ajanasunnolle ja ostaa Èlysée-palatsiin uuden, 50 000 euron astiaston samalla, kun hän moitti Ranskan tuhlaavan ”liikaa fyrkkaa” sosiaaliturvajärjestelmään. Liikanimi ”rikkaiden presidentti” on tarttunut Macroniin.

Skandaalien keskellä Macron on jäänyt kotimaassaan yksin. Macron onkin vahvimmillaan ulkopolitiikassa, jossa hänen ”ihmissuhdeneroutensa” ja keskustelutaitonsa pääsevät oikeuksiinsa.

Macron on profiloitunut liberaalin ja demokraattisen Euroopan puolustajana oikeistopopulistisia ja kansallismielisiä voimia vastaan. Häntä on jopa tituleerattu Euroopan uudeksi henkiseksi johtajaksi Angela Merkelin sijaan.


Erityisesti Euroopan kehittäminen on Macronille sydämen asia. Hänellä on suuria, korkealentoisiakin visioita EU-yhteistyön syventämiseksi ja eurojärjestelmän uudistamiseksi.

”EU on eurooppalainen ihme, ainutlaatuinen malli joka meidän täytyy pitää hengissä”, Macron sanoi puheessaan huhtikuussa. ”Näemme autoritäärisyyttä kaikkialla ympärillämme. Näinä vaikeina aikoina eurooppalainen demokratia on paras mahdollisuutemme.”

Samaan aikaan Macron avaa suhteita sekä Venäjälle että Yhdysvaltoihin. Presidentti Donald Trumpin kanssa Macronilla on aivan erityinen suhde, joka kiteytyy heidän monipuolisiin kättelymittelöihinsä.

Macronin katse on jo kevään 2019 europarlamenttivaaleissa. Hänen La république en marche -puolueensa asettuu niissä ensimmäistä kertaa ehdolle, ja nyt hän kiertää Eurooppaa etsimässä mahdollisia liittolaisia tulevaan. Merkelin asema Saksassa on heikentynyt, ja Unkari, Puola ja Italia edustavat Macronin vastustamia euroskeptisiä ja maahanmuuttovastaisia tuulia.

Ehkä Macron toivoo löytävänsä ystäviä Suomesta.

Jutussa on käytetty lähteinä muun muassa Washington Postin, France24:n, Economistin, Guardianin, Euractivin, CSIS:n, The Atlanticin ja Foreign Policyn artikkeleita.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranska
 • Emmanuel Macron
 • Euroopan unioni
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – sairastuneita enemmän kuin EU-maissa keskimäärin

  2. 2

   Epämääräiset ravitsemusgurut valtasivat netin ja alkoivat levittää hölynpölyä – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo harhaluulot yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Kun Make kynti syvällä, jalasta törrötti puukko eikä mikään määrä viinaa ollut tarpeeksi – Sitten hän teki raittiudesta itselleen ammatin

   Tilaajille
  5. 5

   Hyvä ruoka on Suomessa käsitetty väärin

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  8. 8

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  9. 9

   Britannia ja EU löysivät alustavan sovun, mutta peli ei ole vielä pelattu: HS kokosi tärkeimmät kysymykset 585-sivuisesta brexit-sopimuksesta

  10. 10

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  7. 7

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  10. 10

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Stormy Danielsin lakimies Michael Avenatti pidätettiin Los Angelesissa perheväkivallasta epäiltynä
  3. Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto jaetaan tänään 24. kerran – edellinen voittaja Pauli Tapio pohtii kirjallisuuden ja palkinnon merkitystä Varaslähtö-esseessään
  4. Mielenterveyshäiriöistä kärsivät eivät ole väkivaltaisempia kuin muut kansalaiset
  5. Robin Lod on usein oikeassa paikassa ratkaisemassa otteluita, ja sitä taitoa tarvitaan torstaina Ateenassa – ”Äiti hoki aina sitä, että ikinä ei anneta periksi”
  6. Näin todellakin voi käydä: Ruotsin valtion rautatiet ei enää liikennöi Tukholmassa, mutta saattaa tulla ajamaan Helsingin lähiliikennettä
  7. Hyvä ruoka on Suomessa käsitetty väärin
  8. Kun Make kynti syvällä, jalasta törrötti puukko eikä mikään määrä viinaa ollut tarpeeksi – Sitten hän teki raittiudesta itselleen ammatin Tilaajille
  9. Epämääräiset ravitsemusgurut valtasivat netin ja alkoivat levittää hölynpölyä – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo harhaluulot yksi kerrallaan Tilaajille
  10. Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – sairastuneita enemmän kuin EU-maissa keskimäärin
  11. Britannia ja EU löysivät alustavan sovun, mutta peli ei ole vielä pelattu: HS kokosi tärkeimmät kysymykset 585-sivuisesta brexit-sopimuksesta
  12. Näytä lisää