Ulkomaat    |   HS Chemnitzsissä

Äärioikeiston mielenosoitus sujui rauhallisesti väkivallan riivaamassa saksalais­kaupungissa – ”Meidän täytyy puhua ja kuunnella toisiamme”

Saksan äärioikeisto kokoontui mielenosoitukseen Chemnitzin kaupunkiin torstaina. Protestit sujuivat kuitenkin rauhallisesti.

Chemnitz / Helsinki

Saksan äärioikeisto kokoontui torstai-iltana jälleen Chemnitzin kaupunkiin. Mielenosoituksen järjestäjä oli sama äärioikeistolainen Pro Chemnitz -verkosto, jonka maanantainen mielenosoitus riistäytyi poliisin hallinnasta.

Torstaina protestit sujuivat kuitenkin rauhallisesti. Noin tuhannen mielenosoittajan joukko alkoi hajaantua muutaman tunnin kokoontumisen jälkeen.

Mielenosoitus järjestettiin Chemnitzin jalkapallostadionin ulkopuolella. Sisällä stadionin päärakennuksessa pidettiin ainakin osittain samaan aikaan Chemnitzin tulevaisuutta koskeva kansalaiskeskustelu.

Paikalla stadionilla oli myös HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.


Chemnitzissä kohtaavat Saksojen jälleenyhdistyminen ja jälleen­erkaantuminen. Välissä on Chemnitzin jalkapallostadionin parkkipaikka. Se on nyt se harmaa vyöhyke, joka erottaa kaksi todellisuutta toisistaan.

Stadionin päärakennuksessa pidettyyn kansalaiskeskusteluun osallistui Saksin osavaltion pääministeri Michael Kretschmer. Tilaisuus oli suunniteltu aikaa sitten, ja se oli avoin ja tarkoitettu siihen, että osavaltion johto ja kansalaiset voisivat käydä vuoropuhelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt dialogille on tarve. Chemnitzissä otettiin oikeus omiin käsiin, kun äärioikeiston mielenosoitus sunnuntaina riistäytyi poliisin hallinnasta ihmisjahdiksi, jossa uusnatsit pahoinpitelivät satunnaisia vastaantulijoita siksi, että nämä näyttivät ulkomaalaisilta.

”Minun kotikaupungissani jahdataan ihmisiä käsi natsitervehdyksessä. Se on pöyristyttävää. Se saa minut häpeämään”, sanoi sisälle stadionille kansalaiskeskusteluun jonottava chemnitziläinen DJ ja tapahtumajuontaja Hendrik Stowasser.

Jos Stowasser pääsee esittämään kansalaiskeskustelussa kysymyksen, niitä on kaksi.

Ensimmäinen on se, miten Saksinmaa ratkaisee ongelman, jota se on vähätellyt vuosia: sen, että Saksi on äärioikeiston tyyssija, Stowasser sanoo. ”Toinen kuuluu, miten saada ei vain kansalaiset, vaan myös eri puo­lueet todella keskustelemaan keskenään yhteiskunnan ongelmista.”


Parkkipaikan toisella puolella oli samalla alkamassa äärioikeistolaisen Pro Chemnitz -verkoston kolmas mielenosoitus.

Stadion ulkopuolella seisoo tuhatkunta miestä ja myös joitakin naisia. Jens Rothenberger tulee juttelemaan, vaikka moni muu on kovin haluton kertomaan, miksi on parkkipaikan tällä laidalla eikä jonottamassa sisälle stadionille.

”Minä olen täällä puolustamassa kotimaatani ja turvallisuuttani. En ole äärioikeistoa, vaan kolme hotellia omistava homo, joka pelkää liikkua kotikaupungissaan. Syynä on liittokansleri Angela Merkelin maahanmuuttopolitiikka. Saksa muuttui pakolaiskriisissä.”

Rothenberger osallistui mielenosoitukseen myös maanantaina, ja on tulossa mukaan lauantaina Vaihtoehto Saksalle -puo­lueen mielenosoitukseen.

Tästä mielenosoituksesta tosin oli tarkoitus tulla erilainen kuin kahdesta aiemmasta. Poliisi piti huolen, ettei tilanne päässyt hallinnasta. Niin kävi sunnuntaina. Niin kävi maanantaina.

Nyt Saksin poliisilla oli apuvoimia viidestä muusta osavaltiosta ja liittovaltion poliisista. Poliisien määrää ei taktisista syistä kerrota, mutta heitä oli paljon.

”Katsotaan sitten vähän vieruskaveria”, joku mielenosoituksen järjestäjistä sanoi mikrofoniin mielenosoituksen alkajaisiksi. ”Maanantaina kävi, että joidenkuiden käsi nousi. Ei päästetä nyt niin tapahtumaan.”


Chemnitz on viime päivät ollut kuin kuin absurdi pila Euroopan aatehistorian kipupisteistä. Maailma on tuijottanut uutiskuvia ja videonpätkiä, joissa Chemnitzin tunnuksen, valtavan Karl Marxin patsaan silmien edessä nousee käsiä natsitervehdykseen. Mielenosoittajat ovat jahdanneet ja pahoinpidelleet ohikulkijoita siksi, että nämä ovat näyttäneet ulkomaalaisilta.

Jos 7,1 metrinen Marxin pää hengittäisi, se vetäisi sisäänsä äärioikeistolaisista mielenosoittajista uhkuvaa vihaa.

Ei sillä, että Marx itse olisi tuonut vain iloa tälle entiselle Karl-Marx-Stadtille, vähän nuhjuiselle ja vauhdilla ikääntyvälle 250 000 asukkaan itäsaksalaiskaupungille, joka muurin murruttua ja Saksojen yhdistyttyä vaihtoi nimensä Chemnitziksi.

Kun Marxin silmien alla 30 vuotta sitten kaadettiin DDR:ää, nyt kommunismin ikonin edessä huudetaan demokratiaa vastaan. Chemnitz ei kuitenkaan ole kaaoksessa, vaan se on ollut näyttämönä hyvin järjestäytyneelle äärioikeiston väkivallalle, Stowasser sanoi:

”Joku äärioikeiston mielenosoituksessa ehkä kuvittelee tekevänsä vallankumousta.”

Suunta on vain on väärä, demokratiasta diktatuuriin, hän sanoi.

”Saksinmaalla on Saksan vähiten turvapaikanhakijoita. Ongelma täällä on äärioikeisto, ja valtava jakautuminen. Ihmisten välillä ole keskusteluyhteyttä. Se taas ei korjaudu vain sillä, että ruvetaan keskustelemaan – ihmisiä tuolla toisella laidalla ei tavoita logiikalla.”

Mielenosoituksen koolle kutsuvaa Pro Chemnitz -verkostoa johtaa äärioikeiston piirissä varsin tunnettu hahmo, asianajaja Martin Kohlmann.

Hän on äärioikeistolaisen terroristijärjestön Gruppe Freitalin yhden jäsenen asianajaja. Freitalin ryhmä teki vuonna 2015 pommi-iskuja vastaanottokeskuksiin.

Ei täällä ole mitään natseja, sanoi mielenosoitukseen osallistuva myyjä Sylke Heintz.

”Tiedän tasan tarkkaan, mitä natsit tekivät sodan aikana. Täällä on ihmisiä, jotka haluavat pitää Saksan yhtenäisenä. Minä olen omasta ja tyttäreni turvallisuudesta huolissani oleva kansalainen, joka järkyttyi nuoren miehen taposta.”

Heintzille ei ole tullut mielen, että hän voisi osallistua stadionin kansalaiskeskusteluun. ”En usko, että minua otettaisiin sisään.”


Sisällä stadionilla suuri sali täyttyy, paikkoja on viidellesadalle.

Chemnitzin ylipormestari Barbara Ludwig ei aloita ihan sillä, mitä yleisö haluaisi kuulla.

”Olemme tehneet parhaamme”, Ludwig sanoo – ja saa vastaansa buuausten kuoron.

Edessä on ilta täynnä latausta. Se käy selväksi parkkipaikan molemmin puolin.

Myös kansalaiskeskustelun juontajalla on heti alkuun toive:

”Pidetään keskustelu asiallisena. Se ei tarkoita sitä, ettei voi arvostella ja olla kriittinen.”

Pääministeri Kretschmer aloittaa oman puheenvuoronsa: ”Meidän täytyy puhua ja kuunnella toisiamme.”

Sitten Kretschmer ehdottaa hiljaista hetkeä puukotuksen uhrien muistolle. Kansalaiskeskustelu käynnistyy. Monella on paljon sanottavaa. Parkkipaikan toiselta laidalta mielenosoittajat lähtevät jo rauhassa matkoihinsa, kun keskustelu stadionilla vielä jatkuu.Tästä on kyse

Äärioikeiston kolmas mielenosoitus


 Torstain mielenosoitus on äärioikeiston kolmas Chemnitzissä sitten sunnuntaina.

 Sunnuntain mielenosoitus riistäytyi poliisin käsistä ja noin 800 ihmistä vyöryi Chemnitzin kaduilla. Osa jahtasi ulkomaalaisen näköisiä ja pahoinpiteli heitä.

 Maanantaina äärioikeiston mielenosoitus keräsi 5 000–6 000 mielenosoittajaa. Joukossa oli useita satoja erilaisiin äärioikeistolaisiin ja uusnatsijärjestöihin ja verkostoihin tunnistettavasti kuuluvia väkivaltaan valmiita ja valmistautuneita henkilöitä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Äärioikeisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  2. 2

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  5. 5

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  6. 6

   Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  9. 9

   Pietarissa pilkahti villi 1990-luku, kun liikemies ammuttiin autosta keskellä päivää – Tappajien auton suomalaiset rekisterikilvet tekevät tapauksesta entistä oudomman

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  10. 10

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa
  3. ”On päivänselvää, ettemme voi tehdä diiliä hallituksen kanssa”, sanoo AKT:n Marko Piirainen – Jopa ulkomaankauppa voi häiriintyä, jos esitystä pienyritysten irti­sanomisista ei peruta
  4. Pietarissa pilkahti villi 1990-luku, kun liikemies ammuttiin autosta keskellä päivää – Tappajien auton suomalaiset rekisterikilvet tekevät tapauksesta entistä oudomman Tilaajille
  5. Moni hyväksi­käyttäjä jää terapian ulkopuolelle – Miten suojella lasta seksuaaliselta hyväksi­käytöltä?
  6. Kaupallinen hanke vai Venäjän ansa? HS lähti Itämerelle seuraamaan Euroopan kiistellyimmän kaasuputken Nord Stream 2:n rakennustöitä Tilaajille
  7. Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”
  8. Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!
  9. 4 tuntia sitten
  10. ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä Tilaajille
  11. Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi
  12. Iltavalopuolue vai aamuvalopuolue?
  13. Näytä lisää