Ulkomaat

Reuters: Iran kiistää siirtäneensä ohjuksia Irakiin Yhdysvaltain hyökkäyksen varalta

Jos väitteet ohjusten siirrosta pitävät paikkaansa, Iranin ja Yhdysvaltojen välit saattavat kiristyä entisestään.

Iran kiistää luovuttaneensa ballistisia ohjuksia irakilaisille liittolaisilleen siltä varalta, että Yhdysvallat iskee Iraniin, uutistoimisto Reuters.

Reuters kertoi aiemmin tiedustelulähteisiin tukeutuen, että Iran olisi siirtänyt ohjuksia Irakiin. Näin Iran kykenisi tarvittaessa iskemään Irakin maaperältä Yhdysvaltojen liittolaisia vastaan Lähi-idässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siirrettyjen ohjusten kantomatka on Reutersin mukaan 200–700 kilometriä. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Israelin Tel Aviv ja Saudi-Arabian Riad olisivat Irakista laukaistujen ohjusten kantomatkan sisällä.

Reutersin väitteen lähteenä on kolme nimettömänä pysyttelevää iranilaista viranomaista, kaksi irakilaista tiedustelulähdettä sekä kaksi läntistä tiedustelulähdettä. Lähteiden mukaan Iran on siirtänyt lyhyen kantaman ballistisia ohjuksia liittolaistensa haltuun Irakissa erityisesti muutaman viime kuukauden aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähteistä viisi sanoi, että Iran on lisäksi ryhtynyt avustamaan Irakissa olevia liittolaisiaan ohjusten valmistamissa.

”Logiikka on se, että he tarvitsevat varasuunnitelman, jos Irania vastaan hyökätään”, vanhempi iranilainen virkamies kertoi Reutersille. ”Ohjusten lukumäärä ei ole suuri, vain muutamia kymmeniä, mutta niitä voidaan tarvittaessa lisätä.”

Yhdysvaltain ja Iranin suhteet ovat kiristyneet sen jälkeen kun Yhdysvallat vetäytyi toukokuussa Iranin ydinsopimuksesta. Elokuun alussa Yhdysvallat palautti osan Iranin-vastaisista talouspakotteista. Pakotteilla Yhdysvallat pyrkii painostamaan Iranin uudelle neuvottelukierrokselle, jonka tavoitteena on hillitä erityisesti Iranin ballististen ohjusten ohjelmaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvallat on muiden länsivaltojen ja Saudi-Arabian ohella vaatinut voimakkaasti, että Iran vähentäisi alueellista sotilaallista läsnäoloaan. Iran on levittänyt joukkojaan erityisesti Irakiin ja Syyriaan samalla kun se on tukenut aseellisesti libanonilaista Hizbollah-järjestöä sekä Jemenin huthi-kapinallisia.

Mikä tahansa merkki siitä, että Iran valmistautuisi aggressiivisempaan politiikkaan Irakissa, olisi omiaan kiristämään Teheranin ja Washingtonin välejä entisestään.

Iran on korostanut sitä, että sen ballististen ohjusten ohjelma on puhtaasti puolustuksellinen. Iranin viranomaiset kieltäytyivät kommentoimasta Reutersille väitteitä ohjusten siirrosta. Myös Irakin hallitus ja puolustusvoimat kieltäytyivät kommentoimasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Iranin sunnalaiset naapurit Persianlahdella sekä arkkivihollinen Israel pitävät Iranin alueellista sotilastoimintaa turvallisuusuhkana.

Myöskään Israelin viranomaiset eivät kommentoineet Reutersin väitettä. Keskiviikkona Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kuitenkin sanoi, että kuka tahansa, joka uhkaa Israelia, asettaa itsensä samanlaiseen vaaraan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Reutersin mukaan Iran on siirtänyt ohjuksia Irakin eteläosiin. Ulkomaanoperaatioihin keskittyneellä Iranin Quds-joukoilla on tukikohtia alueella. Quds-joukkojen komentaja Kassem Suleimani valvoo ohjusohjelmaa, kolme lähdettä kertoi Reutersille.

Reutersin haastattelema länsimainen tiedustelulähde sanoi, että ohjuksia on siirretty yli kymmenen, ja että siirtojen tarkoituksena on varoittaa Yhdysvaltoja ja Israelia. Israel on viime kuukausina tehnyt ilmaiskuja Iranin joukkoja vastaan Syyriassa.

”Näyttää siltä, että Iran on pyrkii tekemään Irakista etulinjan ohjustukikohdan”, länsilähde sanoi Reutersille.

Iranilaiset lähteet sekä yksi irakilainen tiedustelulähde sanoivat, että ohjusten siirron lisäksi Iran päätti puolitoista vuotta sitten ryhtyä avustamaan Irakissa toimivia shiialaisia asejoukkoja ohjusten rakentamisessa. Toiminta olisi kuitenkin kiihtynyt viime kuukausia.

”Meillä on sellaisia tukikohtia monissa paikoissa ja Irak on yksi niistä. Jos Yhdysvallat hyökkää, ystävämme hyökkäävät Yhdysvaltojen liittolaisia vastaan alueella”, sanoi Iranin Islamilaisen vallankumouskaartin vanhempi komentaja Reutersille.

Länsimainen ja irakilainen lähde kertoivat Reutersille, että Iranin ohjustehtaat Irakissa sijaitsevat al-Zafaraniyassa Bagdadista itään sekä Jurf al-Sakharissa Kerbalan pohjoisosissa. Yksi iranilainen lähde sanoi, että ohjustehdas löytyy myös Irakin Kurdistanista.

Tehtaat sijaitsevat alueilla, joilla valtaa pitävät shiialaiset asejoukot. Osa lähteistä sanoi, että irakilaisia shiiajoukkoja on koulutettu ohjusten käyttöön Iranissa.

Yksi nimettömänä pysyttelevä Yhdysvaltain viranomainen vahvisti Reutersille, että ohjusten siirto on Yhdysvaltain tiedossa. Yhdysvaltain puolustusministeriö ja keskustiedustelupalvelu CIA kuitenkin kieltäytyivät kommentoimasta väitteitä.

Vaikka Euroopan maat ovat arvostelleet Yhdysvaltoja Iran-sopimuksesta vetäytymisestä, ne ovat kuitenkin ilmaisseet hermostuksensa Iranin ballististen ohjusten ohjelmasta. Erityisesti Ranska on ihmetellyt Iranin ”vimmaa” kehittää ja levittää ohjuksiaan.

”Iranin pitää pyrkiä välttämään alueellisen hegemonian houkutuksia”, Ranskan ulkoministeri Jean Yves Le Drian sanoi torstaina.

Maaliskuussa Ranska, Britannia ja Saksa ehdottivat Iranille EU-sanktioita ohjustoiminnan vuoksi, mutta ehdotus ei mennyt läpi joidenkin jäsenmaiden vastustuksen vuoksi.

Irakilainen tiedustelulähde sanoi Reutersille, että Irakin hallinto on ollut tietoinen iranilaisten ohjusten siirrosta Irakin shiialaisilla asejoukoille. Lähteen mukaan ohjusten tarkoitus oli alunperin taistella jihadistijärjestö Isisiä vastaan, mutta ohjusten siirto on jatkunut senkin jälkeen kun Isis nujerrettiin sotilaallisesti viime vuonna.

Irakin hallituksen on vaikea puuttua asiaan.

”Emme voi estää asejoukkoja ampumasta iranilaisia raketteja yksinkertaisesti siksi, koska laukaisunappi ei ole meidän vaan iranilaisten käsissä”, irakilaislähde sanoi.

”Iran on ehdottomasti valmis käyttämään ohjuksia, jotka se on luovuttanut tukemilleen irakilaisille asejoukoille. Iran haluaa lähettää alueellisille vihollisilleen ja Yhdysvalloille voimakkaan viestin, että se kykenee käyttämään Irakin alueita ohjusten laukaisualustana ja iskemään mihin tahansa ja milloin tahansa se haluaa”, lähde jatkoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Iran
 • Yhdysvallat
 • Irak
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  4. 4

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten pääjohtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  5. 5

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  6. 6

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  7. 7

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi äidit nukahtavat aina kesken elokuvan?

  9. 9

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  10. 10

   Eduskunta sai väärää tietoa tiedustelulaeista – valiokunta kiusaantui poliittisesti arasta asiasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  4. 4

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää