Ulkomaat

Kahdeksantoista ihmistä loukkaantui Chemnitzin protesteissa lauantaina – paikalla oli noin 11 000 mielenosoittajaa ja vastamielenosoittajaa

Mielenosoitukset olivat jatkoa viime viikonloppuna alkaneisiin protesteihin, jotka saivat alkunsa äärioikeiston reagoinnista saksalaisen miehen puukotukseen.

Kahdeksantoista ihmistä, mukaan lukien kolme poliisia, loukkaantui äärioikeiston ja vastamielenosoittajien yhteenotoissa mielenosoituksissa Chemnitzin kaupungissa itäisessä Saksassa lauantaina, poliisi kertoo uutistoimistojen mukaan.

Aiemmin poliisi sanoi, että loukkaantuneita oli yhdeksän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi tutkii lisäksi ainakin 37 tapausta, jotka koskevat muun muassa pahoinpitelyä, omaisuuden vahingoittamista ja virkavallan vastustamista.

Lisäksi Chemnitzin keskustan ulkopuolella 20-vuotias afgaanimies loukkaantui lievästi, kun neljä naamioitua miestä hyökkäsi hänen kimppuunsa. Poliisi tutkii, oliko tapahtumalla yhteyttä mielenosoituksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paikallisviranomaisten arvion mukaan paikalla oli jopa 11 000 mielenosoittajaa ja vastamielenosoittajaa.

Protesteissa oli uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin 1 200 poliisia.Mielenosoitukset olivat jatkoa viime viikonloppuna alkaneisiin protesteihin, jotka saivat alkunsa äärioikeiston reagoinnista saksalaisen miehen puukotukseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuhansien ihmisten odotettiin etukäteen osallistuvan mielenosoituksiin lauantaina. Poliisi arvioi luvun nousevan jopa kymmeniintuhansiin, kertoo Deutsche Welle.

Jopa lauantaille suunniteltu jalkapallopeli Dynamo Dresdenin ja Hamburger SV:n välillä peruttiin protestien takia.

Äärioikeistolainen Pro Chemnitz -verkosto kutsui koolle mielenosoittajia, samoin kuin oikeistopopulistinen puolue AfP ja saksalainen äärioikeistolainen islamia vastustava kansanliike Pegida.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Äärioikeistoa ja rasismia vastaan kokoontuva mielenosoitus kokoontui Chemnitzissä kello 15 Saksan aikaa. Heidän mottonsa on Hertz statt Hetze, eli ”sydäntä vihapuheen sijaan”.

Karl Marxin patsas oli verhoiltu julisteella, joka julisti että ”Chemnitz ei ole harmaa eikä ruskea”. Kylteissä ja julisteissa mainittu ”ruskea” viittaa natseihin. Ruskea väri oli saksalaisen fasismin symboli, natsien puolisotilaallisten joukkojen käyttämien ruskeiden univormujen mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lauseen takana on useita paikallisia yrityksiä, kansalaisia ja tutkijoita, jotka kannattavat demokraattista ja avointa ajattelua sekä natsivapaata kaupunkitilaa.

Vastamielenosoitukseen on ilmoittautunut ihmisiä ainakin 70 eri organisaatiosta, järjestöstä ja puolueesta. Edustajia tulee ainakin Saksan vihreistä ja sosiaalidemokraattisesta puolueesta.
Myös Saksan ulkoministeri Heiko Maas otti osaa keskusteluun Twitterissä aihetunnisteella #hertzstatthetze.

”79 vuotta sitten alkoi toinen maailmansota. Saksa aiheutti uskomatonta kärsimystä ympäri Eurooppaa. Kun natsitervehdyksiä tekevät ihmiset vaeltavat jälleen katuja tänään, historiamme säilyy varoituksena ja mandaattina puolustaa demokratiaa”, Maas kirjoittaa.
Mielenosoitukset ovat jatkuneet viime viikonlopusta asti, jolloin äärioikeisto kokosi rivinsä osoittaakseen mieltä Chemnitzissä tapahtuneen tapon jälkeen. Irakilaista ja syyrialaista miestä epäillään 35-vuotiaan Saksan kansalaisen puukottamisesta.

Sunnuntaina 800 ihmistä kerännyt mielenosoitus riistäytyi poliisin hallinnasta, kun uusnatsit jahtasivat ulkomaalaisen näköisiä vastaantulijoita. Poliisille ilmoitettiin ainakin neljästä tapauksesta, joissa ulkomaalaisen näköisten ihmisten kimppuun olisi hyökätty.

Maanantaina äärioikeiston mielenosoitus keräsi jo jopa 6 000 mielenosoittajaa. Protestit muuttuivat väkivaltaisiksi, ja 18 mielenosoittajaa ja vastamielenosoittajaa sekä kaksi poliisia loukkaantui yhteenotoissa.

Torstaina äärioikeisto kokoontui jälleen Chemnitziin. Paikalla stadionilla oli myös HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Äärioikeisto
 • Mielenosoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessanpönttöä ja juomalaseja – Hitiksi noussut video luksushotelleista pöyristyttää Kiinassa: ”Onneksi minulla ei ole varaa yöpyä tuolla”

  2. 2

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  3. 3

   Finnairilla ulosmarssi: Uusi työehtosopimus laskemassa lukuisten työntekijöiden palkkoja

  4. 4

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräilijä liukastui hevosenlantaan – vaatii korvauksia Helsingin kaupungilta

  6. 6

   Poliisi etsii kadonnutta aurinkoa Helsingissä: ”Emme toistaiseksi epäile rikosta”

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Saunalahden koulukohussa mukana ollut Espoon sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä jää eläkkeelle – ”Päätös syntyi siksi, että olen jo niin vanha”

  9. 9

   Hoitajat raatavat äärirajoilla Meilahdessa – Työnantaja lupaa korjata kohtuuttomat työolot

  10. 10

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  10. 10

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää