Ulkomaat |HS seuraa

Niinistö lupasi Suomen lähtevän mukaan Ranskan interventioaloitteeseen – Suomi ja Ranska korostivat EU:n solidaarisuutta puolustusasioissa

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan myös Venäjän kanssa on pyrittävä strategiseen yhteistyöhön. Presidentit pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden Presidentinlinnassa torstaina aamupäivällä.

Presidentti Sauli Niinistö sanoo Suomen tukevan Ranskan tekemää Euroopan interventioaloitetta. Niinistö kertoi Suomen näkemyksistä yhteisessä tiedotustilaisuudessa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa Presidentinlinnassa torstaina aamupäivällä.

Macronin ehdottamassa aloitteen lopullisena pyrkimyksenä on tiivistää eurooppalaista puolustusyhteistyötä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niinistön mukaan Eurooppaa aiemmin ympäröinyt turvallisuuskehä on rikkoontunut. Macron on halunnut rakentaa tuota kehää uuedlleen, ja Suomi tukee sitä, Niinistö sanoi.

”On erittäin tärkeää ei vain Ranskalle, eikä vain Suomelle, eikä vain pelkästään Euroopalle, vaan globaalistikin se, että Eurooppa alkaa tuntea enemmän vastuuta niin omasta turvallisuudestaan kuin myös omasta roolistaan maailmalla”, Niinistö sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Me olemme nyt maailmassa, jossa kunnioitetaan aika paljon voimaa. Jotta me esiin ne asiat, joita me kunnioitamme, meidän täytyy näyttäytyä vahvalta.”

Molemmat presidentit korostivat sitä, että EU-maiden puolustusyhteistyötä ja solidaarisuutta puolustuksen saralla on lisättävä.

”Se, että kaikki tulevat tietämään eurooppalaisten pitävän yhtä, on strateginen ase”, Niinistö sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa parikymmentä vuotta sitten Euroopassa vallinnut turvallisuudentunne on rikkoontunut, mutta tämä voidaan korjata vain lisäämällä solidaarisuutta.

Macron muistutti puheessaan, miten Suomi on konkreettisesti vahvistanut EU-maiden sisäistä solidaarisuutta. Kun Pariisissa tehtiin 2015 terrori-iskujen sarja ja Ranska pyysi EU-mailta apua, Suomi vastasi ensimmäisenä, Macron sanoi.

Macronin mukaan Eurooppa tarvitsee strategista yhteistyötä myös Venäjän kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On EU:n intressien mukaista, että meillä on vakautta luova strateginen suhde Turkin ja myös Venäjän kanssa”, Macron sanoi.

Niinistö kertoi Suomen jatkavan myös kahdenkeskisen puolustusyhteistyön laatimista Ranskan kanssa. Macron, joka on profiloitunut ilmastoasioissa, sanoi Ranskan tukevan Suomen aloitetta mustan hiilen eli nokipölypäästöjen torjunnasta arktisilla alueilla.

Macron vierailee myöhemmin torstaina Aalto-yliopistolla pääministeri Juha Sipilän kanssa ja tutustuu suomalaisiin innovaatioihin. Kesärannassa Sipilä ja Macron syövät työlounaan. Presidentti Macronin elämänvaiheista voit lukea tästä jutusta ja rouva Macronista tästä jutusta.

Myös hetki hetkeltä seuranta päättyy. Kiitos kaikille mukana olleille minun puolestani.

Tiedotustilaisuus päättyy.

Macronin mielestä Minskin sopimuksen osalta Venäjän kanssa tulee mennä eteen päin, ei tule unohtaa mennyttä, mutta täytyy edetä realistisin odotuksin, ja yhteistyöhön on mahdollisuus.

Venäjän kanssa Macron on aiemminkin pyrkinyt keskustelemaan esimerkiksi Iranista ja Syyriasta.

Macron sanoo, että esimerkiksi kyberturvallisuudessa eurooppalainen ja naapurien kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeää. Strategista autonomisuutta tarvitaan Eurooppaan, mutta niin tarvitaan myös keskusteluyhteyttä naapureihin.

Niinistö korostaa arvostavansa sitä, että pyritään lisäämään keskusteluyhteyksiä.

Macron sanoo, että puolustusyhteistyössä tarvitaan strategista yhteistyötä myös naapureiden, kuten Venäjän ja Turkin kanssa.

Hän sanoo, että kun Venäjä haluaa selvästi lähentyä Eurooppaa taloudellisesti, ei voida edetä "kaksilla raiteilla", eli unohtaa Ukraina ja mennä taloudessa yhdessä eteen päin.

Niinistön mukaan parikymmentä vuotta sitten Eurooppa oli turvallisempi.

Niinistö viittaa parinkymmenen vuoden takaiseen yhteistyöhön vertaamalla sitä nykytilaan, aikaan esimerkiksi Ukrainan jälkeen. Hän viittaa myös Pohjois-Afrikan ja Turkin kehitykseen.

Nyt kysytään yhteisestä eurooppalaisesta puolustusarkkitehtuurista ja siitä, miten Venäjä saataisiin tähän mukaan.

Macron vastaa ranskalaismedian kysymykseen. Hän ihmettelee polemiikkia siitä, miten hän vaikkapa määrittelee "gallialaisuuden" kautta. Hän huomauttaa, että Ranska, kuten muutkin, muuttuu ja kansa muuttaa muotoaan, ja hän syleilee tätä kehitystä. Hän rakastaa Ranskaa ja ranskalaisia, eikä hän muuten olisi tässä. Hänen mielestään ranskalaisuus on suurempaa kuin pienet polemiikit, ja ranskalaiset ovat älykkäämpiä, huumorintajuisempia kuin tällaiset polemiikit.

Macron vastaa vielä puolustusyhteistyöhön viitaten 2015 terrori-iskuihin sanoen Suomen olleen ensimmäinen maa, joka Ranskan avunpyyntöön vastasi.

Niinistö jatkaa, että Euroopan yhtenäisyyden osoittaminen on erittäin vahva strateginen keino.

Niinistö sanoi eilen puheessaan: ” Suomi pitää tärkeänä, että Lissabonin sopimuksen keskinäisen avunannon lauseke ei ole mikään tyhjä kuori. Sen vuoksi meille oli itsestään selvää vastata Ranskan pyyntöön ja osoittaa solidaarisuutta marraskuun 2015 terrori-iskujen jälkeen.”

 

Macron muistuttaa, että 2015 Pariisin terrori-iskujen jälkeen he aktivoivat Lissabonin sopimuksen keskinäisen avunannon lausekkeen.

Macron puhuu yhteisten interventiojoukkojen aloitteesta ja siitä, miten yhteisillä operaatioilla voidaan rakentaa ja vahvistaa puolustusyhteistyötä. Hänen mielestään pitää mennä nykyisiä käytäntöjä ja sopimuksia syvemmälle yhteistyössä. Hänen mielestään tulee katsoa, mitä konkreettisia uhkia voi olla, ja miten niihin vastataan. Hänen mielestään jaamme ensimmäistä kertaa moneen vuoteen samanlaiset ajatukset siitä, mitkä uhat ovat ja mikä strategia voisi olla.

Suomi on Niinistön mielestä osoittanut olevansa valmis osoittamaan, että annamme tukemme kun sitä tarvitaan, ja se on tärkeää. Tärkeää on myös se, että on yhteistä tahtoa nähdä ja analysoida tilanteita.

Niinistön mukaan pitäisi löytää uudelleen se tunne eurooppalaisuudesta, että olemme yhdessä ja kunnioitamme toisiamme.

Meiltä puuttuu tunne eurooppalaisuudesta, että olemme osa ryhmää jossa kaikki kunnioittavat toisiaan. Hän puhuu siis EU:sta.

Nyt kysytään, mitä konkreettista Ranska on valmis tekemään yhteisessä puolustusyhteistyössä ja miten Suomi on Ranskalle kiinnostava kumppani.

Niinistön mukaan sosiaalisessa mediassa kärjekkäät mielipiteet synnyttävät kärjekkäitä mielipiteitä.

Niinistön mukaan pitää katsoa peiliin, ollaanko tehty virheitä. Häne n mielestään pitäisi yrittää ymmärtää toisia.

Niinistö kertoo, että hän on tutustui Orbaniin jo 20 vuotta sitten. Silloin hän oli rakentava, mutta nyt hän on muuttunut.

Niinistöltä kysytään, miten hän suhtautuu Euroopan jakolinjoihin progressiivisten ja kansallismielisten välillä.

Tuoreena presidenttinä Macron korosti esimerkiksi siitä, että turvapaikka on tarjottava sitä tarvitseville entistä nopeammin. Sittemmin Macronin maahanmuuttolinja on hieman tiukentunut.

Macron on ollut oikeistopopulistien/nationalistien inhokki. Eilen esimerkiksi Unkarin pääministeri Victor Orbán ja Italian sisäministeri Matteo Salvini nimittivät Macronin päävihollisekseen maahanmuuttokysymyksessä.

Macronilta kysytään populismista ja vastakkainasettelusta. Macron korjaa, että hän on puhunut kansallismielisistä, ei populisteista. Hän sanoo, ettei hänellä ole minkäänlaista lapsenuskoa koskien esimerkiksi taloutta, maahanmuuttoa ynnä muuta, mutta hänen mielestään eteenpäin katsovien poliitikkojen rooli on perustella kansalaisille esimerkiksi sitä, miten turvallisuutta parannetaan. Hänen mielestään Euroopassa tarvitaan kehitystä, progressiota yhdessä esimerkiksi ilmasto- ja talouskysymyksissä.

Kansallismielisten ja progressiivisten välillä on kuilu, Macron sanoo.

Macron vastaa kysymykseen siitä, miten yhdistää Eurooppa kun alue on polarisoitunut.

Venäjä on myös kauppapoliittisesti tärkeä kumppani Ranskalle.

Macron sanoo Ranskan olevan sitoutunut vapauteen ja ihmisoikeuksiin. Hän viittaa Suomen EU-puheenjohtajuuteen, jota seuraa Ranskan puheenjohtajuus, ja näissäkin asioissa Macron toivoo yhteistyötä Suomen kanssa.

Venäjän-suhteita pitäisi Macronin mielestä arvioida uudelleen, hänen mielestään Eurooppa on laaja, ja sitä pitää kehittää yhdessä myös muiden valtojen kanssa keskustellen.

Macronin mielestä Yhdysvaltain ja muiden puolustukseen liittyvien kumppaneiden kanssa tehdään jatkossakin yhteistyötä, mutta Eurooppa ei voi tuudittautua vain siihen, että muut puolustavat sitä. Macron toivoo, että Suomen ja Ranskan yhteistyö syvenee edelleen.

Macron on kautensa alusta lähtien halunnut patistaa unionia laajempaan yhteistyöhön joka tasolla. Esimerkiksi viimevuotisessa maratonpuheessa  Macron maalaili EU:lle yhteistä puolustusbudjettia ja –doktiiria. 

Macron toivoo solidaarisuuden syvenemistä jatkossakin EU:n puolustusyhteistyön osalta.

Ranskalla on Macronin mukaan rooli Euroopan yhteisen puolustusajattelun vahvistamisessa. Solidaarisuutta tarvitaan myös puolustuksessa.

Macronhan nousi nopeasti tuntemattomuudesta Ranskan johtoon. Hän on hallinnut Ranskaa nyt runsaan vuoden ajan.

Macron sanoo, että Ranska ja Suomi jakavat samat intressit Euroopasta, joka suojelee ja joka suojautuu, joka ottaa vastuuta asiasta. Yhteinen julkilausuma tästä vahvistanee tätä. Macron huomioi Suomen osallistumisen interventioaloitteeseen, ja tämän aloitteen tavoitteena on luoda Macronin mukaan uudenlaista strategista kulttuuria.

Macron kiittää presidentti Niinistöä lämpimästi kutsusta ja siitä, että heidät on otettu vastaan. Hänelle oli tärkeä tulla vierailulle Ranskan ja Suomen diplomaattisuhteiden 100-vuotisuuden kunniaksi. Ranska ja Ruotsi olivat ensimmäisten joukossa tunnustamassa Suomen itsenäisyyttä.

Niinistö haluaa olla rakentamassa turvallista Eurooppaa ja EU:ta, joka saa sanansa kuuluviin maailmalla.

Niinistö on saanut kutsun rauhankokoukseen Pariisiin marraskuussa.

Yksi Niinistön lempilapsista on ollut aloite mustasta hiilestä eli  nokipölypäästöjen torjunnasta arktisella alueella. (Musta hiili lämmittää ilmastoa.)

Macronilla on täysi ymmärrys ja me saamme kaiken tuen liittyen aloitteeseen mustasta hiilesta, Niinistö sanoi.

Niinistö ja Macron puhuneet myös arktisista asioista, mustan hiilen torjumisesta.

Sauli Niinistöhän on pitkään suitsuttanut EU:n puolustusyhteistyön kehittämisen puolesta.

Kahdenkeskisen aiesopimuksen laatimista Ranskan ja Suomen puolustusyhteistyön välillä jatketaan, Niinistö sanoo.

Niinistö sanoo Suomen olevan kiinnostunut Ranskan EI2-aloitteesta.

Keskustelimme turvallisuudesta, joka on laaja asia: maahanmuutto, hybridiasiat, Niinistö sanoi.

Meidän täytyy näyttäytyä vahvalta, Niinistö sanoi viitaten EU:hun.

Eurooppa alkaa tuntea enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan ja roolistaan maailmalla, Niinistö totesi.

Presidentti Niinistö kiitti Macronia ranskankielellä.

Presidentit saapuivat tiedotustilaisuuteen. Ensin presidentit pitävät lausunnot, Niinistö aloittaa.

Nyt toimittajat pääsivät saliin, odotamme presidenttejä. Mikkejä testaillaan ja ihmiset asettuvat istumaan.

Tervehdys myös Presidentinlinnasta, täällä tiedotustilaisuuden alkua odottaa ulkomaantoimittaja Vilma-Lotta Lehtinen. Paikalla on kansainvälistä ja suomalaista mediaa, etenkin ranskalaistoimittajia on runsaasti. Odottelemme ala-aulassa pääsyä saliin, ja kuten Jukka edellä totesi, aikataulusta ollaan myöhässä.

Presidentit ovat jo tavanneet tänä aamuna. Ennakkotietojen mukaan he ovat keskustelleet muun muassa turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta, suhteista Venäjään ja Yhdysvaltoihin, arktisista kysymyksistä sekä ilmastonmuutoksesta.

Tiedotustilaisuuden piti alkaa kello 10.50, mutta tilaisuuden alku lykkääntyy hieman.

Tervehdys, olen Jukka Huusko, Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja. Seuraan hetki hetkeltä presidentti Sauli Niinistön ja presidentti Emmanuel Macronin tiedotustilaisuutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranska
 • Emmanuel Macron
 • EU
 • Sauli Niinistö
 • Valtiovierailut
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pisa-tulosten laskun syitä tutkinut psykologi vastaa kritiikkiin: ”En ole havainnut yhteyttä ensimmäisenä maailmassa”

  2. 2

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Kauppakeskus Redi on ongelmissa, ja nyt se tarvitsisi jotain täysin poikkeuksellista, sanoo asian­tuntija – HS pyysi arvioita, miten asiakas­pulasta kärsivä Redi selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  5. 5

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  6. 6

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  7. 7

   Amerikkalaiset ovat löytäneet sisäisen Aku Ankkansa – ja juuri se on tehnyt Yhdysvaltojen politiikasta niin pelottavaa

  8. 8

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  9. 9

   Rokotuksista tuli riitaa terveydenhuollon työpaikoilla – nyt ministeriö muuttaa jopa irtisanomisiin johtanutta lakia

  10. 10

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  4. 4

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  5. 5

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  7. 7

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  8. 8

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  9. 9

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  10. 10

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Kysyttiin, mitä kuuluu tehdä ja opettaja sanoi, että mitä vaan” – Uusien opetus­menetelmien ongelmat ovat oppilaille ja opettajille tuttuja, mutta voiko niitä syyttää suomalaisten oppimis­tulosten laskusta? Tilaajille
  3. Pisa-tulosten laskun syitä tutkinut psykologi vastaa kritiikkiin: ”En ole havainnut yhteyttä ensimmäisenä maailmassa”
  4. Rokotuksista tuli riitaa terveydenhuollon työpaikoilla – nyt ministeriö muuttaa jopa irtisanomisiin johtanutta lakia
  5. Kauppakeskus Redi on ongelmissa, ja nyt se tarvitsisi jotain täysin poikkeuksellista, sanoo asian­tuntija – HS pyysi arvioita, miten asiakas­pulasta kärsivä Redi selviäisi alku­vaikeuksistaan Tilaajille
  6. Asuntolainan koronnousu pelottaa yhä useampaa – Tällaisia korko­suojia eri pankit suosittelevat, mutta kannattaako koko suojaus? Tilaajille
  7. Suomen yrittäjät haluavat oppi­sopimuksen myös korkea­kouluihin – ”Idea olisi, että korkeakoulut aidosti jalkautuisivat työpaikoille”
  8. Kaupustelijat esittelevät taloyhtiöille energian- ja vedensäästöpalveluita isoilla lupauksilla – Jäitä hattuun, yritykset tekevät kuitenkin bisnestä, neuvoo asiantuntija Tilaajille
  9. Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa
  10. Amerikkalaiset ovat löytäneet sisäisen Aku Ankkansa – ja juuri se on tehnyt Yhdysvaltojen politiikasta niin pelottavaa
  11. Perhetausta vaikuttaa yhä enemmän koulumenestykseen
  12. Näytä lisää