Ulkomaat

Reuters: Iran kiistää siirtäneensä ohjuksia Irakiin Yhdysvaltain hyökkäyksen varalta

Jos väitteet ohjusten siirrosta pitävät paikkaansa, Iranin ja Yhdysvaltojen välit saattavat kiristyä entisestään.

Iran kiistää luovuttaneensa ballistisia ohjuksia irakilaisille liittolaisilleen siltä varalta, että Yhdysvallat iskee Iraniin, uutistoimisto Reuters.

Reuters kertoi aiemmin tiedustelulähteisiin tukeutuen, että Iran olisi siirtänyt ohjuksia Irakiin. Näin Iran kykenisi tarvittaessa iskemään Irakin maaperältä Yhdysvaltojen liittolaisia vastaan Lähi-idässä.

Siirrettyjen ohjusten kantomatka on Reutersin mukaan 200–700 kilometriä. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Israelin Tel Aviv ja Saudi-Arabian Riad olisivat Irakista laukaistujen ohjusten kantomatkan sisällä.

Reutersin väitteen lähteenä on kolme nimettömänä pysyttelevää iranilaista viranomaista, kaksi irakilaista tiedustelulähdettä sekä kaksi läntistä tiedustelulähdettä. Lähteiden mukaan Iran on siirtänyt lyhyen kantaman ballistisia ohjuksia liittolaistensa haltuun Irakissa erityisesti muutaman viime kuukauden aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähteistä viisi sanoi, että Iran on lisäksi ryhtynyt avustamaan Irakissa olevia liittolaisiaan ohjusten valmistamissa.

”Logiikka on se, että he tarvitsevat varasuunnitelman, jos Irania vastaan hyökätään”, vanhempi iranilainen virkamies kertoi Reutersille. ”Ohjusten lukumäärä ei ole suuri, vain muutamia kymmeniä, mutta niitä voidaan tarvittaessa lisätä.”

Yhdysvaltain ja Iranin suhteet ovat kiristyneet sen jälkeen kun Yhdysvallat vetäytyi toukokuussa Iranin ydinsopimuksesta. Elokuun alussa Yhdysvallat palautti osan Iranin-vastaisista talouspakotteista. Pakotteilla Yhdysvallat pyrkii painostamaan Iranin uudelle neuvottelukierrokselle, jonka tavoitteena on hillitä erityisesti Iranin ballististen ohjusten ohjelmaa.

Yhdysvallat on muiden länsivaltojen ja Saudi-Arabian ohella vaatinut voimakkaasti, että Iran vähentäisi alueellista sotilaallista läsnäoloaan. Iran on levittänyt joukkojaan erityisesti Irakiin ja Syyriaan samalla kun se on tukenut aseellisesti libanonilaista Hizbollah-järjestöä sekä Jemenin huthi-kapinallisia.

Mikä tahansa merkki siitä, että Iran valmistautuisi aggressiivisempaan politiikkaan Irakissa, olisi omiaan kiristämään Teheranin ja Washingtonin välejä entisestään.

Iran on korostanut sitä, että sen ballististen ohjusten ohjelma on puhtaasti puolustuksellinen. Iranin viranomaiset kieltäytyivät kommentoimasta Reutersille väitteitä ohjusten siirrosta. Myös Irakin hallitus ja puolustusvoimat kieltäytyivät kommentoimasta.

Iranin sunnalaiset naapurit Persianlahdella sekä arkkivihollinen Israel pitävät Iranin alueellista sotilastoimintaa turvallisuusuhkana.

Myöskään Israelin viranomaiset eivät kommentoineet Reutersin väitettä. Keskiviikkona Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kuitenkin sanoi, että kuka tahansa, joka uhkaa Israelia, asettaa itsensä samanlaiseen vaaraan.

Reutersin mukaan Iran on siirtänyt ohjuksia Irakin eteläosiin. Ulkomaanoperaatioihin keskittyneellä Iranin Quds-joukoilla on tukikohtia alueella. Quds-joukkojen komentaja Kassem Suleimani valvoo ohjusohjelmaa, kolme lähdettä kertoi Reutersille.

Reutersin haastattelema länsimainen tiedustelulähde sanoi, että ohjuksia on siirretty yli kymmenen, ja että siirtojen tarkoituksena on varoittaa Yhdysvaltoja ja Israelia. Israel on viime kuukausina tehnyt ilmaiskuja Iranin joukkoja vastaan Syyriassa.

”Näyttää siltä, että Iran on pyrkii tekemään Irakista etulinjan ohjustukikohdan”, länsilähde sanoi Reutersille.

Iranilaiset lähteet sekä yksi irakilainen tiedustelulähde sanoivat, että ohjusten siirron lisäksi Iran päätti puolitoista vuotta sitten ryhtyä avustamaan Irakissa toimivia shiialaisia asejoukkoja ohjusten rakentamisessa. Toiminta olisi kuitenkin kiihtynyt viime kuukausia.

”Meillä on sellaisia tukikohtia monissa paikoissa ja Irak on yksi niistä. Jos Yhdysvallat hyökkää, ystävämme hyökkäävät Yhdysvaltojen liittolaisia vastaan alueella”, sanoi Iranin Islamilaisen vallankumouskaartin vanhempi komentaja Reutersille.

Länsimainen ja irakilainen lähde kertoivat Reutersille, että Iranin ohjustehtaat Irakissa sijaitsevat al-Zafaraniyassa Bagdadista itään sekä Jurf al-Sakharissa Kerbalan pohjoisosissa. Yksi iranilainen lähde sanoi, että ohjustehdas löytyy myös Irakin Kurdistanista.

Tehtaat sijaitsevat alueilla, joilla valtaa pitävät shiialaiset asejoukot. Osa lähteistä sanoi, että irakilaisia shiiajoukkoja on koulutettu ohjusten käyttöön Iranissa.

Yksi nimettömänä pysyttelevä Yhdysvaltain viranomainen vahvisti Reutersille, että ohjusten siirto on Yhdysvaltain tiedossa. Yhdysvaltain puolustusministeriö ja keskustiedustelupalvelu CIA kuitenkin kieltäytyivät kommentoimasta väitteitä.

Vaikka Euroopan maat ovat arvostelleet Yhdysvaltoja Iran-sopimuksesta vetäytymisestä, ne ovat kuitenkin ilmaisseet hermostuksensa Iranin ballististen ohjusten ohjelmasta. Erityisesti Ranska on ihmetellyt Iranin ”vimmaa” kehittää ja levittää ohjuksiaan.

”Iranin pitää pyrkiä välttämään alueellisen hegemonian houkutuksia”, Ranskan ulkoministeri Jean Yves Le Drian sanoi torstaina.

Maaliskuussa Ranska, Britannia ja Saksa ehdottivat Iranille EU-sanktioita ohjustoiminnan vuoksi, mutta ehdotus ei mennyt läpi joidenkin jäsenmaiden vastustuksen vuoksi.

Irakilainen tiedustelulähde sanoi Reutersille, että Irakin hallinto on ollut tietoinen iranilaisten ohjusten siirrosta Irakin shiialaisilla asejoukoille. Lähteen mukaan ohjusten tarkoitus oli alunperin taistella jihadistijärjestö Isisiä vastaan, mutta ohjusten siirto on jatkunut senkin jälkeen kun Isis nujerrettiin sotilaallisesti viime vuonna.

Irakin hallituksen on vaikea puuttua asiaan.

”Emme voi estää asejoukkoja ampumasta iranilaisia raketteja yksinkertaisesti siksi, koska laukaisunappi ei ole meidän vaan iranilaisten käsissä”, irakilaislähde sanoi.

”Iran on ehdottomasti valmis käyttämään ohjuksia, jotka se on luovuttanut tukemilleen irakilaisille asejoukoille. Iran haluaa lähettää alueellisille vihollisilleen ja Yhdysvalloille voimakkaan viestin, että se kykenee käyttämään Irakin alueita ohjusten laukaisualustana ja iskemään mihin tahansa ja milloin tahansa se haluaa”, lähde jatkoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Iran
 • Yhdysvallat
 • Irak
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  8. 8

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää