Ulkomaat

Saksan äärioikeisto odotti sopivaa hetkeä päästä näyttämään voimansa ja sai sen Chemnitzissä – ”Äärioikeiston mielenosoitukseen ei päädytä sattumalta”

Chemnitzin mellakat näyttivät, että Saksan äärioikeisto on hyvin verkostoitunut ja nopea saamaan joukkonsa liikkeelle.

Berliini

Saksan Chemnitzissä varaudutaan uuteen äärioikeiston torstai-illaksi koolle kutsumaan mielenosoitukseen. On riski, että se kärjistyy mellakoinniksi. Mielenosoituksen järjestää sama äärioikeistolainen Pro Chemnitz -verkosto, jonka maanantainen mielenosoitus riistäytyi poliisin hallinnasta.

Maanantaina äärioikeiston mielenosoitus kokosi Chemnitziin uusien arvioiden mukaan noin 5 000 osallistujaa ympäri Saksaa. Samaan aikaan järjestettiin myös vastamielenosoitus, jossa osallistujia oli noin 2 000. Mielenosoittajat kahakoivat keskenään, ja tilanne riistäytyi jo toista iltaa peräkkäin mellakoinniksi.

Sunnuntaina mellakoinnin alkusysäys oli Chemnitzissä tehty puukotus. Uhri kuoli, ja kiinniotettuina epäiltynä on irakilainen ja syyrialainen mies. Äärioikeiston mielenosoitus ei pysynyt poliisin kontrollissa, vaan joukko mielenosoittajia jahtasi ja pahoinpiteli Chemnitzin keskustassa ulkomaalaisen näköisiä ohikulkijoita.

Torstaina on tärkeää, etteivät uudet mielenosoitukset riistäydy poliisin hallinnasta, sanoo äärioikeiston tutkija, poliittisen teorian ja aatehistorian professori Hans Vorländer Dresdenin teknisestä yliopistosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nyt on kaksi erityisen tärkeää asiaa. Toinen on poliisin toiminta. Toinen on poliitikkojen selkeä ja yksiselitteinen viesti siitä, että äärioikeisto ja sen väkivalta ei käy.”

Saksan poliittisen johdon olisi pitänyt tuomita mellakointi jo sunnuntaina, Vorländer sanoo.

Sisäministeri Horst Seehofer kommentoi tapahtunutta vasta tiistaina, mikä on herättänyt Saksassa paljon hämmästystä.

Saksalla on Vorländerin mukaan vakava ongelma äärioikeiston kanssa. ”Äärioikeisto on hyvin valmis väkivaltaan.”

Keskeinen osa ongelmaa on se, miten äärioikeiston uhkaa on vähätelty Saksin osavaltiossa, jossa myös Chemnitz sijaitsee.

”Poliisi ja demokraattisten puolueiden poliitikot eivät ole kiinnittäneet äärioikeistoon tarpeeksi huomiota. Nykyiset äärioikeiston rakenteet syntyivät nopeasti Saksojen yhdistyttyä.”

Saksassa on valmis äärioikeistolainen rakenne. ”Verkosto pystyy hyvin nopeasti saamaan liikkeelle suuren joukon ihmisiä.”

Natsipuolue NPD oli kymmenen vuotta Saksin osavaltion parlamentissa, ja juuri entinen Itä-Saksa on se, josta kumpuaa oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen eli AfD:n kannatus. Useilla sen poliitikoilla on tausta äärioikeistossa.

AfD ei tee selkeästi eroa äärioikeiston väkivaltaan, Vorländer sanoo. AfD kutsui oman protestinsa koolle heti sunnuntaina, ja lauantaina se järjestää Chemnitzissä mielenosoituksen.

Äärioikeisto odotti sopivaa syytä lähteä liikkeelle näyttämään voimaansa, sanoo äärioikeiston tutkija Robert Lüdecke Amadeu Antonio -säätiöstä.

”Väki saatiin nopeasti liikkeelle, mikä kertoo, että sopivaan sysäykseen oli valmistauduttu. Verkosto toimi. Se pääsi näyttämään, että kun haluamme, meitä on koolla paljon ja otamme oikeuden omiin käsiimme.”

Lüdecken mukaan äärioikeiston tavoite oli näyttää voimansa. ”Se otti haltuun kaupungin koko keskustan. Poliisi pysyi passiivisena, eikä voimannäytöstä ole äärioikeistolle juuri seurauksia, vaikka kaduilla tehdään Hitler-tervehdyksiä. Se on äärioikeistolta vahva näyttö tukijoilleen.”

Vorländer muistuttaa, ettei äärioikeisto pelaa samaa peliä kuin demokraattiset puolueet. Tavoitteena on polarisoida väkivallalla ja jakaa yhteiskuntaa.

Kritiikillä hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa ja poliisin toimintaa vastaan tuotetaan oikeutusta sille, että äärioikeisto voisi ottaa vallan, Lüdecke sanoo.

Chemnitzissä mielenosoituksiin osallistui laajasti eri äärioikeistolaisiin ryhmiin linkittyviä henkilöitä.

”Joukko on sinänsä kirjava, mutta verkostoitunut. On jalkapallon ympärille järjestäytynyttä äärioikeistoa ja monenlaisia ryhmiä, kuten niin sanottuja identitaareja”, Vorländer kertoo.

Liikkeelle saatiin myös niitä, joilla ei ole suoraa linkkiä äärioikeistoon, mutta joihin äärioikeiston sosiaalisessa mediassa levittämä propaganda on purrut.

”Kutsuisiko heitä tavallisiksi kansalaisiksi, on toinen kysymys”, Vorländer pohtii.

Lüdecken mielestä äärioikeiston mielenosoitukseen ei päädytä sattumalta, vaan osallistuvat antavat tukensa äärioikeistolle ja rasismille. Hiljaista tukea on paljon.

”Saksalainen yhteiskunta on voimakkaasti jakautunut. Tutkimukset osoittavat, että piilorasismi on hyvin yleistä. Niin sanottujen tavallisten ihmisten radikalisoiminen ulkomaalaisvastaisella propagandalla ei ole erityisen vaikeaa.”

Aktiivinen propagointi oli osa myös Chemnitzin mellakointia, Vorländer sanoo.

”Puukotuksesta levisi valheita, kuten se, että uhri olisi yrittänyt estää naisen seksuaalisen häirinnän. Äärioikeisto rakentaa narratiivia, jolla lietsoa vihaa ja samalla saada tukea ääri­oikeistolle.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Äärioikeisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Myrsky iskee viikonloppuna, mutta sitä ennen Suomeen tulee hyvin lämmintä ilmaa – Meteorologi: ”Sää voi tuntua hyvinkin erikoiselta”

  2. 2

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Oikeus määräsi Marine Le Penin psykiatrille – Populistijohtajaa uhkaa jopa kolmen vuoden vankeus Isis-kuviin liittyvässä tutkinnassa

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

  7. 7

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  8. 8

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  10. 10

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat soraäänistä huolimatta tukea Soinille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  5. 5

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää