Ulkomaat

Afganistanin islamistisen terroriarmeijan piti olla historiaa jo vuonna 2001, mutta toisin kävi: Taleban muuttui huumerahalla pyöriväksi palkka-armeijaksi

Iskuissa on kuollut tänä vuonna ennätysmäärä siviilejä.

Yhdysvaltain sota Afganistanissa täyttää lokakuussa 17 vuotta. Terroristeja, ennen kaikkea islamistista Taleban-liikettä, vastaan käydystä taistelusta on tullut pisin sota, johon Yhdysvallat on koskaan osallistunut.

Asepalvelukseen astuu tämän vuoden lopussa Yhdysvalloissa nuorukaisia, jotka ovat syntyneet Afganistanin sodan aloittaneiden, 11. syyskuuta 2001 Yhdysvalloissa tehtyjen al-Qaidan terrori-iskujen jälkeen.

Amerikkalaisia sotilaita on kuollut Afganistanin taistelukentillä yli kaksituhatta, ja rahaa on palanut miljardeja dollareita.

Kuluvaan kesään mennessä Taleban on saanut haltuunsa Yhdysvaltain asevoimien mukaan 14 prosenttia Afganistanin maa-alasta. Yhdysvaltain tukemalla Afganistanin hallituksella on hallussaan 56 prosenttia, loput ovat taistelukenttää.


Elokuun alussa Taleban miehitti viiden päivän ajan Ghaznin kaupunkia Kabulin eteläpuolella. 250 000 asukkaan kaupunki on portti pääkaupunki Kabulin ja eteläisten maakuntien välillä. Taistelut vaativat noin 250 kuolonuhria. Tuoreen YK-laskelman mukaan Afganistanin pommi-iskuissa ja taisteluissa on kuollut kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla 1 600 siviiliä, mikä on kuluvan vuosikymmenen ennätys.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mikä meni pieleen?

Parin jalkapallokentän kokoinen, aidattu asuntoalue Babavuoren juurella Kandaharin luoteispuolella oli tyhjillään joulukuun 15. päivänä 2001. Monet rakennuksista olivat vaurioituneet Yhdysvaltain ohjusiskuissa viikkoa aiemmin.

Talon entisen isännän, mullah Muhammed Omarin asuinrakennus ja viereinen, yksikerroksinen moskeija olivat kuitenkin suurin piirtein ehjiä. Taleban-liikkeen perustaja ja johtaja oli jättänyt kotinsa vain pari päivää aiemmin, samoihin aikoihin kun Yhdysvaltain erikoisjoukot marssivat aavikolta Kandahariin.

Kesäkurpitsat sinnittelivät päärakennuksen seinustalla joulukuun kuivuutta ja räjähdyspölyä uhmaten. Paineaalto oli pyyhkäissyt aulan lasiseinän hajalle, ja lattia oli täynnä tyhjiä, kolmanneslitran Pepsi-tölkkejä. Mullah Omarin sanottiin olleen osakkaana pakistanilaisessa yh­tiössä, joka tölkitti Pepsiä lisenssillä.

Yhdysvallat hyökkäsi liittolaisineen Afganistaniin vuoden 2001 lokakuussa kaataakseen Talebanin, joka oli tarjonnut turvapaikan Osama bin Ladenin al-Qaida-terroristijoukoille. Seitsemän vuotta aiemmin perustettu islamistinen Taleban hallitsi tuolloin lähes koko maata mutta piti päämajaansa Kabulin sijaan kotikaupungissaan Kandaharissa.

Mullah Omarin paon piti merkitä kuoliniskua liikkeelle, joka hallitsi alueitaan viisi vuotta terrorilla, joukkomurhilla ja julkisilla teloituksilla. Toisin näyttää käyneen.

 

Taleban on paljolti Pakistanin luomus.

Talebanin vahvistumista on selitetty ennen kaikkea vastustajan heikkenemisellä. Yhdysvalloilla oli Afganistanissa parhaimmillaan satatuhatta sotilasta, kunnes presidentti Barack Obama julisti Afganistanin sodan olevan ohi ja lopetti operaatio Enduring Freedomin vuonna 2014. Jäljelle jäivät neuvonantajat ja ilmatuki Afganistanin hallituksen joukoille.

Samalla Naton kriisinhallintaoperaatio Isaf supistettiin Resolute Support -nimiseksi tukioperaatioksi. Suomalaisia Isafissa oli parhaimmillaan 200, nykyisin vahvuus on noin 30.

Sotatoimien arvostelu ja itseruoskinta on Yhdysvalloissa ollut ankaraa.

”Me häviämme Afganistanissa”, senaattori John McCain julisti viime syksynä. ”Loputon sota” ja ”sota, jota Amerikka ei voi voittaa”, kommentoivat asiantuntijat lukuisissa analyyseissään tämän jälkeen.

Yhdysvaltain osittainen vetäytyminen Afganistanista ja Kabulin hallinnon heikkous näyttävät luoneen valtatyhjiön, jonka täyttäminen on herättänyt jonkinlaista mielenkiintoa Moskovassa, Teheranissa ja Pekingissä. Yhdysvallat on syyttänyt Venäjää talebanien tukemisesta, minkä Venäjä on kiistänyt. Talebanit ovat menossa Venäjän isännöimään rauhankokoukseen Moskovaan, Afganistan ja Yhdysvallat eivät.

Riittävätkö vastustajan ongelmat selittämään Talebanin menestyksen? Joskus kuulee väitettävän, että ääri-islamistinen Taleban ei ole poliittinen liike eikä terrorijärjestö vaan ideologia, jota ei voi asein kukistaa. Totta on, että liikkeellä on ideologia. Se yhdistää sunni-islamilaista deobandi-fundamentalismia omaan käsitykseensä sharia-laista ja paikallisesta oikeusperinteestä, pashtunwalista.

Liikkeen alkuaikoina 1990-luvun puolivälissä tämä ideologia ja sen tinkimätön toteuttaminen vetosivat sisällissodan ja anar­kian väsyttämään kansaan.

Toisin on nyt. Asia Foundationin viime vuoden maanlaajuisessa mielipidetiedustelussa 92,3 prosenttia vastaajista ilmoitti pelkäävänsä Talebania. Sympa­tiaa liikkeen tavoitteita kohtaan esiintyi laajasti vain kahdessa maakunnassa: eteläisessä Zabulissa ja koillisessa Nuristanissa.

Ehkä menestyksen syytä on etsittävä muualta, nimittäin Pakistanista. Yhdysvaltain vuoden 2001 hyökkäyksen jälkeen juuri sinne pakenivat niin Osama bin Laden kuin mullah Omarkin. Ennen pitkää Taleban perusti Pakistanin puolelle niin kutsutun Quettan suuran, josta liikettä johdetaan.

Itse asiassa Taleban on paljolti Pakistanin luomus: ensimmäiset liikkeen taistelijat koottiin koraanikouluista Pakistanin puolelta Pakistanin tiedustelupalvelun tuella. Ellei Pakistanin vaalit vuonna 1993 voittanut Benazir Bhutto olisi ottanut hallitukseensa Maulana Rehmanin islamistipuoluetta, olisi koko Taleban voinut jäädä perustamatta.

”Tosiasia on, että Afganistanin Taleban toimii pitkälti Pakistanin puolelta”, Talebania sen perustamisesta lähtien seurannut pakistanilainen kirjailija, toimittaja ja tutkija Ahmed Rashid sanoi HS:lle toukokuussa vieraillessaan Helsingissä.

”Taleban hoitaa suuren osan taistelijoiden rekrytoinnista, logistiikasta ja huollosta Pakistanista. Tämä on johtanut taisteluiden kiihtymiseen.”

”Tilanne on kestämätön”, Rashid arvioi. ”Mikään asevoima ei voi kestää sellaisia tappioita, joita Afganistanissa on tänä vuonna nähty. Jotain radikaalia on tehtävä hyvin nopeasti tai Afganistan luhistuu.”


Kaikki eivät ole Talebanin voimasta aivan yhtä vakuuttuneita. Yhdysvaltain asevoimien entinen Afganistanin-neuvonantaja, CSIS-tutkimuslaitoksen ohjelmajohtaja Seth G. Jones kirjoitti alkuvuonna Foreign Affairs -lehdessä, että Taleban on ”liian heikko voittamaan, liian vahva lyötäväksi”. Eipä hänkään siis Talebanin tappiota ennusta.

Talebanilla on nimittäin toinenkin vahvuus Pakistanin epävirallisen tuen lisäksi: rahaa.

19-vuotias afgaanipoliisi Hasan istui ojan pientareella parin hehtaarin peltopalstan laidalla Kandaharin eteläpuolella vuoden 2007 huhtikuussa ja hypisteli rynnäkkökivääriään, jonka piippuun hän oli työntänyt kukkivan unikon. Hallituksen traktorit tuhosivat vieressä pienviljelijä Habibullahin huumepeltoa.

”Isä ja veljet kiusaavat koko ajan, että miksi teen tällaista työtä”, Hasan kertoi. Hänen kuukausipalkkansa oli 70 dollaria, mutta sitä ei ollut maksettu kahdeksaan kuukauteen.

 

Raakaoopiumi säilyy vuosia, ja se on afganistanilaissijoittajan tapa säästää.

Kandaharilaisten mukaan Taleban maksoi jo tuolloin rivisotilailleen 400 dollaria kuussa. Talebanista oli tullut palkka-armeija. Eikä epäilystäkään siitä, mistä rahat tulivat: Afganistan tuotti ja tuottaa yhä valtaosan maailman raakaoopiumista. Nykyisin se tuottaa aina vain enemmän valmista heroiinia, jota tehdään eteläisen Afganistanin huumelaboratorioissa.

Ainut vuosi, jolloin Afganistanin oopiumituotanto oli lähes nollassa, oli 2001: mullah Omar ehti ennen pakoaan julistaa ­oopiumin viljelyn synniksi. Tämän fatwan seurauksena Omarin omien oopiumivarastojen arvo kohosi merkittävästi. Raakaoopiumi säilyy vuosia, ja se on ­afganistanilaissijoittajan tapa säästää.

Yhdysvaltalaisten ja YK:n arviot Talebanin huumekaupan vuosituotosta vaihtelevat tällä hetkellä sadan miljoonan ja 350 miljoonan dollarin välillä. Samoilla apajilla ovat muutkin. Peltojen tuhoamisoperaatiot ovat usein tavallaan verotusta: viljelijä ei ole maksanut vaadittuja lahjuksia.

Verkkolehti Politicon tuoreen selvityksen mukaan Yhdysvaltain huumevirasto DEA:lla oli vuonna 2013 valmis suunnitelma, kuinka Talebanin huumebisnes tuhotaan ja Afganistanin huumeparonit tuodaan oikeuden eteen New Yorkiin. Malli otettiin Kolum­biasta, jossa sissijärjestö Farcin kokaiinirinki kaadettiin tällä tavalla.

Yhdysvaltain ulkoministeriö löi Politicon lähteiden mukaan jarrut päälle: se halusi neuvotella Talebanin kanssa ja vapauttaa panttivankeja. Viime vuosien väkivaltaisuuksien valossa voi jälkiviisaasti sanoa, että strategia ei ehkä ollut paras mahdollinen.

”Yhdysvalloilla ei koskaan ole ollut kunnollista strategiaa”, tutkija Rashid sanoo.

”Neuvostoliitolla sentään oli jokin strategia, siitä huolimatta, että he tappoivat miljoonia afganistanilaisia”, hän jatkaa viitaten Neuvostoliiton sotaan Afganistanissa vuosina 1979–1989.

”Heidän tavoitteensa oli luoda Neuvostoliitolle uskollinen kaupungistunut keskiluokka, ja se onnistui. He rakensivat maahan tehtaita ja korkeakouluja, esimerkiksi Kabulin yliopiston.”

”Amerikkalaiset ovat tehneet sitä sun tätä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  4. 4

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  5. 5

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  8. 8

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  9. 9

   Tii Möltsi kohtasi ketun työpaikkansa ovella Lauttasaaressa – ”Hän vain siinä makoili ja nakerteli kynnysmattoa”

  10. 10

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  7. 7

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  8. 8

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  9. 9

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  10. 10

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  3. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  4. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  5. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  6. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  7. Turunmaan saariston näyttävästä viranomais­operaatiosta lähti viestejä sekä ulkomaille että Suomen eduskuntaan Tilaajille
  8. CNN: Venäjä-tutkintaa johtava USA:n apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein tarjoutui eroamaan
  9. Tunti sitten
  10. Tii Möltsi kohtasi ketun työpaikkansa ovella Lauttasaaressa – ”Hän vain siinä makoili ja nakerteli kynnysmattoa”
  11. FC Barcelonan pelaaminen Floridassa sai lisää vastatuulta, päätös ottelusta olisi historiallinen
  12. Presidentti Niinistö näkee avoimuudessa uhan: Suomalaisuutta voidaan käyttää peitetarkoituksiin
  13. Näytä lisää