Ulkomaat

Lehti: Yhdysvallat ja YK vähättelivät varoituksia lähestyvästä katastrofista Myanmarissa, ja se johti lopulta veri­löylyyn

Väkivaltaa rohingya-vähemmistöä vastaan katsottiin läpi sormien, koska Myanmar haluttiin nähdä positiivisena esimerkkinä.

Länsivallat ja YK olivat vuosien ajan tietoisia Myanmarin rohingya-vähemmistöön kohdistetusta järjestelmällisestä vainosta, mutta sitä katsottiin läpi sormien, väittää yhdysvaltalainen Foreign Policy -lehti. Lehden mukaan vähättely johtui siitä, että Myanmarin demokraattista muutosta ei haluttu vaarantaa.

Muslimivähemmistön vainon vähättely johti lopulta verilöylyyn, kun Myanmarin armeija käynnisti tasan vuosi sitten suurhyökkäyksen rohingyoja vastaan.

Maan noin miljoonasta rohingyasta yli 700 000 on paennut väkivaltaisuuksia rajan yli Bangladeshiin. Alkuviikosta julkaistu YK-raportti kertoi, että Myanmarin sotilasjohdolla oli aikomus kansanmurhaan. Hyökkäyksessä aseina käytettiin muun muassa tuhopolttoja ja raiskauksia.

Vuosien 2012–2017 välillä julkaistut Yhdysvaltain ja YK:n omat raportit varoittivat lähestyvästä katastrofista. Viranomaiset kuitenkin sivuuttivat tai vähättelivät varoituksia, koska he pelkäsivät poikkiteloin asettumisen kääntävän Myanmarin demokratiakehityksen kohti autoritaarista järjestelmää, Foreign Policy -lehti kirjoittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samaan aikaan kun diplomaatit neuvottelivat Myanmarin sotilasjuntan kanssa, juntta valmistautui etniseen puhdistukseen.

Yksi käännekohta oli vuoden 2012 toukokuu, kun jännitteet Myanmarin rakhine-kansan ja rohingyojen välillä kiristyivät. Armeijan tehoisku johti siihen, että 140 000 rohingyaa joutui pakenemaan pakolaisleirille.


Yhdysvaltain korkein johto ei kuitenkaan ymmärtänyt rohingyoihin kohdistetun väkivallan laajuutta tai arvannut, mihin se voisi johtaa, lehti kirjoittaa. Kesäkuussa 2012 silloisen ulkoministerin Hillary Clintonin avustuskaarti kirjoitti Yhdysvaltain YK-lähetystölle ohjeistuksia, jossa kerrottiin Myanmarin hallinnon kehityksen olevan ”rohkaisevaa ja rakentavaa”.

Yhdysvaltain hallinto oli jo parin vuoden ajan pyrkinyt kannustamaan autoritaarista hallintoa demokraattiseen muutokseen. Yhdysvaltain ulkoministeriö toimi tuolloin läheisessä yhteistyössä Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen Aung San Suu Kyin kanssa. Suu Kyi on tällä hetkellä Myanmarin johtaja.

Lokakuussa 2012 Yhdysvaltain Myanmarin-lähettiläs huomautti raportissaan rohingyojen syrjinnästä ja eristämisestä, mutta varoitukset eivät johtaneet mihinkään.

YK todisti Myanmarissa kytevää väkivaltaa vielä lähempää kuin Yhdysvallat, mutta näyttää jättäneen sen huomiotta, lehti kirjoittaa.

Yhtenä esimerkkinä lehti mainitsee YK:n korkeimman viranomaisen Myanmarissa, kanadalaisen Renata Lok-Dessallienin, joka aloitti työnsä tammikuussa 2014. Lehden mukaan Lok-Dessalien jätti Myanmarin hallituksen painostuksesta täysin huomiotta rohingyoihin kohdistetun väkivallan, koska YK halusi nähdä Myanmarin esimerkkinä positiivisesta poliittisesta kehityksestä.

”YK-järjestelmä kokonaisuudessaan, pääsihteeristä maakoordinaattoriin, alistui. Se tarvitsi poliittista menestystä Myamarissa sovittaakseen syntinsä Sri Lankassa”, Myanmarin väkivaltaisuuksia tutkinut entinen YK-viranomainen Michael Shaikh sanoi Foreign Policylle.

YK:n omien raporttien mukaan maailmanjärjestö sensuroi Sri Lankan hallituksen painostuksesta omia ihmisoikeusraporttejaan ja epäonnistui estämään väkivaltaisuuksia Sri Lankan sisällissodassa.

Sama kaava näyttää toistuneen Myanmarissa.


Myös Lok-Dessalienin avustaja Caroline Vandenabeele arvosteli kovin sanoin YK:n toimintaa Myanmarissa. Hän lopetti työt Myanmarissa 2015 ja kirjoitti YK:n toimintaa arvostelevan muistion.

”Minua on toistuvasti ohjeistettu olemaan puhumatta asioista, joita olen nähnyt ja seurannut, tai joihin olen osallistunut”, Vandenabeele kirjoitti.

Hän varoitti ”Myanmarin YK-järjestelmän systemaattisista puutteista”, joista johtuen riskinä on ”epäonnistua estää suuren mittakaavan väkivalta – ja mahdolliset rikokset ihmisyyttä vastaan.”

Yhdysvallat oli luonut Barack Obaman kauden alussa ulkopoliittisen doktriinin. Siinä Obaman sanojen mukaan ojennetaan auttava käsi niille maille, jotka laskevat nyrkkiin puristetun kätensä. Tätä politiikkaa haluttiin noudattaa myös Myanmarissa, Foreign Policy kirjoittaa.

Kun Obama ja Suu Kyi tapasivat Valkoisessa talossa syyskuun 14. päivä 2016, Obama kuvasi Myanmarin kehitystä ”merkittäväksi”. Myanmar on ”hyvien uutisten tarina aikakaudella, jolloin niin usein näemme maiden kulkevan vastakkaiseen suuntaan”, Obama sanoi.

Hän ei edes maininnut rohingyojen tilannetta.

Samoihin aikoihin kun Obama ja Suu Kyi tapasivat, tuntematon rohingyojen kapinallisjärjestö Harakah al-Yaqin keräsi voimiaan. Ryhmällä, joka myöhemmin muutti nimensä Arakanin rohingyojen pelastusarmeijaksi, oli yhteyksiä Saudi-Arabian kansalaisiin.

Elokuun 25. päivä 2017 ryhmä iski kymmenille poliisiasemille. Tästä käynnistyi Myanmarin armeijan ylimitoitettu vastahyökkäys, jonka päämääränä oli tuoreen YK-raportin mukaan rohingyojen kansanmurha.

Vaikka sotilasoperaatio käynnistyi rohingya-kapinallisten tehtyä iskuja, Myanmarin hallinnon vastareaktiot olivat YK-raportin mukaan ”täysin suhteettomina tosiasiallisiin turvallisuusuhkiin nähden”.

”Myanmarin kenraalit ja poliitikot kantavat suurimman vastuun maansa kohtalosta. Mutta kansainvälisen yhteisön kykenemättömyys toimia varoituksista huolimatta on vakava diplomaattinen epäonnistuminen”, Foreign Policy kirjoittaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Myanmar
 • Rohingyat
 • Yhdysvallat
 • YK
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja

  2. 2

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  6. 6

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Liikemies ammuttiin autosta, joka ajoi 200 kilometriä tunnissa – Pietarin erikoisen surman erikoisin piirre on tappajien auton suomalainen rekisterikilpi

   Tilaajille
  9. 9

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  10. 10

   Henkilöauto putosi Kehä III:n rampista kevyen liikenteen väylälle Vantaalla – kuljettaja arveli erehtyneensä jarru- ja kaasupolkimista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  9. 9

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja
  3. Suurin osa miehistäkin jäi taakse – Alisa Vainio ylivoimainen maratonin Suomen mestari, mutta ennätys jäi haaveeksi
  4. Baltian-kiertueella oleva paavi saapui Liettuaan ja varoitti vastakkainasettelusta – vierailu on juhla, joka peittoaa katolisen kirkon skandaalit
  5. Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys
  6. Yayoi Kusaman uuteen gallerianäyttelyyn pääsee vain ajanvarauksella
  7. Tyyni Kalervo matkusti laittomasti New Yorkiin, möi ravintolassaan kaalikääryleitä ja sai lopulta onnittelut George Bushilta – uusi kirja kertoo suomalaisyrittäjän uskomattoman tarinan
  8. Tunti sitten
  9. Henkilöstövuokraus on nyky-Suomessa arkipäivää, ja se on 70 vuotta täyttävän Mauno Savolaisen ansiota
  10. Rihanna nimettiin synnyinmaansa Barbadoksen lähettilääksi
  11. Henkilöauto putosi Kehä III:n rampista kevyen liikenteen väylälle Vantaalla – kuljettaja arveli erehtyneensä jarru- ja kaasupolkimista
  12. Nuori krimiläinen syyttäjä siirtyi Venäjän puolelle ja nousi tähdeksi – Nousukiito jatkui, kunnes hän päätti ryhtyä hankalaksi
  13. Näytä lisää