Ulkomaat

Uusnatsien terrori on jatkunut Saksin osavaltiossa 1990-luvulta asti

Saksan uusnatsit ovat hyvin järjestäytyneitä. Juuri Saksin osavaltiossa äärioikeisto on ollut voimissaan 1990-luvulta asti.

Chemnitzin äärioikeistomellakat eivät syntyneet tyhjästä, vaan olivat osoitus vanhojen ja uusien äärioikeistoryhmien tehokkaasta toiminnasta yhteen.

Ilmeisesti poliisin sisältä tullut vuoto sunnuntain puukotuksesta käytettiin tehokkaasti hyväksi, kun maltillisempina esiintyvät muukalaisvastaiset ryhmät levittivät pidätysmääräystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se sai kaduille uusnatseja, jotka eivät epäröineet väkivallan käyttämistä. Marssille otti osaa jopa tuhansia ihmisiä.

Erityisen vankan sijan uusnatsit ovat saavuttaneet juuri Saksin osavaltiossa, jossa myös Chemnitz sijaitsee. Se on entistä Itä-Saksaa ja muuttotappioaluetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Äärioikeiston kasvua perustellaan toisinaan vastareaktiona vuoden 2015 pakolaiskriisiin. Se on ainakin osaksi väärä tulkinta. Varsinkin Saksissa uusnatsiongelma on muhinut 1990-luvun alusta asti.

Uusnatsit esimerkiksi tekivät polttopulloiskuja vastaanottokeskuksiin jo 1990-luvulla. Sen jälkeen Saksassa on nähty uusnatsien murhia ja lukemattomia tuhopolttoja, eikä ongelmaa ole onnistuttu julistuksista huolimatta patoamaan.

Vuosi 2015 toki kiistatta muutti äärioikeiston dynamiikkaa. Vuosituhannen alussa Saksan äärioikeisto oli onnistunut vahvistamaan asemaansa valtavirtapolitiikassa. Varsinkin NPD-puolue lisäsi kannatustaan, ja Saksin osavaltiovaaleissa vuonna 2004 se sai jopa 9,2 prosenttia äänistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

NPD:n riveissä on avoimesti kansallissosialisteiksi julistautuvia kuntapoliitikkoja. Puoluetta on yritetty saada kielletyksi ainakin kahteen otteeseen, koska se on avoimen juutalais- ja muukalaisvastainen ja pyrkii kumoamaan demokratian. Viimeisin kieltämisyritys kaatui oikeudessa tammikuussa 2017.

Puolue on kuitenkin menettänyt merkitystään, sillä uudempi populistipuolue AfD on imaissut NPD:ltä lähes kaiken kannatuksen.

Samaan aikaan uusnatsit palasivat väkivaltaisesti kaduille. Se ei välttämättä ole sattumaa: Kun uudet maltillisempina esiintyvät liikkeet ottivat NPD:ltä tilan valtavirtapolitiikassa, radikaaleimmat jäsenet siirtyivät äärimmäisimpiin sirpaleryhmiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suuri osa uusnatseista ja äärioikeistosta ei pyri vaikuttamaan demokraattisten kanavien kautta eikä kuulu puolueisiin. Chemnitzin marsseissa nähtiin jäseniä paitsi pienistä äärioikeistoryhmistä myös esimerkiksi jalkapallohuligaaneista.

Yksittäisetkin uusnatsit ovat kyenneet toimimaan Saksassa tehokkaasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Järkyttävin esimerkki oli vuonna 2011 paljastunut Zwickaun pikkukaupungissa Saksissa toiminut uusnatsien terrorisolu. Kolmihenkinen solu murhasi kymmenen ihmistä eri puolilla Saksaa vuosina 2000–2007. Useimmat murhatuista olivat saksanturkkilaisia. Lisäksi ryhmä teki pommi-iskuja ja pankkiryöstöjä.

Kolmikon ainoa eloonjäänyt jäsen Beate Zschäpe tuomittiin elinkautiseen vankeuteen heinäkuussa. Lisäksi neljä murhissa avustanutta tuomittiin vankeusrangaistuksiin. Saksan sodanjälkeisen historian suurimpiin kuuluneessa oikeudenkäynnissä kuultiin yli 600:a todistajaa.

Zschäpe kiisti syyllisyytensä ja väitti kuulleensa murhista vasta sen jälkeen kun solun muut jäsenet Uwe Bundlös ja Uwe Böhnhardt olivat ne tehneet. Molemmat tekivät itsemurhan vuonna 2011 epäonnistuneen pankkiryöstön jälkeen.


Zwickaun solu järkytti Saksaa myös siksi, että se osoitti poliisin voimattomuuden. Ryhmä saattoi tehdä murhia vuosikausia poliisin pääsemättä lähelläkään.

Osaksi kyse oli Saksan eri poliisipiirien yhteistyön kankeudesta, mutta toinen syy oli vahva ennakko-oletus murhista vähemmistöryhmien keskinäisenä välienselvittelynä. Myös mediassa murhiin viitattiin toisinaan halventavalla nimityksellä, joka viittasi uhrien turkkilaistaustaan.

Solu ei lopulta paljastunut poliisitutkinnan ansiosta, vaan puoliksi sattumalta solun itse lähettämän vihjeen takia.

Saksan viranomaisia on syytetty paitsi välinpitämättömyydestä ja epäpätevyydestä äärioikeisto-ongelman ratkaisemisessa. Viitteitä on myös yksittäisten viranomaisten natsimielisyydestä, joissain tapauksessa jopa natsien soluttautumisesta turvallisuusviranomaisiin.

Myös Chemnitzissä poliisia epäillään osallisuudesta mielenosoitusten lietsomisessa.

Mellakat käynnistäneen puukotuksen pidätysmääräys vuodettiin nopeasti sunnuntaina. Esitutkintamateriaali on Saksassa tiukasti salassapidettävää. Vuoto ei käytännössä ole voinut tulla muualta kuin poliisista, sillä kummallakaan epäillyistä ei ole asianajajaa.

Maltillisempina esiintyvät ryhmät eivät epäröineet julkaista pidätysmääräystä mielenosoituksia lietsoakseen. Ainakin islaminvastaisen Pegidan johtohahmoihin kuuluva Lutz Bachmann ja paikallinen AfD-poliitikko olivat ensimmäisten julkaisijoiden joukossa.

Jopa Saksan asevoimiin on soluttautunut äärioikeistolaisia.

Viime vuonna paljastuneessa tapauksessa Saksan asevoimien äärioikeistolaiset upseerit suunnittelivat terrori-iskua vastaanottokeskukseen.

Yksi upseeri tekeytyi syyrialaiseksi turvapaikanhakijaksi ja kirjautui vastaanottokeskukseen. Hänen oli määrä tehdä terrori-isku ja jättää tarkoituksella jälkiä, jotka olisivat johtaneet vastaanottokeskukseen hänen valehenkilöyteensä.

Samassa joukko-osastossa palvellut upseeri oli laatinut tappolistoja. Kolmas rikoskumppani oli opiskelija, jolla oli kotonaan hakaristillä koristeltu kivääri ja ainakin tuhat ammusta.

Fakta

Mellakat alkoivat sunnuntaina


 Äärioikeisto ja muukalaisvastaiset ryhmittymät järjestivät useiden tuhansien ihmisten mielenosoitusmarssin Chemnitzin kaupungissa Saksin osavaltiossa maanantaina.

 35-vuotias saksalaismies puukotettiin sunnuntaina kuoliaaksi joukkotappelun yhteydessä.

 Teosta on epäiltynä 23-vuotias syyrialais- ja 22-vuotias irakilaismies, joiden pidätysmääräys vuodettiin ilmeisesti poliisista. Muukalaisvastaiset ryhmät levittivät pidätysmääräystä.

 Mielenosoitusten yhteydessä heiteltiin kiviä ja hyökättiin summittaisesti ulkomaalaisten näköisten ihmisten kimppuun. Ainakin 18 ihmistä loukkaantui, osa vakavasti.

 Osa väkijoukosta teki natsitervehdyksiä tai huuteli natsien iskulauseita.

 Hyökkäyksissä loukkaantui ainakin syyrialainen, bulgarialainen ja afganistanilainen mies.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Ville Similä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  6. 6

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  7. 7

   Omiensa löylyttämä Theresa May: Johtajuus on sitä että tekee oikeita päätöksiä, ei helppoja päätöksiä – Mayn tiedotustilaisuus brexitistä suorana lähetyksenä juuri nyt

  8. 8

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  9. 9

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  10. 10

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  6. 6

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  7. 7

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  8. 8

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää