Ulkomaat |HS seuraa

Niinistö lupasi Suomen lähtevän mukaan Ranskan interventioaloitteeseen – Suomi ja Ranska korostivat EU:n solidaarisuutta puolustusasioissa

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan myös Venäjän kanssa on pyrittävä strategiseen yhteistyöhön. Presidentit pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden Presidentinlinnassa torstaina aamupäivällä.

Presidentti Sauli Niinistö sanoo Suomen tukevan Ranskan tekemää Euroopan interventioaloitetta. Niinistö kertoi Suomen näkemyksistä yhteisessä tiedotustilaisuudessa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa Presidentinlinnassa torstaina aamupäivällä.

Macronin ehdottamassa aloitteen lopullisena pyrkimyksenä on tiivistää eurooppalaista puolustusyhteistyötä.

Niinistön mukaan Eurooppaa aiemmin ympäröinyt turvallisuuskehä on rikkoontunut. Macron on halunnut rakentaa tuota kehää uuedlleen, ja Suomi tukee sitä, Niinistö sanoi.

”On erittäin tärkeää ei vain Ranskalle, eikä vain Suomelle, eikä vain pelkästään Euroopalle, vaan globaalistikin se, että Eurooppa alkaa tuntea enemmän vastuuta niin omasta turvallisuudestaan kuin myös omasta roolistaan maailmalla”, Niinistö sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Me olemme nyt maailmassa, jossa kunnioitetaan aika paljon voimaa. Jotta me esiin ne asiat, joita me kunnioitamme, meidän täytyy näyttäytyä vahvalta.”

Molemmat presidentit korostivat sitä, että EU-maiden puolustusyhteistyötä ja solidaarisuutta puolustuksen saralla on lisättävä.

”Se, että kaikki tulevat tietämään eurooppalaisten pitävän yhtä, on strateginen ase”, Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa parikymmentä vuotta sitten Euroopassa vallinnut turvallisuudentunne on rikkoontunut, mutta tämä voidaan korjata vain lisäämällä solidaarisuutta.

Macron muistutti puheessaan, miten Suomi on konkreettisesti vahvistanut EU-maiden sisäistä solidaarisuutta. Kun Pariisissa tehtiin 2015 terrori-iskujen sarja ja Ranska pyysi EU-mailta apua, Suomi vastasi ensimmäisenä, Macron sanoi.

Macronin mukaan Eurooppa tarvitsee strategista yhteistyötä myös Venäjän kanssa.

”On EU:n intressien mukaista, että meillä on vakautta luova strateginen suhde Turkin ja myös Venäjän kanssa”, Macron sanoi.

Niinistö kertoi Suomen jatkavan myös kahdenkeskisen puolustusyhteistyön laatimista Ranskan kanssa. Macron, joka on profiloitunut ilmastoasioissa, sanoi Ranskan tukevan Suomen aloitetta mustan hiilen eli nokipölypäästöjen torjunnasta arktisilla alueilla.

Macron vierailee myöhemmin torstaina Aalto-yliopistolla pääministeri Juha Sipilän kanssa ja tutustuu suomalaisiin innovaatioihin. Kesärannassa Sipilä ja Macron syövät työlounaan. Presidentti Macronin elämänvaiheista voit lukea tästä jutusta ja rouva Macronista tästä jutusta.

Myös hetki hetkeltä seuranta päättyy. Kiitos kaikille mukana olleille minun puolestani.

Tiedotustilaisuus päättyy.

Macronin mielestä Minskin sopimuksen osalta Venäjän kanssa tulee mennä eteen päin, ei tule unohtaa mennyttä, mutta täytyy edetä realistisin odotuksin, ja yhteistyöhön on mahdollisuus.

Venäjän kanssa Macron on aiemminkin pyrkinyt keskustelemaan esimerkiksi Iranista ja Syyriasta.

Macron sanoo, että esimerkiksi kyberturvallisuudessa eurooppalainen ja naapurien kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeää. Strategista autonomisuutta tarvitaan Eurooppaan, mutta niin tarvitaan myös keskusteluyhteyttä naapureihin.

Niinistö korostaa arvostavansa sitä, että pyritään lisäämään keskusteluyhteyksiä.

Macron sanoo, että puolustusyhteistyössä tarvitaan strategista yhteistyötä myös naapureiden, kuten Venäjän ja Turkin kanssa.

Hän sanoo, että kun Venäjä haluaa selvästi lähentyä Eurooppaa taloudellisesti, ei voida edetä "kaksilla raiteilla", eli unohtaa Ukraina ja mennä taloudessa yhdessä eteen päin.

Niinistön mukaan parikymmentä vuotta sitten Eurooppa oli turvallisempi.

Niinistö viittaa parinkymmenen vuoden takaiseen yhteistyöhön vertaamalla sitä nykytilaan, aikaan esimerkiksi Ukrainan jälkeen. Hän viittaa myös Pohjois-Afrikan ja Turkin kehitykseen.

Nyt kysytään yhteisestä eurooppalaisesta puolustusarkkitehtuurista ja siitä, miten Venäjä saataisiin tähän mukaan.

Macron vastaa ranskalaismedian kysymykseen. Hän ihmettelee polemiikkia siitä, miten hän vaikkapa määrittelee "gallialaisuuden" kautta. Hän huomauttaa, että Ranska, kuten muutkin, muuttuu ja kansa muuttaa muotoaan, ja hän syleilee tätä kehitystä. Hän rakastaa Ranskaa ja ranskalaisia, eikä hän muuten olisi tässä. Hänen mielestään ranskalaisuus on suurempaa kuin pienet polemiikit, ja ranskalaiset ovat älykkäämpiä, huumorintajuisempia kuin tällaiset polemiikit.

Macron vastaa vielä puolustusyhteistyöhön viitaten 2015 terrori-iskuihin sanoen Suomen olleen ensimmäinen maa, joka Ranskan avunpyyntöön vastasi.

Niinistö jatkaa, että Euroopan yhtenäisyyden osoittaminen on erittäin vahva strateginen keino.

Niinistö sanoi eilen puheessaan: ” Suomi pitää tärkeänä, että Lissabonin sopimuksen keskinäisen avunannon lauseke ei ole mikään tyhjä kuori. Sen vuoksi meille oli itsestään selvää vastata Ranskan pyyntöön ja osoittaa solidaarisuutta marraskuun 2015 terrori-iskujen jälkeen.”

 

Macron muistuttaa, että 2015 Pariisin terrori-iskujen jälkeen he aktivoivat Lissabonin sopimuksen keskinäisen avunannon lausekkeen.

Macron puhuu yhteisten interventiojoukkojen aloitteesta ja siitä, miten yhteisillä operaatioilla voidaan rakentaa ja vahvistaa puolustusyhteistyötä. Hänen mielestään pitää mennä nykyisiä käytäntöjä ja sopimuksia syvemmälle yhteistyössä. Hänen mielestään tulee katsoa, mitä konkreettisia uhkia voi olla, ja miten niihin vastataan. Hänen mielestään jaamme ensimmäistä kertaa moneen vuoteen samanlaiset ajatukset siitä, mitkä uhat ovat ja mikä strategia voisi olla.

Suomi on Niinistön mielestä osoittanut olevansa valmis osoittamaan, että annamme tukemme kun sitä tarvitaan, ja se on tärkeää. Tärkeää on myös se, että on yhteistä tahtoa nähdä ja analysoida tilanteita.

Niinistön mukaan pitäisi löytää uudelleen se tunne eurooppalaisuudesta, että olemme yhdessä ja kunnioitamme toisiamme.

Meiltä puuttuu tunne eurooppalaisuudesta, että olemme osa ryhmää jossa kaikki kunnioittavat toisiaan. Hän puhuu siis EU:sta.

Nyt kysytään, mitä konkreettista Ranska on valmis tekemään yhteisessä puolustusyhteistyössä ja miten Suomi on Ranskalle kiinnostava kumppani.

Niinistön mukaan sosiaalisessa mediassa kärjekkäät mielipiteet synnyttävät kärjekkäitä mielipiteitä.

Niinistön mukaan pitää katsoa peiliin, ollaanko tehty virheitä. Häne n mielestään pitäisi yrittää ymmärtää toisia.

Niinistö kertoo, että hän on tutustui Orbaniin jo 20 vuotta sitten. Silloin hän oli rakentava, mutta nyt hän on muuttunut.

Niinistöltä kysytään, miten hän suhtautuu Euroopan jakolinjoihin progressiivisten ja kansallismielisten välillä.

Tuoreena presidenttinä Macron korosti esimerkiksi siitä, että turvapaikka on tarjottava sitä tarvitseville entistä nopeammin. Sittemmin Macronin maahanmuuttolinja on hieman tiukentunut.

Macron on ollut oikeistopopulistien/nationalistien inhokki. Eilen esimerkiksi Unkarin pääministeri Victor Orbán ja Italian sisäministeri Matteo Salvini nimittivät Macronin päävihollisekseen maahanmuuttokysymyksessä.

Macronilta kysytään populismista ja vastakkainasettelusta. Macron korjaa, että hän on puhunut kansallismielisistä, ei populisteista. Hän sanoo, ettei hänellä ole minkäänlaista lapsenuskoa koskien esimerkiksi taloutta, maahanmuuttoa ynnä muuta, mutta hänen mielestään eteenpäin katsovien poliitikkojen rooli on perustella kansalaisille esimerkiksi sitä, miten turvallisuutta parannetaan. Hänen mielestään Euroopassa tarvitaan kehitystä, progressiota yhdessä esimerkiksi ilmasto- ja talouskysymyksissä.

Kansallismielisten ja progressiivisten välillä on kuilu, Macron sanoo.

Macron vastaa kysymykseen siitä, miten yhdistää Eurooppa kun alue on polarisoitunut.

Venäjä on myös kauppapoliittisesti tärkeä kumppani Ranskalle.

Macron sanoo Ranskan olevan sitoutunut vapauteen ja ihmisoikeuksiin. Hän viittaa Suomen EU-puheenjohtajuuteen, jota seuraa Ranskan puheenjohtajuus, ja näissäkin asioissa Macron toivoo yhteistyötä Suomen kanssa.

Venäjän-suhteita pitäisi Macronin mielestä arvioida uudelleen, hänen mielestään Eurooppa on laaja, ja sitä pitää kehittää yhdessä myös muiden valtojen kanssa keskustellen.

Macronin mielestä Yhdysvaltain ja muiden puolustukseen liittyvien kumppaneiden kanssa tehdään jatkossakin yhteistyötä, mutta Eurooppa ei voi tuudittautua vain siihen, että muut puolustavat sitä. Macron toivoo, että Suomen ja Ranskan yhteistyö syvenee edelleen.

Macron on kautensa alusta lähtien halunnut patistaa unionia laajempaan yhteistyöhön joka tasolla. Esimerkiksi viimevuotisessa maratonpuheessa  Macron maalaili EU:lle yhteistä puolustusbudjettia ja –doktiiria. 

Macron toivoo solidaarisuuden syvenemistä jatkossakin EU:n puolustusyhteistyön osalta.

Ranskalla on Macronin mukaan rooli Euroopan yhteisen puolustusajattelun vahvistamisessa. Solidaarisuutta tarvitaan myös puolustuksessa.

Macronhan nousi nopeasti tuntemattomuudesta Ranskan johtoon. Hän on hallinnut Ranskaa nyt runsaan vuoden ajan.

Macron sanoo, että Ranska ja Suomi jakavat samat intressit Euroopasta, joka suojelee ja joka suojautuu, joka ottaa vastuuta asiasta. Yhteinen julkilausuma tästä vahvistanee tätä. Macron huomioi Suomen osallistumisen interventioaloitteeseen, ja tämän aloitteen tavoitteena on luoda Macronin mukaan uudenlaista strategista kulttuuria.

Macron kiittää presidentti Niinistöä lämpimästi kutsusta ja siitä, että heidät on otettu vastaan. Hänelle oli tärkeä tulla vierailulle Ranskan ja Suomen diplomaattisuhteiden 100-vuotisuuden kunniaksi. Ranska ja Ruotsi olivat ensimmäisten joukossa tunnustamassa Suomen itsenäisyyttä.

Niinistö haluaa olla rakentamassa turvallista Eurooppaa ja EU:ta, joka saa sanansa kuuluviin maailmalla.

Niinistö on saanut kutsun rauhankokoukseen Pariisiin marraskuussa.

Yksi Niinistön lempilapsista on ollut aloite mustasta hiilestä eli  nokipölypäästöjen torjunnasta arktisella alueella. (Musta hiili lämmittää ilmastoa.)

Macronilla on täysi ymmärrys ja me saamme kaiken tuen liittyen aloitteeseen mustasta hiilesta, Niinistö sanoi.

Niinistö ja Macron puhuneet myös arktisista asioista, mustan hiilen torjumisesta.

Sauli Niinistöhän on pitkään suitsuttanut EU:n puolustusyhteistyön kehittämisen puolesta.

Kahdenkeskisen aiesopimuksen laatimista Ranskan ja Suomen puolustusyhteistyön välillä jatketaan, Niinistö sanoo.

Niinistö sanoo Suomen olevan kiinnostunut Ranskan EI2-aloitteesta.

Keskustelimme turvallisuudesta, joka on laaja asia: maahanmuutto, hybridiasiat, Niinistö sanoi.

Meidän täytyy näyttäytyä vahvalta, Niinistö sanoi viitaten EU:hun.

Eurooppa alkaa tuntea enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan ja roolistaan maailmalla, Niinistö totesi.

Presidentti Niinistö kiitti Macronia ranskankielellä.

Presidentit saapuivat tiedotustilaisuuteen. Ensin presidentit pitävät lausunnot, Niinistö aloittaa.

Nyt toimittajat pääsivät saliin, odotamme presidenttejä. Mikkejä testaillaan ja ihmiset asettuvat istumaan.

Tervehdys myös Presidentinlinnasta, täällä tiedotustilaisuuden alkua odottaa ulkomaantoimittaja Vilma-Lotta Lehtinen. Paikalla on kansainvälistä ja suomalaista mediaa, etenkin ranskalaistoimittajia on runsaasti. Odottelemme ala-aulassa pääsyä saliin, ja kuten Jukka edellä totesi, aikataulusta ollaan myöhässä.

Presidentit ovat jo tavanneet tänä aamuna. Ennakkotietojen mukaan he ovat keskustelleet muun muassa turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta, suhteista Venäjään ja Yhdysvaltoihin, arktisista kysymyksistä sekä ilmastonmuutoksesta.

Tiedotustilaisuuden piti alkaa kello 10.50, mutta tilaisuuden alku lykkääntyy hieman.

Tervehdys, olen Jukka Huusko, Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja. Seuraan hetki hetkeltä presidentti Sauli Niinistön ja presidentti Emmanuel Macronin tiedotustilaisuutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranska
 • Emmanuel Macron
 • EU
 • Sauli Niinistö
 • Valtiovierailut
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  2. 2

   Puistossa kävelleen kaksikon kimppuun käytiin keskellä päivää Joensuussa – poliisi epäilee rasistista motiivia

  3. 3

   Kymmenet ihmiset osallistuivat joukkotappeluun Helsingin Vallilassa – 18-vuotiaalle miehelle hengenvaarallisia vammoja, tutkitaan tapon yrityksenä

  4. 4

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  5. 5

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  6. 6

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  7. 7

   Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

  8. 8

   Tuhansia epäilyttäviä asiakkaita, työntekijöiden mahdollista lahjontaa – Danske Bankin raportti paljastaa synkkiä yksityiskohtia Sampo-pankilta peritystä Viron-yksiköstä

  9. 9

   100 000 euron huone kommuunista – Helsingin Laajasalossa on myynnissä harvoin tarjolla oleva koti

  10. 10

   ”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle, poliisikin saapui paikalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  3. 3

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  6. 6

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  7. 7

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  8. 8

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  9. 9

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  10. 10

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Puistossa kävelleen kaksikon kimppuun käytiin keskellä päivää Joensuussa – poliisi epäilee rasistista motiivia
  3. Tuhansia epäilyttäviä asiakkaita, työntekijöiden mahdollista lahjontaa – Danske Bankin raportti paljastaa synkkiä yksityiskohtia Sampo-pankilta peritystä Viron-yksiköstä
  4. Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta
  5. Koripallon Suomen Cupissa huonompi joukkue voi saada jopa 30 pisteen etumatkan – Järjettömältä tuntuvassa uudistuksessa voi olla sittenkin jotain järkeä
  6. Kyselytutkimus paljasti hämmentävän aukon suomalaisten ilmastotietämyksessä: Joka kymmenes uskoo päästöttömän ydinvoiman tuottavan eniten hiilidioksidipäästöjä
  7. Koreat sopivat uusista askelista ydinaseriisunnassa – Pohjois-Korea lupaa lakkauttaa ohjuskoelaitoksen
  8. Lentopalloliitto oli väärässä MM-kisojen pelijärjestelmästä – Suomen mahdollisuudet jatkoon olemattomat
  9. Tunti sitten
  10. Aivan kuin Saksan hallitus pilkkaisi kansalaisia – Saksan tiedustelujohtaja sai mokailustaan potkut, joista seurasi ylennys ja palkankorotus
  11. Kirjahylly pois olohuoneesta, kaikille pellavalakanat – Kerro, mitä sisustuksen ilmiöitä ja trendejä olet ihmetellyt
  12. Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua
  13. Näytä lisää