Ulkomaat

Yllätys Ruotsin vaalikeskustelussa: Kahden tunnin väittelyssä maahanmuutosta puhuttiin vain vartti

Jopa ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson käytti osan ajastaan puhuakseen vahvasta hyvinvointivaltiosta.

Tukholma

Ruotsissa on käyty yksi viimeisistä merkittävistä vaaliväittelyistä ennen kahden viikon päästä pidettäviä vaaleja.

Aftonbladet-lehden puoluejohtajaväittelyssä maahanmuutto ja rikollisuus jäivät yllättävän vähälle huomiolle. Sen sijaan valtaosa kahden tunnin väittelystä keskittyi pohjoismaisen hyvinvointivaltion perinteisimpiin vaalikysymyksiin: puhuttiin koulusta, verotuksen tasosta ja ennen kaikkea hoitojonoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muun muassa kristillisdemokraattien Ebba Busch Thor ja liberaalien Jan Björklund muistuttivat moneen kertaan, että hoitojonossa odottavien määrä on kaksinkertaistunut kuluvalla hallituskaudella yli sataantuhanteen ruotsalaiseen.

”Voit ehkä jättää huomiotta minut, mutta et voi jättää enää huomiotta näitä ihmisiä”, sanoi palavasti esiintynyt Busch Thor sosiaalidemokraattien pääministerille Stefan Löfvenille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsia on hallinnut nyt neljä vuotta sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallitus vasemmistopuolueen tuella.

Jopa ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson käytti aikaansa puhuakseen hoidosta ja hyvinvointivaltiosta. ”Me aiomme rakentaa uudestaan Ruotsin hyvinvointivaltion. Ja senkö takia rinnastatte meidät natseihin?” Åkesson sanoi liberaalien Björklundille.

Åkessonin vastaus projektin rahoittamiseen oli sentään odotettu: turvapaikkamaahanmuuton rajusta vähentämisestä saatavat säästöt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nationalistinen ja maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit on viime aikoina voittanut puolelleen ääniä työläismiesten lisäksi myös naisvaltaisilta aloilta, kuten sairaanhoidosta.

Terveydenhoito on pysynyt koko vuoden kyselyissä kärkisijalla, kun äänestäjiltä on kysytty tärkeimpiä vaalikysymyksiä. Ruotsin mediassa ja poliitikkojen puheissa maahanmuutto ja maahanmuuttajavaltaisen lähiöiden ongelmat ovat saaneet kuitenkin huomattavasti enemmän huomiota. Viimeksi asian nostivat esiin lähes sadan auton polttaminen Göteborgissa ja muualla Ruotsissa.

Perinteiset suurpuolueet eli sosiaalidemokraatit ja kokoomus ovat tehneet ehdotuksia muun muassa jengirikollisuuden kitkemiseksi ja laittomasti maassa olevien oikeuksien karsimiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samalla ruotsidemokraattien kannatus on vuoden mittaan vain kasvanut. Nyt heidän kannatuksensa on elokuun kyselyiden keskiarvon mukaan noin 20 prosenttia, nelisen prosenttiyksikköä demareita perässä.

Kesästä lähtien sosiaalidemokraatit ovat koittaneet vaihtaa taktiikkaa ja siirtää puhetta kotikentälle hyvinvointivaltion palveluihin. Maanantaina se onnistui.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aftonbladetin väittelyssä jokainen kahdeksasta puoluejohtajasta sai itse valita, mistä aiheesta pitää 90 sekunnin mittaisen alustuksen. Hyvinvointivaltio oli tavalla toisella esillä lähes jokaisen puheessa lukuun ottamatta ympäristöpuolueen Gustav Fridolinia, joka käytti koko ajan ilmastonmuutoksen uhan korostamiseen.

Löfven käytti maanantain väittelyssä lempimuotoiluaan. ”Tämä on kansanäänestys hyvinvointivaltiosta.” Tällä kertaa väittelyn kulku näytti tukevan väitettä. Maahanmuutosta puhuttiin varsinaisesti vasta viimeinen vartti, kun Åkesson oli saanut pitää oman alustuksensa.

Pääministeri Löfven esiintyi kuitenkin melko väsyneesti ja toisteisesti, eikä saanut suotuisasta asetelmasta kaikkea irti. Kerta toisensa jälkeen kuultiin varoitus oikeistoblokin aikeista tehdä ”100 miljardin kruunun” veroalennukset, jotka Löfvenin mukaan tekevät mahdottomaksi hoitojonojen leikkaamisen.

Ehdotuksia sairaanhoidon järjestämisen uusista tavoista ei pääministeriltä kuultu, vaan hän tyytyi nimeämään aina uudelleen lisähenkilökunnan palkkaamisen ja terveydenhuollon henkilökunnan paremmat työehdot.

”Ei tämä ole kansanäänestys hyvinvoinnista. Kaikkihan sitä haluavat”, kuittasi oikeistoblokin pääministeriehdokas, kokoomuksen Ulf Kristersson. ”Tärkeää on kertoa, miten se tehdään.”

Oikeistoblokki ehdottaa, että Ruotsi ottaisi jälleen käyttöön järjestelmän, jossa hoitojonoja leikkaavia maakuntia palkitaan rahalla. Lisäksi oikeistoblokki puolustaa nykyjärjestelmää, jossa potilas voi valita julkisen ja yksityisen palveluntarjoajan välillä ja jossa terveysyritykset saavat tehdä tuntuvia voittoja.

Kristersson esiintyi läpi väittelyn sujuvasti ja uskottavasti. Huonoimman hetkensä hän koki, kun ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson kysyi häneltä, miten ja kenen tuella hän aikoo muodostaa hallituksen.

Ruotsissa hallituksen muodostaa ensimmäinen puhemiehen esittelemä pääministeriehdokas, joka ei saa uusilta valtiopäiviltä ei-äänten enemmistöä. Oikeistohallituksen on sen vuoksi nykyisessä kannatustilanteessa vaikea päästä läpi, jos ruotsidemokraatit päättää äänestää sitä vastaan.

Lue Ruotsin puolueiden esittelyt tuoreine kannatuslukuineen alla olevasta kuvakarusellista.”Kysytkö siis tukea minulta vai noilta?” Åkesson kysyi viittoen kohti vasemmistoa. ”Se ei ole vaikea kysymys”, hän sanoi, ja irrotti naurut yleisöstä. Kristersson ei kyennyt vastaamaan selkeästi, vaan totesi vain, että hän tietää haluavansa vaihtaa hallitusta.

Pääministeri Löfvenin ehkä parhaita hetkiä oli väittelyn lopun sananvaihto Åkessonia vastaan. ”Teidän lupauksenne eivät tarkoita mitään”, Löfven syytti. Tällä hän viittasi muun muassa Svenska Dagbladet -lehden laskelmiin siitä, että ruotsidemokraattien budjetista puuttuu rahaa.

”Ei löydy montaa taloustieteilijää, joka saisi sen täsmäämään”, hän jatkoi.

Åkesson vastasi muistuttamalla, että Löfven ei itse ole kyennyt täyttämään tärkeintä lupaustaan EU:n matalimmasta työttömyysasteesta. Työllisyysaste Ruotsissa on EU:n korkein, mutta työttömyydessä Ruotsi sen sijaan on pudonnut hallituskauden aikana monta sijalukua alaspäin.

Korkeasuhdanteen aikana työttömyyskin on laskenut, mutta oli vuonna 2017 yhä 6,7 prosenttia. Suomessa työttömyysaste oli viime vuonna 8,7 prosenttia.

Valtiontalous on muutenkin Ruotsissa Suomea paremmalla tolalla. Löfven muistutti, että valtionvelka on pienin vuosikymmeniin. Valtion budjetti on Ruotsissa tämän hallituskauden jäljiltä selvästi ylijäämäinen. Ehkä tästä johtuen talouskysymykset eivät verotusta ja pienyrittäjien asemaa lukuun ottamatta saaneet maanantain väittelyssä paljon huomiota.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Politiikka
 • Vaalit
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  2. 2

   Maailman kaunein tehdas oli työntekijöilleen kuin perhe, mutta sitten iski lama – nyt Sunilan sellutehdas on löytänyt uuden kukoistuksen puusta löytyvästä ihmeaineesta, josta voi rakentaa vaikka lentokoneen siipiä    

  3. 3

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  5. 5

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  6. 6

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi

  7. 7

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  8. 8

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  9. 9

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi
  3. Wayne Rooneyn pitkä maajoukkueura päättyi juhlaotteluun, mutta valinta herätti myös kritiikkiä – ”Maajoukkuepelejä ei pitäisi jakaa kuin lahjoja”
  4. 4 tuntia sitten
  5. Maailman kaunein tehdas oli työntekijöilleen kuin perhe, mutta sitten iski lama – nyt Sunilan sellutehdas on löytänyt uuden kukoistuksen puusta löytyvästä ihmeaineesta, josta voi rakentaa vaikka lentokoneen siipiä    
  6. Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?
  7. Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön
  8. Tavallisia taloyhtiön pistorasioita tai lämmitystolppia ei saa käyttää sähköauton lataamisen – mutta tolpan voi muuttaa sähköautolle tai hybridille sopivaksi
  9. Miksi Jätkäsaaresta ei tehty korkeampaa, kysyy kaupunki­taloustieteen uusi apulaisprofessori Tuukka Saarimaa – Ja kuka voittaa, kun Talin Golf-kentälle ei tehdä kerrostaloja?
  10. Painitähti Petra Olli tarvitsi auton, ja silloin Harri Halmeen puhelin soi – Näin manageri pyörittää urheilutähtien talousasioita
  11. Yritysten pitäisi investoida rohkeammin
  12. Irtisanomiskiista voisi jo unohtua
  13. Näytä lisää