Ulkomaat

Australian Naurun saarelle käännyttämät pakolais­lapset kärsivät vakavista mielen­terveys­ongelmista, raportoivat järjestöt – ”Alamme nähdä itsetuhoista käytöstä jo 8-vuotiaissa”

Ihmisoikeusjärjestöt vaativat Australiaa ottamaan turvapaikkaa hakevat lapset vastaan. Australian sisäministeriön mukaan lapsille on tarjolla riittäviä terveydenhoitopalveluja.

Itsemurhayrityksiä, itsensä vahingoittamista, nälkälakkoja ja apatiaa. Turvapaikkaa hakevien lasten jatkuvat mielenterveysongelmat Australian perustamissa yksityisissä vastaanottokeskuksissa Naurun saarella herättävät jälleen kritiikkiä Australian kovan linjan maahanmuuttopolitiikkaa vastaan.

Kaksi viikkoa sitten 12-vuotias turvapaikanhakijatyttö yritti sytyttää itsensä palamaan, kertoo The Guardian. Perhe ja ystävät tulivat väliin, mutta tyttö ehti loukkaantua. Toiset lapset näkivät tytön itsemurhayrityksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se ei ollut ensimmäinen kerta, kun tyttö yritti tappaa itsensä, eikä myöskään ensimmäinen kerta, kun turvapaikanhakija yrittää ottaa hengen itseltään Naurun saarella.

”Alamme nähdä itsetuhoista käytöstä jo kahdeksan- ja kymmenenvuotiaissa lapsissa”, kertoo lääkäri Louise Newman Melbournen yliopistosta BBC:n haastattelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se ei ole yllättävää. He altistuvat monenlaiselle traumalle ja toivottomuuden ja hylkäämisen tunteille. He tuntevat olonsa hyvin turvattomiksi.”

Useat ihmisoikeusjärjestöt, kuten World Vision Australia ja Oxfam Australia, ovat vaatineet Australiaa ottamaan vastaan tai siirtämään toiseen turvalliseen paikkaan kaikki alaikäiset turvapaikanhakijat ja heidän perheensä Naurun saarelta. Saarella on vajaa 120 lasta. Heistä noin 40 on syntynyt vastaanottokeskuksessa.

Australia ei halua vastaanottaa venepakolaisia, vaan käännyttää heidät Naurun ja Papua-Uuden-Guinean saarilla sijaitseviin yksityisiin vastaanottokeskuksiin. Perheet, naiset ja lapset sijoitetaan Nauruun, yksin tulevat miehet taas Papua-Uusi-Guinean Manus-saarelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jotkut perheet ovat asuneet vastaanottokeskuksissa jo viisi vuotta. Vuonna 2016 vastaanottokeskusten oloista vuodettiin dokumentteja, jotka paljastivat naisten ja lasten kärsivän laajamittaisesta hyväksikäytöstä ja traumoista. HS kertoi silloin muun muassa tytöstä, joka oli ommellut huulensa yhteen.

Pahoinvointi keskuksissa jatkuu tänä kesänä ilmaantuneiden raporttien mukaan. Australialainen järjestö Asylum Seeker Resource Centre kertoo työskentelevänsä noin 15 lapsen parissa, jotka ovat joko yrittäneet itsemurhaa useaan otteeseen tai olleet muuten itsetuhoisia.

”Lapsia pidetään olosuhteissa ja ympäristössä, jotka aiheuttavat korkeaa kroonista stressiä ja vakavia mielenterveysoireita, eikä heillä ole pääsyä tarpeellisten terveydenhoitopalveluiden piiriin”, ASRC:n raportissa sanotaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

BBC:n artikkelissa haastateltujen avustusjärjestöjen edustajien mukaan lapset kärsivät fyysisestä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mikä näkyy myös pienten lasten yliseksuaalisessa käyttäytymisessä.

Ainakin 30 lasta kärsii harvinaisesta, syvän masennuksen toiselle puolen ulottuvasta apatiasta. Lapset vetäytyvät elämästä, lopettavat puhumisen, syömisen ja juomisen ja päätyvät lopulta katatoniseen tilaan. Samanlaisia oireita on raportoitu Ruotsissa turvapaikanhakijoiden keskuudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osa lapsista on kuljetettu Australiaan saamaan hoitoa. Niin kävi myös 12-vuotiaalle nälkälakossa olleelle pojalle, joka vietiin kaksi viikkoa sitten Australiaan hoidettavaksi, kun poika painoi enää 36 kiloa eikä pystynyt seisomaan omilla jaloillaan.

Australian hallitus on vastannut lasten itsetuhoisuudesta kertovien uutisten antavan väärän kuvan Naurun lastensuojelusta ja hyvinvointipalveluista.

Sisäministeriö sanoo ottavansa ”tosissaan roolinsa Naurun hallituksen tukemisessa” varmistaakseen, että lapsia suojellaan hyväksikäytöltä. Alaikäisiä lapsia koskevat tapaukset suunnataan sisäministeriön mukaan Naurun lastensuojeluviranomaisille.

”Kun henkilö ei voi saada sopivaa hoitoa Naurussa, tarjotaan hänelle hoitoa Taiwanissa, Papua-Uudessa-Guinessa tai Australiassa”, sisäministeriön tiedotteessa sanotaan.

Australian uusi pääministeri Scott Morrison oli yksi niin kutsutun Stop the boats -menettelyn suunnittelijoista ja läpiviejistä. Australian maahanmuuttopolitiikan kannattajat pitävät veneiden käännytystaktiikkaa hyvin toimivana ja tehokkaana keinona estää turvapaikanhakijoiden pääsy maahan.

Politiikan arvostelijat kuitenkin muistuttavat käytännön aiheuttavan valtavaa fyysistä ja henkistä pahoinvointia vastaanottokeskuksiin sijoitetuille ihmisille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Michelle Obama on oppinut nauramaan pilkkaajilleen, mutta Donald Trumpin ”hullua, ilkeämielistä ja vaarallista” valhetta miehestään hän ei anna ikinä anteeksi

  3. 3

   Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

  4. 4

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  5. 5

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Suomen 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue liikkuu Uruguayssa vartioituna ja poliisisaattueessa – yksin ei ulos mene kukaan

  8. 8

   HS:n vertailu paljasti rahastojen kuluissa ällistyttävän isot hintaerot – Näin tarkka säästäjä voi lisätä tuottojaan

   Tilaajille
  9. 9

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  10. 10

   Lasten vinoihin hampaisiin ei välttämättä anneta oikomis­hoitoa julkisella puolella – ”Tällainenhan voi vaikuttaa aikuisena vaikka työn­saantiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  2. 2

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Jyrkkä vastaus Vantaan kaupungilta: Ulosottoon parkkisakon takia joutunutta miestä ”on yritetty ohjeistaa ihan viimeiseen asti” – Mies aikoo haastaa kaupungin oikeuteen

  10. 10

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää