Ulkomaat

Serbian ja Kosovon rajan piti olla koskematon, mutta presidentit piirtävät sitä uusiksi – hanke voi lietsoa epävakautta entisen Jugoslavian muissakin maissa

Kosovon Hashim Thaçi ja Serbian Aleksandar Vučić siirtäisivät albaanienemmistöisiä kuntia Kosovoon ja serbienemmistöisiä kuntia Serbiaan.

Serbian ja Kosovon johtajat ovat yleensä napit vastakkain.

”Hän ei pidä minusta, ja minä en lainkaan pidä hänestä”, Serbian presidentti Aleksandar Vučić sanoi lauantaina Kosovon presidentistä Hashim Thaçista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuluneen kesän aikana vanhat kiistakumppanit ovat kuitenkin ryhtyneet yhteistuumin hankkeeseen, jota on aiemmin pidetty tabuna.

Vučić ja Thaçi haluavat piirtää maidensa välisen rajan uusiksi.

Asian nosti pöydälle Vučić, ja yllättäen Tha­çi on lämmennyt sille. Ajatus olisi tiettävästi liittää Serbiaan ainakin osa Pohjois-Kosovon serbienemmistöisestä alueesta. Kosovo saisi albaanienemmistöisen Preševonlaakson Serbian eteläisimmästä kolkasta, joka rajautuu Kosovon lisäksi Makedoniaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rajansiirtoa ei kannata juuri kukaan Kosovossa, eikä sille ole ollut laajaa tukea Serbiassakaan.

Mistä ihmeestä presidenttien puheet siis kumpuavat?

Serbian ja Kosovon välien parantaminen on ehto kummankin havittelemalle EU-jäsenyydelle. Serbia ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä vaan pitää tätä yhä virallisesti maakuntanaan, mikä käytännössä estää myös Kosovon YK-jäsenyyden.Kahdenvälisistä suhteista EU:n välityksellä käytyjen monivuotisten neuvottelujen pitäisi olla jo loppusuoralla. Vučić saattaa pyrkiä jarruttamaan epämieluista päätöksentekoa tai tavoittelemaan Serbialle parempia ehtoja äärimmäisen ehdotuksen kautta, arvelee Länsi-Balkanin maihin erikoistunut tutkija Emma Hakala Ulkopoliittisesta instituutista.

”Serbia ehkä testaa, miten pitkälle se voi mennä ja mitä vaatia”, Hakala sanoo.

Vučić perusteli suunnitelmia heinäkuun lopussa sanomalla, että ”on parempi saada jotain kuin ei mitään”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Omituisempaa on Thaçin innostuminen rajansiirrosta, jota Kosovon muut poliitikot vastustavat lähes läpi puoluekentän.

”Kosovon parlamentti on heikko eikä pystyisi päättämään tällaisesta. Niinpä Thaçi ehkä lausuu omissa nimissään kaikenlaista miettimättä käytännön toteutusta”, Hakala sanoo.

Viime viikolla Thaçi kertoi esittelevänsä suunni­telmansa Vučićille kaksikon seuraavassa neuvottelussa Brysselissä syyskuussa.

”Tämä ei tarkoita Kosovon jakamista, aluevaihtoa tai itsehallintoa [Pohjois-Kosovon] serbeille, vaan rajan korjaamista sekä Kosovon tunnustamista ja jäsenyyttä kaikissa kansainvälisissä koneistoissa”, Thaçi sanoi elokuun alussa.

Osa serbinationalisteista vaalii ajatusta Suur-Serbiasta, johon kuuluisi osia myös Kosovosta. Hakalan mukaan he eivät välttämättä pitäisi ongelmana luopua vastineeksi pienestä albaanienemmistöisestä alueesta. Serbiassa poliitikot ja tutkijat arvioivat Reutersin mukaan, että vaihtokauppa voisi olla hyväksyttävissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kansallistunnetta kuohuttava aihe on Hakalan mielestä Vučićille myös keino ohjata huomiota pois Serbian demokratiakehityksen taka-askeleista.

”Siksi voi olla Vučićin intresseissä, että raja-asia jatkuu ratkaisemattomana.”

Erityisesti lehdistönvapauden kaventuminen Serbiassa viime vuosina mahdollistaa Vučićille avaukset, joilla ei ole suurta kansan tukea.

”Kaikki mitä hän sanoo tai tekee, esitetään nykyään tärkeimmissä medioissa hyvänä ja hyväksyttävänä. Se vaikuttaa paljon yleisön mielipiteeseen.”

Kosovolla on erityinen sija Serbian historiassa ja kansallismielisten serbien sydämessä. Nykyisen Kosovon alue oli keskiaikaisen Serbian ydintä, serbit kävivät siellä merkittävän taistelun osmaneja vastaan vuonna 1389 ja siellä on useita historiallisia ortodoksiluostareita.

Kosovo Poljen taistelukenttä ja pääosa luostareista ovat kuitenkin keskellä albaanienemmistöisiä seutuja. Serbian ortodoksikirkko ei olekaan innostunut esitetystä rajasovusta.

Varsinais-Suomen maakunnan kokoisessa Kosovossa on noin 1,8 miljoonaa asukasta, joista noin 90 prosenttia on albaaneja ja 7–8 prosenttia serbejä.

Etnisiin enemmistöihin perustuvat rajansiirrot jäisivät kauas kannattajiensakin tavoitteesta, sillä alle puolet Kosovon serbeistä asuu etnisesti melko yhtenäisessä Pohjois-Kosovossa. Alueen asukkaat ovat jääneet välitilaan, jossa he eivät oikeastaan elä sen enempää Pristinan kuin Belgradinkaan alaisuudessa.

Serbienemmistöisiä kuntia on myös keskellä Kosovoa kaukana Serbian rajasta, kaikenlaisten kuviteltavissa olevien rajansiirtojen ulottumattomissa. Niiden asukkaiden asema luultavasti vain vaikeutuisi, jos serbeistä tulisi rajamuutosten seurauksena entistä pienempi vähemmistö.

Länsi-Balkanin maissa ovat Hakalan mukaan arkipäiväistyneet muutkin poliittiset puheet, joita olisi vielä jokin aika sitten pidetty epäsopivina ääriajatuksina.

”Rajansiirto avaisi Pandoran lippaan Balkanilla. Aina on uusia vähemmistöjä, joiden takia voisi esittää samaa.”

Ennakkotapaus rajojen uusvedosta innostaisi luultavasti ainakin Bosnia ja Hertsegovinan serbitasavallassa, jonka presidentti Milorad Dodik on uhonnut toistuvasti itsenäistymisellä, sekä Makedoniassa, jossa neljäsosa väestöstä on albaaneja ja albaanikapinalliset sotivat hallituksen joukkoja vastaan vuonna 2001.

Länsimaat ovat suhtautuneet jyrkän kielteisesti esityksiin aluesiirroista Länsi-Balkanilla, jonne vedettiin tuhansia kilometrejä uusia valtionrajoja Jugoslavian hajoamissotien seurauksena 1990-luvulla. Ehdoton rintama on kuitenkin alkanut rakoilla.

Viime viikolla presidentti Donald Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton sanoi, että Yhdysvallat ei puuttuisi Serbian ja Kosovon väliseen sopimukseen rajansiirrosta.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev kertoi Thaçin mukaan heinäkuussa, että Venäjä tukisi mitä tahansa sopimusta Kosovon ja Serbian välillä.

Venäjä on Serbian perinteinen liittolainen, ja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä se on avainroolissa Kosovon YK-jäsenyyden tiellä. Venäjän presidentti Vladimir Putin on käyttänyt länsimaiden tukemaa Kosovon itsenäistymistä kyseenalaisena perusteluna Krimin valtaamiselle Ukrainalta.

Suurten EU-maiden johtajista rajansiirtoa on vastustanut suorimmin Saksan liittokansleri Angela Merkel.

”Länsi-Balkanin valtioiden alueellinen koskemattomuus on vakiintunut ja loukkaamaton”, Merkel sanoi viime viikolla verkkolehti Politicon mukaan.

”Tämä pitää sanoa yhä uudelleen, koska yhä uudelleen on yrityksiä ehkä puhua rajoista, emmekä voi lähteä siihen.”

EU on ollut hiljempaa asiasta.

Elokuun alussa 30 serbialaista ja kosovolaista kansalaisjärjestöä pyysi EU:n ulkosuhteista vastaavalta Federica Mogherinilta selväsanaista kannanottoa presidenttien kaavailemia rajamuutoksia vastaan, mutta hän ei kommentoinut asiaa.

Viime lauantaina EU:n laajentumiskomissaari Johannes Hahn kehotti Serbian ja Kosovon johtajia olemaan lietsomatta epävakautta Balkanilla, mutta hänkään ei suoralta kädeltä tyrmännyt rajansiirron mahdollisuutta.

Hakala sanoo, että Serbian ja Kosovon jonkinlainen sopu ja sillä saavutettava välien lämpeneminen olisi periaatteessa EU:nkin toiveissa.

”Mutta pidän paljon todennäköisempänä, että tällaisesta yrityksestä tulisi vain suurempi kiista maiden välille kuin kaikkia tyydyttävä ratkaisu.”

Fakta

Kosovo ei ole kelvannut YK:n jäseneksi


 Albaanienemmistöinen Kosovo irtautui Serbian edeltäjävaltiosta Jugoslaviasta sodan myötä 1990-luvun lopussa ja julistautui itsenäiseksi vuonna 2008.

 Kosovon itsenäisyyden on tunnustanut selvästi yli puolet YK:n jäsenmaista ja viittä lukuun ottamatta kaikki EU-maat, myös Suomi.

 Kosovoa ei ole kelpuutettu YK:n jäsenvaltioksi. YK:n turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista Britannia, Ranska ja Yhdysvallat ovat tunnustaneet Kosovon itsenäisyyden, Kiina ja Venäjä eivät.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kosovo
 • Serbia
 • Länsi-Balkan
 • Balkan
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  2. 2

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  3. 3

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  5. 5

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  6. 6

   Pörssin kurimus jatkui Yhdysvalloissa – ”Kauhean vuoden huonoin päivä”

  7. 7

   Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin

  8. 8

   Tapiolan hiljainen sankariteko: Puutarhurit pelastivat puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt länsimetron myllerrykseltä

  9. 9

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  10. 10

   Interpol valitsi eteläkorealaisen johtajan – ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt venäläiskenraali jäi rannalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  2. 2

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  3. 3

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  6. 6

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  7. 7

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  8. 8

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  9. 9

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  10. 10

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen
  3. Pallo verkkoon kantapäällä yli maalivahdin – Englannin nuorelta tähdeltä taiturimainen viimeistely
  4. Tapiolan hiljainen sankariteko: Puutarhurit pelastivat puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt länsimetron myllerrykseltä
  5. Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”
  6. Interpol valitsi eteläkorealaisen johtajan – ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt venäläiskenraali jäi rannalle
  7. Tunti sitten
  8. Pian aukeavassa Oodissa palautuksista huolehtivat robotit, jotka väistelevät asiakkaita, ajavat itse hissillä ja pian ehkä hyllyttävätkin kirjat
  9. Miksei koulu voisi olla se ainoa digivapaa vyöhyke lasten elämässä?
  10. Suomen urheilussa on poikkeuksellinen tilanne – kolme keskeistä johtajaa tulee OP-ryhmästä ja neljännen valintakin oli lähellä
  11. Löytääkö uusi Mars-laskeutuja vastauksia? Ensi viikolla Marsiin saapuvalla InSightilla on yksi edeltäjistään poikkeava ominaisuus, ja näin se toimii Tilaajille
  12. Pörssin kurimus jatkui Yhdysvalloissa – ”Kauhean vuoden huonoin päivä”
  13. Näytä lisää