Ulkomaat    |   HS-analyysi

Trumpin kiristys­taktiikalla voi olla arvaamattomia seurauksia Lähi-idässä

Toistaiseksi näkyvin seuraus pakolaisjärjestö UNRWA:n rahoituksen katkaisemiselle on se, että EU ja muut maksavat enemmän.

Yhdysvaltain päätös katkaista tuki palestiinalaisten pakolaisjärjestölle UNRWA:lle on herättänyt tyrmistystä ympäri Lähi-itää.

Presidentti Donald Trumpin hallinto julkisti perjantaina, että se lopettaa UNRWA:n tukemisen. Järjestö tarjoaa peruspalveluja palestiinalaispakolaisille, joita on yli viisi miljoonaa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauertin mukaan rahoitus lopetetaan, koska on ”kestämätöntä” tukea ”loputtomasti ja eksponentiaalisesti kasvavaa edunsaajien yhteisöä”.

Ehkä järkyttyneimmin uutinen otettiin vastaan palestiinalaisten pakolaisleireillä, joita on palestiinalaisalueiden lisäksi Jordaniassa, Libanonissa ja Syyriassa. Esimerkiksi Jordanian suurimmalla palestiinalaispakolaisten leirillä Baqaassa kymmenettuhannet ihmiset ovat riippuvaisia UNRWA:n tarjoamista peruspalveluista kuten terveydenhuollosta, koulutuksesta ja ruoka-avusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meiltä vietiin jo maa. Nyt he vievät myös elantomme”, leirin asukas Zeibab al-Ardaba kommentoi AFP:lle.

Israelin johto on kiitellyt vuolaasti Trumpia rahahanojen sulkemisesta.

Yhdysvallat oli vielä viime vuonna UNRWA:n suurin yksittäinen rahoittaja runsaan 300 miljoonan euron osuudella. EU maksoi noin 120 miljoonaa euroa UNRWA:n vuosibudjetista, joka on yhteensä noin miljardi euroa.


”Yhdysvallat otti hyvin tärkeän askeleen lopettamalla rahoituksen pakolaisuuden ylläpitojärjestölle, joka tunnetaan nimellä UNRWA”, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu lausui viikonloppuna.

Netanjahun kommentti heijastelee Israelin jo pitkään korostamaa kantaa, ettei UNRWA todellisuudessa auta pakolaisia, vaan päinvastoin ylläpitää ja paisuttaa pakolaisongelmaa. Israel näkee UNRWA:n eräänlaisena YK:n lellikkijärjestönä.

UNRWA onkin siitä erikoinen YK:n pakolaisjärjestö, että se on omistautunut vain yhden pakolaisryhmän eli palestiinalaisten tukemiseen. UNRWA perustettiin YK:n yleiskokouksen päätöksellä joulukuussa 1949. Järjestön tehtävänä oli huolehtia noin 700 000 palestiinalaisesta pakolaisesta, jotka pakenivat kodeistaan Israelin perustamista seuranneessa sodassa.

Tuohon aikaan YK:n yleistä pakolaisapujärjestöä UNHCR:ää ei ollut vielä edes olemassa. Kaikkia (muita) maailman pakolaisia tukeva UNHCR perustettiin vasta vuonna 1950.

Vaikka UNRWA:n piti olla väliaikainen järjestö, siitä on konfliktin jatkuessa tullut pysyvä instituutio. Vuosikymmenien kuluessa UNRWA:n vastuulla olevien pakolaisten määrä on paisunut yli viiteen miljoonaan.

Israel arvostelee UNRWA:ta usein siitä, että järjestö määrittelee pakolaisiksi myös pakolaisten jälkeläiset. Tämän vuoksi pakolaisongelma jatkaa kasvuaan palestiinalaisväestön lisääntyessä.

Tämä on kauhistus Israelille, sillä palestiinalaiset vaativat paluuoikeutta. Jos kaikki yli viisi miljoonaa palestiinalaista saisivat oikeuden palata vanhempiensa tai isovanhempiensa kotiseuduille, Israel lakkaisi olemasta enemmistöltään juutalainen valtio.

Israelin mukaan palestiinalaisten pakolaisstatuksen periytyminen on ainutlaatuista maailmassa, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi Afganistanin, Sudanin, Somalian ja Kongon pitkään jatkuneissa konflikteissa YK laskee pakolaisiksi myös alkuperäisten pakolaisten lapset ja lapsenlapset.

Israelin mukaan palestiinalaisten pakolaisongelman ”ylläpitoon” osallistuvat myös naapurimaat, jotka eivät ole integroineet palestiinalaispakolaisia yhteiskuntiinsa tai myöntäneet heille kaikkia kansalaisoikeuksia. Niinpä esimerkiksi Libanonissa monista pakolaisleireistä on tullut kurjia gettoja ja ääriryhmien hautomoja.

Israelin mukaan UNRWA myös auttaa äärijärjestöjä kuten Hamasia vähintäänkin epäsuorasti. Koska UNRWA:sta on tullut palestiinalaisille eräänlainen ulkovaltojen rahoittama peruspalvelujen tuottaja, valtio (valtiottoman) valtion sisällä, Hamasille jää enemmän aikaa ja rahaa keskittyä aseelliseen vastarintaan, Israel sanoo.

UNRWA:n toiminnassa voi hyvinkin olla arvosteltavaa, mutta niin on myös Yhdysvaltain päätöksessä katkaista järjestöltä rahoitus.

Kuristamalla UNRWA:ta Trump pyrkii kiristämään palestiinalaishallinnon neuvottelupöytään. Trump etsii Lähi-idässä kiivaasti ”vuosisadan diiliä”, mutta mikään ei ainakaan toistaiseksi ole viitannut siihen, että palestiinalaishallinto olisi toistuvien nöyryytysten päätteeksi taipumassa samaan pöytään Israelin ja Trumpin hallinnon kanssa.

Palestiinalaisten elämänlangan katkaisemisella voi olla myös kielteisiä vaikutuksia – ei pelkästään palestiinalaisille, vaan myös Israelille. Jos UNRWA:lta katoaa rahoituspohja, se voi nostattaa levottomuuksia ja tyytymättömyyttä pakolaisleireillä. Radikaalit järjestöt kuten Hamas osaavat kyllä hyödyntää palestiinalaisten tulevaisuudennäkymien heikkenemisen, mikä voi olla Israelille turvallisuusuhka.

Yhdysvaltain nykyhallinto ei ilmeisesti kykene ennakoimaan näitä mahdollisia lieveilmiöitä, tai jos kykenee, niin se ei näytä välittävän niistä.

Monet muut maat kansainvälisessä yhteisössä ajattelevat toisin. UNRWA:n johtaja Pierre Krähenbühl sanoi maanantaina The Washington Postille, että EU, Japani, Intia, Qatar, Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit ovat jo luvanneet paikata osan Yhdysvaltain jättämästä alijäämästä.

Toistaiseksi näkyvin seuraus Yhdysvaltain UNRWA-päätökselle onkin se, että muut kaivelevat kuvettaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja häkellyttävän moni kertoi ostavansa ne itse

   Tilaajille
  3. 3

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan

  4. 4

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  5. 5

   S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia

  6. 6

   Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

  7. 7

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, hän siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  8. 8

   Kimi Räikkösestä tehty kirja murskasi myyntiennätyksen – jätti Teemu Selänteen kauas taakseen

  9. 9

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  10. 10

   Päiväkoti vai kotihoito? Syyllisyys kalvaa pienten lasten vanhempia, kertoo tuore tutkimus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  10. 10

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää