Ulkomaat    |   HS-analyysi

Trumpin kiristys­taktiikalla voi olla arvaamattomia seurauksia Lähi-idässä

Toistaiseksi näkyvin seuraus pakolaisjärjestö UNRWA:n rahoituksen katkaisemiselle on se, että EU ja muut maksavat enemmän.

Yhdysvaltain päätös katkaista tuki palestiinalaisten pakolaisjärjestölle UNRWA:lle on herättänyt tyrmistystä ympäri Lähi-itää.

Presidentti Donald Trumpin hallinto julkisti perjantaina, että se lopettaa UNRWA:n tukemisen. Järjestö tarjoaa peruspalveluja palestiinalaispakolaisille, joita on yli viisi miljoonaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauertin mukaan rahoitus lopetetaan, koska on ”kestämätöntä” tukea ”loputtomasti ja eksponentiaalisesti kasvavaa edunsaajien yhteisöä”.

Ehkä järkyttyneimmin uutinen otettiin vastaan palestiinalaisten pakolaisleireillä, joita on palestiinalaisalueiden lisäksi Jordaniassa, Libanonissa ja Syyriassa. Esimerkiksi Jordanian suurimmalla palestiinalaispakolaisten leirillä Baqaassa kymmenettuhannet ihmiset ovat riippuvaisia UNRWA:n tarjoamista peruspalveluista kuten terveydenhuollosta, koulutuksesta ja ruoka-avusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meiltä vietiin jo maa. Nyt he vievät myös elantomme”, leirin asukas Zeibab al-Ardaba kommentoi AFP:lle.

Israelin johto on kiitellyt vuolaasti Trumpia rahahanojen sulkemisesta.

Yhdysvallat oli vielä viime vuonna UNRWA:n suurin yksittäinen rahoittaja runsaan 300 miljoonan euron osuudella. EU maksoi noin 120 miljoonaa euroa UNRWA:n vuosibudjetista, joka on yhteensä noin miljardi euroa.


”Yhdysvallat otti hyvin tärkeän askeleen lopettamalla rahoituksen pakolaisuuden ylläpitojärjestölle, joka tunnetaan nimellä UNRWA”, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu lausui viikonloppuna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Netanjahun kommentti heijastelee Israelin jo pitkään korostamaa kantaa, ettei UNRWA todellisuudessa auta pakolaisia, vaan päinvastoin ylläpitää ja paisuttaa pakolaisongelmaa. Israel näkee UNRWA:n eräänlaisena YK:n lellikkijärjestönä.

UNRWA onkin siitä erikoinen YK:n pakolaisjärjestö, että se on omistautunut vain yhden pakolaisryhmän eli palestiinalaisten tukemiseen. UNRWA perustettiin YK:n yleiskokouksen päätöksellä joulukuussa 1949. Järjestön tehtävänä oli huolehtia noin 700 000 palestiinalaisesta pakolaisesta, jotka pakenivat kodeistaan Israelin perustamista seuranneessa sodassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuohon aikaan YK:n yleistä pakolaisapujärjestöä UNHCR:ää ei ollut vielä edes olemassa. Kaikkia (muita) maailman pakolaisia tukeva UNHCR perustettiin vasta vuonna 1950.

Vaikka UNRWA:n piti olla väliaikainen järjestö, siitä on konfliktin jatkuessa tullut pysyvä instituutio. Vuosikymmenien kuluessa UNRWA:n vastuulla olevien pakolaisten määrä on paisunut yli viiteen miljoonaan.

Israel arvostelee UNRWA:ta usein siitä, että järjestö määrittelee pakolaisiksi myös pakolaisten jälkeläiset. Tämän vuoksi pakolaisongelma jatkaa kasvuaan palestiinalaisväestön lisääntyessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä on kauhistus Israelille, sillä palestiinalaiset vaativat paluuoikeutta. Jos kaikki yli viisi miljoonaa palestiinalaista saisivat oikeuden palata vanhempiensa tai isovanhempiensa kotiseuduille, Israel lakkaisi olemasta enemmistöltään juutalainen valtio.

Israelin mukaan palestiinalaisten pakolaisstatuksen periytyminen on ainutlaatuista maailmassa, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi Afganistanin, Sudanin, Somalian ja Kongon pitkään jatkuneissa konflikteissa YK laskee pakolaisiksi myös alkuperäisten pakolaisten lapset ja lapsenlapset.

Israelin mukaan palestiinalaisten pakolaisongelman ”ylläpitoon” osallistuvat myös naapurimaat, jotka eivät ole integroineet palestiinalaispakolaisia yhteiskuntiinsa tai myöntäneet heille kaikkia kansalaisoikeuksia. Niinpä esimerkiksi Libanonissa monista pakolaisleireistä on tullut kurjia gettoja ja ääriryhmien hautomoja.

Israelin mukaan UNRWA myös auttaa äärijärjestöjä kuten Hamasia vähintäänkin epäsuorasti. Koska UNRWA:sta on tullut palestiinalaisille eräänlainen ulkovaltojen rahoittama peruspalvelujen tuottaja, valtio (valtiottoman) valtion sisällä, Hamasille jää enemmän aikaa ja rahaa keskittyä aseelliseen vastarintaan, Israel sanoo.

UNRWA:n toiminnassa voi hyvinkin olla arvosteltavaa, mutta niin on myös Yhdysvaltain päätöksessä katkaista järjestöltä rahoitus.

Kuristamalla UNRWA:ta Trump pyrkii kiristämään palestiinalaishallinnon neuvottelupöytään. Trump etsii Lähi-idässä kiivaasti ”vuosisadan diiliä”, mutta mikään ei ainakaan toistaiseksi ole viitannut siihen, että palestiinalaishallinto olisi toistuvien nöyryytysten päätteeksi taipumassa samaan pöytään Israelin ja Trumpin hallinnon kanssa.

Palestiinalaisten elämänlangan katkaisemisella voi olla myös kielteisiä vaikutuksia – ei pelkästään palestiinalaisille, vaan myös Israelille. Jos UNRWA:lta katoaa rahoituspohja, se voi nostattaa levottomuuksia ja tyytymättömyyttä pakolaisleireillä. Radikaalit järjestöt kuten Hamas osaavat kyllä hyödyntää palestiinalaisten tulevaisuudennäkymien heikkenemisen, mikä voi olla Israelille turvallisuusuhka.

Yhdysvaltain nykyhallinto ei ilmeisesti kykene ennakoimaan näitä mahdollisia lieveilmiöitä, tai jos kykenee, niin se ei näytä välittävän niistä.

Monet muut maat kansainvälisessä yhteisössä ajattelevat toisin. UNRWA:n johtaja Pierre Krähenbühl sanoi maanantaina The Washington Postille, että EU, Japani, Intia, Qatar, Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit ovat jo luvanneet paikata osan Yhdysvaltain jättämästä alijäämästä.

Toistaiseksi näkyvin seuraus Yhdysvaltain UNRWA-päätökselle onkin se, että muut kaivelevat kuvettaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  2. 2

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  3. 3

   Sairaat ja lannistuneet ihmiset juoksevat luukulta luukulle saamatta apua – Ministeriön raportti maalaa karun kuvan työttömien palvelusta Suomessa

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Luulin metsää metsäksi, mutta olin väärässä

  6. 6

   Kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Yli 50 000 allekirjoittajaa vaatii, että sukupuoliyhteys ilman suostumusta olisi tulkittava raiskaukseksi

  7. 7

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  8. 8

   Yksityinen palokunta pelasti Kanye Westin ja Kim Kardashianin kartanon Kalifornian maastopaloilta – Yhdysvalloissa myös vakuutusyhtiöt suojaavat arvokoteja omin palomiehin

  9. 9

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  10. 10

   Järvenpää panee 600 000 euroa lisää 25-kerroksiseen tornitaloon, jota ei rakenneta – Kaupunginjohtaja: ”Kyllä te pääsette riipimään ja rääpimään ja piehtaroimaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  5. 5

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  6. 6

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  7. 7

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  8. 8

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Luulin metsää metsäksi, mutta olin väärässä
  3. Patrik Laine on aloittanut NHL-kauden huonommin kuin koskaan aiemmin – pitääkö jo olla huolissaan?
  4. Kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Yli 50 000 allekirjoittajaa vaatii, että sukupuoliyhteys ilman suostumusta olisi tulkittava raiskaukseksi
  5. Hiihtäjä Anne Kyllönen on toipunut selkäleikkauksesta odotettua nopeammin – osallistui jo maajoukkueen tehoharjoitukseen: ”En osaa kuvailla, miten paljon nautin siitä”
  6. Sairaat ja lannistuneet ihmiset juoksevat luukulta luukulle saamatta apua – Ministeriön raportti maalaa karun kuvan työttömien palvelusta Suomessa
  7. Yksityinen palokunta pelasti Kanye Westin ja Kim Kardashianin kartanon Kalifornian maastopaloilta – Yhdysvalloissa myös vakuutusyhtiöt suojaavat arvokoteja omin palomiehin
  8. EU-johtaja Donald Tusk: Kaikki häviävät brexitissä – Ylimääräinen huippukokous ensi viikolla
  9. Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla
  10. Järvenpää panee 600 000 euroa lisää 25-kerroksiseen tornitaloon, jota ei rakenneta – Kaupunginjohtaja: ”Kyllä te pääsette riipimään ja rääpimään ja piehtaroimaan”
  11. Parisataa rikosepäilyä vuodessa: Helsingin kaupunki suunnittelee ilmiantolinjaa työntekijöilleen
  12. Näytä lisää