Ulkomaat

Yllätys Ruotsin vaalikeskustelussa: Kahden tunnin väittelyssä maahanmuutosta puhuttiin vain vartti

Jopa ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson käytti osan ajastaan puhuakseen vahvasta hyvinvointivaltiosta.

Tukholma

Ruotsissa on käyty yksi viimeisistä merkittävistä vaaliväittelyistä ennen kahden viikon päästä pidettäviä vaaleja.

Aftonbladet-lehden puoluejohtajaväittelyssä maahanmuutto ja rikollisuus jäivät yllättävän vähälle huomiolle. Sen sijaan valtaosa kahden tunnin väittelystä keskittyi pohjoismaisen hyvinvointivaltion perinteisimpiin vaalikysymyksiin: puhuttiin koulusta, verotuksen tasosta ja ennen kaikkea hoitojonoista.

Muun muassa kristillisdemokraattien Ebba Busch Thor ja liberaalien Jan Björklund muistuttivat moneen kertaan, että hoitojonossa odottavien määrä on kaksinkertaistunut kuluvalla hallituskaudella yli sataantuhanteen ruotsalaiseen.

”Voit ehkä jättää huomiotta minut, mutta et voi jättää enää huomiotta näitä ihmisiä”, sanoi palavasti esiintynyt Busch Thor sosiaalidemokraattien pääministerille Stefan Löfvenille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsia on hallinnut nyt neljä vuotta sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallitus vasemmistopuolueen tuella.

Jopa ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson käytti aikaansa puhuakseen hoidosta ja hyvinvointivaltiosta. ”Me aiomme rakentaa uudestaan Ruotsin hyvinvointivaltion. Ja senkö takia rinnastatte meidät natseihin?” Åkesson sanoi liberaalien Björklundille.

Åkessonin vastaus projektin rahoittamiseen oli sentään odotettu: turvapaikkamaahanmuuton rajusta vähentämisestä saatavat säästöt.

Nationalistinen ja maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit on viime aikoina voittanut puolelleen ääniä työläismiesten lisäksi myös naisvaltaisilta aloilta, kuten sairaanhoidosta.

Terveydenhoito on pysynyt koko vuoden kyselyissä kärkisijalla, kun äänestäjiltä on kysytty tärkeimpiä vaalikysymyksiä. Ruotsin mediassa ja poliitikkojen puheissa maahanmuutto ja maahanmuuttajavaltaisen lähiöiden ongelmat ovat saaneet kuitenkin huomattavasti enemmän huomiota. Viimeksi asian nostivat esiin lähes sadan auton polttaminen Göteborgissa ja muualla Ruotsissa.

Perinteiset suurpuolueet eli sosiaalidemokraatit ja kokoomus ovat tehneet ehdotuksia muun muassa jengirikollisuuden kitkemiseksi ja laittomasti maassa olevien oikeuksien karsimiseksi.

Samalla ruotsidemokraattien kannatus on vuoden mittaan vain kasvanut. Nyt heidän kannatuksensa on elokuun kyselyiden keskiarvon mukaan noin 20 prosenttia, nelisen prosenttiyksikköä demareita perässä.

Kesästä lähtien sosiaalidemokraatit ovat koittaneet vaihtaa taktiikkaa ja siirtää puhetta kotikentälle hyvinvointivaltion palveluihin. Maanantaina se onnistui.

Aftonbladetin väittelyssä jokainen kahdeksasta puoluejohtajasta sai itse valita, mistä aiheesta pitää 90 sekunnin mittaisen alustuksen. Hyvinvointivaltio oli tavalla toisella esillä lähes jokaisen puheessa lukuun ottamatta ympäristöpuolueen Gustav Fridolinia, joka käytti koko ajan ilmastonmuutoksen uhan korostamiseen.

Löfven käytti maanantain väittelyssä lempimuotoiluaan. ”Tämä on kansanäänestys hyvinvointivaltiosta.” Tällä kertaa väittelyn kulku näytti tukevan väitettä. Maahanmuutosta puhuttiin varsinaisesti vasta viimeinen vartti, kun Åkesson oli saanut pitää oman alustuksensa.

Pääministeri Löfven esiintyi kuitenkin melko väsyneesti ja toisteisesti, eikä saanut suotuisasta asetelmasta kaikkea irti. Kerta toisensa jälkeen kuultiin varoitus oikeistoblokin aikeista tehdä ”100 miljardin kruunun” veroalennukset, jotka Löfvenin mukaan tekevät mahdottomaksi hoitojonojen leikkaamisen.

Ehdotuksia sairaanhoidon järjestämisen uusista tavoista ei pääministeriltä kuultu, vaan hän tyytyi nimeämään aina uudelleen lisähenkilökunnan palkkaamisen ja terveydenhuollon henkilökunnan paremmat työehdot.

”Ei tämä ole kansanäänestys hyvinvoinnista. Kaikkihan sitä haluavat”, kuittasi oikeistoblokin pääministeriehdokas, kokoomuksen Ulf Kristersson. ”Tärkeää on kertoa, miten se tehdään.”

Oikeistoblokki ehdottaa, että Ruotsi ottaisi jälleen käyttöön järjestelmän, jossa hoitojonoja leikkaavia maakuntia palkitaan rahalla. Lisäksi oikeistoblokki puolustaa nykyjärjestelmää, jossa potilas voi valita julkisen ja yksityisen palveluntarjoajan välillä ja jossa terveysyritykset saavat tehdä tuntuvia voittoja.

Kristersson esiintyi läpi väittelyn sujuvasti ja uskottavasti. Huonoimman hetkensä hän koki, kun ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson kysyi häneltä, miten ja kenen tuella hän aikoo muodostaa hallituksen.

Ruotsissa hallituksen muodostaa ensimmäinen puhemiehen esittelemä pääministeriehdokas, joka ei saa uusilta valtiopäiviltä ei-äänten enemmistöä. Oikeistohallituksen on sen vuoksi nykyisessä kannatustilanteessa vaikea päästä läpi, jos ruotsidemokraatit päättää äänestää sitä vastaan.

Lue Ruotsin puolueiden esittelyt tuoreine kannatuslukuineen alla olevasta kuvakarusellista.”Kysytkö siis tukea minulta vai noilta?” Åkesson kysyi viittoen kohti vasemmistoa. ”Se ei ole vaikea kysymys”, hän sanoi, ja irrotti naurut yleisöstä. Kristersson ei kyennyt vastaamaan selkeästi, vaan totesi vain, että hän tietää haluavansa vaihtaa hallitusta.

Pääministeri Löfvenin ehkä parhaita hetkiä oli väittelyn lopun sananvaihto Åkessonia vastaan. ”Teidän lupauksenne eivät tarkoita mitään”, Löfven syytti. Tällä hän viittasi muun muassa Svenska Dagbladet -lehden laskelmiin siitä, että ruotsidemokraattien budjetista puuttuu rahaa.

”Ei löydy montaa taloustieteilijää, joka saisi sen täsmäämään”, hän jatkoi.

Åkesson vastasi muistuttamalla, että Löfven ei itse ole kyennyt täyttämään tärkeintä lupaustaan EU:n matalimmasta työttömyysasteesta. Työllisyysaste Ruotsissa on EU:n korkein, mutta työttömyydessä Ruotsi sen sijaan on pudonnut hallituskauden aikana monta sijalukua alaspäin.

Korkeasuhdanteen aikana työttömyyskin on laskenut, mutta oli vuonna 2017 yhä 6,7 prosenttia. Suomessa työttömyysaste oli viime vuonna 8,7 prosenttia.

Valtiontalous on muutenkin Ruotsissa Suomea paremmalla tolalla. Löfven muistutti, että valtionvelka on pienin vuosikymmeniin. Valtion budjetti on Ruotsissa tämän hallituskauden jäljiltä selvästi ylijäämäinen. Ehkä tästä johtuen talouskysymykset eivät verotusta ja pienyrittäjien asemaa lukuun ottamatta saaneet maanantain väittelyssä paljon huomiota.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Politiikka
 • Vaalit
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  2. 2

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  3. 3

   EU-johtajilta täystyrmäys Britannian brexit-mallille – Suora lähetys Theresa Mayn tiedotustilaisuudesta alkaa kello 15.45

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  6. 6

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä

  7. 7

   Keskusta ja kokoomus antoivat tukensa Timo Soinille – merkittävin asia äänestyksessä oli politiikan uskottavuus

  8. 8

   Mikä on epäterveellisin herkku?

  9. 9

   Puolustusvoimien entinen komentaja antaa ronskissa muistelmakirjassaan ohjeen päättäjille: Suomen ei pidä liittyä Natoon

  10. 10

   Mies kylvi pelkoa naapureissa vuosien ajan ja soitteli yötä myötä haitaria Haagassa – Oikeus: Miehen sai häätää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  3. 3

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä

  4. 4

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  5. 5

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  6. 6

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  10. 10

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää