Ulkomaat

Ruotsissa järjestettiin festivaali, jonne pääsivät vain naiset ja muun­sukupuoliset – ”Tuntuu siltä kuin tietyn­lainen jännite olisi poissa”

Göteborgissa järjestetty festivaali sai alkunsa viime vuonna, kun Bråvallasta raportoitiin raiskauksia ja ahdistelutapauksia. Ruotsin tasa-arvovaltuutettu on saanut valituksia, joissa Statement Festivalia syytetään miesten syrjinnästä.

Ruotsissa järjestettiin viikonloppuna miehistä vapaa festivaali vastalauseeksi viime vuosina ruotsalaisfestareilla ilmenneisiin häirintätapauksiin.

Perjantaina alkanut Statement Festival on kotisivujensa mukaan vastaus ”lukemattomiin naisiin kohdistuneisiin seksuaalisen hyväksikäytön tapauksiin musiikkifestivaaleilla”. Festivaali mainostaa itseään maailman ensimmäisenä cis-miehistä vapaana musiikkitapahtumana, jossa naiset, muunsukupuoliset ja transsukupuoliset saavat tuntea olonsa turvalliseksi.

Kielto koskee ainoastaan cis-miehiä, eli miehiä, jotka kokevat sukupuoli-identiteettinsä vastaavan syntymässään määriteltyä sukupuolta.

Viime vuonna Ruotsin suurimman festivaalin Bråvallan aikana poliisille ilmoitettiin neljä raiskausta ja 23 seksuaalisen hyväksikäytön tapausta. Bråvallaa ei järjestetty tänä vuonna viime vuoden tapausten takia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä festivaali on tarpeellinen kaikkien niiden asioiden takia, joita festivaaleilla on tapahtunut viime vuonna”, sanoo AFP:n haastattelema 27-vuotias opiskelija festivaaleilta.

Göteborgissa järjestettävä Statement Festival oli alunperin ruotsalaisen koomikon ja radiojuontaja Emma Knyckaren idea. Viime vuonna Bråvalla-uutisten jälkeen Knyckare ehdotti Twitterissä festivaalia, johon miehillä ei ole asiaa ennen kuin he ovat oppineet käyttäytymään.

 

”Tämä paikka tuntuu turvalliselta alueelta, jossa naiset saavat viettää aikaa yhdessä, pitää hauskaa ja juhlia, varsinkin kun ottaa huomioon toisilla festivaaleilla tapahtuneet hyökkäykset.”

”Mielestäni on sairasta, että median huomio on maahanmuutossa tai alkoholissa eikä siinä, että cis-miehet ovat vastuussa 97 prosentista seksuaalisesta väkivallasta”, Knyckare sanoo festivaalien kotisivuilla.

Tavoitteena on, että miehiltä kiellettyä festivaalia ei tarvitsisi enää tulevaisuudessa järjestää, kotisivuilla kerrotaan.

Esiintyjälistalla on muun muassa sellaisia nimiä kuin Loreen, Jenny Wilson, Joy, Tami T ja Frida Hyvönen. Festivaaleilla esiintyi myös koomikoita, podcast-juontajia ja runoilijoita, kaikki naisia tai ei-binäärisiä henkilöitä.


Turvallisuushenkilökunta koostui naisista, eikä festivaalille päästetty miespuolisia toimittajiakaan. Artistien takahuoneessa saa tosin olla miehiä.

Transmiehet, eli siis syntymässä tytöksi määritellyt miehet, jotka eivät koe määriteltyä sukupuolta omakseen, ovat tervetulleita festivaaleille.

Kotisivuilla vastataan kysymykseen, pitääkö festivaali kaikkia cis-miehiä raiskaajina.

”Ei, tietenkään emme ajattele niin. Sen sijaan emme tiedä ketkä miehistä tekevät seksuaalirikoksia, joten siksi luomme nyt alueen, jossa muut kuin cis-miehet voivat tuntea olonsa turvallisiksi.”

Vastaus löytyy myös siihen, jos joku kokee sekä cis-miehet että transmiehet uhkaksi.

”Meistä on ikävää, että tunnet olosi turvattomaksi, mutta Statement Festivalille on tärkeää ottaa transmiehet mukaan, koska he kohtaavat paljon uhkailua, vihaa ja väkivaltaa.”

Perjantaina festivaali alkoi harmonisissa tunnelmissa, raportoi AFP. Festivaalialueella on kaksi lavaa, joiden välissä on runsaasti oleskelutilaa.


”Tämä paikka tuntuu turvalliselta alueelta, jossa naiset saavat viettää aikaa yhdessä, pitää hauskaa ja juhlia, varsinkin kun ottaa huomioon toisilla festivaaleilla tapahtuneet hyökkäykset”, sanoo Julia Skonneby, 34, yksi festivaalin esiintyjistä.

Festivaalin viestijän Rebecka Ljungin mukaan joukkorahoituksen avulla järjestettäville festivaaleille odotettiin tuhansia kävijöitä.

The New York Times listasi aiemmin kesällä Statement Festivalin yhdeksi maailman cooleimmista festareista tänä kesänä.

”Tuntuu siltä, kuin tietynlainen jännite olisi poissa. Olemme täällä ottamassa yhdessä kantaa”, suunnittelija Hanna Gustavsson, 31, kertoo.


Ruotsi on yksi maailman tasa-arvoisimmista maista. Ruotsin tasa-arvovaltuutettu on saanut valituksia festivaaleista, tarkemmin sanottuna seitsemän valitusta, joten valtuutettu pyysi festivaalijärjestäjiä tarkentamaan mitä se tarkoittaa cis-miehillä.

”Haluamme tutkia onko festivaali yhteensopiva syrjintälakien kanssa”, tasa-arvovaltuutetun edustaja Clas Lundstedt sanoo AFP:lle.

Festivaalivieras Gustavssonin mielestä miesten ulossulkeminen ei ole epäreilua.

”En usko täydelliseen erotteluun, mutta mielestäni tällainen festivaali on hyvin tärkeä juuri nyt.”
Festivaalin perustaja Knyckare kertoo AFP:lle, että Metoo-liike on paljastanut ”vakavia ongelmia” Ruotsissa. HS on myös uutisoinut Ruotsin metoo-liikkeen käänteistä, kuten Ruotsin akatemiaan liittyvistä kohuista ja kirjailija Lena Anderssonin kritiikistä metoo-liikettä kohtaan.

”Näyttää siltä, että miehet ovat heränneet siihen, kuinka suuri ongelma seksuaalinen väkivalta on”, Knyckare sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja häkellyttävän moni kertoi ostavansa ne itse

   Tilaajille
  3. 3

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan

  4. 4

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  5. 5

   S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia

  6. 6

   Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

  7. 7

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, hän siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  8. 8

   Kimi Räikkösestä tehty kirja murskasi myyntiennätyksen – jätti Teemu Selänteen kauas taakseen

  9. 9

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  10. 10

   Päiväkoti vai kotihoito? Syyllisyys kalvaa pienten lasten vanhempia, kertoo tuore tutkimus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  10. 10

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää