Ulkomaat

”Kongressivaaleista tulee punainen tsunami” – HS vieraili Trumpin fani­tilaisuudessa Indianassa, jossa uskotaan, että vallan­kumous on vasta alussa

Republikaaneissa on koittamassa Trumpin aika: trumpilaiset ehdokkaat voittivat vastustajansa kesän esivaaleissa.

Evansville

”Amerikka voittaa jälleen! Amerikkaa kunnioitetaan jälleen!”

Näin huusi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump täydelle areenalle kannattajiaan Evansvillessa Indianassa myöhään torstaina. Sali mylvi innostuksesta ja heilutti ”Pidetään Amerikka suurena” -kylttejä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki olisi Trumpin Amerikassa hyvin, jos vain epärehellinen media kertoisi totuuden – ja epärehellinen oikeuslaitos ja poliisi tekisivät työnsä.

”Näettekö, miten Hillary Clintonin teot jäävät rankaisematta!” Trump huusi. Sali vastasi kuten vaalikampanjan aikana huutamalla rytmikkäästi ”lock her up” eli ”vangitkaa hänet”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Oikeusministeriön ja FBI:n on tehtävä työnsä! Se, mitä nyt tapahtuu, on häpeällistä”, Trump sanoi viitaten siihen, että erikoistutkija selvittää Trumpin lähipiirin Venäjä-yhteyksiä.

”Jossain vaiheessa minun on puututtava asiaan!”

Ainakin tämä yleisö taitaisi hyväksyä sen, koska Trumpin ääni hautautui innostuneiden huutojen alle.
Vaalikampanjointi Yhdysvalloissa on alkanut. Vaikka Trump ei ole itse ehdolla, marraskuun kongressivaaleissa on kyse hänestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Presidentin entinen päästrategi Steve Bannon kutsui kongressivaaleja ”Trumpin ensimmäiseksi uudelleenvalinnaksi”, jossa mitataan presidentin suosio.

Tällä viikolla Trump tuli kampanjoimaan keskilännen vihreälle ruutumatolle. Evansville on Trump-maata: alueella on autotehdas, hiilikaivoksia, alumiinisulattamo ja entinen Whirlpoolin tehdas, jonka tuotanto siirrettiin Meksikoon.


Vaalitilaisuus oli Fordin urheiluareenalla, jonka edessä kohotettiin tunnelmaa näyttämällä jonottajille valkokankaalta 2016 vaali-illan tuloslähetystä: ”Ja Kentucky menee Trumpille!”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kojussa myytiin ”Rakenna muuri – karkota ne kaikki”-paitoja.

Trumpin kannatus on pysynyt vakaana kesän hurjista käänteistä huolimatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime viikolla Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort tuomittiin talouspetoksista. Trumpin entinen juristi Michael Cohen puolestaan todisti, että presidenttiehdokas oli pyytänyt häntä maksamaan kaksi naista hiljaisiksi suhteestaan Trumpiin.

Mielipidemittausten keskiarvoa seuraavan Real Clear Politics-sivuston mukaan Trumpia kannattaa yhä noin 43 prosenttia ja vastustaa noin 53 prosenttia kansasta. Luvut ovat pysyneet melko tasaisina koko kesän.


”Minä en välitä, mitä on tapahtunut aiemmin. Minä välitän siitä, mitä Trump tekee nyt”, sanoi Evansvillessa vaalitilaisuuteen jonottanut Bob, jolla on yllään ”Trump-Pence 2020”-paita. Hänelle tärkeitä asioita olivat veroleikkaukset ja luvattoman siirtolaisuuden rajoittaminen.

Bob ei kuitenkaan halunnut kertoa sukunimeään tai ammattiaan. Vieressä toinen mies alkoi haukkua toimittajaa pojalleen: ”Noille ei pidä puhua. Ne ovat kieroja.”

Samaa sanoi työmieheksi esittäytynyt Joshua Hufnagel, joka jonotti tilaisuuteen Hillary-naamari kasvoillaan. ”Vastustajat ja media keksivät Trumpista ihan mitä tahansa”, hän sanoo.

Hän uskoo, että ”deep state” eli valtion virkamieseliitti peittelee omia rikoksiaan syyttämällä Trumpia.


Ja jos Cohenin puheet maksuista naisille ovat totta, silläkään ei ole väliä, Hufnagel sanoo. ”En minä etsinyt pyhimystä. Voin sääliä Trumpin perhettä, mutta talouskasvu on paljon tärkeämpää.”

21-vuotias baarimikko Jacob Adcock sanoi, ettei hän ollut koskaan uskonut näkevänsä päivää, jolloin hän voisi olla maastaan yhtä ylpeä kuin hänen vanhempansa olivat Ronald Reaganin aikana.

”Poliitikkoja tuli ja meni ja aina he lupasivat asioita, mutta mikään ei muuttunut. Vihdoin meillä on joku, joka tekee, mitä lupaa. Pian aukeavat myös demokraattien silmät, kun palkat nousevat.”

Vaikka Trumpin kannatuksella on lattia, sillä on myös katto. Presidentti ei ole onnistunut laajentamaan suosiotaan republikaanien ulkopuolelle. Jotta puolue menestyisi marraskuussa, Trumpin on saatava kannattajansa liikkeelle.

Evansvillessa nähtiin, miten: Trump huudatti yleisöä muistuttamalla neljän prosentin talouskasvusta ja alle neljän prosentin työttömyydestä. Hän pelotteli kuulijoita kuvailemalla, kuinka rikollisjengi MS-13 viiltelee teinityttöjä veitsillä. Hän solvasi mediaa.

Ennen Trumpin esiintymistä paikalliset republikaanit lämmittivät yleisöä huutamalla lavalta vastustajien nimiä: Barack Obama! Bernie Sanders! Vastaukseksi he saivat buuausmyrskyn.

Mutta miksi täällä vieläkin puhutaan Clintonista? Hänhän hävisi ja jätti politiikan jo 2016.

”Ei sitä koskaan tiedä”, sanoi Hufnagel Hillary-naamarin takaa. ”Jos he todella tutkisivat Clintonia, kävisi ilmi vielä monta ikävää asiaa.”

Mutta Clintonin toimiahan tutki FBI ja kahdeksan kongressin komiteaa?

”Mutta oikeusministeriö, joka ei nostanut syytteitä, on läpeensä korruptoitunut.”

Trumpille marraskuun vaalit ovat tärkeät siksi, että ne vetävät hänen valtansa rajat.


Tähän asti presidentillä on ollut tukenaan republikaanienemmistö kongressin molemmissa kamareissa. Näin Trump on pystynyt nimittämään esimerkiksi ennätysmäärän konservatiivituomareita.

Trumpin vastainen oppositio lähtee kuitenkin kongressivaaleihin täynnä energiaa. Jos demokraatit saavat enemmistön senaatissa tai edustajainhuoneessa, he voivat jarruttaa tai estää presidentin toimia. Enemmistö edustajainhuoneessa antaisi demokraateille vallan myös nostaa syytteitä presidenttiä vastaan.

Trumpilla on ollut oppositio omankin puolueensa sisällä. Tämän kesän esivaalien perusteella se on kuitenkin murenemassa. Kongressivaalien merkittävin lopputulos saattaakin olla se, miten ne muuttavat Yhdysvaltain oikeistopuoluetta sisältäpäin.

The Wall Street Journal -lehti laski tällä viikolla, että Trumpin tukemista 37 ehdokkaasta 35 on voittanut republikaanien esivaalit ja päätynyt näin puolueensa ehdokkaaksi. Niistä 33 republikaanista, jotka jättävät kongressin, vain kaksi tuki Trumpia esivaaleissa.

Evansvillessa sisustusalan yrittäjä Donna Devers oli muutokseen tyytyväinen. Hän oli ajanut neljä tuntia kollegansa Susan Demossin kanssa nähdäkseen Trumpin.

”Kongressivaaleista tulee punainen tsunami”, Devers uskoi. ”Aina läpi voi livahtaa muutama sellainenkin republikaani, joka ei vielä tue Trumpia, mutta on meidän vastuullamme hoitaa se kuntoon.”

Devers oli niin innostunut Trumpin veroleikkauksista, että oli valmis ymmärtämään sitäkin, että kesällä luvatta maahan tulleet siirtolaisvanhemmat erotettiin lapsistaan. Osa ei ole vieläkään löytänyt perheitään.

”He rikkoivat lakia”, Devers muistutti. ”He tulevat tänne laittomasti, ja heidän lapsistaan tulee juristeja ja lääkäreitä. Meidän omat lapsemme eivät saa yhtä paljon tukea.”


Trumpin myötä Yhdysvaltain oikeistopuolue on liukunut perinteisestä konservatiivipuolueesta kohti nationalistista populistipuoluetta, jossa talouskuria tärkeämpää ovat siirtolaisvastaisuus ja Yhdysvaltoja suosiva kauppapolitiikka. Kuten Ronald Reagan ja Bill Clinton aikanaan, Trump muokkaa puoluettaan uusiksi.

Republikaaneissa on koittanut Trumpin aika, tiivisti esivaalit hävinnyt Trump-kriitikko Tim Pawlenty The Wall Street Journal -lehdessä.

Evansvillessä muutosta kutsuttiin Trumpin vallankumoukseksi. Vanhat puolueet eivät saaneet mitään aikaan tai ajoivat omaa etuaan; tilalle tuli ulkopuolelta Trump, joka ”oikeasti rakastaa Amerikkaa”, sanoi Demoss.

Ja vallankumous on vasta alussa.

”Uskon, että molemmat puolueet lakkaavat vähitellen olemasta”, Devers sanoi. ”Ja se on hyvä.”

Fakta

Kampanjointi alkaa viikonloppuna


 USA:n kongressivaalit ovat 6. marraskuuta. Niitä kutsutaan välivaaleiksi, koska ne ovat nelivuotisen presidenttikauden puolivälissä. Kampanjointi alkaa viikonloppuna, kun USA:ssa vietetään Labor Dayta.

 Kongressivaaleissa valitaan kolmannes 100 senaattorista ja kaikki 435 edustajainhuoneen jäsentä. Tällä hetkellä USA:n oikeistolla eli republikaaneilla on enemmistö molemmissa kamareissa.

 USA:n vasemmiston eli demokraattien ennustetaan saavan lisää paikkoja. Jos demokraatit saavat enemmistön jompaankumpaan kamariin, he jarruttavat tai estävät Trumpin päätöksiä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Chicagossa ammuttu sairaala-alueella, poliisi kertoo useista uhreista – HS seuraa tilannetta

  2. 2

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  3. 3

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  4. 4

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  6. 6

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  8. 8

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  9. 9

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  10. 10

   Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  4. 4

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  5. 5

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  7. 7

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  8. 8

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  9. 9

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  10. 10

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää