Ulkomaat    |   HS Chemnitzsissä

Äärioikeiston mielenosoitus sujui rauhallisesti väkivallan riivaamassa saksalais­kaupungissa – ”Meidän täytyy puhua ja kuunnella toisiamme”

Saksan äärioikeisto kokoontui mielenosoitukseen Chemnitzin kaupunkiin torstaina. Protestit sujuivat kuitenkin rauhallisesti.

Chemnitz / Helsinki

Saksan äärioikeisto kokoontui torstai-iltana jälleen Chemnitzin kaupunkiin. Mielenosoituksen järjestäjä oli sama äärioikeistolainen Pro Chemnitz -verkosto, jonka maanantainen mielenosoitus riistäytyi poliisin hallinnasta.

Torstaina protestit sujuivat kuitenkin rauhallisesti. Noin tuhannen mielenosoittajan joukko alkoi hajaantua muutaman tunnin kokoontumisen jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mielenosoitus järjestettiin Chemnitzin jalkapallostadionin ulkopuolella. Sisällä stadionin päärakennuksessa pidettiin ainakin osittain samaan aikaan Chemnitzin tulevaisuutta koskeva kansalaiskeskustelu.

Paikalla stadionilla oli myös HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.


Chemnitzissä kohtaavat Saksojen jälleenyhdistyminen ja jälleen­erkaantuminen. Välissä on Chemnitzin jalkapallostadionin parkkipaikka. Se on nyt se harmaa vyöhyke, joka erottaa kaksi todellisuutta toisistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Stadionin päärakennuksessa pidettyyn kansalaiskeskusteluun osallistui Saksin osavaltion pääministeri Michael Kretschmer. Tilaisuus oli suunniteltu aikaa sitten, ja se oli avoin ja tarkoitettu siihen, että osavaltion johto ja kansalaiset voisivat käydä vuoropuhelua.

Nyt dialogille on tarve. Chemnitzissä otettiin oikeus omiin käsiin, kun äärioikeiston mielenosoitus sunnuntaina riistäytyi poliisin hallinnasta ihmisjahdiksi, jossa uusnatsit pahoinpitelivät satunnaisia vastaantulijoita siksi, että nämä näyttivät ulkomaalaisilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minun kotikaupungissani jahdataan ihmisiä käsi natsitervehdyksessä. Se on pöyristyttävää. Se saa minut häpeämään”, sanoi sisälle stadionille kansalaiskeskusteluun jonottava chemnitziläinen DJ ja tapahtumajuontaja Hendrik Stowasser.

Jos Stowasser pääsee esittämään kansalaiskeskustelussa kysymyksen, niitä on kaksi.

Ensimmäinen on se, miten Saksinmaa ratkaisee ongelman, jota se on vähätellyt vuosia: sen, että Saksi on äärioikeiston tyyssija, Stowasser sanoo. ”Toinen kuuluu, miten saada ei vain kansalaiset, vaan myös eri puo­lueet todella keskustelemaan keskenään yhteiskunnan ongelmista.”


Parkkipaikan toisella puolella oli samalla alkamassa äärioikeistolaisen Pro Chemnitz -verkoston kolmas mielenosoitus.

Stadion ulkopuolella seisoo tuhatkunta miestä ja myös joitakin naisia. Jens Rothenberger tulee juttelemaan, vaikka moni muu on kovin haluton kertomaan, miksi on parkkipaikan tällä laidalla eikä jonottamassa sisälle stadionille.

”Minä olen täällä puolustamassa kotimaatani ja turvallisuuttani. En ole äärioikeistoa, vaan kolme hotellia omistava homo, joka pelkää liikkua kotikaupungissaan. Syynä on liittokansleri Angela Merkelin maahanmuuttopolitiikka. Saksa muuttui pakolaiskriisissä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rothenberger osallistui mielenosoitukseen myös maanantaina, ja on tulossa mukaan lauantaina Vaihtoehto Saksalle -puo­lueen mielenosoitukseen.

Tästä mielenosoituksesta tosin oli tarkoitus tulla erilainen kuin kahdesta aiemmasta. Poliisi piti huolen, ettei tilanne päässyt hallinnasta. Niin kävi sunnuntaina. Niin kävi maanantaina.

Nyt Saksin poliisilla oli apuvoimia viidestä muusta osavaltiosta ja liittovaltion poliisista. Poliisien määrää ei taktisista syistä kerrota, mutta heitä oli paljon.

”Katsotaan sitten vähän vieruskaveria”, joku mielenosoituksen järjestäjistä sanoi mikrofoniin mielenosoituksen alkajaisiksi. ”Maanantaina kävi, että joidenkuiden käsi nousi. Ei päästetä nyt niin tapahtumaan.”


Chemnitz on viime päivät ollut kuin kuin absurdi pila Euroopan aatehistorian kipupisteistä. Maailma on tuijottanut uutiskuvia ja videonpätkiä, joissa Chemnitzin tunnuksen, valtavan Karl Marxin patsaan silmien edessä nousee käsiä natsitervehdykseen. Mielenosoittajat ovat jahdanneet ja pahoinpidelleet ohikulkijoita siksi, että nämä ovat näyttäneet ulkomaalaisilta.

Jos 7,1 metrinen Marxin pää hengittäisi, se vetäisi sisäänsä äärioikeistolaisista mielenosoittajista uhkuvaa vihaa.

Ei sillä, että Marx itse olisi tuonut vain iloa tälle entiselle Karl-Marx-Stadtille, vähän nuhjuiselle ja vauhdilla ikääntyvälle 250 000 asukkaan itäsaksalaiskaupungille, joka muurin murruttua ja Saksojen yhdistyttyä vaihtoi nimensä Chemnitziksi.

Kun Marxin silmien alla 30 vuotta sitten kaadettiin DDR:ää, nyt kommunismin ikonin edessä huudetaan demokratiaa vastaan. Chemnitz ei kuitenkaan ole kaaoksessa, vaan se on ollut näyttämönä hyvin järjestäytyneelle äärioikeiston väkivallalle, Stowasser sanoi:

”Joku äärioikeiston mielenosoituksessa ehkä kuvittelee tekevänsä vallankumousta.”

Suunta on vain on väärä, demokratiasta diktatuuriin, hän sanoi.

”Saksinmaalla on Saksan vähiten turvapaikanhakijoita. Ongelma täällä on äärioikeisto, ja valtava jakautuminen. Ihmisten välillä ole keskusteluyhteyttä. Se taas ei korjaudu vain sillä, että ruvetaan keskustelemaan – ihmisiä tuolla toisella laidalla ei tavoita logiikalla.”

Mielenosoituksen koolle kutsuvaa Pro Chemnitz -verkostoa johtaa äärioikeiston piirissä varsin tunnettu hahmo, asianajaja Martin Kohlmann.

Hän on äärioikeistolaisen terroristijärjestön Gruppe Freitalin yhden jäsenen asianajaja. Freitalin ryhmä teki vuonna 2015 pommi-iskuja vastaanottokeskuksiin.

Ei täällä ole mitään natseja, sanoi mielenosoitukseen osallistuva myyjä Sylke Heintz.

”Tiedän tasan tarkkaan, mitä natsit tekivät sodan aikana. Täällä on ihmisiä, jotka haluavat pitää Saksan yhtenäisenä. Minä olen omasta ja tyttäreni turvallisuudesta huolissani oleva kansalainen, joka järkyttyi nuoren miehen taposta.”

Heintzille ei ole tullut mielen, että hän voisi osallistua stadionin kansalaiskeskusteluun. ”En usko, että minua otettaisiin sisään.”


Sisällä stadionilla suuri sali täyttyy, paikkoja on viidellesadalle.

Chemnitzin ylipormestari Barbara Ludwig ei aloita ihan sillä, mitä yleisö haluaisi kuulla.

”Olemme tehneet parhaamme”, Ludwig sanoo – ja saa vastaansa buuausten kuoron.

Edessä on ilta täynnä latausta. Se käy selväksi parkkipaikan molemmin puolin.

Myös kansalaiskeskustelun juontajalla on heti alkuun toive:

”Pidetään keskustelu asiallisena. Se ei tarkoita sitä, ettei voi arvostella ja olla kriittinen.”

Pääministeri Kretschmer aloittaa oman puheenvuoronsa: ”Meidän täytyy puhua ja kuunnella toisiamme.”

Sitten Kretschmer ehdottaa hiljaista hetkeä puukotuksen uhrien muistolle. Kansalaiskeskustelu käynnistyy. Monella on paljon sanottavaa. Parkkipaikan toiselta laidalta mielenosoittajat lähtevät jo rauhassa matkoihinsa, kun keskustelu stadionilla vielä jatkuu.Tästä on kyse

Äärioikeiston kolmas mielenosoitus


 Torstain mielenosoitus on äärioikeiston kolmas Chemnitzissä sitten sunnuntaina.

 Sunnuntain mielenosoitus riistäytyi poliisin käsistä ja noin 800 ihmistä vyöryi Chemnitzin kaduilla. Osa jahtasi ulkomaalaisen näköisiä ja pahoinpiteli heitä.

 Maanantaina äärioikeiston mielenosoitus keräsi 5 000–6 000 mielenosoittajaa. Joukossa oli useita satoja erilaisiin äärioikeistolaisiin ja uusnatsijärjestöihin ja verkostoihin tunnistettavasti kuuluvia väkivaltaan valmiita ja valmistautuneita henkilöitä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Äärioikeisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  2. 2

   Kohta kilo ei ole enää entisensä – Tänään kumotaan 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin mallipunnuksiin

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  5. 5

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  6. 6

   Maanomistaja haluaa kaataa ”rumaksi käyneen” 400-vuotiaan tammen Espoossa – Maria Ahlgren kertoo nyt, miksi puun on oikeasti aika lähteä

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  10. 10

   Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  4. 4

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  5. 5

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  8. 8

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  9. 9

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  10. 10

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää