Ulkomaat

Syyrian sodan viimeinen luku on käsillä – ”Siitä voi tulla pahempaa kuin mitä näimme Aleppossa, Itä-Ghoutassa ja Raqqassa”

Edessä voi olla Syyrian armeijan hyökkäys kapinallisten viimeiseen linnakkeeseen, Idlibin maakuntaan. Suurhyökkäys saattaisi johtaa humanitaariseen kriisiin.

Syyrian sota saattaa olla etenemässä kohti ratkaisevaa, mahdollisesti viimeistä lukua. Tästä on nähty merkkejä elokuun kuluessa, kun Syyrian armeija liittolaisineen on siirtänyt joukkojaan kapinallisjärjestöjen viimeisen linnakkeen eli Idlibin maakunnan rajoille.

Valtaamalla Idlibin Syyrian hallitus todennäköisesti musertaisi lopullisesti seitsemän vuotta sitten käynnistyneen kapinan. Hyökkäyksen pelätään kuitenkin johtavan brutaaliin väkivaltaan ja humanitaariseen kriisiin, joka voi läikkyä myös Syyrian rajan yli Turkin puolelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pahimmassa tapauksessa edessä voi olla myös yhteenottoja Turkin joukkojen ja Syyrian joukkojen sekä heitä tukevien Venäjän joukkojen välillä.

”Pelkään, että se voi johtaa pahimpaan inhimilliseen kärsimykseen, mitä olemme nähneet tämän konfliktin aikana. Siitä voi tulla pahempaa kuin mitä näimme Aleppossa, Itä-Ghoutassa ja Raqqassa”, YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Jan Egeland varoitti viime viikolla.

Idlib on Turkin rajalla Syyrian pohjoisosissa sijaitseva maakunta, joka on lähes kokonaan erilaisten hallitusta vastustavien kapinallisryhmien hallinnassa.


Suurinta osaa maakunnasta hallitsee jihadistiryhmä Hayat Tahrir al-Sham (HTS). HTS tunnettiin aiemmin nimellä Nusran rintama. Ryhmän keskuspaikka oli aiemmin Aleppon kaupunki. Ennen nimenvaihdosta HTS oli avoimesti maailmanlaajuisen terroristiverkosto al-Qaidan liittolainen, mutta ryhmä sanoo katkaisseensa kytköksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi Idlibissä on Turkin tukemia, Vapaan Syyrian armeijaan kuuluvia ryhmittymiä sekä jonkin verran jihadistijärjestö Isisin jäseniä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Idlib on ruutitynnyri ja jihadistien pesäke, jonne on kokoontunut arviolta kymmeniätuhansia kapinallistaistelijoita eri puolilta Syyriaa.

Syyrian armeija on itse tietoisesti koonnut ja siirtänyt kapinallistaistelijoita Idlibiin aikaisempien onnistuneiden valtausoperaatioiden jälkeen. Esimerkiksi Aleppon sekä Damaskoksen lähellä sijaitsevan Itä-Ghoutan valtausten jälkeen Syyrian hallitus siirsi bussikyydeillä Idlibiin ne kapinallistaistelijat, jotka eivät halunneet antautua.

Nyt Idlibissä asuu lähes kolme miljoonaa ihmistä, joista lähes puolet on muualta Syyriasta paenneita siviilejä sekä kapinallistaistelijoita.

Taisteluista voi tulla verisiä, sillä kapinalliset ovat jo vuosien ajan valmistautuneet hyökkäykseen rakentamalla puolustusasemia, kouluttamalla uusia taistelijoita ja järjestämällä sotaharjoituksia.

Turkki, joka on siirtänyt joukkojaan Idlibiin ja perustanut sinne tarkkailuasemia, on sulkenut rajan mahdollisten pakolaisten varalta. Silti Turkin tiedustelupalvelu arvioi viime viikolla, että hyökkäyksen käynnistyessä noin 250 000 ihmistä saattaisi paeta rajan yli Turkkiin.

Yksi merkki lähestyvästä suurtaistelusta ja kapinallisten uhmakkuudesta nähtiin viime viikolla, kun HTS:n johtaja Abu Mohamed al-Jolani varoitti kapinallisia luovuttamasta aseitaan tai neuvottelemasta Syyrian hallituksen kanssa.


”Antautumisen ja aseistariisunnan ajatteleminenkin on petturuutta”, al-Jolani sanoi internetiin ladatulla videolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiistaina Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu sanoi, että Venäjän armeija käy parhaillaan neuvotteluja kapinallisryhmien kanssa tilanteen rauhanomaisesta ratkaisemisesta – samalla tavalla kuin neuvotteluja käytiin Itä-Ghoutassa viime keväänä.

Tuolloin osa kapinallisista antautui, mutta alueelle tehtiin kemiallinen isku, josta länsivallat syyttivät Syyrian armeijaa.

Idlibin on myös pelätty ajautuvan sisäiseen kaaokseen, sillä kapinallisjärjestöt ovat käyneet keskinäisiä taisteluja. Huhtikuun jälkeen ainakin 270 ihmistä on kuollut kapinallisten keskinäisissä yhteenotoissa ja pommi-iskuissa, Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights raportoi viime viikolla.

Idlibin valtaaminen on tärkeää Syyrian hallitukselle, sillä alue sijaitsee Latakian maakunnan naapurissa. Latakia on Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tukijoiden ydinaluetta, ja siellä sijaitsee myös Venäjän sotilastukikohtia, joihin kapinalliset ovat tehneet Idlibistä käsin lennokki-iskuja. Lisäksi Idlibin läpi kulkee strategisesti tärkeä M5-valtatie, joka yhdistää Damaskoksen ja Aleppon.

HS oli yhteydessä useisiin Idlibissä asuviin oppositioaktivisteihin viime viikolla. Kukaan heistä ei turvallisuussyistä halunnut esiintyä omalla nimellään. He kertoivat nähneensä, että Haman pohjoispuolelle sijoitetut turkkilaiset joukot ovat valmistautumassa taisteluihin.

Idlibissä toissa viikolla vieraillut syyrialainen toimittaja puolestaan ihmetteli sitä, ettei kapinallisryhmien taistelijoita näkynyt katukuvassa.

”Oletin ennen matkaa, että HTS:n joukkoja olisi kaikkialla, mutta en nähnyt heitä missään”, nimettömänä pysyttelevä toimittaja sanoi HS:lle.

Hänen mukaansa Idlibissä toimivat kapinallisjoukot ovat sopineet pysyttelevänsä näkymättömissä mahdollisten ilmaiskujen vuoksi. Joukot kuitenkin valmistautuvat taisteluihin salassa.

Idlibissä siviilivaltaa pitää oppositioryhmien muodostama ”hätätilahallitus”, toimittaja kertoi.

”Siellä on sisäinen ministeriö, joka hallinnoi ja organisoi kaikkea, kuten rahtiliikennettä ja liikennereittejä Idlibiin, mutta sotilaallisia osastoja ei näy kaduilla.”

Turkkilaisten joukkojen läsnäolosta huolimatta Syyrian hallitus saattaa katsoa, että Turkkia ravistelevan valuuttakriisin vuoksi juuri nyt on otollinen aika iskeä Idlibiin.

Toisaalta Venäjä, Turkki ja Iran sopivat keskenään viime vuonna, että Idlib pidetään eräänlaisena turvavyöhykkeenä, jonne ei uloteta laajoja hyökkäyksiä. Tämä sopimus saattaa rajoittaa mahdollisen hyökkäyksen laajuutta.

”Rajoitetumpi hyökkäys, jonka tavoitteena on vallata joitakin reuna-alueita kapinallisten hallussa olevilta alueilta luoteessa, vaikuttaa hyvin mahdolliselta, jopa todennäköiseltä”, arvioi International Crisis Groupin tutkija Sam Heller uutistoimisto AFP:lle.


Idlibin siviilit pelkäävät jääneensä loukkuun – ”Istumme ja odotamme, mikä on lopullinen kohtalomme”

Idlibin maakunta Syyrian luoteiskolkassa on kapinallistaistelijoiden viimeinen linnake, mutta myös Syyrian hallituksen joukkoja paenneiden siviilien turvapaikka.

Syyrian armeijan siirtäessä joukkojaan kohti Idlibiä siviilit kokevat jääneensä loukkuun, josta ei ole pakotietä.

Yksi Idlibiin paenneista syyrialaisista siviileistä on Abu Ahmad. Hän suostui puhumaan HS:lle turvallisuussyistä nimimerkin takaa.

Abu Ahmad, 40, kertoo eläneensä seitsemän vuotta kestäneen sodan aikana kolmessa eri kaupungissa. Hän on paennut vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa aina sinne, missä on rauhallisinta – ja mistä on löytynyt töitä.

Sodan puhjettua vuonna 2011 Abu Ahmad kertoo eläneensä Damaskoksen lähellä sijaitsevassa Itä-Ghoutassa. Syyrian armeija valtasi Itä-Ghoutan Venäjän avustukselle viime keväänä, viisi vuotta jatkuneen saarron päätteeksi.

Abu Ahmad sanoo kannattaneensa sodan alussa voimakkaasti vallankumousta ja osallistuneensa aktiivisesti hallituksenvastaisiin mielenosoituksiin.

Itä-Ghoutan perhe jätti taakseen vuonna 2014, hieman ennen kuin hallituksen joukot saartoivat alueen. Aluksi perhe muutti Aleppoon, mutta he siirtyivät sieltä nopeasti rauhallisempaan Idlibin maakuntaan ja sen suurimpaan kaupunkiin Idlibiin.

”Olen ammatiltani kauppias. Rehellisesti sanottuna muutimme Idlibiin, koska sieltä oli helppoa matkustaa Turkin puolelle hakemaan myytäviä tuotteita. Toin Turkista Idlibiin tavaraa, josta Syyriassa oli pulaa, kuten sähkölaitteita, vihanneksia ja hedelmiä. Tulimme hyvin toimeen”, Abu Ahmad kertoo puhelimessa.

Vuonna 2016 tilanne muuttui kuitenkin vaikeammaksi. Väkivaltaisuudet lisääntyivät rajaseuduilla, ja Turkki sulki rajan. Seuraavana vuonna Abu Ahmad otti riskin ja yritti mennä laittomasti Turkin puolelle. Hän jäi kuitenkin kiinni. Viikon pidätyksen jälkeen hänet palautettiin takaisin Idlibiin.

”Nyt en voi enää mitenkään palata Turkkiin”, hän sanoo.

Abu Ahmad asuu Idlibin kaupungin keskustassa. Uutiset ja huhut lähestyvästä hyökkäyksestä leviävät asukkaiden keskuudessa, mutta katukuvassa kaikki näyttää vielä suhteellisen normaalilta. Ruoasta Idlibissä ei ole pulaa ainakaan vielä, Abu Ahmad sanoo.

Huoli kasvaa, mutta siviilit eivät voi tehdä asialle mitään, varsinkin kun Turkki on sulkenut pakotien pohjoiseen.

Nyt Abu Ahmad sanoo jopa katuvansa sitä, että alun perin pakeni kotiseudultaan Itä-Ghoutasta. Takaisinkaan hän ei uskalla palata, sillä hän pelkää joutuvansa vankilaan mielenosoituksiin osallistumisen takia.

”Emme tiedä, minne voisimme täältä lähteä. Istumme vain täällä kaupungissa saarrettuna ja odotamme, mikä on lopullinen kohtalomme.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sota
 • Turkki
 • Venäjä
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  2. 2

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  3. 3

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Brexit-sopimus horjuttaa Britannian hallitusta ministerien erotessa – pääministeri May astui parlamentin hiostettavaksi, suora lähetys käynnissä

  6. 6

   Yksityinen palokunta pelasti Kanye Westin ja Kim Kardashianin kartanon Kalifornian maastopaloilta – Yhdysvalloissa myös vakuutusyhtiöt suojaavat arvokoteja omin palomiehin

  7. 7

   Sairaat ja lannistuneet ihmiset juoksevat luukulta luukulle saamatta apua – Ministeriön raportti maalaa karun kuvan työttömien palvelusta Suomessa

  8. 8

   Syyttäjä vaatii Saudi-Arabiassa kuolemantuomiota viidelle toimittaja Khashoggin murhasta syytetylle

  9. 9

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  10. 10

   Järvenpää panee 600 000 euroa lisää 25-kerroksiseen tornitaloon, jota ei rakenneta – Kaupunginjohtaja: ”Kyllä te pääsette riipimään ja rääpimään ja piehtaroimaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  5. 5

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  6. 6

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  7. 7

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  8. 8

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  9. 9

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  10. 10

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää