Ulkomaat

Syyrian sodan viimeinen luku on käsillä – ”Siitä voi tulla pahempaa kuin mitä näimme Aleppossa, Itä-Ghoutassa ja Raqqassa”

Edessä voi olla Syyrian armeijan hyökkäys kapinallisten viimeiseen linnakkeeseen, Idlibin maakuntaan. Suurhyökkäys saattaisi johtaa humanitaariseen kriisiin.

Syyrian sota saattaa olla etenemässä kohti ratkaisevaa, mahdollisesti viimeistä lukua. Tästä on nähty merkkejä elokuun kuluessa, kun Syyrian armeija liittolaisineen on siirtänyt joukkojaan kapinallisjärjestöjen viimeisen linnakkeen eli Idlibin maakunnan rajoille.

Valtaamalla Idlibin Syyrian hallitus todennäköisesti musertaisi lopullisesti seitsemän vuotta sitten käynnistyneen kapinan. Hyökkäyksen pelätään kuitenkin johtavan brutaaliin väkivaltaan ja humanitaariseen kriisiin, joka voi läikkyä myös Syyrian rajan yli Turkin puolelle.

Pahimmassa tapauksessa edessä voi olla myös yhteenottoja Turkin joukkojen ja Syyrian joukkojen sekä heitä tukevien Venäjän joukkojen välillä.

”Pelkään, että se voi johtaa pahimpaan inhimilliseen kärsimykseen, mitä olemme nähneet tämän konfliktin aikana. Siitä voi tulla pahempaa kuin mitä näimme Aleppossa, Itä-Ghoutassa ja Raqqassa”, YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Jan Egeland varoitti viime viikolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Idlib on Turkin rajalla Syyrian pohjoisosissa sijaitseva maakunta, joka on lähes kokonaan erilaisten hallitusta vastustavien kapinallisryhmien hallinnassa.


Suurinta osaa maakunnasta hallitsee jihadistiryhmä Hayat Tahrir al-Sham (HTS). HTS tunnettiin aiemmin nimellä Nusran rintama. Ryhmän keskuspaikka oli aiemmin Aleppon kaupunki. Ennen nimenvaihdosta HTS oli avoimesti maailmanlaajuisen terroristiverkosto al-Qaidan liittolainen, mutta ryhmä sanoo katkaisseensa kytköksen.

Lisäksi Idlibissä on Turkin tukemia, Vapaan Syyrian armeijaan kuuluvia ryhmittymiä sekä jonkin verran jihadistijärjestö Isisin jäseniä.

Idlib on ruutitynnyri ja jihadistien pesäke, jonne on kokoontunut arviolta kymmeniätuhansia kapinallistaistelijoita eri puolilta Syyriaa.

Syyrian armeija on itse tietoisesti koonnut ja siirtänyt kapinallistaistelijoita Idlibiin aikaisempien onnistuneiden valtausoperaatioiden jälkeen. Esimerkiksi Aleppon sekä Damaskoksen lähellä sijaitsevan Itä-Ghoutan valtausten jälkeen Syyrian hallitus siirsi bussikyydeillä Idlibiin ne kapinallistaistelijat, jotka eivät halunneet antautua.

Nyt Idlibissä asuu lähes kolme miljoonaa ihmistä, joista lähes puolet on muualta Syyriasta paenneita siviilejä sekä kapinallistaistelijoita.

Taisteluista voi tulla verisiä, sillä kapinalliset ovat jo vuosien ajan valmistautuneet hyökkäykseen rakentamalla puolustusasemia, kouluttamalla uusia taistelijoita ja järjestämällä sotaharjoituksia.

Turkki, joka on siirtänyt joukkojaan Idlibiin ja perustanut sinne tarkkailuasemia, on sulkenut rajan mahdollisten pakolaisten varalta. Silti Turkin tiedustelupalvelu arvioi viime viikolla, että hyökkäyksen käynnistyessä noin 250 000 ihmistä saattaisi paeta rajan yli Turkkiin.

Yksi merkki lähestyvästä suurtaistelusta ja kapinallisten uhmakkuudesta nähtiin viime viikolla, kun HTS:n johtaja Abu Mohamed al-Jolani varoitti kapinallisia luovuttamasta aseitaan tai neuvottelemasta Syyrian hallituksen kanssa.


”Antautumisen ja aseistariisunnan ajatteleminenkin on petturuutta”, al-Jolani sanoi internetiin ladatulla videolla.

Tiistaina Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu sanoi, että Venäjän armeija käy parhaillaan neuvotteluja kapinallisryhmien kanssa tilanteen rauhanomaisesta ratkaisemisesta – samalla tavalla kuin neuvotteluja käytiin Itä-Ghoutassa viime keväänä.

Tuolloin osa kapinallisista antautui, mutta alueelle tehtiin kemiallinen isku, josta länsivallat syyttivät Syyrian armeijaa.

Idlibin on myös pelätty ajautuvan sisäiseen kaaokseen, sillä kapinallisjärjestöt ovat käyneet keskinäisiä taisteluja. Huhtikuun jälkeen ainakin 270 ihmistä on kuollut kapinallisten keskinäisissä yhteenotoissa ja pommi-iskuissa, Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights raportoi viime viikolla.

Idlibin valtaaminen on tärkeää Syyrian hallitukselle, sillä alue sijaitsee Latakian maakunnan naapurissa. Latakia on Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tukijoiden ydinaluetta, ja siellä sijaitsee myös Venäjän sotilastukikohtia, joihin kapinalliset ovat tehneet Idlibistä käsin lennokki-iskuja. Lisäksi Idlibin läpi kulkee strategisesti tärkeä M5-valtatie, joka yhdistää Damaskoksen ja Aleppon.

HS oli yhteydessä useisiin Idlibissä asuviin oppositioaktivisteihin viime viikolla. Kukaan heistä ei turvallisuussyistä halunnut esiintyä omalla nimellään. He kertoivat nähneensä, että Haman pohjoispuolelle sijoitetut turkkilaiset joukot ovat valmistautumassa taisteluihin.

Idlibissä toissa viikolla vieraillut syyrialainen toimittaja puolestaan ihmetteli sitä, ettei kapinallisryhmien taistelijoita näkynyt katukuvassa.

”Oletin ennen matkaa, että HTS:n joukkoja olisi kaikkialla, mutta en nähnyt heitä missään”, nimettömänä pysyttelevä toimittaja sanoi HS:lle.

Hänen mukaansa Idlibissä toimivat kapinallisjoukot ovat sopineet pysyttelevänsä näkymättömissä mahdollisten ilmaiskujen vuoksi. Joukot kuitenkin valmistautuvat taisteluihin salassa.

Idlibissä siviilivaltaa pitää oppositioryhmien muodostama ”hätätilahallitus”, toimittaja kertoi.

”Siellä on sisäinen ministeriö, joka hallinnoi ja organisoi kaikkea, kuten rahtiliikennettä ja liikennereittejä Idlibiin, mutta sotilaallisia osastoja ei näy kaduilla.”

Turkkilaisten joukkojen läsnäolosta huolimatta Syyrian hallitus saattaa katsoa, että Turkkia ravistelevan valuuttakriisin vuoksi juuri nyt on otollinen aika iskeä Idlibiin.

Toisaalta Venäjä, Turkki ja Iran sopivat keskenään viime vuonna, että Idlib pidetään eräänlaisena turvavyöhykkeenä, jonne ei uloteta laajoja hyökkäyksiä. Tämä sopimus saattaa rajoittaa mahdollisen hyökkäyksen laajuutta.

”Rajoitetumpi hyökkäys, jonka tavoitteena on vallata joitakin reuna-alueita kapinallisten hallussa olevilta alueilta luoteessa, vaikuttaa hyvin mahdolliselta, jopa todennäköiseltä”, arvioi International Crisis Groupin tutkija Sam Heller uutistoimisto AFP:lle.


Idlibin siviilit pelkäävät jääneensä loukkuun – ”Istumme ja odotamme, mikä on lopullinen kohtalomme”

Idlibin maakunta Syyrian luoteiskolkassa on kapinallistaistelijoiden viimeinen linnake, mutta myös Syyrian hallituksen joukkoja paenneiden siviilien turvapaikka.

Syyrian armeijan siirtäessä joukkojaan kohti Idlibiä siviilit kokevat jääneensä loukkuun, josta ei ole pakotietä.

Yksi Idlibiin paenneista syyrialaisista siviileistä on Abu Ahmad. Hän suostui puhumaan HS:lle turvallisuussyistä nimimerkin takaa.

Abu Ahmad, 40, kertoo eläneensä seitsemän vuotta kestäneen sodan aikana kolmessa eri kaupungissa. Hän on paennut vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa aina sinne, missä on rauhallisinta – ja mistä on löytynyt töitä.

Sodan puhjettua vuonna 2011 Abu Ahmad kertoo eläneensä Damaskoksen lähellä sijaitsevassa Itä-Ghoutassa. Syyrian armeija valtasi Itä-Ghoutan Venäjän avustukselle viime keväänä, viisi vuotta jatkuneen saarron päätteeksi.

Abu Ahmad sanoo kannattaneensa sodan alussa voimakkaasti vallankumousta ja osallistuneensa aktiivisesti hallituksenvastaisiin mielenosoituksiin.

Itä-Ghoutan perhe jätti taakseen vuonna 2014, hieman ennen kuin hallituksen joukot saartoivat alueen. Aluksi perhe muutti Aleppoon, mutta he siirtyivät sieltä nopeasti rauhallisempaan Idlibin maakuntaan ja sen suurimpaan kaupunkiin Idlibiin.

”Olen ammatiltani kauppias. Rehellisesti sanottuna muutimme Idlibiin, koska sieltä oli helppoa matkustaa Turkin puolelle hakemaan myytäviä tuotteita. Toin Turkista Idlibiin tavaraa, josta Syyriassa oli pulaa, kuten sähkölaitteita, vihanneksia ja hedelmiä. Tulimme hyvin toimeen”, Abu Ahmad kertoo puhelimessa.

Vuonna 2016 tilanne muuttui kuitenkin vaikeammaksi. Väkivaltaisuudet lisääntyivät rajaseuduilla, ja Turkki sulki rajan. Seuraavana vuonna Abu Ahmad otti riskin ja yritti mennä laittomasti Turkin puolelle. Hän jäi kuitenkin kiinni. Viikon pidätyksen jälkeen hänet palautettiin takaisin Idlibiin.

”Nyt en voi enää mitenkään palata Turkkiin”, hän sanoo.

Abu Ahmad asuu Idlibin kaupungin keskustassa. Uutiset ja huhut lähestyvästä hyökkäyksestä leviävät asukkaiden keskuudessa, mutta katukuvassa kaikki näyttää vielä suhteellisen normaalilta. Ruoasta Idlibissä ei ole pulaa ainakaan vielä, Abu Ahmad sanoo.

Huoli kasvaa, mutta siviilit eivät voi tehdä asialle mitään, varsinkin kun Turkki on sulkenut pakotien pohjoiseen.

Nyt Abu Ahmad sanoo jopa katuvansa sitä, että alun perin pakeni kotiseudultaan Itä-Ghoutasta. Takaisinkaan hän ei uskalla palata, sillä hän pelkää joutuvansa vankilaan mielenosoituksiin osallistumisen takia.

”Emme tiedä, minne voisimme täältä lähteä. Istumme vain täällä kaupungissa saarrettuna ja odotamme, mikä on lopullinen kohtalomme.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sota
 • Turkki
 • Venäjä
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  8. 8

   Krp: Kotietsinnät sujuneet Turun saaristossa hyvin, operaatio saadaan näillä näkymin päätökseen sunnuntaina

  9. 9

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias puukirkko tuhoutui tulipalossa täysin – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”

  10. 10

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Krp: Kotietsinnät sujuneet Turun saaristossa hyvin, operaatio saadaan näillä näkymin päätökseen sunnuntaina
  3. Anthony Joshua puolusti raivokkaasti mestaruuttaan Aleksandr Povetkinia vastaan – voitti teknisellä tyrmäyksellä: ”Tiesin, että hänen päänsä kestää iskuja”
  4. Iran syyttää Yhdysvaltoja, Saudi-Arabiaa, Persianlahden maita, EU:ta, Tanskaa, Hollantia ja Britanniaa Isisin tekemästä terrori-iskusta
  5. Espoolainen Janne Lehto virittää Ryder Cupissa peliareenaa Tiger Woodsille ja muille huippugolffareille
  6. Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia
  7. Aloitimme autoilun Pekingissä, vaikka siinä ei ole järkeä: Kadut täyttyvät, ilma saastuu, ja siksi autollamme ei saa nyt ajaa ollenkaan perjantaipäivisin
  8. Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista
  9. Tunti sitten
  10. ”Tatu ja Patu ovat hauskoja, koska he eivät oikein ymmärrä, miten maailma toimii” – Tatun ja Patun lukijat kertovat kirjasarjan suosion syyt
  11. Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana  Tilaajille
  12. Kiihtelysvaaran 250-vuotias puukirkko tuhoutui tulipalossa täysin – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”
  13. Näytä lisää