Ulkomaat

Äärioikeiston ihmis­jahti sai Saksan tolaltaan – HS vieraili Chemnitzin kaupungissa, joka on keskellä vihan kierrettä

Chemnitzissä pohditaan, miten saada vihan tilalle vuoropuhelua. Kun kotikaduilla tehdään natsitervehdyksiä ja jahdataan ulkomaalaisen näköisiä, ollaan vakavan tilanteen äärellä.

Chemnitz

”Valitettavasti uskon, että nyt on vain pieni hengähdystauko. Näemme vielä pahempaa”, sanoo Maxi Kupfer Chemnitzin maamerkin, valtavan Karl Marxin pään, juurella.

Kupfer nojaa polkupyöräänsä ja pohtii, mitä kotikaupungissa on juuri koettu.

”Tämä kaikki on kovin surullista.”


Chemnitz on kohdannut kaksi tragediaa, ja kaupunki on keskellä vihan kierrettä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varhain sunnuntaina joukko ulkomaalaistaustaisia miehiä yritti ilmeisesti ryöstää pankkiautomaatilla käyneet kaverukset. Syntyi kahakka, jossa käytettiin veistä.

35-vuotias mies kuoli sairaalassa vammoihinsa. Kaksi muuta sai vammoja.Tapahtumapaikalle vain korttelin päähän Marxin päästä chemnitziläiset ovat tuoneet kynttilöitä ja kukkia.

Uutinen puukotuksista levisi nopeasti verkossa. Samoin tieto siitä, että epäillyt olivat ulkomaalaistaustaisia. Maanantaina poliisi otti kiinni irakilaisen ja syyrialaisen miehen epäiltynä puukotuksista.

Jo sunnuntaina äärioikeisto valtasi Chemnitzin kadut. Uusnatsien voimalauseita huutava satojen ihmisten joukko vyöryi läpi keskustan, eikä tilanne ollut poliisin hallinnassa.

Käsiä nousi natsitervehdyksiin. Käynnissä oli ihmisjahti, jossa uhreiksi kelpasivat satunnaiset ulkomaalaisilta näyttävät ohikulkijat.

Kupferille tapahtumat tulivat kotiin asti. Hänen puolisonsa on tullut Saksaan Syyriasta pakolaisena. Kupfer on töissä Chemnitzin pakolaisavussa.

”Olimme koolla isolla joukolla grillaamassa. Meidän piti lähettää ihmisille varoitusviesti, että pysyisivät sisällä.”


Saksa järkyttyi mielenosoittajien oman käden oikeudesta. Sitten sama vielä toistui maanantai-iltana. Vaikka mellakkapoliiseja oli huomattavasti sunnuntaita enemmän, ulkomaalaisvastainen ja äärioikeistolainen mielenosoittajajoukko ja uusnatseja vastustamaan tulleet vastamielenosoittajat kahakoivat. Kaksikymmentä ihmistä loukkaantui.

”Itseäni järkyttää eniten ne kymmenet, jotka tekivät avoimesti natsitervehdyksiä.”Äärioikeiston kostomarssi Chemnitzissä hallitsee Saksan poliittista ilmatilaa. Kupferin mielestä oleellisin on se, miten saada keskusteluyhteys ihmisten välille. Vihan sijaan tarvitaan vuoropuhelua.

”Miten tilanne on päässyt kärjistymään tällaiseksi? Mielenosoittajat eivät ole vain maahanmuuttoa vastaan, vaan vuoropuhelua vastaan.”

Saksan on natsihistoriansa vuoksi pystyttävä keskustelemaan myös hyvin vaikeista asioista, Kupfer sanoo. ”Mitä tuolloin tapahtui, ei saa toistua. Äärioikeiston nousulle olisi pitänyt saada jo kauan aikaa sitten stoppi.”

Kyse ei ole mellakkapoliisien määrästä, vaan poliittisen järjestelmän ongelmista, Kupfer sanoo.

”Ei kukaan väitä, että dialogi olisi helppoa, mutta se on välttämätöntä.”

Eikä vain Chemnitzissä, vaan myös Suomessa, Kupfer sanoo. ”Maanantaina Chemnitziin tuli paljon uusnatseja muualta Saksasta. Puukotus valjastettiin äärioikeiston tarkoitusperiin. Nyt nähtiin, taas, miten hyvin äärioikeisto on järjestäytynyt. Tämä on koko Euroopan ongelma.”


Eläkepäiviä jo varsin pitkään viettänyt juristi Gerhard Wanek katselee mietteliäänä kukkia ja kynttilöitä, joita ihmiset tuovat hiljakseen puukotuspaikalle. Wanek pohtii tilanteen hankaluutta. Ihmiset surevat, ja samaan aikaan äärioikeisto yrittää käyttää tätä surua valjastaakseen sen ulkomaalaisvihaan.

”Tässä mietityttää moni asia. Kun katsoi, mitä autoja tänne oli parkkeerattu mielenosoitusten aikaan, näki, että tulijoita oli Dresdenistä ja monista muista kaupungeista. Tänne tultiin kahakoimaan.”

Wanek on katsomassa muistokynttilöitä tyttärensä Sharon Wimmerin kanssa.

”Halusin muistaa uhreja”, Wimmer sanoo.

”Tunteet ovat ristiriitaisia. Suren ja olen järkyttynyt. Samaan aikaan haluan tehdä eron äärioikeistoon.”

Wanek sanoo, ettei selitys tapahtumiin löydy yksin maahanmuutosta tai sen tuomista uhkista.

”Kyse on pitkistä kaarista. Moni pettyi siihen, mitä DDR:n jälkeen tuli – ja ei tullut. Pettymyksessä ydintä on huoli toimeentulosta, eläkkeistä, sosiaaliturvasta. Mutta ulkomaalaisvihastakin meillä on pitkä historia, kuten Hoyerswerdan pakolaiskeskuksen murhapoltto vuonna 1991.”


Berit Richter pysähtyy kynttilöiden luokse matkalla yliopistolle. Hän on peruskoulun opettaja, ja järkyttynyt viikonvaihteen tapahtumista. Mellakoista on kuitenkin vaikea saada kokonaiskuvaa, sillä tapahtumien kuvaukset ovat Richterin mielestä värittyneitä.

”Olisin voinut myös itse osallistua marssille, jossa muistetaan sen uhreja.”

Richter pohtii, kuinka suuri joukko todella oli valmis väkivaltaan. Eivät kaikki, hän sanoo ja kaivaa kännykästään sunnuntaina mielenosoituksesta otetun videon. Se ei ole hänen kuvaamansa, vaan ystävän lähettämä. Niitä on nyt paljon liikkeellä. Videolla poliisit tönivät voimalla äärioikeiston mielenosoitukseen osallistuneita.

”Ei ollut niin, että vain mielenosoittajat hakkasivat ulkomaalaisia, vaan poliisi hakkasi mielenosoittajia. Poliisi provosoi tilannetta kyynelkaasulla.”

Sunnuntai muutti tunnelmaa koko kaupungissa, Richter sanoo. ”Monet suhtautuvat nyt avoimen vihamielisesti ulkomaalaisiin. Se pelottaa. Eihän Chemnitzin suurin ongelma ole maahanmuuttajat. Ongelma on se, että Chemnitz vanhenee. Täällä ei ole nuoria. Kukaan ei halua jäädä.”

Nuori nainen lastenrattaiden kanssa pysähtyy kukkien ääreen ja käärii paperista keltaisen ruusun. Vietnamista Saksaan kymmenisen vuotta sitten tullut Nguyen Thi Phuong tunsi puukotuksen uhrin, 35-vuotiaan puusepän, jonka toinen vanhemmista oli Kuubasta.

”Hän söi usein lounasta ravintolassa, jossa olen töissä.”

Millainen paikka Chemnitz on niille, jotka tulevat muualta? ”Aina ei ole helppoa.”

Tästä on kyse

Puukotusta seurasi ajojahti


 Varhain sunnuntaina Chemnitzissä puukotettiin kuoliaaksi 35-vuotias mies. Poliisi otti kiinni epäiltynä syyrilaisen ja irakilaisen miehen.

 Puukotus sai sunnuntaina äärioikeiston kutsumaan koolle muistomarssin, josta tuli väkivaltainen ajojahti. Mielenosoittajia hyökkäsi ulkomaalaisen näköisten ohikulkijoiden kimppuun.

 Maanantaina järjestettiin kaksi mielenosoitusta, joista toinen oli äärioikeistolaisen mielenosoituksen vastamielenosoitus. Myös nämä mielenosoitukset olivat aggressiivisia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Äärioikeisto
 • Maahanmuutto
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  6. 6

   Itäsuomalaiset miehet tulevat Viipuriin viihtymään ja vähät välittävät hiv-epidemiasta – ”En ole ikinä käynyt hiv-testissä, enkä mene”, sanoo Venäjällä seksipalveluja käyttävä Markku

   Tilaajille
  7. 7

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  8. 8

   Mestarien liigan katsomoissa huutaa nyt joukkio, jonka taival on kuin verivana katsomo­tappeluista kansan­murhaan

  9. 9

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  10. 10

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää