Ulkomaat

Australian Naurun saarelle käännyttämät pakolais­lapset kärsivät vakavista mielen­terveys­ongelmista, raportoivat järjestöt – ”Alamme nähdä itsetuhoista käytöstä jo 8-vuotiaissa”

Ihmisoikeusjärjestöt vaativat Australiaa ottamaan turvapaikkaa hakevat lapset vastaan. Australian sisäministeriön mukaan lapsille on tarjolla riittäviä terveydenhoitopalveluja.

Itsemurhayrityksiä, itsensä vahingoittamista, nälkälakkoja ja apatiaa. Turvapaikkaa hakevien lasten jatkuvat mielenterveysongelmat Australian perustamissa yksityisissä vastaanottokeskuksissa Naurun saarella herättävät jälleen kritiikkiä Australian kovan linjan maahanmuuttopolitiikkaa vastaan.

Kaksi viikkoa sitten 12-vuotias turvapaikanhakijatyttö yritti sytyttää itsensä palamaan, kertoo The Guardian. Perhe ja ystävät tulivat väliin, mutta tyttö ehti loukkaantua. Toiset lapset näkivät tytön itsemurhayrityksen.

Se ei ollut ensimmäinen kerta, kun tyttö yritti tappaa itsensä, eikä myöskään ensimmäinen kerta, kun turvapaikanhakija yrittää ottaa hengen itseltään Naurun saarella.

”Alamme nähdä itsetuhoista käytöstä jo kahdeksan- ja kymmenenvuotiaissa lapsissa”, kertoo lääkäri Louise Newman Melbournen yliopistosta BBC:n haastattelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se ei ole yllättävää. He altistuvat monenlaiselle traumalle ja toivottomuuden ja hylkäämisen tunteille. He tuntevat olonsa hyvin turvattomiksi.”

Useat ihmisoikeusjärjestöt, kuten World Vision Australia ja Oxfam Australia, ovat vaatineet Australiaa ottamaan vastaan tai siirtämään toiseen turvalliseen paikkaan kaikki alaikäiset turvapaikanhakijat ja heidän perheensä Naurun saarelta. Saarella on vajaa 120 lasta. Heistä noin 40 on syntynyt vastaanottokeskuksessa.

Australia ei halua vastaanottaa venepakolaisia, vaan käännyttää heidät Naurun ja Papua-Uuden-Guinean saarilla sijaitseviin yksityisiin vastaanottokeskuksiin. Perheet, naiset ja lapset sijoitetaan Nauruun, yksin tulevat miehet taas Papua-Uusi-Guinean Manus-saarelle.

Jotkut perheet ovat asuneet vastaanottokeskuksissa jo viisi vuotta. Vuonna 2016 vastaanottokeskusten oloista vuodettiin dokumentteja, jotka paljastivat naisten ja lasten kärsivän laajamittaisesta hyväksikäytöstä ja traumoista. HS kertoi silloin muun muassa tytöstä, joka oli ommellut huulensa yhteen.

Pahoinvointi keskuksissa jatkuu tänä kesänä ilmaantuneiden raporttien mukaan. Australialainen järjestö Asylum Seeker Resource Centre kertoo työskentelevänsä noin 15 lapsen parissa, jotka ovat joko yrittäneet itsemurhaa useaan otteeseen tai olleet muuten itsetuhoisia.

”Lapsia pidetään olosuhteissa ja ympäristössä, jotka aiheuttavat korkeaa kroonista stressiä ja vakavia mielenterveysoireita, eikä heillä ole pääsyä tarpeellisten terveydenhoitopalveluiden piiriin”, ASRC:n raportissa sanotaan.

BBC:n artikkelissa haastateltujen avustusjärjestöjen edustajien mukaan lapset kärsivät fyysisestä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mikä näkyy myös pienten lasten yliseksuaalisessa käyttäytymisessä.

Ainakin 30 lasta kärsii harvinaisesta, syvän masennuksen toiselle puolen ulottuvasta apatiasta. Lapset vetäytyvät elämästä, lopettavat puhumisen, syömisen ja juomisen ja päätyvät lopulta katatoniseen tilaan. Samanlaisia oireita on raportoitu Ruotsissa turvapaikanhakijoiden keskuudessa.

Osa lapsista on kuljetettu Australiaan saamaan hoitoa. Niin kävi myös 12-vuotiaalle nälkälakossa olleelle pojalle, joka vietiin kaksi viikkoa sitten Australiaan hoidettavaksi, kun poika painoi enää 36 kiloa eikä pystynyt seisomaan omilla jaloillaan.

Australian hallitus on vastannut lasten itsetuhoisuudesta kertovien uutisten antavan väärän kuvan Naurun lastensuojelusta ja hyvinvointipalveluista.

Sisäministeriö sanoo ottavansa ”tosissaan roolinsa Naurun hallituksen tukemisessa” varmistaakseen, että lapsia suojellaan hyväksikäytöltä. Alaikäisiä lapsia koskevat tapaukset suunnataan sisäministeriön mukaan Naurun lastensuojeluviranomaisille.

”Kun henkilö ei voi saada sopivaa hoitoa Naurussa, tarjotaan hänelle hoitoa Taiwanissa, Papua-Uudessa-Guinessa tai Australiassa”, sisäministeriön tiedotteessa sanotaan.

Australian uusi pääministeri Scott Morrison oli yksi niin kutsutun Stop the boats -menettelyn suunnittelijoista ja läpiviejistä. Australian maahanmuuttopolitiikan kannattajat pitävät veneiden käännytystaktiikkaa hyvin toimivana ja tehokkaana keinona estää turvapaikanhakijoiden pääsy maahan.

Politiikan arvostelijat kuitenkin muistuttavat käytännön aiheuttavan valtavaa fyysistä ja henkistä pahoinvointia vastaanottokeskuksiin sijoitetuille ihmisille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  4. 4

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille

  7. 7

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen

  8. 8

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  9. 9

   Suomessa teinit juovat harvemmin kuin muissa Euroopan maissa mutta useammin humalaan asti – Vertailussa näkyy dramaattinen muutos vuoteen 2002

  10. 10

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sipilä ja Medvedev puhuvat ainakin ongelmajätteistä
  3. Suomessa teinit juovat harvemmin kuin muissa Euroopan maissa mutta useammin humalaan asti – Vertailussa näkyy dramaattinen muutos vuoteen 2002
  4. Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset
  5. Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille
  6. Kiira Korpi halusi olla tarkoituksella avoin elämäkerrassaan – ”Menestyksen hinta voi olla kova”
  7. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  8. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  9. Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset
  10. Tuomariehdokas Kavanaugh kiisti seksuaalisen ahdistelun moneen kertaan – Ja kiistämisen hän oppi mestarilta, Bill Clintonilta
  11. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – HS seuraa ja näyttää suorana
  12. Näytä lisää