Ulkomaat

Saksan äärioikeisto odotti sopivaa hetkeä päästä näyttämään voimansa ja sai sen Chemnitzissä – ”Äärioikeiston mielenosoitukseen ei päädytä sattumalta”

Chemnitzin mellakat näyttivät, että Saksan äärioikeisto on hyvin verkostoitunut ja nopea saamaan joukkonsa liikkeelle.

Berliini

Saksan Chemnitzissä varaudutaan uuteen äärioikeiston torstai-illaksi koolle kutsumaan mielenosoitukseen. On riski, että se kärjistyy mellakoinniksi. Mielenosoituksen järjestää sama äärioikeistolainen Pro Chemnitz -verkosto, jonka maanantainen mielenosoitus riistäytyi poliisin hallinnasta.

Maanantaina äärioikeiston mielenosoitus kokosi Chemnitziin uusien arvioiden mukaan noin 5 000 osallistujaa ympäri Saksaa. Samaan aikaan järjestettiin myös vastamielenosoitus, jossa osallistujia oli noin 2 000. Mielenosoittajat kahakoivat keskenään, ja tilanne riistäytyi jo toista iltaa peräkkäin mellakoinniksi.

Sunnuntaina mellakoinnin alkusysäys oli Chemnitzissä tehty puukotus. Uhri kuoli, ja kiinniotettuina epäiltynä on irakilainen ja syyrialainen mies. Äärioikeiston mielenosoitus ei pysynyt poliisin kontrollissa, vaan joukko mielenosoittajia jahtasi ja pahoinpiteli Chemnitzin keskustassa ulkomaalaisen näköisiä ohikulkijoita.

Torstaina on tärkeää, etteivät uudet mielenosoitukset riistäydy poliisin hallinnasta, sanoo äärioikeiston tutkija, poliittisen teorian ja aatehistorian professori Hans Vorländer Dresdenin teknisestä yliopistosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nyt on kaksi erityisen tärkeää asiaa. Toinen on poliisin toiminta. Toinen on poliitikkojen selkeä ja yksiselitteinen viesti siitä, että äärioikeisto ja sen väkivalta ei käy.”

Saksan poliittisen johdon olisi pitänyt tuomita mellakointi jo sunnuntaina, Vorländer sanoo.

Sisäministeri Horst Seehofer kommentoi tapahtunutta vasta tiistaina, mikä on herättänyt Saksassa paljon hämmästystä.

Saksalla on Vorländerin mukaan vakava ongelma äärioikeiston kanssa. ”Äärioikeisto on hyvin valmis väkivaltaan.”

Keskeinen osa ongelmaa on se, miten äärioikeiston uhkaa on vähätelty Saksin osavaltiossa, jossa myös Chemnitz sijaitsee.

”Poliisi ja demokraattisten puolueiden poliitikot eivät ole kiinnittäneet äärioikeistoon tarpeeksi huomiota. Nykyiset äärioikeiston rakenteet syntyivät nopeasti Saksojen yhdistyttyä.”

Saksassa on valmis äärioikeistolainen rakenne. ”Verkosto pystyy hyvin nopeasti saamaan liikkeelle suuren joukon ihmisiä.”

Natsipuolue NPD oli kymmenen vuotta Saksin osavaltion parlamentissa, ja juuri entinen Itä-Saksa on se, josta kumpuaa oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen eli AfD:n kannatus. Useilla sen poliitikoilla on tausta äärioikeistossa.

AfD ei tee selkeästi eroa äärioikeiston väkivaltaan, Vorländer sanoo. AfD kutsui oman protestinsa koolle heti sunnuntaina, ja lauantaina se järjestää Chemnitzissä mielenosoituksen.

Äärioikeisto odotti sopivaa syytä lähteä liikkeelle näyttämään voimaansa, sanoo äärioikeiston tutkija Robert Lüdecke Amadeu Antonio -säätiöstä.

”Väki saatiin nopeasti liikkeelle, mikä kertoo, että sopivaan sysäykseen oli valmistauduttu. Verkosto toimi. Se pääsi näyttämään, että kun haluamme, meitä on koolla paljon ja otamme oikeuden omiin käsiimme.”

Lüdecken mukaan äärioikeiston tavoite oli näyttää voimansa. ”Se otti haltuun kaupungin koko keskustan. Poliisi pysyi passiivisena, eikä voimannäytöstä ole äärioikeistolle juuri seurauksia, vaikka kaduilla tehdään Hitler-tervehdyksiä. Se on äärioikeistolta vahva näyttö tukijoilleen.”

Vorländer muistuttaa, ettei äärioikeisto pelaa samaa peliä kuin demokraattiset puolueet. Tavoitteena on polarisoida väkivallalla ja jakaa yhteiskuntaa.

Kritiikillä hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa ja poliisin toimintaa vastaan tuotetaan oikeutusta sille, että äärioikeisto voisi ottaa vallan, Lüdecke sanoo.

Chemnitzissä mielenosoituksiin osallistui laajasti eri äärioikeistolaisiin ryhmiin linkittyviä henkilöitä.

”Joukko on sinänsä kirjava, mutta verkostoitunut. On jalkapallon ympärille järjestäytynyttä äärioikeistoa ja monenlaisia ryhmiä, kuten niin sanottuja identitaareja”, Vorländer kertoo.

Liikkeelle saatiin myös niitä, joilla ei ole suoraa linkkiä äärioikeistoon, mutta joihin äärioikeiston sosiaalisessa mediassa levittämä propaganda on purrut.

”Kutsuisiko heitä tavallisiksi kansalaisiksi, on toinen kysymys”, Vorländer pohtii.

Lüdecken mielestä äärioikeiston mielenosoitukseen ei päädytä sattumalta, vaan osallistuvat antavat tukensa äärioikeistolle ja rasismille. Hiljaista tukea on paljon.

”Saksalainen yhteiskunta on voimakkaasti jakautunut. Tutkimukset osoittavat, että piilorasismi on hyvin yleistä. Niin sanottujen tavallisten ihmisten radikalisoiminen ulkomaalaisvastaisella propagandalla ei ole erityisen vaikeaa.”

Aktiivinen propagointi oli osa myös Chemnitzin mellakointia, Vorländer sanoo.

”Puukotuksesta levisi valheita, kuten se, että uhri olisi yrittänyt estää naisen seksuaalisen häirinnän. Äärioikeisto rakentaa narratiivia, jolla lietsoa vihaa ja samalla saada tukea ääri­oikeistolle.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Äärioikeisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille

  4. 4

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  5. 5

   Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa

  6. 6

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  9. 9

   ”Ihmisroska”-termiin yhdistetyn Markku Korhosen katkaisuhoito onnistui, kunnes paluujuna saapui Oulun rautatieasemalle

  10. 10

   Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  4. 4

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Hinausauton kuljettaja saapui työmaalle ja alkoi tuhota silmittömästi henkilöautoa Vantaalla – ”Minä tempaisin siitä asfaltinpalasella toisen sivuikkunan sisälle”

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä
  3. Kansanedustaja Jani Toivola siirtää kirjansa Helsinkiin kulu­korvauksista saamansa arvostelun jälkeen – ”Toivottavasti luottamus työhöni säilyy”
  4. Nuori Samuli Kaislasalo toi sormi murtuneenakin puhtia Suomen lentopallomiesten hakkuripeliin – ”Halusin antaa kaikkeni”
  5. Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa
  6. Suuri määrä matkalaukkuja myöhästyi vian vuoksi jatkolennoilta Helsinki-Vantaalla
  7. Liike Nyt kiinnosti ihmisiä, jotka ovat pettyneet perinteisten puolueiden välinpitämättömyyteen – ”Meitä houkutellaan makkaralla äänestämään”
  8. Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille
  9. Brexitin loppusuoralle on jäänyt vain vaikeita kysymyksiä, mutta ero ilman sopimusta olisi kaikille huono vaihtoehto Tilaajille
  10. Tunti sitten
  11. Trump ilmoitti taas uusista Kiina-tulleista – Hyötyykö niistä kukaan? Onko pelätty kauppasota nyt totta? HS etsi vastaukset keskeisiin kysymyksiin
  12. 84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen
  13. Näytä lisää