Ulkomaat

Viikonloppuna kuolleen John McCainin jäähyväis­viesti julki – varoitti amerikkalaisia vihaa kylvävistä kiistoista

Senaattori John McCainin jättämä viesti luettiin maanantaina tiedotustilaisuudessa.

Viikonloppuna kuollut amerikkalainen senaattori John McCain kritisoi ainakin epäsuorasti Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia amerikkalaisille jättämässään viimeisessä viestissä. McCain varoitti viestissään amerikkalaisia ”heimojen välisistä kiistoista”, jotka kylvävät vihaa.

McCain oli kirjoittanut ennen kuolemaansa Yhdysvalloille ja yhdysvaltalaisille jäähyväisviestin, joka luettiin maanantaina tiedotustilaisuudessa Phoenixissä Arizonan osavaltiossa. Viestin luki McCainin läheinen ystävä Rick Davis. Davis toimi myös Arizonan republikaanien kampanjapäällikkönä vuosien 2000 ja 2008 presidentinvaaleissa, joissa McCain oli ehdolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

NBC:n ja uutistoimisto AFP:n mukaan McCainin viesti vaikuttaa olevan kohdennettu suoraan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille.

”Me heikennämme suuruuttamme, kun sekoitamme isänmaallisuuden heimojen välisiin kiistoihin, jotka ovat kylväneet kaunoja, vihaa ja väkivaltaa kaikissa maailman kolkissa. Me heikennämme sitä, kun piiloudumme seinien taakse sen sijaan, että purkaisimme niitä”, McCain kirjoitti AFP:n mukaan ilmeisesti viitaten Trumpin presidenttiyteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

McCainilla ja Trumpilla oli hyytävät välit. Trumpin presidenttikaudella McCain edusti kongressissa republikaanien perinteisiä arvoja.

Senaattorin mukaan isänmaan etu oli tärkeämpi asia kuin puolueen tai oman presidentin etu. Siksi hän tuki FBI:tä ja muita viranomaisia, jotka selvittivät Venäjän sekaantumista vuoden 2016 vaaleihin. McCain oli presidentille ja puoluejohdolle muutenkin hankala tapaus. Esimerkiksi kesällä 2017 hän antoi ratkaisevan äänen, kun senaatti kaatoi presidentti Trumpin yrityksen lakkauttaa Obamacarena tunnettu terveydenhoitouudistus.

Presidentinvaalikampanjansa aikaan Trump vähätteli McCainia kovin sanoin. Senaattori toimi Vietnamin sodassa taistelulentäjänä. Vuonna 1968 hänen koneensa ammuttiin alas, ja lentäjä joutui pahasti haavoittuneena sotavangiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hän ei ole sotasankari”, Trump sanoi kampanjansa aikaan. “Hän oli sankari, koska jäi vangiksi. Minä pidän ihmisistä, jotka eivät jääneet vangeiksi.”

Maanantaina luetussa viimeisessä viestissään senaattori halusi kuitenkin myös luoda uskoa amerikkalaisiin tulevaisuuden suhteen.

”Me kiistelemme ja kilpailemme ja joskus jopa parjaamme toisiamme väittelyissämme. Mutta meillä on aina ollut paljon enemmän yhteistä toistemme kanssa kuin erimielisyyksiä. Jos vain muistamme sen ja annamme toisillemme etua siitä, että me kaikki rakastamme maatamme, me selviämme näistä haastavista ajoista. Me selviämme vahvempina kuin aiemmin”, McCain kirjoitti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

McCain myös osoitti kiitollisuuttaan amerikkalaisille, hänen äänestäjilleen Arizonassa, perheelleen ja Yhdysvalloille.

”Olen velkaa Amerikalle. Amerikkalaiset arvot – vapaus, tasavertaisuus, kaikkien ihmisten arvokkuuden kunnioittaminen – tuovat suurempaa onnea kuin elämän ohikiitävät nautinnot”, McCain kirjoitti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

John McCain kuoli sunnuntaina aamuyöllä Suomen aikaa tilallaan Arizonassa. Hän oli kuollessaan 81-vuotias. Heinäkuussa 2017 hänellä todettiin aggressiivinen glioblastooma-aivokasvain, ja hoidot päätettiin keskeyttää perjantaina.

McCainin hautajaisseremonia pidetään Washingtonin katedraalissa tulevana viikonloppuna. Muistopuheen McCainille pitävät entiset presidentit George W. Bush ja Barack Obama.

Senaattori välitti jo hyvissä ajoin ennen kuolemaansa presidentti Donald Trumpille viestin, ettei tämä ole tilaisuuteen tervetullut. The Washington Postin mukaan Trump hylkäsi Valkoisen talon tiedotteen, jossa ylistettiin senaattorin elämää ja sankarillisuutta. Sen sijaan hän lähetti surunvalittelunsa McCainin perheelle pikaviestipalvelu Twitterissä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Rick Davis vahvisti tiedotustilaisuudessa maanantaina, että presidentti Trump ei osallistu senaattorin hautajaisiin.

Lue HS:n laaja muistokirjoitus McCainista: Senaattori John McCain on kuollut 81-vuotiaana – McCain oli amerikkalaisen politiikan jättiläinen, joka muistutti kansakuntaa toisenlaisesta ajasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain politiikka
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessanpönttöä ja juomalaseja – Hitiksi noussut video luksushotelleista pöyristyttää Kiinassa: ”Onneksi minulla ei ole varaa yöpyä tuolla”

  2. 2

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  3. 3

   Poliisi etsii kadonnutta aurinkoa Helsingissä: ”Emme toistaiseksi epäile rikosta”

  4. 4

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  5. 5

   Finnairilla ulosmarssi: Uusi työehtosopimus laskemassa lukuisten työntekijöiden palkkoja

  6. 6

   Renessanssipalatsi rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  9. 9

   Gps-häirintä tuli Venäjän alueelta – Nyt se on sanottu ääneen, mutta hallituksen kiertely kertoo paljon Suomen Venäjä-suhteesta

  10. 10

   Pyöräilijä liukastui hevosenlantaan – vaatii korvauksia Helsingin kaupungilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  6. 6

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  10. 10

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää