Ulkomaat

Äärioikeiston ihmis­jahti sai Saksan tolaltaan – HS vieraili Chemnitzin kaupungissa, joka on keskellä vihan kierrettä

Chemnitzissä pohditaan, miten saada vihan tilalle vuoropuhelua. Kun kotikaduilla tehdään natsitervehdyksiä ja jahdataan ulkomaalaisen näköisiä, ollaan vakavan tilanteen äärellä.

Chemnitz

”Valitettavasti uskon, että nyt on vain pieni hengähdystauko. Näemme vielä pahempaa”, sanoo Maxi Kupfer Chemnitzin maamerkin, valtavan Karl Marxin pään, juurella.

Kupfer nojaa polkupyöräänsä ja pohtii, mitä kotikaupungissa on juuri koettu.

”Tämä kaikki on kovin surullista.”


Chemnitz on kohdannut kaksi tragediaa, ja kaupunki on keskellä vihan kierrettä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varhain sunnuntaina joukko ulkomaalaistaustaisia miehiä yritti ilmeisesti ryöstää pankkiautomaatilla käyneet kaverukset. Syntyi kahakka, jossa käytettiin veistä.

35-vuotias mies kuoli sairaalassa vammoihinsa. Kaksi muuta sai vammoja.Tapahtumapaikalle vain korttelin päähän Marxin päästä chemnitziläiset ovat tuoneet kynttilöitä ja kukkia.

Uutinen puukotuksista levisi nopeasti verkossa. Samoin tieto siitä, että epäillyt olivat ulkomaalaistaustaisia. Maanantaina poliisi otti kiinni irakilaisen ja syyrialaisen miehen epäiltynä puukotuksista.

Jo sunnuntaina äärioikeisto valtasi Chemnitzin kadut. Uusnatsien voimalauseita huutava satojen ihmisten joukko vyöryi läpi keskustan, eikä tilanne ollut poliisin hallinnassa.

Käsiä nousi natsitervehdyksiin. Käynnissä oli ihmisjahti, jossa uhreiksi kelpasivat satunnaiset ulkomaalaisilta näyttävät ohikulkijat.

Kupferille tapahtumat tulivat kotiin asti. Hänen puolisonsa on tullut Saksaan Syyriasta pakolaisena. Kupfer on töissä Chemnitzin pakolaisavussa.

”Olimme koolla isolla joukolla grillaamassa. Meidän piti lähettää ihmisille varoitusviesti, että pysyisivät sisällä.”


Saksa järkyttyi mielenosoittajien oman käden oikeudesta. Sitten sama vielä toistui maanantai-iltana. Vaikka mellakkapoliiseja oli huomattavasti sunnuntaita enemmän, ulkomaalaisvastainen ja äärioikeistolainen mielenosoittajajoukko ja uusnatseja vastustamaan tulleet vastamielenosoittajat kahakoivat. Kaksikymmentä ihmistä loukkaantui.

”Itseäni järkyttää eniten ne kymmenet, jotka tekivät avoimesti natsitervehdyksiä.”Äärioikeiston kostomarssi Chemnitzissä hallitsee Saksan poliittista ilmatilaa. Kupferin mielestä oleellisin on se, miten saada keskusteluyhteys ihmisten välille. Vihan sijaan tarvitaan vuoropuhelua.

”Miten tilanne on päässyt kärjistymään tällaiseksi? Mielenosoittajat eivät ole vain maahanmuuttoa vastaan, vaan vuoropuhelua vastaan.”

Saksan on natsihistoriansa vuoksi pystyttävä keskustelemaan myös hyvin vaikeista asioista, Kupfer sanoo. ”Mitä tuolloin tapahtui, ei saa toistua. Äärioikeiston nousulle olisi pitänyt saada jo kauan aikaa sitten stoppi.”

Kyse ei ole mellakkapoliisien määrästä, vaan poliittisen järjestelmän ongelmista, Kupfer sanoo.

”Ei kukaan väitä, että dialogi olisi helppoa, mutta se on välttämätöntä.”

Eikä vain Chemnitzissä, vaan myös Suomessa, Kupfer sanoo. ”Maanantaina Chemnitziin tuli paljon uusnatseja muualta Saksasta. Puukotus valjastettiin äärioikeiston tarkoitusperiin. Nyt nähtiin, taas, miten hyvin äärioikeisto on järjestäytynyt. Tämä on koko Euroopan ongelma.”


Eläkepäiviä jo varsin pitkään viettänyt juristi Gerhard Wanek katselee mietteliäänä kukkia ja kynttilöitä, joita ihmiset tuovat hiljakseen puukotuspaikalle. Wanek pohtii tilanteen hankaluutta. Ihmiset surevat, ja samaan aikaan äärioikeisto yrittää käyttää tätä surua valjastaakseen sen ulkomaalaisvihaan.

”Tässä mietityttää moni asia. Kun katsoi, mitä autoja tänne oli parkkeerattu mielenosoitusten aikaan, näki, että tulijoita oli Dresdenistä ja monista muista kaupungeista. Tänne tultiin kahakoimaan.”

Wanek on katsomassa muistokynttilöitä tyttärensä Sharon Wimmerin kanssa.

”Halusin muistaa uhreja”, Wimmer sanoo.

”Tunteet ovat ristiriitaisia. Suren ja olen järkyttynyt. Samaan aikaan haluan tehdä eron äärioikeistoon.”

Wanek sanoo, ettei selitys tapahtumiin löydy yksin maahanmuutosta tai sen tuomista uhkista.

”Kyse on pitkistä kaarista. Moni pettyi siihen, mitä DDR:n jälkeen tuli – ja ei tullut. Pettymyksessä ydintä on huoli toimeentulosta, eläkkeistä, sosiaaliturvasta. Mutta ulkomaalaisvihastakin meillä on pitkä historia, kuten Hoyerswerdan pakolaiskeskuksen murhapoltto vuonna 1991.”


Berit Richter pysähtyy kynttilöiden luokse matkalla yliopistolle. Hän on peruskoulun opettaja, ja järkyttynyt viikonvaihteen tapahtumista. Mellakoista on kuitenkin vaikea saada kokonaiskuvaa, sillä tapahtumien kuvaukset ovat Richterin mielestä värittyneitä.

”Olisin voinut myös itse osallistua marssille, jossa muistetaan sen uhreja.”

Richter pohtii, kuinka suuri joukko todella oli valmis väkivaltaan. Eivät kaikki, hän sanoo ja kaivaa kännykästään sunnuntaina mielenosoituksesta otetun videon. Se ei ole hänen kuvaamansa, vaan ystävän lähettämä. Niitä on nyt paljon liikkeellä. Videolla poliisit tönivät voimalla äärioikeiston mielenosoitukseen osallistuneita.

”Ei ollut niin, että vain mielenosoittajat hakkasivat ulkomaalaisia, vaan poliisi hakkasi mielenosoittajia. Poliisi provosoi tilannetta kyynelkaasulla.”

Sunnuntai muutti tunnelmaa koko kaupungissa, Richter sanoo. ”Monet suhtautuvat nyt avoimen vihamielisesti ulkomaalaisiin. Se pelottaa. Eihän Chemnitzin suurin ongelma ole maahanmuuttajat. Ongelma on se, että Chemnitz vanhenee. Täällä ei ole nuoria. Kukaan ei halua jäädä.”

Nuori nainen lastenrattaiden kanssa pysähtyy kukkien ääreen ja käärii paperista keltaisen ruusun. Vietnamista Saksaan kymmenisen vuotta sitten tullut Nguyen Thi Phuong tunsi puukotuksen uhrin, 35-vuotiaan puusepän, jonka toinen vanhemmista oli Kuubasta.

”Hän söi usein lounasta ravintolassa, jossa olen töissä.”

Millainen paikka Chemnitz on niille, jotka tulevat muualta? ”Aina ei ole helppoa.”

Tästä on kyse

Puukotusta seurasi ajojahti


 Varhain sunnuntaina Chemnitzissä puukotettiin kuoliaaksi 35-vuotias mies. Poliisi otti kiinni epäiltynä syyrilaisen ja irakilaisen miehen.

 Puukotus sai sunnuntaina äärioikeiston kutsumaan koolle muistomarssin, josta tuli väkivaltainen ajojahti. Mielenosoittajia hyökkäsi ulkomaalaisen näköisten ohikulkijoiden kimppuun.

 Maanantaina järjestettiin kaksi mielenosoitusta, joista toinen oli äärioikeistolaisen mielenosoituksen vastamielenosoitus. Myös nämä mielenosoitukset olivat aggressiivisia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Äärioikeisto
 • Maahanmuutto
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita

  6. 6

   Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi

  7. 7

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  8. 8

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  9. 9

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  10. 10

   Halvaantunut yhdysvaltalainen mies kävelee selkärankaan asennetun elektrodin ansiosta – se vahvistaa aivojen viestit lihaksille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää