Ulkomaat

Serbian ja Kosovon rajan piti olla koskematon, mutta presidentit piirtävät sitä uusiksi – hanke voi lietsoa epävakautta entisen Jugoslavian muissakin maissa

Kosovon Hashim Thaçi ja Serbian Aleksandar Vučić siirtäisivät albaanienemmistöisiä kuntia Kosovoon ja serbienemmistöisiä kuntia Serbiaan.

Serbian ja Kosovon johtajat ovat yleensä napit vastakkain.

”Hän ei pidä minusta, ja minä en lainkaan pidä hänestä”, Serbian presidentti Aleksandar Vučić sanoi lauantaina Kosovon presidentistä Hashim Thaçista.

Kuluneen kesän aikana vanhat kiistakumppanit ovat kuitenkin ryhtyneet yhteistuumin hankkeeseen, jota on aiemmin pidetty tabuna.

Vučić ja Thaçi haluavat piirtää maidensa välisen rajan uusiksi.

Asian nosti pöydälle Vučić, ja yllättäen Tha­çi on lämmennyt sille. Ajatus olisi tiettävästi liittää Serbiaan ainakin osa Pohjois-Kosovon serbienemmistöisestä alueesta. Kosovo saisi albaanienemmistöisen Preševonlaakson Serbian eteläisimmästä kolkasta, joka rajautuu Kosovon lisäksi Makedoniaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rajansiirtoa ei kannata juuri kukaan Kosovossa, eikä sille ole ollut laajaa tukea Serbiassakaan.

Mistä ihmeestä presidenttien puheet siis kumpuavat?

Serbian ja Kosovon välien parantaminen on ehto kummankin havittelemalle EU-jäsenyydelle. Serbia ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä vaan pitää tätä yhä virallisesti maakuntanaan, mikä käytännössä estää myös Kosovon YK-jäsenyyden.Kahdenvälisistä suhteista EU:n välityksellä käytyjen monivuotisten neuvottelujen pitäisi olla jo loppusuoralla. Vučić saattaa pyrkiä jarruttamaan epämieluista päätöksentekoa tai tavoittelemaan Serbialle parempia ehtoja äärimmäisen ehdotuksen kautta, arvelee Länsi-Balkanin maihin erikoistunut tutkija Emma Hakala Ulkopoliittisesta instituutista.

”Serbia ehkä testaa, miten pitkälle se voi mennä ja mitä vaatia”, Hakala sanoo.

Vučić perusteli suunnitelmia heinäkuun lopussa sanomalla, että ”on parempi saada jotain kuin ei mitään”.

Omituisempaa on Thaçin innostuminen rajansiirrosta, jota Kosovon muut poliitikot vastustavat lähes läpi puoluekentän.

”Kosovon parlamentti on heikko eikä pystyisi päättämään tällaisesta. Niinpä Thaçi ehkä lausuu omissa nimissään kaikenlaista miettimättä käytännön toteutusta”, Hakala sanoo.

Viime viikolla Thaçi kertoi esittelevänsä suunni­telmansa Vučićille kaksikon seuraavassa neuvottelussa Brysselissä syyskuussa.

”Tämä ei tarkoita Kosovon jakamista, aluevaihtoa tai itsehallintoa [Pohjois-Kosovon] serbeille, vaan rajan korjaamista sekä Kosovon tunnustamista ja jäsenyyttä kaikissa kansainvälisissä koneistoissa”, Thaçi sanoi elokuun alussa.

Osa serbinationalisteista vaalii ajatusta Suur-Serbiasta, johon kuuluisi osia myös Kosovosta. Hakalan mukaan he eivät välttämättä pitäisi ongelmana luopua vastineeksi pienestä albaanienemmistöisestä alueesta. Serbiassa poliitikot ja tutkijat arvioivat Reutersin mukaan, että vaihtokauppa voisi olla hyväksyttävissä.

Kansallistunnetta kuohuttava aihe on Hakalan mielestä Vučićille myös keino ohjata huomiota pois Serbian demokratiakehityksen taka-askeleista.

”Siksi voi olla Vučićin intresseissä, että raja-asia jatkuu ratkaisemattomana.”

Erityisesti lehdistönvapauden kaventuminen Serbiassa viime vuosina mahdollistaa Vučićille avaukset, joilla ei ole suurta kansan tukea.

”Kaikki mitä hän sanoo tai tekee, esitetään nykyään tärkeimmissä medioissa hyvänä ja hyväksyttävänä. Se vaikuttaa paljon yleisön mielipiteeseen.”

Kosovolla on erityinen sija Serbian historiassa ja kansallismielisten serbien sydämessä. Nykyisen Kosovon alue oli keskiaikaisen Serbian ydintä, serbit kävivät siellä merkittävän taistelun osmaneja vastaan vuonna 1389 ja siellä on useita historiallisia ortodoksiluostareita.

Kosovo Poljen taistelukenttä ja pääosa luostareista ovat kuitenkin keskellä albaanienemmistöisiä seutuja. Serbian ortodoksikirkko ei olekaan innostunut esitetystä rajasovusta.

Varsinais-Suomen maakunnan kokoisessa Kosovossa on noin 1,8 miljoonaa asukasta, joista noin 90 prosenttia on albaaneja ja 7–8 prosenttia serbejä.

Etnisiin enemmistöihin perustuvat rajansiirrot jäisivät kauas kannattajiensakin tavoitteesta, sillä alle puolet Kosovon serbeistä asuu etnisesti melko yhtenäisessä Pohjois-Kosovossa. Alueen asukkaat ovat jääneet välitilaan, jossa he eivät oikeastaan elä sen enempää Pristinan kuin Belgradinkaan alaisuudessa.

Serbienemmistöisiä kuntia on myös keskellä Kosovoa kaukana Serbian rajasta, kaikenlaisten kuviteltavissa olevien rajansiirtojen ulottumattomissa. Niiden asukkaiden asema luultavasti vain vaikeutuisi, jos serbeistä tulisi rajamuutosten seurauksena entistä pienempi vähemmistö.

Länsi-Balkanin maissa ovat Hakalan mukaan arkipäiväistyneet muutkin poliittiset puheet, joita olisi vielä jokin aika sitten pidetty epäsopivina ääriajatuksina.

”Rajansiirto avaisi Pandoran lippaan Balkanilla. Aina on uusia vähemmistöjä, joiden takia voisi esittää samaa.”

Ennakkotapaus rajojen uusvedosta innostaisi luultavasti ainakin Bosnia ja Hertsegovinan serbitasavallassa, jonka presidentti Milorad Dodik on uhonnut toistuvasti itsenäistymisellä, sekä Makedoniassa, jossa neljäsosa väestöstä on albaaneja ja albaanikapinalliset sotivat hallituksen joukkoja vastaan vuonna 2001.

Länsimaat ovat suhtautuneet jyrkän kielteisesti esityksiin aluesiirroista Länsi-Balkanilla, jonne vedettiin tuhansia kilometrejä uusia valtionrajoja Jugoslavian hajoamissotien seurauksena 1990-luvulla. Ehdoton rintama on kuitenkin alkanut rakoilla.

Viime viikolla presidentti Donald Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton sanoi, että Yhdysvallat ei puuttuisi Serbian ja Kosovon väliseen sopimukseen rajansiirrosta.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev kertoi Thaçin mukaan heinäkuussa, että Venäjä tukisi mitä tahansa sopimusta Kosovon ja Serbian välillä.

Venäjä on Serbian perinteinen liittolainen, ja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä se on avainroolissa Kosovon YK-jäsenyyden tiellä. Venäjän presidentti Vladimir Putin on käyttänyt länsimaiden tukemaa Kosovon itsenäistymistä kyseenalaisena perusteluna Krimin valtaamiselle Ukrainalta.

Suurten EU-maiden johtajista rajansiirtoa on vastustanut suorimmin Saksan liittokansleri Angela Merkel.

”Länsi-Balkanin valtioiden alueellinen koskemattomuus on vakiintunut ja loukkaamaton”, Merkel sanoi viime viikolla verkkolehti Politicon mukaan.

”Tämä pitää sanoa yhä uudelleen, koska yhä uudelleen on yrityksiä ehkä puhua rajoista, emmekä voi lähteä siihen.”

EU on ollut hiljempaa asiasta.

Elokuun alussa 30 serbialaista ja kosovolaista kansalaisjärjestöä pyysi EU:n ulkosuhteista vastaavalta Federica Mogherinilta selväsanaista kannanottoa presidenttien kaavailemia rajamuutoksia vastaan, mutta hän ei kommentoinut asiaa.

Viime lauantaina EU:n laajentumiskomissaari Johannes Hahn kehotti Serbian ja Kosovon johtajia olemaan lietsomatta epävakautta Balkanilla, mutta hänkään ei suoralta kädeltä tyrmännyt rajansiirron mahdollisuutta.

Hakala sanoo, että Serbian ja Kosovon jonkinlainen sopu ja sillä saavutettava välien lämpeneminen olisi periaatteessa EU:nkin toiveissa.

”Mutta pidän paljon todennäköisempänä, että tällaisesta yrityksestä tulisi vain suurempi kiista maiden välille kuin kaikkia tyydyttävä ratkaisu.”

Fakta

Kosovo ei ole kelvannut YK:n jäseneksi


 Albaanienemmistöinen Kosovo irtautui Serbian edeltäjävaltiosta Jugoslaviasta sodan myötä 1990-luvun lopussa ja julistautui itsenäiseksi vuonna 2008.

 Kosovon itsenäisyyden on tunnustanut selvästi yli puolet YK:n jäsenmaista ja viittä lukuun ottamatta kaikki EU-maat, myös Suomi.

 Kosovoa ei ole kelpuutettu YK:n jäsenvaltioksi. YK:n turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista Britannia, Ranska ja Yhdysvallat ovat tunnustaneet Kosovon itsenäisyyden, Kiina ja Venäjä eivät.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kosovo
 • Serbia
 • Länsi-Balkan
 • Balkan
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  2. 2

   100 000 euron huone kommuunista – Helsingin Laajasalossa on myynnissä harvoin tarjolla oleva koti

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  5. 5

   ”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle, poliisikin saapui paikalle

  6. 6

   10-vuotiaiden poikien joukkio kävi pienempiensä kimppuun Espoossa, Tomi Linkala päätti puuttua tilanteeseen – ”Aikuisen on uskallettava puuttua”

  7. 7

   Mailin tornitalo kutistui kilometriseksi, ja nyt aavikolla seisoo onneton ranka – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  8. 8

   ”Suuhun katsomalla näkee, rakastetaanko lasta”, sanoo emeritus­professori – Lapsen hampaat voivat kertoa perheen ongelmista tai liiasta lellimisestä

  9. 9

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  10. 10

   Danske Bankin pääjohtaja Thomas Borgen eroaa rahanpesuskandaalin takia – tänään julkistettava raportti paljastaa kymmenien miljardien eurojen siirtojen yksityiskohdat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  3. 3

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  10. 10

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Harva saa haalean tahran esille keskeiseen galleriaan – kriitikko selittää, miksi Antti Oikarisen teokset eivät ole sitä miltä näyttävät
  3. Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies
  4. Danske Bankin pääjohtaja Thomas Borgen eroaa rahanpesuskandaalin takia – tänään julkistettava raportti paljastaa kymmenien miljardien eurojen siirtojen yksityiskohdat
  5. Pohjois- ja Etelä Korea liennyttävät kireitä suhteitaan urheilulla – tavoitteena järjestää yhdessä vuoden 2032 kesäolympialaiset
  6. Kun Kati Pohja ja Mikko Mäntyniemi haluavat parisuhdeaikaa, he lähtevät Lappiin ampumaan riekkoja: ”Metsässä ei tarvitse puhua mitään”
  7. Merimetsot ja talitiaiset piinaavat Ilmatieteen laitosta: linnut vääntelevät havaintoaseman antureita Porvoossa
  8. Kuka pelkää mustaa miestä? huusivat lapset opettajan nöyryyttämälle Fathi Ahmedille – Nyt entinen järvenpääläinen tekee surusta komiikkaa, menestyksellä
  9. Australia suunnittelee poikkeuksellisen järeitä keinoja: Neulojen upottamisesta elintarvikkeisiin 15 vuoden vankeusrangaistus
  10. Kaura on nyt kuumaa: Fazer haastaa ruotsalaisen Oatlyn – ”Haluamme nousta kärkipelaajaksi Pohjoismaissa”
  11. ”Suuhun katsomalla näkee, rakastetaanko lasta”, sanoo emeritus­professori – Lapsen hampaat voivat kertoa perheen ongelmista tai liiasta lellimisestä
  12. Näytä lisää