Ulkomaat    |   HS Chemnitzsissä

Äärioikeiston mielenosoitus sujui rauhallisesti väkivallan riivaamassa saksalais­kaupungissa – ”Meidän täytyy puhua ja kuunnella toisiamme”

Saksan äärioikeisto kokoontui mielenosoitukseen Chemnitzin kaupunkiin torstaina. Protestit sujuivat kuitenkin rauhallisesti.

Chemnitz / Helsinki

Saksan äärioikeisto kokoontui torstai-iltana jälleen Chemnitzin kaupunkiin. Mielenosoituksen järjestäjä oli sama äärioikeistolainen Pro Chemnitz -verkosto, jonka maanantainen mielenosoitus riistäytyi poliisin hallinnasta.

Torstaina protestit sujuivat kuitenkin rauhallisesti. Noin tuhannen mielenosoittajan joukko alkoi hajaantua muutaman tunnin kokoontumisen jälkeen.

Mielenosoitus järjestettiin Chemnitzin jalkapallostadionin ulkopuolella. Sisällä stadionin päärakennuksessa pidettiin ainakin osittain samaan aikaan Chemnitzin tulevaisuutta koskeva kansalaiskeskustelu.

Paikalla stadionilla oli myös HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.


Chemnitzissä kohtaavat Saksojen jälleenyhdistyminen ja jälleen­erkaantuminen. Välissä on Chemnitzin jalkapallostadionin parkkipaikka. Se on nyt se harmaa vyöhyke, joka erottaa kaksi todellisuutta toisistaan.

Stadionin päärakennuksessa pidettyyn kansalaiskeskusteluun osallistui Saksin osavaltion pääministeri Michael Kretschmer. Tilaisuus oli suunniteltu aikaa sitten, ja se oli avoin ja tarkoitettu siihen, että osavaltion johto ja kansalaiset voisivat käydä vuoropuhelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt dialogille on tarve. Chemnitzissä otettiin oikeus omiin käsiin, kun äärioikeiston mielenosoitus sunnuntaina riistäytyi poliisin hallinnasta ihmisjahdiksi, jossa uusnatsit pahoinpitelivät satunnaisia vastaantulijoita siksi, että nämä näyttivät ulkomaalaisilta.

”Minun kotikaupungissani jahdataan ihmisiä käsi natsitervehdyksessä. Se on pöyristyttävää. Se saa minut häpeämään”, sanoi sisälle stadionille kansalaiskeskusteluun jonottava chemnitziläinen DJ ja tapahtumajuontaja Hendrik Stowasser.

Jos Stowasser pääsee esittämään kansalaiskeskustelussa kysymyksen, niitä on kaksi.

Ensimmäinen on se, miten Saksinmaa ratkaisee ongelman, jota se on vähätellyt vuosia: sen, että Saksi on äärioikeiston tyyssija, Stowasser sanoo. ”Toinen kuuluu, miten saada ei vain kansalaiset, vaan myös eri puo­lueet todella keskustelemaan keskenään yhteiskunnan ongelmista.”


Parkkipaikan toisella puolella oli samalla alkamassa äärioikeistolaisen Pro Chemnitz -verkoston kolmas mielenosoitus.

Stadion ulkopuolella seisoo tuhatkunta miestä ja myös joitakin naisia. Jens Rothenberger tulee juttelemaan, vaikka moni muu on kovin haluton kertomaan, miksi on parkkipaikan tällä laidalla eikä jonottamassa sisälle stadionille.

”Minä olen täällä puolustamassa kotimaatani ja turvallisuuttani. En ole äärioikeistoa, vaan kolme hotellia omistava homo, joka pelkää liikkua kotikaupungissaan. Syynä on liittokansleri Angela Merkelin maahanmuuttopolitiikka. Saksa muuttui pakolaiskriisissä.”

Rothenberger osallistui mielenosoitukseen myös maanantaina, ja on tulossa mukaan lauantaina Vaihtoehto Saksalle -puo­lueen mielenosoitukseen.

Tästä mielenosoituksesta tosin oli tarkoitus tulla erilainen kuin kahdesta aiemmasta. Poliisi piti huolen, ettei tilanne päässyt hallinnasta. Niin kävi sunnuntaina. Niin kävi maanantaina.

Nyt Saksin poliisilla oli apuvoimia viidestä muusta osavaltiosta ja liittovaltion poliisista. Poliisien määrää ei taktisista syistä kerrota, mutta heitä oli paljon.

”Katsotaan sitten vähän vieruskaveria”, joku mielenosoituksen järjestäjistä sanoi mikrofoniin mielenosoituksen alkajaisiksi. ”Maanantaina kävi, että joidenkuiden käsi nousi. Ei päästetä nyt niin tapahtumaan.”


Chemnitz on viime päivät ollut kuin kuin absurdi pila Euroopan aatehistorian kipupisteistä. Maailma on tuijottanut uutiskuvia ja videonpätkiä, joissa Chemnitzin tunnuksen, valtavan Karl Marxin patsaan silmien edessä nousee käsiä natsitervehdykseen. Mielenosoittajat ovat jahdanneet ja pahoinpidelleet ohikulkijoita siksi, että nämä ovat näyttäneet ulkomaalaisilta.

Jos 7,1 metrinen Marxin pää hengittäisi, se vetäisi sisäänsä äärioikeistolaisista mielenosoittajista uhkuvaa vihaa.

Ei sillä, että Marx itse olisi tuonut vain iloa tälle entiselle Karl-Marx-Stadtille, vähän nuhjuiselle ja vauhdilla ikääntyvälle 250 000 asukkaan itäsaksalaiskaupungille, joka muurin murruttua ja Saksojen yhdistyttyä vaihtoi nimensä Chemnitziksi.

Kun Marxin silmien alla 30 vuotta sitten kaadettiin DDR:ää, nyt kommunismin ikonin edessä huudetaan demokratiaa vastaan. Chemnitz ei kuitenkaan ole kaaoksessa, vaan se on ollut näyttämönä hyvin järjestäytyneelle äärioikeiston väkivallalle, Stowasser sanoi:

”Joku äärioikeiston mielenosoituksessa ehkä kuvittelee tekevänsä vallankumousta.”

Suunta on vain on väärä, demokratiasta diktatuuriin, hän sanoi.

”Saksinmaalla on Saksan vähiten turvapaikanhakijoita. Ongelma täällä on äärioikeisto, ja valtava jakautuminen. Ihmisten välillä ole keskusteluyhteyttä. Se taas ei korjaudu vain sillä, että ruvetaan keskustelemaan – ihmisiä tuolla toisella laidalla ei tavoita logiikalla.”

Mielenosoituksen koolle kutsuvaa Pro Chemnitz -verkostoa johtaa äärioikeiston piirissä varsin tunnettu hahmo, asianajaja Martin Kohlmann.

Hän on äärioikeistolaisen terroristijärjestön Gruppe Freitalin yhden jäsenen asianajaja. Freitalin ryhmä teki vuonna 2015 pommi-iskuja vastaanottokeskuksiin.

Ei täällä ole mitään natseja, sanoi mielenosoitukseen osallistuva myyjä Sylke Heintz.

”Tiedän tasan tarkkaan, mitä natsit tekivät sodan aikana. Täällä on ihmisiä, jotka haluavat pitää Saksan yhtenäisenä. Minä olen omasta ja tyttäreni turvallisuudesta huolissani oleva kansalainen, joka järkyttyi nuoren miehen taposta.”

Heintzille ei ole tullut mielen, että hän voisi osallistua stadionin kansalaiskeskusteluun. ”En usko, että minua otettaisiin sisään.”


Sisällä stadionilla suuri sali täyttyy, paikkoja on viidellesadalle.

Chemnitzin ylipormestari Barbara Ludwig ei aloita ihan sillä, mitä yleisö haluaisi kuulla.

”Olemme tehneet parhaamme”, Ludwig sanoo – ja saa vastaansa buuausten kuoron.

Edessä on ilta täynnä latausta. Se käy selväksi parkkipaikan molemmin puolin.

Myös kansalaiskeskustelun juontajalla on heti alkuun toive:

”Pidetään keskustelu asiallisena. Se ei tarkoita sitä, ettei voi arvostella ja olla kriittinen.”

Pääministeri Kretschmer aloittaa oman puheenvuoronsa: ”Meidän täytyy puhua ja kuunnella toisiamme.”

Sitten Kretschmer ehdottaa hiljaista hetkeä puukotuksen uhrien muistolle. Kansalaiskeskustelu käynnistyy. Monella on paljon sanottavaa. Parkkipaikan toiselta laidalta mielenosoittajat lähtevät jo rauhassa matkoihinsa, kun keskustelu stadionilla vielä jatkuu.Tästä on kyse

Äärioikeiston kolmas mielenosoitus


 Torstain mielenosoitus on äärioikeiston kolmas Chemnitzissä sitten sunnuntaina.

 Sunnuntain mielenosoitus riistäytyi poliisin käsistä ja noin 800 ihmistä vyöryi Chemnitzin kaduilla. Osa jahtasi ulkomaalaisen näköisiä ja pahoinpiteli heitä.

 Maanantaina äärioikeiston mielenosoitus keräsi 5 000–6 000 mielenosoittajaa. Joukossa oli useita satoja erilaisiin äärioikeistolaisiin ja uusnatsijärjestöihin ja verkostoihin tunnistettavasti kuuluvia väkivaltaan valmiita ja valmistautuneita henkilöitä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Äärioikeisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  3. 3

   ”Luontainen taipumus” – Äiti teki itsemurhan, ja kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, paljastui suvun synkkä historia

   Tilaajille
  4. 4

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  5. 5

   Alkoholisti on työpaikan musta lammas – pidin päiväkirjaa juomisistani, mutta valehtelin itselleni

  6. 6

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  7. 7

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  8. 8

   Kuninkaan haave oli maailman korkein torni, jossa Koneen hissit sinkoavat ihastelijat yli 660 metriin – tulos on puoli­valmis ranka

   Tilaajille
  9. 9

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  10. 10

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  5. 5

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  6. 6

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  7. 7

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  8. 8

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  9. 9

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää