Ulkomaat    |   HS Chemnitzsissä

Äärioikeiston mielenosoitus sujui rauhallisesti väkivallan riivaamassa saksalais­kaupungissa – ”Meidän täytyy puhua ja kuunnella toisiamme”

Saksan äärioikeisto kokoontui mielenosoitukseen Chemnitzin kaupunkiin torstaina. Protestit sujuivat kuitenkin rauhallisesti.

Chemnitz / Helsinki

Saksan äärioikeisto kokoontui torstai-iltana jälleen Chemnitzin kaupunkiin. Mielenosoituksen järjestäjä oli sama äärioikeistolainen Pro Chemnitz -verkosto, jonka maanantainen mielenosoitus riistäytyi poliisin hallinnasta.

Torstaina protestit sujuivat kuitenkin rauhallisesti. Noin tuhannen mielenosoittajan joukko alkoi hajaantua muutaman tunnin kokoontumisen jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mielenosoitus järjestettiin Chemnitzin jalkapallostadionin ulkopuolella. Sisällä stadionin päärakennuksessa pidettiin ainakin osittain samaan aikaan Chemnitzin tulevaisuutta koskeva kansalaiskeskustelu.

Paikalla stadionilla oli myös HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.


Chemnitzissä kohtaavat Saksojen jälleenyhdistyminen ja jälleen­erkaantuminen. Välissä on Chemnitzin jalkapallostadionin parkkipaikka. Se on nyt se harmaa vyöhyke, joka erottaa kaksi todellisuutta toisistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Stadionin päärakennuksessa pidettyyn kansalaiskeskusteluun osallistui Saksin osavaltion pääministeri Michael Kretschmer. Tilaisuus oli suunniteltu aikaa sitten, ja se oli avoin ja tarkoitettu siihen, että osavaltion johto ja kansalaiset voisivat käydä vuoropuhelua.

Nyt dialogille on tarve. Chemnitzissä otettiin oikeus omiin käsiin, kun äärioikeiston mielenosoitus sunnuntaina riistäytyi poliisin hallinnasta ihmisjahdiksi, jossa uusnatsit pahoinpitelivät satunnaisia vastaantulijoita siksi, että nämä näyttivät ulkomaalaisilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minun kotikaupungissani jahdataan ihmisiä käsi natsitervehdyksessä. Se on pöyristyttävää. Se saa minut häpeämään”, sanoi sisälle stadionille kansalaiskeskusteluun jonottava chemnitziläinen DJ ja tapahtumajuontaja Hendrik Stowasser.

Jos Stowasser pääsee esittämään kansalaiskeskustelussa kysymyksen, niitä on kaksi.

Ensimmäinen on se, miten Saksinmaa ratkaisee ongelman, jota se on vähätellyt vuosia: sen, että Saksi on äärioikeiston tyyssija, Stowasser sanoo. ”Toinen kuuluu, miten saada ei vain kansalaiset, vaan myös eri puo­lueet todella keskustelemaan keskenään yhteiskunnan ongelmista.”


Parkkipaikan toisella puolella oli samalla alkamassa äärioikeistolaisen Pro Chemnitz -verkoston kolmas mielenosoitus.

Stadion ulkopuolella seisoo tuhatkunta miestä ja myös joitakin naisia. Jens Rothenberger tulee juttelemaan, vaikka moni muu on kovin haluton kertomaan, miksi on parkkipaikan tällä laidalla eikä jonottamassa sisälle stadionille.

”Minä olen täällä puolustamassa kotimaatani ja turvallisuuttani. En ole äärioikeistoa, vaan kolme hotellia omistava homo, joka pelkää liikkua kotikaupungissaan. Syynä on liittokansleri Angela Merkelin maahanmuuttopolitiikka. Saksa muuttui pakolaiskriisissä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rothenberger osallistui mielenosoitukseen myös maanantaina, ja on tulossa mukaan lauantaina Vaihtoehto Saksalle -puo­lueen mielenosoitukseen.

Tästä mielenosoituksesta tosin oli tarkoitus tulla erilainen kuin kahdesta aiemmasta. Poliisi piti huolen, ettei tilanne päässyt hallinnasta. Niin kävi sunnuntaina. Niin kävi maanantaina.

Nyt Saksin poliisilla oli apuvoimia viidestä muusta osavaltiosta ja liittovaltion poliisista. Poliisien määrää ei taktisista syistä kerrota, mutta heitä oli paljon.

”Katsotaan sitten vähän vieruskaveria”, joku mielenosoituksen järjestäjistä sanoi mikrofoniin mielenosoituksen alkajaisiksi. ”Maanantaina kävi, että joidenkuiden käsi nousi. Ei päästetä nyt niin tapahtumaan.”


Chemnitz on viime päivät ollut kuin kuin absurdi pila Euroopan aatehistorian kipupisteistä. Maailma on tuijottanut uutiskuvia ja videonpätkiä, joissa Chemnitzin tunnuksen, valtavan Karl Marxin patsaan silmien edessä nousee käsiä natsitervehdykseen. Mielenosoittajat ovat jahdanneet ja pahoinpidelleet ohikulkijoita siksi, että nämä ovat näyttäneet ulkomaalaisilta.

Jos 7,1 metrinen Marxin pää hengittäisi, se vetäisi sisäänsä äärioikeistolaisista mielenosoittajista uhkuvaa vihaa.

Ei sillä, että Marx itse olisi tuonut vain iloa tälle entiselle Karl-Marx-Stadtille, vähän nuhjuiselle ja vauhdilla ikääntyvälle 250 000 asukkaan itäsaksalaiskaupungille, joka muurin murruttua ja Saksojen yhdistyttyä vaihtoi nimensä Chemnitziksi.

Kun Marxin silmien alla 30 vuotta sitten kaadettiin DDR:ää, nyt kommunismin ikonin edessä huudetaan demokratiaa vastaan. Chemnitz ei kuitenkaan ole kaaoksessa, vaan se on ollut näyttämönä hyvin järjestäytyneelle äärioikeiston väkivallalle, Stowasser sanoi:

”Joku äärioikeiston mielenosoituksessa ehkä kuvittelee tekevänsä vallankumousta.”

Suunta on vain on väärä, demokratiasta diktatuuriin, hän sanoi.

”Saksinmaalla on Saksan vähiten turvapaikanhakijoita. Ongelma täällä on äärioikeisto, ja valtava jakautuminen. Ihmisten välillä ole keskusteluyhteyttä. Se taas ei korjaudu vain sillä, että ruvetaan keskustelemaan – ihmisiä tuolla toisella laidalla ei tavoita logiikalla.”

Mielenosoituksen koolle kutsuvaa Pro Chemnitz -verkostoa johtaa äärioikeiston piirissä varsin tunnettu hahmo, asianajaja Martin Kohlmann.

Hän on äärioikeistolaisen terroristijärjestön Gruppe Freitalin yhden jäsenen asianajaja. Freitalin ryhmä teki vuonna 2015 pommi-iskuja vastaanottokeskuksiin.

Ei täällä ole mitään natseja, sanoi mielenosoitukseen osallistuva myyjä Sylke Heintz.

”Tiedän tasan tarkkaan, mitä natsit tekivät sodan aikana. Täällä on ihmisiä, jotka haluavat pitää Saksan yhtenäisenä. Minä olen omasta ja tyttäreni turvallisuudesta huolissani oleva kansalainen, joka järkyttyi nuoren miehen taposta.”

Heintzille ei ole tullut mielen, että hän voisi osallistua stadionin kansalaiskeskusteluun. ”En usko, että minua otettaisiin sisään.”


Sisällä stadionilla suuri sali täyttyy, paikkoja on viidellesadalle.

Chemnitzin ylipormestari Barbara Ludwig ei aloita ihan sillä, mitä yleisö haluaisi kuulla.

”Olemme tehneet parhaamme”, Ludwig sanoo – ja saa vastaansa buuausten kuoron.

Edessä on ilta täynnä latausta. Se käy selväksi parkkipaikan molemmin puolin.

Myös kansalaiskeskustelun juontajalla on heti alkuun toive:

”Pidetään keskustelu asiallisena. Se ei tarkoita sitä, ettei voi arvostella ja olla kriittinen.”

Pääministeri Kretschmer aloittaa oman puheenvuoronsa: ”Meidän täytyy puhua ja kuunnella toisiamme.”

Sitten Kretschmer ehdottaa hiljaista hetkeä puukotuksen uhrien muistolle. Kansalaiskeskustelu käynnistyy. Monella on paljon sanottavaa. Parkkipaikan toiselta laidalta mielenosoittajat lähtevät jo rauhassa matkoihinsa, kun keskustelu stadionilla vielä jatkuu.Tästä on kyse

Äärioikeiston kolmas mielenosoitus


 Torstain mielenosoitus on äärioikeiston kolmas Chemnitzissä sitten sunnuntaina.

 Sunnuntain mielenosoitus riistäytyi poliisin käsistä ja noin 800 ihmistä vyöryi Chemnitzin kaduilla. Osa jahtasi ulkomaalaisen näköisiä ja pahoinpiteli heitä.

 Maanantaina äärioikeiston mielenosoitus keräsi 5 000–6 000 mielenosoittajaa. Joukossa oli useita satoja erilaisiin äärioikeistolaisiin ja uusnatsijärjestöihin ja verkostoihin tunnistettavasti kuuluvia väkivaltaan valmiita ja valmistautuneita henkilöitä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Äärioikeisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  4. 4

   Isäpuolensa raiskaamaksi joutunut nainen synnytti lapsen käymälään, nyt 20-vuotiasta äitiä uhkaa jopa 20 vuoden vankeus El Salvadorissa

  5. 5

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  6. 6

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  7. 7

   Brittimediat: Suomalais­taustainen mies sai kahdeksan vuoden vankeus­tuomion uusnatsi­järjestöön kuulumisesta

  8. 8

   Häirintään tulee järeämpi suoja: Suomi ottaa käyttöön satelliittipaikannuksen, joka on turvallisempi kuin 1970-luvulla kehitetty gps

  9. 9

   ”Spontaanit kohtaamiset ovat hävinneet kokonaan” – HS:n lukijat kertovat, miten älylaitteet vaikuttavat parisuhteeseen ja seksielämään

  10. 10

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  2. 2

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Autoni hajosi Kehä III:lla ja päätyi romuttamoon – siirron yhteydessä tullut pysäköintivirhemaksu perittiin ulosotossa, vaikka en ollut autoa pysäköinyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää