Ulkomaat

Ranskan ”ensimmäinen nainen” Brigitte Macron mylläsi elämänsä uusiksi Emmanuel-miehensä takia, ja tulokset nähtiin jo 10 vuoden päästä häistä

Päämiesten puolisot taiteilevat julkisuudessa veitsenterällä elleivät vetäydy suosiolla syrjään –  tai ole miehiä. Suomeen keskiviikkona saapuva Brigitte Macron syntyi suklaadynastiaan, koki porvarilliset avioliittovuodet ja löysi tulevan presidentin ohjaamastaan teatterikerhosta.

Lontoo

Kun makustelee sanaparia ”ensimmäinen nainen”, jää suuhun aina hieman karvas maku.

Yhdysvalloista peräisin oleva käsite First Lady viittaa valtion päämiehen puolisoon, ykköshahmoon naisten joukossa.

Mutta mitä jos haluaa olla sekä lady että päämies? Saako silloin ”ensimmäisen miehen” rinnalleen? Entä jos on naispuolinen päämies ja naisen kanssa naimisissa?

Suomessa tittelit on hoidettu tyylikkäästi. ”Tasavallan presidentin puoliso” sopii kaikkiin tilanteisiin ja yhdistelmiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Semantiikka hetkeksi sikseen.


Suomeen saapuu keskiviikkona kaksipäiväiselle vierailulle Ranskan presidenttipari Emmanuel ja Brigitte Macron.

Kun presidentit setvivät turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa ja yhä sekavammaksi käyvää maailmanjärjestystä, tutustuvat rouva Jenni Haukio ja madame Macron Meilahden Uuteen lastensairaalaan sekä Suomenlinnaan.

Ranskan uusi voimapari vierailee Suomessa ensimmäistä kertaa. Paperitrikolorit kannattaa askarrella valmiiksi hyvissä ajoin. Macronit ovat tottuneet ottamaan yleisönsä.

Brigitte Macronilla ei ole virallista la Première dame -asemaa. Siihen pani stopin kansalaisadressi vuosi sitten.

Käytännössä tittelillä ei ole väliä. Rouva Macronilla on oma työhuone Élysée-palatsissa sekä näkyvä rooli miehensä rinnalla.

Mutta kuka on tämä Brigitte Macron? Miten hän istuu ensimmäisten naisten kaanoniin?

Rouva Macronista puhuttaessa mainitaan yleensä ensimmäisenä hänen ikänsä. Brigitte-vaimo on 65-vuotias. Emmanuel-aviomies täyttää ensi joulukuussa 41 vuotta.


Ikäero on iso vain katsojan silmissä. Täsmälleen yhtä suuri ikäero on Donald ja Melania Trumpin välillä.Suomessa Macroneista on kirjoittanut laajimmin Ranskan tuntija, toimittaja-kirjailija Helena Petäistö, jonka ajankohtainen ja kiinnostava teos Ranska, Macron ja minä ilmestyi jo viime vuonna. Kirjassa Brigittelle on omistettu kokonainen luku.

Brigitte Trogneux syntyi vuonna 1953 Picardien maakunnan vauraan suklaasuvun perilliseksi. Yli 140 vuotta suvun hallussa ollutta perheyritystä pyörittää nyt Brigitten veli.

Brigitte eli nuoruudessa perinteistä ranskalaisen porvaristytön elämää. Ensimmäisen avioliittonsa hän solmi jo parikymppisenä – samana vuonna kuin Macronin vanhemmat. Pankkiirimiehen kanssa kertyi nopeasti kolme lasta.

Kotirouvan rooli ei kuitenkaan alun perinkään riittänyt silloiselle madame Auzièrelle. Hän opiskeli kirjallisuutta ja ryhtyi pian unelma-ammattiinsa opettajaksi.

Äidinkielen opettajan tehtäviin kuului myös lukion teatterikerhon vetäminen. Ja siellä opettaja rakastui oppilaaseensa ja oppilas opettajaansa.


”Olin vaikuttunut Emmanuelin ajatusten kypsyydestä ja syvyydestä. Olin lumoutunut. Tuntui siltä kuin olisin ollut tekemisissä nuoren Mozartin kanssa”, Petäistö siteeraa Brigitte Macronin myöhempiä mietteitä Macronista.

Macron oli yhä lailla kohtalonsa löytänyt: ”Hän on yhtä kuin minä. Minä olen yhtä kuin hän.”

Vuonna 2006 Auzièret erosivat, ja seuraavana vuonna Brigittestä tuli rouva Macron. Häistä kymmenen vuoden kuluttua 39-vuotiaasta Emmanuel Macronista tuli Ranskan presidentti.

Oliko Macron tarpeeksi kypsä presidentiksi, vaimolta udeltiin.

”Eihän hän missään tapauksessa olisi voinut lykätä ehdokkutta myöhempään. Kuvitelkaa vain minun naamaani kymmenen vuoden kuluttua!” madame napautti takaisin.

Petäistön kirja esittää valaisevasti, kuinka omistautuvasta vaimosta on ollut etua ja tukea Macronin uralle. Opettajan ura sai jäädä, kun poliitikko tarvitsi täyspäiväisen vaimon. Brigitte on ollut kommentoija, sparraaja ja jopa puheopettaja.

Vaimolla on ollut iso rooli myös pariskunnan visuaalisen brändin rakentamisessa. Ranskan muotiteollisuuskin kiittää, kun Brigitte Macron ei ole vältellyt salamavaloja.

Mutta onko oikein, että päämiesten puolisot – useimmiten vaimot – ovat näkyvästi julkisuudessa mukana? Minkälaista roolia ensimmäisen naisen – tai ensimmäisen miehen – pitäisi pyrkiä luomaan?

Varmaa on vain se, että aina joku suuttuu.


Julkisuus oli erityisen julmaa Britannian entisen pääministerin Tony Blairin vaimoa Cherie Booth Blairia kohtaan. Juristina uran tehnyt Cherie Blair ei ollut tottunut pitämään kynttiläänsä vakan alla, mikä oli sietämätön rike konservatiivisen brittilehdistön silmissä.

Samantyylistä käsittelyä sai Atlantin toisella puolella silloinen First Lady Hillary Clinton. ”Ensimmäinen nainen” ei saanut olla liian terävä, eikä ainakaan ensimmäisenä äänessä.


Britannian nykyisen pääministerin Theresa Mayn Philip-puoliso sen sijaan näkyy julkisuudessa vain harvoin. Kellään ei tunnu olevan hänestä pahaa sanottavaa.

Kyse voi olla osittain miespuolisoihin kohdistuvista vähäisemmistä odotuksista. Osittain kyse on persoonallisuudesta. Myös entisen pääministerin Gordon Brownin Sarah-vaimo pysyi syrjässä ja välttyi mediamyllytykseltä.


Vaimon kuten Brigitte Macronin poliitikkomiehelleen antamaa varauksetonta tukea pidetään usein itsestään selvänä. Sen sijaan moni ihailee yhä sitä, kuinka auliisti liikemies Denis Thatcher tuki Margaret-vaimonsa uraa.

Kun Margaret Thatcher nousi pääministeriksi 1979 joutui aviomies tekemään viimein myönnytyksen: Hän luopui Rolls Royce -autostaan, koska sitä pidettiin liian pröystäilevänä pääministeriparin imagoon, ilmenee Cherie Blairin ja Cate Hasten vuonna 2004 julkaistusta teoksesta The Goldfish Bowl, joka kertoo vuosina 1955–1997 Britannian pääministerien puolisoina olleiden tarinan.

Muuten Denis-aviomies sai jatkaa elämäänsä kuten ennenkin. Päämiesten vaimoille räätälöityihin ohjelmiin hän ei juuri osallistunut. Kansainyhteisön puolisojen tapaamisiin Denis sai miehistä juttuseuraa, kun Pakistanin pääministeriksi nousi Benazir Bhutto.


Digitaalisessa nykymaailmassa kukaan ei voi välttyä valovoimaisimmilta päämiesten puolisoilta. Yhdysvaltain edellisellä First Ladylla Michelle Obamalla on yhä yli kymmenen miljoonaa Twitter-seuraajaa ja yli 21 miljonaa Instagram-seuraajaa.

Mitä muistamme muista?


Rouva Sylvi Kekkonen oli kirjallisuusihminen. Kanslerinrouva Hannelore Kohl tarjoili vierailleen emakon vatsalaukkua. Chiracin presidenttipari teititteli toisiaan. Madame Carla Bruni Sarkozylla oli muusikonura, perintömiljoonia ja edustava joukko entisiä poikaystäviä.

Samalla puolisonrooli nykyaikaistuu ja laajenee.

Viime vuonna Nato-puolisoiden ryhmäkuvassa poseerasi Brigitte Macronin, Melania Trumpin ja muiden rouvien rinnalla myös yksi herra: arkkitehti Gauthier Destenay.

Destenay on Luxemburgin pääministerin Xavier Bettelin aviomies.

Lue myös tiistaina julkaistu Emmanuel Macronin henkilökuva: Suomeen saapuva Euroopan uudistaja oli pikkuvanha lukutoukka, jonka salasuhde opettajaansa pisti kotikaupungin sekaisin – Kuka on Emmanuel Macron, ja mitä hän haluaa?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   100 000 euron huone kommuunista – Helsingin Laajasalossa on myynnissä harvoin tarjolla oleva koti

  4. 4

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  5. 5

   ”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle, poliisikin saapui paikalle

  6. 6

   10-vuotiaiden poikien joukkio kävi pienempiensä kimppuun Espoossa, Tomi Linkala päätti puuttua tilanteeseen – ”Aikuisen on uskallettava puuttua”

  7. 7

   Mailin tornitalo kutistui kilometriseksi, ja nyt aavikolla seisoo onneton ranka – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  8. 8

   ”Suuhun katsomalla näkee, rakastetaanko lasta”, sanoo emeritus­professori – Lapsen hampaat voivat kertoa perheen ongelmista tai liiasta lellimisestä

  9. 9

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  10. 10

   Pienessä Etelä-Norjan kunnassa on tekeillä vallankumous, joka syrjäyttää dieselrekat: Friervuonossa liikennöi pian itseohjautuva laiva

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  3. 3

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  4. 4

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  10. 10

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Finanssivalvonta varoittaa riskeistä, joita korkojen nopea nousu ja asuntomarkkinoiden ongelmat voisivat aiheuttaa
  3. Pienessä Etelä-Norjan kunnassa on tekeillä vallankumous, joka syrjäyttää dieselrekat: Friervuonossa liikennöi pian itseohjautuva laiva
  4. Harva saa haalean tahran esille keskeiseen galleriaan – kriitikko selittää, miksi Antti Oikarisen teokset eivät ole sitä miltä näyttävät
  5. Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies
  6. Danske Bankin pääjohtaja Thomas Borgen eroaa rahanpesuskandaalin takia – tänään julkistettava raportti paljastaa kymmenien miljardien eurojen siirtojen yksityiskohdat
  7. Pohjois- ja Etelä Korea liennyttävät kireitä suhteitaan urheilulla – tavoitteena järjestää yhdessä vuoden 2032 kesäolympialaiset
  8. Kun Kati Pohja ja Mikko Mäntyniemi haluavat parisuhdeaikaa, he lähtevät Lappiin ampumaan riekkoja: ”Metsässä ei tarvitse puhua mitään”
  9. Merimetsot ja talitiaiset piinaavat Ilmatieteen laitosta: linnut vääntelevät havaintoaseman antureita Porvoossa
  10. Kuka pelkää mustaa miestä? huusivat lapset opettajan nöyryyttämälle Fathi Ahmedille – Nyt entinen järvenpääläinen tekee surusta komiikkaa, menestyksellä
  11. Australia suunnittelee poikkeuksellisen järeitä keinoja: Neulojen upottamisesta elintarvikkeisiin 15 vuoden vankeusrangaistus
  12. Näytä lisää