Ulkomaat

Hanaveden yksityistäminen tuli kalliiksi englantilaisille – Britannia on varoittava esimerkki, sanoo professori

Kilpailuoikeuteen erikoistunut Petri Kuoppamäki korostaa, että julkisten palvelujen yksityistämispäätökset pitää tehdä kuluttajan näkökulmasta eikä poliittisen ideologian pohjalta.

Vedenjakelun ongelmat Englannissa ovat klassinen tapaus markkinoiden epäonnistumisesta yksityistämisen yhteydessä, sanoo kilpailuoikeuteen erikoistunut yritysjuridiikan professori Petri Kuoppamäki Aalto-yliopistosta.

HS kertoi tiistaina Lontoon vedenjakelun yksityistämisestä, jonka jälkeen kaupunkilaiset ovat valitelleet jakeluongelmia ja kallistuneita vesilaskuja. Britannian vesiyhtiöistä suurin on samalla jakanut omistajilleen huomattavia osinkoja.

Kuoppamäki pitää vedenjakelua hyvänä esimerkkinä niin sanotusta luonnollisesta monopolista, jollaisia ei lähtökohtaisesti kannattaisi yksityistää.

”Se tarkoittaa markkinaa, joka on taloudellisesti tehokkain, jos sen hoitaa yksi toimija.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen sijaan yksityistäminen on taloudellisesti järkevää, jos palveluntarjoajan monopoliasema perustuu lainsäädäntöön, joka on vanhentunut olosuhteiden muututtua, ja markkinan avaaminen luo aitoa kilpailua.

Kun valmis vesijohtoverkko annetaan yhden yhtiön pyöritettäväksi, aitoa kilpailua tuskin syntyy ja hinnat nousevat helposti.

”Vedenjakelun voi nähdä välttämättömyyshyödykkeenä, joten voi kysyä, onko kyse hyödykkeen tuottamisesta mahdollisimman edullisin kustannuksin vai voiton maksimoinnista”, Kuoppamäki sanoo.

”Yksityistä yritystä on turha syyttää, koska osakeyhtiön perimmäinen tarkoitus on voiton maksimointi. Lähtökohta on miettiä, onko yksityistäminen kuluttajille hyödyllistä vai haitallista. Se vaatii huolellista juridis-taloudellista arviointia.”

Britanniassa on yksityistetty myös muun muassa energianjakelu, posti, vankiloita sekä juna- ja bussiyhtiöt.

”Lontoon metro toimi kuin sveitsiläinen kello, kunnes se aikanaan yksityistettiin ja laatu tippui rajusti. Luotettavuus heikkeni. Kukaan ei investoinut riittävästi metroverkostoon, kun se ei ollut enää yksissä käsissä, vaan se jäi hunningolle. Yhtiöt kilpailivat linjan ajamisella mutta eivät kunnossapidolla”, Kuoppamäki kertoo.

Hyvänä esimerkkinä yksityistämisestä hän pitää Euroopan telemarkkinoita, joiden luonne muuttui teknologisen kehityksen kuten uusien datansiirtotapojen myötä.

”Perusteet julkiselle monopolille poistuivat, ja telesääntelyn liberalisoinnilla on saavutettu merkittäviä kansantaloudellisia hyötyjä.”

Britannia on yksityistänyt julkisia palveluja innokkaasti vuosikymmeniä. Kuoppamäki huomauttaa, että edelläkävijät tekevät usein pahimmat virheet.

”Britannia on varoittava esimerkki. Siellä on tehty ideologissävytteisiä uudistuksia, mistä on syntynyt sutta ja sekundaa.”

Kuoppamäki katsoo, että Euroopassa ei ole vallalla erityistä yksityistämistrendiä, vaan asia myötäilee poliittisia suhdanteita. Oikeistolla ja talousliberaaleilla puolueilla on tapana ajaa yksityistämistä vasemmistopuolueita voimakkaammin.

Konservatiivit ovat johtaneet Britanniaa yhtäjaksoisesti vuodesta 2010, ja työväenpuolue on vakuuttanut purkavansa toteutettua yksityistämistä, jos äänestäjät nostavat sen hallitukseen. Britannian julkisia palveluita on tosin ulkoistettu myös työväenpuolueen johdolla.

Suomessakin on yksityistetty valtionyhtiöitä sosiaalidemokraattien istuessa hallituksessa. Valtion sähkönsiirtoverkko Carunan yksityistämistä vuonna 2014 seurasi tuntuva kuluttajahintojen nousu, mikä johti laajaan keskusteluun yksityistämisen järkevyydestä.

Kuoppamäki sanoo, että on kansallisen edun vastaista yhtä lailla purkaa valtionmonopolia tai olla purkamatta sitä, mikäli perusteena ovat ideologiset syyt.

”Näyttötaakka on aina sillä, joka haluaa rajoittaa kilpailua lainsäädännöllä. Ei pidä kuitenkaan keinotekoisesti luoda markkinoita sinne, missä se johtaa markkinoiden epäonnistumiseen.”

Onnistuneena esimerkkinä yksityistämisestä Suomessa Kuoppamäki mainitsee pitkän matkan bussilinjat, joiden hinnat ovat halventuneet liikenteen vapauttamisen jälkeen – joskin tietyt yhteydet ovat harventuneet.

”Helsinki–Tampere-moottoritielle mahtuu samanaikaisesti vaikka kuinka monta bussia, kun esimerkiksi metroverkostossa junien määrä on rajallinen.”

Mahdollisesti hyvänä päätöksenä Kuoppamäki pitää taksikilpailun vapauttamista.

”En halua ottaa poliittisesti kantaa, mutta uskon, että se saattaa tuoda säästöjä. Sitä on vielä liian aikaista sanoa.”

Vesilaitosten yksityistäminen on ollut Britannialta kansallinen ratkaisu. Sen sijaan junaliikenteen markkinoita avataan ympäri Eurooppaa EU:n raideliikennedirektiivin sanelemana.

Kuoppamäki pitää junaliikennettä välitapauksena luonnollisen ja ei-luonnollisen monopolin välillä. Kiskot ovat luonnollinen monopoli, mutta niille saattaa mahtua järkevästi useita kilpailijoita.

Britanniassa yksityisten junayhtiöiden palvelut on pääasiassa haukuttu. Ruotsissa tulokset ovat olleet positiivisempia, mutta asiasta on esitetty erilaisia arvioita.

Kuoppamäki korostaa kansainvälisten vertailuselvitysten tärkeyttä. Päätöksenteon tueksi Suomea kannattaa verrata maihin, joissa on samankaltaiset ilmasto-olosuhteet, väestö ja yhteiskunta.

”Millaisilla ratkaisuilla on saatu millaisia tuloksia? Siitä saa empiiristä dataa, mikä malli todennäköisesti toimisi ja mikä ei. Tällaisissa kysymyksissä pitäisi todella pureutua dataan eikä olettaa yhtään mitään ideologian pohjalta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yksityistäminen
 • Britannia
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti

  6. 6

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  7. 7

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  8. 8

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  9. 9

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  10. 10

   Halvaantunut yhdysvaltalainen mies kävelee selkärankaan asennetun elektrodin ansiosta – se vahvistaa aivojen viestit lihaksille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti
  3. 2 tuntia sitten
  4. Pelko Malediivien syöksymisestä kriisiin väheni, kun itsevaltainen presidentti myönsi vaalitappionsa – yllätystulos voi kääntää paratiisisaarten katseen Kiinasta länteen
  5. Presidentti Niinistö vastasi YK-puheessaan Trumpille mainitsematta häntä nimeltä: Kansainvälinen yhteistyö on ”paineen alla”
  6. Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita
  7. Airiston Helmi on ollut puolustusministeriön syynissä 2010-luvulla – mitään hälyttävää ei löytynyt
  8. Jokereille toinen peräkkäinen tappio ja ikävä takaisku – kapteeni Peter Regin loukkaantui
  9. Molemmat talousrikoksista epäillyt miehet vangittiin – Tämä tiedetään nyt saariston laajasta poliisi­operaatiosta
  10. Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi
  11. Ranskan ex-pääministeri Manuel Valls loikkaa Espanjan politiikkaan pyrkimällä Barcelonan pormestariksi – lupasi jättää Ranskan pysyvästi
  12. Britannian työväenpuolue otti uuden ärhäkän brexit-linjan: Ovi pidettävä auki uudelle EU-kansanäänestykselle
  13. Näytä lisää