Ulkomaat

”Kongressivaaleista tulee punainen tsunami” – HS vieraili Trumpin fani­tilaisuudessa Indianassa, jossa uskotaan, että vallan­kumous on vasta alussa

Republikaaneissa on koittamassa Trumpin aika: trumpilaiset ehdokkaat voittivat vastustajansa kesän esivaaleissa.

Evansville

”Amerikka voittaa jälleen! Amerikkaa kunnioitetaan jälleen!”

Näin huusi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump täydelle areenalle kannattajiaan Evansvillessa Indianassa myöhään torstaina. Sali mylvi innostuksesta ja heilutti ”Pidetään Amerikka suurena” -kylttejä.

Kaikki olisi Trumpin Amerikassa hyvin, jos vain epärehellinen media kertoisi totuuden – ja epärehellinen oikeuslaitos ja poliisi tekisivät työnsä.

”Näettekö, miten Hillary Clintonin teot jäävät rankaisematta!” Trump huusi. Sali vastasi kuten vaalikampanjan aikana huutamalla rytmikkäästi ”lock her up” eli ”vangitkaa hänet”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Oikeusministeriön ja FBI:n on tehtävä työnsä! Se, mitä nyt tapahtuu, on häpeällistä”, Trump sanoi viitaten siihen, että erikoistutkija selvittää Trumpin lähipiirin Venäjä-yhteyksiä.

”Jossain vaiheessa minun on puututtava asiaan!”

Ainakin tämä yleisö taitaisi hyväksyä sen, koska Trumpin ääni hautautui innostuneiden huutojen alle.
Vaalikampanjointi Yhdysvalloissa on alkanut. Vaikka Trump ei ole itse ehdolla, marraskuun kongressivaaleissa on kyse hänestä.

Presidentin entinen päästrategi Steve Bannon kutsui kongressivaaleja ”Trumpin ensimmäiseksi uudelleenvalinnaksi”, jossa mitataan presidentin suosio.

Tällä viikolla Trump tuli kampanjoimaan keskilännen vihreälle ruutumatolle. Evansville on Trump-maata: alueella on autotehdas, hiilikaivoksia, alumiinisulattamo ja entinen Whirlpoolin tehdas, jonka tuotanto siirrettiin Meksikoon.


Vaalitilaisuus oli Fordin urheiluareenalla, jonka edessä kohotettiin tunnelmaa näyttämällä jonottajille valkokankaalta 2016 vaali-illan tuloslähetystä: ”Ja Kentucky menee Trumpille!”

Kojussa myytiin ”Rakenna muuri – karkota ne kaikki”-paitoja.

Trumpin kannatus on pysynyt vakaana kesän hurjista käänteistä huolimatta.

Viime viikolla Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort tuomittiin talouspetoksista. Trumpin entinen juristi Michael Cohen puolestaan todisti, että presidenttiehdokas oli pyytänyt häntä maksamaan kaksi naista hiljaisiksi suhteestaan Trumpiin.

Mielipidemittausten keskiarvoa seuraavan Real Clear Politics-sivuston mukaan Trumpia kannattaa yhä noin 43 prosenttia ja vastustaa noin 53 prosenttia kansasta. Luvut ovat pysyneet melko tasaisina koko kesän.


”Minä en välitä, mitä on tapahtunut aiemmin. Minä välitän siitä, mitä Trump tekee nyt”, sanoi Evansvillessa vaalitilaisuuteen jonottanut Bob, jolla on yllään ”Trump-Pence 2020”-paita. Hänelle tärkeitä asioita olivat veroleikkaukset ja luvattoman siirtolaisuuden rajoittaminen.

Bob ei kuitenkaan halunnut kertoa sukunimeään tai ammattiaan. Vieressä toinen mies alkoi haukkua toimittajaa pojalleen: ”Noille ei pidä puhua. Ne ovat kieroja.”

Samaa sanoi työmieheksi esittäytynyt Joshua Hufnagel, joka jonotti tilaisuuteen Hillary-naamari kasvoillaan. ”Vastustajat ja media keksivät Trumpista ihan mitä tahansa”, hän sanoo.

Hän uskoo, että ”deep state” eli valtion virkamieseliitti peittelee omia rikoksiaan syyttämällä Trumpia.


Ja jos Cohenin puheet maksuista naisille ovat totta, silläkään ei ole väliä, Hufnagel sanoo. ”En minä etsinyt pyhimystä. Voin sääliä Trumpin perhettä, mutta talouskasvu on paljon tärkeämpää.”

21-vuotias baarimikko Jacob Adcock sanoi, ettei hän ollut koskaan uskonut näkevänsä päivää, jolloin hän voisi olla maastaan yhtä ylpeä kuin hänen vanhempansa olivat Ronald Reaganin aikana.

”Poliitikkoja tuli ja meni ja aina he lupasivat asioita, mutta mikään ei muuttunut. Vihdoin meillä on joku, joka tekee, mitä lupaa. Pian aukeavat myös demokraattien silmät, kun palkat nousevat.”

Vaikka Trumpin kannatuksella on lattia, sillä on myös katto. Presidentti ei ole onnistunut laajentamaan suosiotaan republikaanien ulkopuolelle. Jotta puolue menestyisi marraskuussa, Trumpin on saatava kannattajansa liikkeelle.

Evansvillessa nähtiin, miten: Trump huudatti yleisöä muistuttamalla neljän prosentin talouskasvusta ja alle neljän prosentin työttömyydestä. Hän pelotteli kuulijoita kuvailemalla, kuinka rikollisjengi MS-13 viiltelee teinityttöjä veitsillä. Hän solvasi mediaa.

Ennen Trumpin esiintymistä paikalliset republikaanit lämmittivät yleisöä huutamalla lavalta vastustajien nimiä: Barack Obama! Bernie Sanders! Vastaukseksi he saivat buuausmyrskyn.

Mutta miksi täällä vieläkin puhutaan Clintonista? Hänhän hävisi ja jätti politiikan jo 2016.

”Ei sitä koskaan tiedä”, sanoi Hufnagel Hillary-naamarin takaa. ”Jos he todella tutkisivat Clintonia, kävisi ilmi vielä monta ikävää asiaa.”

Mutta Clintonin toimiahan tutki FBI ja kahdeksan kongressin komiteaa?

”Mutta oikeusministeriö, joka ei nostanut syytteitä, on läpeensä korruptoitunut.”

Trumpille marraskuun vaalit ovat tärkeät siksi, että ne vetävät hänen valtansa rajat.


Tähän asti presidentillä on ollut tukenaan republikaanienemmistö kongressin molemmissa kamareissa. Näin Trump on pystynyt nimittämään esimerkiksi ennätysmäärän konservatiivituomareita.

Trumpin vastainen oppositio lähtee kuitenkin kongressivaaleihin täynnä energiaa. Jos demokraatit saavat enemmistön senaatissa tai edustajainhuoneessa, he voivat jarruttaa tai estää presidentin toimia. Enemmistö edustajainhuoneessa antaisi demokraateille vallan myös nostaa syytteitä presidenttiä vastaan.

Trumpilla on ollut oppositio omankin puolueensa sisällä. Tämän kesän esivaalien perusteella se on kuitenkin murenemassa. Kongressivaalien merkittävin lopputulos saattaakin olla se, miten ne muuttavat Yhdysvaltain oikeistopuoluetta sisältäpäin.

The Wall Street Journal -lehti laski tällä viikolla, että Trumpin tukemista 37 ehdokkaasta 35 on voittanut republikaanien esivaalit ja päätynyt näin puolueensa ehdokkaaksi. Niistä 33 republikaanista, jotka jättävät kongressin, vain kaksi tuki Trumpia esivaaleissa.

Evansvillessa sisustusalan yrittäjä Donna Devers oli muutokseen tyytyväinen. Hän oli ajanut neljä tuntia kollegansa Susan Demossin kanssa nähdäkseen Trumpin.

”Kongressivaaleista tulee punainen tsunami”, Devers uskoi. ”Aina läpi voi livahtaa muutama sellainenkin republikaani, joka ei vielä tue Trumpia, mutta on meidän vastuullamme hoitaa se kuntoon.”

Devers oli niin innostunut Trumpin veroleikkauksista, että oli valmis ymmärtämään sitäkin, että kesällä luvatta maahan tulleet siirtolaisvanhemmat erotettiin lapsistaan. Osa ei ole vieläkään löytänyt perheitään.

”He rikkoivat lakia”, Devers muistutti. ”He tulevat tänne laittomasti, ja heidän lapsistaan tulee juristeja ja lääkäreitä. Meidän omat lapsemme eivät saa yhtä paljon tukea.”


Trumpin myötä Yhdysvaltain oikeistopuolue on liukunut perinteisestä konservatiivipuolueesta kohti nationalistista populistipuoluetta, jossa talouskuria tärkeämpää ovat siirtolaisvastaisuus ja Yhdysvaltoja suosiva kauppapolitiikka. Kuten Ronald Reagan ja Bill Clinton aikanaan, Trump muokkaa puoluettaan uusiksi.

Republikaaneissa on koittanut Trumpin aika, tiivisti esivaalit hävinnyt Trump-kriitikko Tim Pawlenty The Wall Street Journal -lehdessä.

Evansvillessä muutosta kutsuttiin Trumpin vallankumoukseksi. Vanhat puolueet eivät saaneet mitään aikaan tai ajoivat omaa etuaan; tilalle tuli ulkopuolelta Trump, joka ”oikeasti rakastaa Amerikkaa”, sanoi Demoss.

Ja vallankumous on vasta alussa.

”Uskon, että molemmat puolueet lakkaavat vähitellen olemasta”, Devers sanoi. ”Ja se on hyvä.”

Fakta

Kampanjointi alkaa viikonloppuna


 USA:n kongressivaalit ovat 6. marraskuuta. Niitä kutsutaan välivaaleiksi, koska ne ovat nelivuotisen presidenttikauden puolivälissä. Kampanjointi alkaa viikonloppuna, kun USA:ssa vietetään Labor Dayta.

 Kongressivaaleissa valitaan kolmannes 100 senaattorista ja kaikki 435 edustajainhuoneen jäsentä. Tällä hetkellä USA:n oikeistolla eli republikaaneilla on enemmistö molemmissa kamareissa.

 USA:n vasemmiston eli demokraattien ennustetaan saavan lisää paikkoja. Jos demokraatit saavat enemmistön jompaankumpaan kamariin, he jarruttavat tai estävät Trumpin päätöksiä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet

  4. 4

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  5. 5

   Poliisin ratsaama Airiston helmi on ollut Paraisilla esillä lähinnä myönteisessä valossa, sanoo kaupungin­hallituksen puheen­johtaja

  6. 6

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  7. 7

   Tuomas Hämäläinen täyttää sittenkin 30 vuotta, sillä pilkkikaveri pelasti hänet hukkumasta – ”Kaveria ei jätetä”, sanoo hengenpelastus­mitalin saava Timo Haapasalo

  8. 8

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  9. 9

   Ruotsi lupasi ottaa eurot käyttöön, mutta pysyttelee niistä kaukana – Ruotsalais­tutkija: ”Se kysymys on juuri nyt kuollut”

  10. 10

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  6. 6

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  7. 7

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  10. 10

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kim Koivu ylsi ensimmäisen kerran kymmenen parhaan joukkoon golfin Euroopan-kiertueella ja sai uransa suurimman palkintosekin
  3. Saksan hallitus taiteilee uskottavuudellaan estääkseen hallituksen kaatumisen – tiedustelujohtaja Maaßenin uusi työ peruttiin
  4. Tunti sitten
  5. Lähes maksimit irti – Suomen miehet sijoittuivat lentopallon MM-kisoissa 13:nneksi: ”Erittäin kovan luokan tulos”
  6. Hurjavireinen Arsenal jatkoi voittoputkeaan Valioliigassa
  7. Myös Suomen kehitysapuraha hakee tuottoa – eikä sitä saa helposti sieltä, missä avun tarve on suurin Tilaajille
  8. Ruotsi lupasi ottaa eurot käyttöön, mutta pysyttelee niistä kaukana – Ruotsalais­tutkija: ”Se kysymys on juuri nyt kuollut”
  9. Tuomas Hämäläinen täyttää sittenkin 30 vuotta, sillä pilkkikaveri pelasti hänet hukkumasta – ”Kaveria ei jätetä”, sanoo hengenpelastus­mitalin saava Timo Haapasalo
  10. Pääministeriä informoitu krp:n operaatiosta Turun saaristossa: ”Ilmeisen vakavista talousrikkeistä, veropetoksista ja rahanpesusta puhutaan”
  11. 2 tuntia sitten
  12. Lehti: Britannian pääministerin Theresa Mayn avustajat valmistelevat yllätysvaaleja marraskuulle – Syynä umpisolmuun menneet brexit-neuvottelut
  13. Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet
  14. Näytä lisää