Ulkomaat

Ranskan ”ensimmäinen nainen” Brigitte Macron mylläsi elämänsä uusiksi Emmanuel-miehensä takia, ja tulokset nähtiin jo 10 vuoden päästä häistä

Päämiesten puolisot taiteilevat julkisuudessa veitsenterällä elleivät vetäydy suosiolla syrjään –  tai ole miehiä. Suomeen keskiviikkona saapuva Brigitte Macron syntyi suklaadynastiaan, koki porvarilliset avioliittovuodet ja löysi tulevan presidentin ohjaamastaan teatterikerhosta.

Lontoo

Kun makustelee sanaparia ”ensimmäinen nainen”, jää suuhun aina hieman karvas maku.

Yhdysvalloista peräisin oleva käsite First Lady viittaa valtion päämiehen puolisoon, ykköshahmoon naisten joukossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta mitä jos haluaa olla sekä lady että päämies? Saako silloin ”ensimmäisen miehen” rinnalleen? Entä jos on naispuolinen päämies ja naisen kanssa naimisissa?

Suomessa tittelit on hoidettu tyylikkäästi. ”Tasavallan presidentin puoliso” sopii kaikkiin tilanteisiin ja yhdistelmiin.

Semantiikka hetkeksi sikseen.


Suomeen saapuu keskiviikkona kaksipäiväiselle vierailulle Ranskan presidenttipari Emmanuel ja Brigitte Macron.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun presidentit setvivät turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa ja yhä sekavammaksi käyvää maailmanjärjestystä, tutustuvat rouva Jenni Haukio ja madame Macron Meilahden Uuteen lastensairaalaan sekä Suomenlinnaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ranskan uusi voimapari vierailee Suomessa ensimmäistä kertaa. Paperitrikolorit kannattaa askarrella valmiiksi hyvissä ajoin. Macronit ovat tottuneet ottamaan yleisönsä.

Brigitte Macronilla ei ole virallista la Première dame -asemaa. Siihen pani stopin kansalaisadressi vuosi sitten.

Käytännössä tittelillä ei ole väliä. Rouva Macronilla on oma työhuone Élysée-palatsissa sekä näkyvä rooli miehensä rinnalla.

Mutta kuka on tämä Brigitte Macron? Miten hän istuu ensimmäisten naisten kaanoniin?

Rouva Macronista puhuttaessa mainitaan yleensä ensimmäisenä hänen ikänsä. Brigitte-vaimo on 65-vuotias. Emmanuel-aviomies täyttää ensi joulukuussa 41 vuotta.


Ikäero on iso vain katsojan silmissä. Täsmälleen yhtä suuri ikäero on Donald ja Melania Trumpin välillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy



Suomessa Macroneista on kirjoittanut laajimmin Ranskan tuntija, toimittaja-kirjailija Helena Petäistö, jonka ajankohtainen ja kiinnostava teos Ranska, Macron ja minä ilmestyi jo viime vuonna. Kirjassa Brigittelle on omistettu kokonainen luku.

Brigitte Trogneux syntyi vuonna 1953 Picardien maakunnan vauraan suklaasuvun perilliseksi. Yli 140 vuotta suvun hallussa ollutta perheyritystä pyörittää nyt Brigitten veli.

Brigitte eli nuoruudessa perinteistä ranskalaisen porvaristytön elämää. Ensimmäisen avioliittonsa hän solmi jo parikymppisenä – samana vuonna kuin Macronin vanhemmat. Pankkiirimiehen kanssa kertyi nopeasti kolme lasta.

Kotirouvan rooli ei kuitenkaan alun perinkään riittänyt silloiselle madame Auzièrelle. Hän opiskeli kirjallisuutta ja ryhtyi pian unelma-ammattiinsa opettajaksi.

Äidinkielen opettajan tehtäviin kuului myös lukion teatterikerhon vetäminen. Ja siellä opettaja rakastui oppilaaseensa ja oppilas opettajaansa.


”Olin vaikuttunut Emmanuelin ajatusten kypsyydestä ja syvyydestä. Olin lumoutunut. Tuntui siltä kuin olisin ollut tekemisissä nuoren Mozartin kanssa”, Petäistö siteeraa Brigitte Macronin myöhempiä mietteitä Macronista.

Macron oli yhä lailla kohtalonsa löytänyt: ”Hän on yhtä kuin minä. Minä olen yhtä kuin hän.”

Vuonna 2006 Auzièret erosivat, ja seuraavana vuonna Brigittestä tuli rouva Macron. Häistä kymmenen vuoden kuluttua 39-vuotiaasta Emmanuel Macronista tuli Ranskan presidentti.

Oliko Macron tarpeeksi kypsä presidentiksi, vaimolta udeltiin.

”Eihän hän missään tapauksessa olisi voinut lykätä ehdokkutta myöhempään. Kuvitelkaa vain minun naamaani kymmenen vuoden kuluttua!” madame napautti takaisin.

Petäistön kirja esittää valaisevasti, kuinka omistautuvasta vaimosta on ollut etua ja tukea Macronin uralle. Opettajan ura sai jäädä, kun poliitikko tarvitsi täyspäiväisen vaimon. Brigitte on ollut kommentoija, sparraaja ja jopa puheopettaja.

Vaimolla on ollut iso rooli myös pariskunnan visuaalisen brändin rakentamisessa. Ranskan muotiteollisuuskin kiittää, kun Brigitte Macron ei ole vältellyt salamavaloja.

Mutta onko oikein, että päämiesten puolisot – useimmiten vaimot – ovat näkyvästi julkisuudessa mukana? Minkälaista roolia ensimmäisen naisen – tai ensimmäisen miehen – pitäisi pyrkiä luomaan?

Varmaa on vain se, että aina joku suuttuu.


Julkisuus oli erityisen julmaa Britannian entisen pääministerin Tony Blairin vaimoa Cherie Booth Blairia kohtaan. Juristina uran tehnyt Cherie Blair ei ollut tottunut pitämään kynttiläänsä vakan alla, mikä oli sietämätön rike konservatiivisen brittilehdistön silmissä.

Samantyylistä käsittelyä sai Atlantin toisella puolella silloinen First Lady Hillary Clinton. ”Ensimmäinen nainen” ei saanut olla liian terävä, eikä ainakaan ensimmäisenä äänessä.


Britannian nykyisen pääministerin Theresa Mayn Philip-puoliso sen sijaan näkyy julkisuudessa vain harvoin. Kellään ei tunnu olevan hänestä pahaa sanottavaa.

Kyse voi olla osittain miespuolisoihin kohdistuvista vähäisemmistä odotuksista. Osittain kyse on persoonallisuudesta. Myös entisen pääministerin Gordon Brownin Sarah-vaimo pysyi syrjässä ja välttyi mediamyllytykseltä.


Vaimon kuten Brigitte Macronin poliitikkomiehelleen antamaa varauksetonta tukea pidetään usein itsestään selvänä. Sen sijaan moni ihailee yhä sitä, kuinka auliisti liikemies Denis Thatcher tuki Margaret-vaimonsa uraa.

Kun Margaret Thatcher nousi pääministeriksi 1979 joutui aviomies tekemään viimein myönnytyksen: Hän luopui Rolls Royce -autostaan, koska sitä pidettiin liian pröystäilevänä pääministeriparin imagoon, ilmenee Cherie Blairin ja Cate Hasten vuonna 2004 julkaistusta teoksesta The Goldfish Bowl, joka kertoo vuosina 1955–1997 Britannian pääministerien puolisoina olleiden tarinan.

Muuten Denis-aviomies sai jatkaa elämäänsä kuten ennenkin. Päämiesten vaimoille räätälöityihin ohjelmiin hän ei juuri osallistunut. Kansainyhteisön puolisojen tapaamisiin Denis sai miehistä juttuseuraa, kun Pakistanin pääministeriksi nousi Benazir Bhutto.


Digitaalisessa nykymaailmassa kukaan ei voi välttyä valovoimaisimmilta päämiesten puolisoilta. Yhdysvaltain edellisellä First Ladylla Michelle Obamalla on yhä yli kymmenen miljoonaa Twitter-seuraajaa ja yli 21 miljonaa Instagram-seuraajaa.

Mitä muistamme muista?


Rouva Sylvi Kekkonen oli kirjallisuusihminen. Kanslerinrouva Hannelore Kohl tarjoili vierailleen emakon vatsalaukkua. Chiracin presidenttipari teititteli toisiaan. Madame Carla Bruni Sarkozylla oli muusikonura, perintömiljoonia ja edustava joukko entisiä poikaystäviä.

Samalla puolisonrooli nykyaikaistuu ja laajenee.

Viime vuonna Nato-puolisoiden ryhmäkuvassa poseerasi Brigitte Macronin, Melania Trumpin ja muiden rouvien rinnalla myös yksi herra: arkkitehti Gauthier Destenay.

Destenay on Luxemburgin pääministerin Xavier Bettelin aviomies.

Lue myös tiistaina julkaistu Emmanuel Macronin henkilökuva: Suomeen saapuva Euroopan uudistaja oli pikkuvanha lukutoukka, jonka salasuhde opettajaansa pisti kotikaupungin sekaisin – Kuka on Emmanuel Macron, ja mitä hän haluaa?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  2. 2

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  3. 3

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  4. 4

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  7. 7

   Miestenpäivänä voisimme lakata uskomasta kummitusjuttuihin feministeistä

  8. 8

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  9. 9

   DN: Venäjän agentti soluttautui ruotsalaiseen toimittaja­kouluun

  10. 10

   Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  4. 4

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  5. 5

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  9. 9

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  10. 10

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  9. 9

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää